ایران پرسمان

آخرين مطالب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ گذرگاه مالیات خبر خوب

  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - سرمقاله دنیای اقتصاد/ گذرگاه مالیات
سایز متن الف الف
لینک کوتاه در کلیبرد کپی شد! http://akhr.ir/6040305
٣١
٠
دنیای اقتصاد / « گذرگاه مالیات » عنوان سرمقاله روزنامه دنیای اقتصاد به قلم امین کاوئی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
کشوری که برای دهه‌ها نفت بازیگر اصلی و تعیین‌کننده بودجه‌اش بوده و تا همین سال‌های اخیر هم تا 40 درصد بودجه دولت بر گردن بخش نفت بوده، طبیعی است که در طول دهه‌ها به داشتن چنین درآمدی عادت کرده و ترک آن برایش مشکل باشد. کاهش شدید سهم نفت از 32 درصد در بودجه سال 98 به 8 درصد در سال 99 هم نشان از تحول جدی در بودجه سال آینده دارد.
1- مالیات‌های بودجه 99 نسبت به سال 98، افزایش 27 درصدی را نشان می‌دهد که با توجه به تورم 3/ 26 درصدی نقطه به نقطه در دی 98، احتمالا افزایش «حقیقی» خاصی را تجربه نخواهد کرد.
اما باید در نظر داشت که اولا از همان مبلغ مالیات بودجه سال 98، به چه میزان تامین شده است؟ ثانیا در این شرایط رکودی که هم تولید ملی و هم مصرف خصوصی به نرخ ثابت در سال 97 از سال 96 پایین‌تر بوده، در سال 98 از سال 97 حتما پایین‌تر است، پس طبعا درآمدهای مالیاتی بر سود بنگاه‌ها، بر حقوق و بر ارزش افزوده حتما نخواهد توانست به مقدار مشابه سال قبل هم برسد.
نکته جالب و قابل توجه آنجاست که کم‌شدن 24 درصدی سهم درآمدهای نفتی از سمت منابع بودجه نسبت به بودجه 98، نه با افزایش 5/ 0 درصدی سهم مالیات، بلکه با ارقام بزرگ 80 هزار میلیارد تومانی فروش اوراق و 45 هزار میلیاردی مولدسازی (بخوانید واگذاری) دارایی‌های دولتی قرار است جبران شود، که البته موفقیت دولت در تامین آنها جای اما و اگر دارد.
2- نکته مهم و قابل ذکر آنجاست که برخلاف تصور رایج، افزودن درآمدهای مالیاتی به همین راحتی‌ هم که به نظر می‌رسد، نیست. در هفته‌های اخیر در فضای رسانه‌ای از سمت مسوولان و اهالی رسانه و حتی کارشناسان مکرر می‌بینیم و می‌شنویم که «باید از وکلا، پزشکان و هنرمندان مالیات بگیریم»، «از عایدی دارایی‌های مردم مثل مسکن و خودرو و سهام، مالیات بگیریم»، «از خانه‌های خالی مالیات بگیریم» و...
صحت و مشکل‌گشا بودن این گزاره‌ها چنان در ذهن برخی مردم بدیهی‌ است که جای طرح سوالی باقی نمی‌گذارد. هر کدام از راهکارهای «افزایش پایه‌های مالیاتی» و افزایش «نرخ‌های مالیاتی» مشکلات خاص خود را دارد. افزایش پایه‌ها گرچه از نظر عدالت اجتماعی مطلوب می‌نماید و لازم است تمام اقشاری که تاکنون از دادن مالیات خودداری می‌کرده‌اند، نسبت به پرداخت آن اقدام کنند و طبعا اثر «بازتوزیعی» هم دارد، اما بعید است مشکل کسری بودجه احتمالی سال آینده را حل کند. چرا که‌ اولا برخی پایه‌ها مثل درآمد هنرمندان رقم بزرگ و دندان‌گیری نمی‌شود، ثانیا با برخی پایه‌های موجود اندرکنش دارد و با افزایش یک پایه‌ جدید، به دلیل کاهش از مصرف افراد، از درآمدهای مالیاتی دیگر دولت کم خواهد شد. افزایش نرخ‌های مالیاتی هم به طریق مشابه تا حدی بر درآمد دولت تاثیر دارد و افزایش نرخ بیشتر از آن، باعث کم‌شدن از درآمدهای مالیاتی دولت خواهد شد.
افزایش مالیات‌ها با اهداف تخصیصی مثل مالیات بر اجاره و عایدی قیمت مسکن و امثال آنها هم اگر باعث رشد اجاره‌بها نشود، احتمالا تاثیر خاصی بر کاهش اجاره‌بها خصوصا در شهرهای بزرگ نخواهد داشت، چرا که ‌در شرایط جهش قیمت مسکن در سال‌های 97 و 98، مالکان (خصوصا مالکان بزرگ) از گوشه‌ای از درآمدهای دیگرشان، آن مالیات را پرداخت خواهند کرد و ملک همچنان خالی خواهد ماند.
