ایران پرسمان

آخرين مطالب

اقلیت اما پرقدرت تحلیل روز

  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - اعتماد / متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
اصلاح‌طلبان با حداقل مقدورات پا به عرصه انتخابات گذاشته و با همان تعداد اندک چهره‌های تایید صلاحیت‌شده‌شان در رقابت دوره یازدهم انتخابات مجلس شورای اسلامی حضور خواهند داشت. تمام احزاب و چهره‌های اصلاح‌طلب و همچنین شورای عالی سیاستگذاری اصلاح‌طلبان که تاکید داشته لیستی ارایه نمی‌کند، مردم را به مشارکت در انتخابات دعوت می‌کنند. مصطفی کواکبیان، نماینده عضو هیات رییسه فراکسیون امید مجلس دهم که از جمله تایید صلاحیت‌شدگان در این دوره نیز هست، در گفت‌وگو با «اعتماد» تاکید دارد که در صورت حضور و مشارکت مردم در انتخابات، اصلاح‌طلبان می‌توانند فراکسیون اقلیت قدرتمندی تشکیل دهند که البته همچون فراکسیون امید بلاتکلیف نباشد. او همچنین گفته اگر او نیز رد صلاحیت شده‌بود، باز هم مردم را به حضور حداکثری در انتخابات دعوت می‌کرد و انتظار داشت احزاب که کنشگران سیاسی هستند، لیست انتخاباتی ارایه کنند.
با توجه به اینکه شما تایید صلاحیت شدید و از جمله کاندیداها برای حضور در دوره یازدهم انتخابات مجلس شورای اسلامی هستید، ادله شما برای حضور در انتخابات و همچنین دلایلی که به نظر شما، مردم باید به استناد بر آن همچنان پای صندوق رای بیایند، چیست؟
البته همه ما تایید صلاحیت‌شدگان، ناراحت هستیم که برخی دوستان اصلاح‌طلب تایید صلاحیت نشدند. چهره‌هایی چون الیاس حضرتی، علی مطهری، محمود صادقی، محمدرضا تابش و... که در فراکسیون امید مجلس دهم با یکدیگر همکاری‌هایی داشتیم. اما با همه سختی‌ها و مشکلاتی که وجود دارد و گلایه‌ها و شکواییه‌ها و اعتراض‌هایی که مردم دارند، من به 3 دلیل معتقدم که باید مردم در این انتخابات نیز همچون همیشه حضور داشته‌باشند. اول اینکه در نظامی که انتخابات برگزار می‌شود، تعیین سرنوشت از طریق صندوق‌های رای است و خداوند هم می‌فرماید که من سرنوشت هیچ قومی را تغییر نمی‌دهم مگر به دست خودشان. بنابراین مردم باید سرنوشت‌شان را به دست خودشان تغییر داده و تعیین کنند. هرچند ممکن است رقابت عادلانه نبوده و بالعکس دو طرف رقابت از امکانات یکسانی برخوردار نباشند. اما همه اینها نباید مانع شرکت در انتخابات شود.
دلیل دوم من این است که اگر ما در این رقابت حضور نداشته‌باشیم، به هر حال عده‌ای هستند که در انتخابات شرکت کنند؛ عده‌ای که اتفاقا نمی‌توانند خواست و مطالبات اکثریت مردم را نمایندگی کنند. مردم باید تشخیص دهند که چه‌ کسانی به واقع پیگیر مطالبات مردم هستند و بر آن مبنا رای دهند. عده‌ای که پلاکاردهای «لیاخوف کجایی» به دست می‌گیرند، مشخص است که نه مجلس را قبول دارند و نه رای مردم را بلکه معتقدند امثال یک قزاق روسی باید مجلس را به توپ ببندد، وارد عرصه رقابت شده‌اند و اگر ما در این رقابت حضور پیدا نکنیم و مردم انتخاب درستی نداشته‌باشند، بعدا همه ما افسوس می‌خوریم که چرا نتوانستیم نمایندگان دلخواه خود را به مجلس بفرستیم. سومین دلیل من برای حضور حداکثری نیز این مساله قدرت، امنیت و اقتدار بین‌المللی ایران است که هر بار مشارکت بیشتری در انتخابات وجود داشته، این المان‌ها هم افزایش یافته است و هربار مشارکت کاهش داشته مشکلات زیادتر شده است. تجربه ثابت کرده حضور کمرنگ مردم مشکلات کشور را افزون کرده است. به این دلایل معتقدم مردم باید بیایند و سرنوشت خودشان را تعیین کنند.
در جریان بررسی صلاحیت‌ها، بسیاری از چهره‌های شاخص اصلاح‌طلب ردصلاحیت شدند. این گروه عمدتا بر عدم ارایه لیست تحت عنوان جبهه اصلاحات تاکید و البته اذعان داشتند که رویکرد تحریمی ندارند و موافق رای‌ دادن هستند. اگر شما در گروه رد صلاحیت‌شدگان قرار داشتید، چه رویکردی اتخاذ می‌کردید؟