در این میان اما راهکار خوبی که با توجه به رکود سال گذشته و سال جاری، می‌تواند در کوتاه‌مدت پیش گرفته شود، همانا کاستن از «مالیات بر سود شرکت‌ها» تا حد 10 یا 15درصد و در عوض جایگزین‌کردن درآمدش با مالیات از «کل درآمد خانوار» با یاری گرفتن از «پایگاه داده ایرانیان» وزارت رفاه، همانند کشورهای توسعه‌یافته است.
به جای مالیات بر سود شرکت‌ها که‌ در کشورهای اروپایی و آمریکای شمالی بین 5 تا 10درصد است، می‌توان از «کل درآمد خانوار» مالیات گرفت. این‌گونه به جای اختلال در سود بنگاه، بنگاه پربازده و پرسود جریمه نمی‌شود و با تداوم این جابه‌جایی در نظام مالیاتی در چشم‌انداز بلندمدت و سالیان آینده، سرمایه‌گذاران به انجام فعالیت‌های سودآور اقدام کرده و ضمن کمک بیشتر به رهایی اقتصاد کشور از رکود و پنهان نکردن سودهای کسب‌شده، به شفافیت بیشتر اقتصاد کشور کمک شایانی خواهد شد.
3- در کنار موارد فوق حذف معافیت‌های مالیاتی قدیمی و بی‌مورد، مثل مالیات بر «درآمد صادرات»، «درآمد حاصل از صنایع دستی» و خصوصا مالیات بر «بخش کشاورزی و دامپروری» می‌تواند کمک مهمی به دولت و نظام مالیاتی بکند. مشروط بر اینکه اگر به‌عنوان مثال معافیت‌های مالیاتی بخش کشاورزی نیز حذف شد، حداقل به موازات آن، راهِ حذف و کاستن از دخالت‌های مربوطه وزارت‌های صمت و جهاد کشاورزی در قیمت‌گذاری، ممنوعیت‌های صادرات و پروانه‌ها و مجوزهای مختلف نیز باز شود. در کنار آن سیاست‌گذاری ارزی مناسب بانک مرکزی و جلوگیری از سرکوب نرخ ارز درآینده، جهت تشویق بخش کشاورزی و دامپروری برای عرضه محصولات غذایی به بازارهای جهانی و منطقه‌ای مطلوب می‌نماید. همین گشایش موجب کسب درآمد بیشتر مالیاتی از این محل نیز خواهد شد.
کم‌شدن درآمدهای نفتی فرصت مغتنمی است که بودجه سالانه ما که قریب به 6 دهه است آلوده و وابسته به درآمدهای بین‌نسلی نفت است، از این وابستگی نجات پیدا کند. پیش‌شرط اول این رویداد خوب، آن است که سیاست‌گذار بودجه‌ای بداند هدفش از مطرح‌کردن بحث «مالیات» در جامعه و رسانه‌‌ها چیست؟
اساسا هدف ما از خود بودجه‌ریزی چیست؟ آیا صرفا پرداخت حقوق و مزایای کارمندان دولت هدف ما از بودجه‌نویسی است؟ آیا تسریع خروج اقتصاد کشور از رکود امسال هدف ما از تنظیم بودجه است؟
آیا جایگزینی تدریجی درآمدهای نفتی با درآمدهای مالیاتی هدف ماست؟
آیا برنامه‌‌ای جامع برای مالیات‌ها وجود دارد؟
هدف برنامه چیست؟ عدالت اجتماعی؟ کم‌شدن مصرف کالاهای مضر مثل بنزین و سیگار؟ جایگزینی درآمدهای نفتی با مالیاتی برای همیشه؟ یا فقط رد شدن از بزنگاه سخت امسال و سال بعد؟
اگر برنامه مناسبی برای سیاست بودجه‌ای و به‌روز‌رسانی نظام مالیاتی نداشته باشیم که بسیار هم محتمل است، تنها مورد آخر رخ خواهد داد.
از امسال و سال بعد با افزودن بر مالیات بنگاه‌های در تنگنا و فروش اوراق و پرتاب بدهی به آینده، گذر می‌کنیم. اما احتمالا بعد از چند سال با برداشته‌شدن تحریم‌ها و جاری شدن رود درآمدهای نفتی بودجه و حل مشکلات جاری دوباره از خاطرمان می‌رود که نظام مالیاتی و سیاست بودجه‌ریزی ما نیازمند تعمیرات اساسی بوده است.
برای شروع، دولت می‌تواند با اصلاح «قانون مالیات‌های مستقیم» با شرایط بالا، راه را برای اصلاح سیاست‌گذاری بودجه‌ای مستقل از درآمدهای بین‌نسلی و وابسته به مالیات و با انضباط مالی بالا هموار و فراهم کند.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/100417/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بازدید میدانی یحیی السنوار از مناطق درگیری در غزه