اولا باید تاکید کنم که هیچ لیستی به نام شورای عالی سیاستگذاری اصلاح‌طلبان ارایه نخواهد شد. اما احزاب اصلاح‌طلب نباید از کسی اجازه بگیرند. سیاست‌ورزی جزء ذات فعالیت احزاب است. در این شرایط هم 8 حزب ائتلافی برای ایران تشکیل دادند و تنها لیست اصلاح‌طلبان نیز همین خواهد بود. ممکن است البته لیست‌های دیگری هم وجود داشته ‌باشد که ترکیبی از اصلاح‌طلبان و غیراصلاح‌طلبان باشند که هیچ اشکالی ندارد. با این حال یک لیست تماما اصلاح‌طلب ازسوی احزابی چون مردم‌سالاری، حزب اسلامی کار، مجمع فرهنگیان ایران اسلامی، انجمن اسلامی معلمان و حزب آزادی و... ارایه شد. البته چندین نفر دبیران‌ کل احزاب اصلاح‌طلب ردصلاحیت شدند که کاش این دوستان نیز حضور داشتند؛ با این حال همین افراد هم مردم را به مشارکت دعوت می‌کنند. بنابراین من هم اگر جزء رد صلاحیت‌شدگان بودم، اعتقاد داشتم که احزاب باید لیست دهند و مردم هم باید مشارکت کنند.
با وجود ائتلاف 8 حزب اصلاح‌طلب اما به نظر می‌رسد که این‌بار برخلاف 4 سال پیش تعدد لیست انتخاباتی وجود دارد و احزابی چون کارگزاران لیست جداگانه می‌دهند یا این‌بار اصولگرایان میانه‌رو با اصلاح‌طلبان به ائتلاف نرسیدند. باتوجه به شرایط پیش ‌رو و همچنین شرایطی که اصولگرایان دارند، ترکیب مجلس شورای اسلامی را چگونه پیش‌بینی می‌کنید؟
به هر حال مستقلان هم این‌بار تمایل داشتند که به تنهایی به انتخابات ورود کنند. برای مثال آقای علی مطهری هیچ‌وقت خود را اصلاح‌طلب معرفی نمی‌کند و در لیست مورد حمایتش هم از اصولگرایان استفاده می‌کند و هم از اصلاح‌طلبان. با این حال لیست اصلاح‌طلبان امسال همان لیستی است که خروجی ائتلاف 8 حزب اصلاح‌طلب است.
اما فراموش نکنیم که دست‌کم در 150 حوزه انتخابیه رقابت صرفا میان اصولگرایان است و به دلیل رد صلاحیت‌ها اساسا اصلاح‌طلبان کاندیدایی ندارند. بنابراین نمی‌توان امید داشت که تعداد بالایی از اصلاح‌طلبان وارد مجلس شوند. اما احتمالا اقلیتی از اصلاح‌طلبان در مجلس حضور خواهند داشت. به هر روی مجلس تک‌صدایی قطعا خوب نیست؛ یعنی حتی اگر اصلاح‌طلبان به صورت گسترده هم تایید صلاحیت می‌شدند، اینکه تمام مجلس در دست اصلاح‌طلبان باشد هم خوب نبود.
در این دوره 4 ساله انتقاداتی نسبت به فراکسیون امید حتی از سمت اصلاح‌طلبان وارد بود. به نظر شما در دوره جدید اولا اصلاح‌طلبان می‌توانند فراکسیون اقلیتی در مجلس تشکیل دهند؟ ثانیا چه اقداماتی ممکن است ایرادها و انتقادات موجود را مرتفع کند تا این فراکسیون اقلیت کارایی بیشتری نسبت به امید داشته‌باشد؟
من بسیار خوشبین هستم که فراکسیون اقلیت قدرتمندی شکل بگیرد. همچنین تاکید دارم که بسیاری از انتقاداتی که به فراکسیون امید وارد بود، درست نیست. در نظر بگیرید اگر همین فراکسیون امید در مجلس حضور نداشت، چه اتفاقی می‌افتاد؟! درست است که شاید طرح‌های بسیاری را مطرح کردند و نتوانستند به نتیجه برسانند اما به این دلیل بود که یک سوم مجلس را تشکیل می‌دادند. در عین حال بسیاری از انتقادات هم به‌خاطر عدم شناخت دقیق از ترکیب نمایندگان مجلس دهم است که عده‌ای با عنوان مستقلین همواره به سمت اصولگرایان می‌رفتند و در معدود مواردی مثل FATF، پالرمو، برجام و مواردی از این دست با اصلاح‌طلبان همراهی داشتند اما در بقیه موارد نگاه‌شان نزدیک به اصولگرایان بود. بنابراین، معتقدم که ما در مجلس دهم تکلیف‌مان معلوم نبود که چه باید کنیم. اگر در این دوره فراکسیون اقلیتی شکل گیرد، ما می‌دانیم که چه می‌خواهیم و چه نمی‌خواهیم.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/106499/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واکنش همتی به سخنان قالیباف؛ زندگی را برای مردم سخت و پیچیده نکنید

سرقت عجیب سهمیه بنزین؛ مواظب کارت سوخت خود باشید!

گردشگری/ آبشار دوقلوی زمرد حویق در دل کوه‌های تالش

فرار کردن اسب‌ها در مرکز لندن

طبیعت چشم‌نواز دشت لاله‌های واژگون

ناسا 2 ماموریت رصد زمین را پس از 18 سال متوقف کرد

داستانک/ سمعک با کارکرد متفاوت

هلاکت 2 تروریست با عملیات پهپادی نیروهای امنیتی در اطراف زاهدان

سردار اشتری: شهید حجازی دارای سبک فرماندهی بود

سردار فدوی: نقش شهید حجازی در توانمندسازی مقاومت موثر است

غریب‌ آبادی: آمریکا صلاحیت ورود به عرصه حقوق بشر را ندارد

العربیه: مصر به اسرائیل پیشنهاد ازسرگیری مذاکرات در مقابل تعلیق عملیات رفح را داد

هشدار چین به آمریکا: بین تقابل و همکاری یکی را انتخاب کنید

جبهه پایداری معامله‌گر است

اسراییل‌ ضربه راهبردی خورده است

دردسر تیک‌تاک

ائتلاف غرب علیه نفت روسی

اتفاق جدید در بازار مسکن؛ خریداران مسکن و مستاجران منتظر تغییر باشند

قیمت این خودرو 30 میلیون تومان ارزان شد

هوای تازه/ نه اژدهاست که کرم شب است اسرائیل

4گوشه دنیا/ کشف کلاه‌خودی از 2500 سال قبل

نماهنگ سرود «حریفت مُنُم»

ایران می تواند پرتاب انسان به فضا را رقم بزند؟

بزرگترین چاپگر 3بعدی جهان یک خانه را در 80 ساعت می‌سازد

دلبر و یار من تویی رونق کار من تویی

رئیسی: هرکجای کشور فسادی دیده شود مطلقا به فساد و مفسد رحم نخواهد شد

انتقاد فلاحت پیشه به ادعای کریمی قدوسی درباره بمب اتم

ایران: تحریم‌های یکجانبه علیه سوریه باید لغو شود

ریابکوف: کاهش روابط با آمریکا را بررسی می‌کنیم

آخرین وضعیت از گورهای دسته جمعی بیمارستان ناصر

نجات روسیه با اقتصاد موازی

اصفهان؛ میخی بر تابوت اسرائیل

نمایندگانی که از رئیسی دعوت کردند باید در برابر ناکارآمدی دولتش پاسخگو باشند

گل‌درشت‌گویی ماورایی سریال ده‌نمکی

شیائومی نیامده رکورد زد!

نرخ مصوب انواع میوه اعلام شد؛ قیمت گوجه سبز سر به فلک کشید!

راه جلب عنایت امام زمان (عج)

خالد نبی؛ زیارتگاهی شگفت‌انگیز در دل طبیعت

تصاویری از پنل‌های خورشیدی جدیدی که در هر مکانی امکان نصب آن وجود دارد

برای خریدن کتاب هایی درباره اهل بیت(ع) به چه چیزهایی باید توجه شود؟

تحریم‌ مشترک انگلیس، آمریکا و کانادا علیه ایران

تداوم حملات حزب‌الله لبنان به شمال فلسطین اشغالی

ادامه سرکوب دانشجویان حامی فلسطین در آمریکا

202 روز جنگ غزه به روایت آمار و ارقام

تصاویر جدید از سرکوب تظاهرات همبستگی با غزه در دانشگاه سوربن فرانسه

«اقتصاد» میدان شلغم‌فروشان شده است!

شاهکار ایرانی در سریلانکا

بی‌رمقی اونس جهانی برای سومین روز متوالی

مطالبه‌گری؛ مهمترین برنامه عملیاتی بنیاد شهید و امور ایثارگران در دولت سیزدهم

نحوه تنظیم آینه ها در خودروی فورد کراون