اسرائیل در غزه؛ جنایت پشت جنایت

محافظت شیر مادر از توله‌ها در برابر گله گاومیش‌های عصبانی

چرا اجرام زحمت در ایستگاه فضایی بین المللی شناور می شوند؟

دکلمه زیبای خسرو شکیبایی

رئیسی پایتخت سریلانکا را به مقصد تهران ترک کرد

کاخ سفید ارسال مخفیانه موشک های دوربرد به اوکراین را تایید کرد

حمله یمن به ناوشکن آمریکایی و کشتی اسرائیلی

استعفای ناگهانی فرمانده یگان ویژه «اشباح» از ارتش رژیم صهیونیستی

تنبیه یک شامپانزه توسط مادرش به دلیل سنگ زدن به مردم!

محاصره پلنگ ایرانی توسط چند قلاده سگ‌ در شاهرود

حمله ناکام و دردناک پلنگ به خانواده جوجه تیغی ها

شکوفه های زیبا در کره جنوبی

امضای یادداشت تفاهم امنیتی بین ایران و روسیه

بیانیه وزارت امور خارجه در سالگرد واقعه طبس و شکست آمریکا

زمان برگزاری ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری اعلام شد

حزب‌الله لبنان: پاسخ محکم ایران نشان داد اسرائیل بسیار ضعیف است

واعظی: عملیات «وعده صادق» تقویت اتحاد ملی کشور را در پی دارد

تظاهرات مجدد شهرک‌نشینان در برابر محل اقامت نتانیاهو

محاصره بن گویر در میان معترضان خشمگین صهیونیست

پیام‌های حمله به دو پایگاه آمریکا در شرق سوریه

تندروها در پی رسیدن به کرسی قالیباف؟

حامیان گشت ارشاد

ویدئو چندش‌آور از ساخت کوکاکولا در پاکستان

گوناگون/ غواص تنهایی که به آب نامه می‌نوشت و در آب شهید شد

مشاهده گله‌ی گوزن قرمز در جنگل‌های هیرکانی لنگرود

منطقه دیدنی آب بندان شفیع آباد در استان گلستان

بارش برف بهاری در جاده شاهرود - توسکستان

تعهد شرکت‌های پیشرو در هوش مصنوعی برای حفاظت از کودکان

با روش تخلیه الکتریکی آشنا شوید

نزدیک بشیم به هم یا نزدیک نشیم؟

هرروز یک سری مشکل هست!

توضیحات رائفی‌پور درباره اموالش: مستاجرم!

المیادین: مأموریت‌ مستشاران ایرانی در سوریه ادامه دارد

پزشکیان: اصرار به حجاب اجباری، عناد ایجاد می‌کند

سند مهم منتشر شده در یازدهمین جلسه دادگاه منافقین

اردوغان: دیگر تجارت گسترده گذشته با اسرائیل را نداریم

سناریوی زندانی شدن ترامپ روی میز سرویس مخفی آمریکا

لحظه هدف قرار گرفتن محل استقرار نظامیان اسرائیلی توسط حزب‌الله

والاس: روسیه بزرگترین تهدید کنونی علیه انگلیس است

تکرار قصه ناتمام زن‌کشی

وطن امروز نوشت: نظام اسلامی و چالش کشف حجاب

دیوار کلاهبرداری فرو ریخت

ماجرای 4 اسیر قدیمی اسرائیلی که «ابوعبیده» از آن ها یاد کرد

تکرار یک اشتباه

«طوفان اقصی» کار «رئیس سازمان اطلاعات ارتش اسرائیل» را ساخت

جایزه تتر و بیت‌کوین تا +30 میلیون تومان در ازای یک ثبت‌نام ساده

رئیس فراکسیون کارگری مجلس: عدم افزایش حق مسکن و پایه سنوات کارگران هیچ توجیهی ندارد

معاون سازمان توسعه تجارت: اعدادی که برای تجارت با آفریقا اعلام می‌شود واقعی نیست

پرش خیره کننده کروکودیل برای گرفتن طعمه