ایران پرسمان

آخرين مطالب

ارتباط ادلب با خروج نظامیان ترکیه از سوریه تحلیل روز

  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - تسنیم / متن پیش رو در تسنیم منتشر شده و انتشار آن در آخرین خبر به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
مساله ادلب٬ همچنان به عنوان مهم‌ترین خبر سیاسی داغ رسانه‌های ترکیه حفظ کرده و تحلیل‌گران این کشور٬ هر روز در مورد ابعاد تنش و درگیری بین آنکارا و دمشق٬ به ارائه نظر و تحلیل می‌پردازند. به ویژه در شرایطی که خبر کشته شدن سربازان ترکیه‌ای مستقر در نقاط دیده‌بانی نظامی٬ به ابزاری در دست مخالفان تبدیل شده و آنان از دولت می‌خواهند هر چه زودتر ادلب را ترک کند.
دستاورد ترکیه در ادلب
بسیاری از رسانه‌های تند نزدیک به اتاق فکر حزب عدالت و توسعه نظیر روزنامه‌های ینی شفق و ترکیه و همچنین کانال خبری آ خبر٬ مساله ادلب را به یک موضوع حماسی تبدیل کرده و خواهان آن هستند که ترکیه در ادلب٬ به درگیری و مقاومت ادامه دهد. این در حالی است که در 1 ماه اخیر٬ 15 تن از نظامیان ترکیه در ادلب جان خود را از دست داده‌اند و هزینه ماندن در ادلب برای ترکیه٬ روز به روز سنگین‌تر می‌شود.
چرا ماندن در ادلب برای اردوغان هزینه دارد؟
تیم سیاسی- امنیتی اردوغان تاکنون 4 بار با همتایان روسی خود مذاکره کرده و از کرملین خواسته که اجازه داده شود٬ ادلب به حالت پیشین خود باقی بماند و هیچگونه جابه‌جایی خاصی صورت نگیرد.
اما در مقابل٬ تیم پوتین به شکل شفاف و روشن اعلام کرده که دولت مرکزی سوریه باید در کوتاه‌مدت٬ کنترل کل ادلب را در اختیار گرفته و حاکمیت خود را بر این منطقه اعمال کند و چنین تصمیمی از نظر مسکو نیز غیرقابل تغییر است.
به عبارتی روشن٬ روسیه معتقد است که با توجه به تحولات جدید٬ دیگر نیازی به این نیست که نظامیان ترکیه در ادلب٬ دارای 12 نقطه دیده بانی نظامی باشند. چرا که فلسفه و عامل اصلی تشکیل نقاط دیده‌بانی نظامی ایران٬ ترکیه و روسیه٬ مربوط به شرایط 2 سال پیش ادلب بود و اولویت فعلی این است که نه گروه تروریستی هیات تحریرالشام و نه معارضین وابسته به آنکارا٬ هیچ کدامشان در ادلب حضور نداشته باشند.
طبیعی است که در صورت خروج یا بیرون رانده شدن این افراد٬ دیگر نیازی به این نیست که 3 شریک روند آستانه٬ در ادلب٬ دیده‌بان و مراقب داشته باشند.
حرف‌های مهم وزیر دفاع ترکیه٬ بلوف یا تصمیم؟
ژنرال خلوصی آکار٬ در دورانی که ریاست ستاد کل نیروهای مسلح ترکیه را در اختیار داشت٬ در شب کودتای گولنی‌ها در سال 2016 میلادی٬ حاضر به همکاری با فرماندهان یاغی نشد و به همین خاطر نزد اردوغان٬ اعتبار و جایگاه ویژه‌ای کسب کرد و سکان هدایت وزارت دفاع در اختیار او نهاده شد و بر اساس تغییرات نظام سیاسی جدید ترکیه٬ حالا وزیر دفاع٬ فقط یک وزیر تشریفاتی مسئول لجستیک و پشتیبانی نیست و در اتخاذ مهم‌ترین تصمیمات دفاعی – امنیتی کشور نقش دارد و رئیس ستاد کل نیروهای مسلح٬ همچون سابق٬ قدرت و جایگاه چندانی ندارد.
آکار در چند سال گذشته در کنار هاکان فیدان رئیس سرویس اطلاعاتی میت و ابراهیم کالین سخنگو و مشاور امنیت ملی در نهاد رئیس جمهور٬ اصلی‌ترین چهره‌های دفاعی و امنیتی برون‌مرزی ترکیه هستند و حالا ژنرال آکار٬ در مذاکره با روس‌ها نیز جایگاه ویژه‌ای دارد.
وزیر دفاع ترکیه در گفت‌وگو با شبکه تلویزیونی سی.ان.ان ترک٬ در مورد ادلب و سوریه٬ به نکات مهمی اشاره کرد و حالا باید گفت: سخنان وزیر دفاع ترکیه در مورد زمان بندی خروج نظامیان این کشور٬ نشان دهنده این است که دولت اردوغان٬ تحت تاثیر مساله ادلب٬ تصمیمات تازه‌ای در مورد سوریه گرفته است.
مهمترین سخنان آکار در مورد آینده سوریه و ادلب از این قرار است:
الف) نظامیان ترکیه٬ صرفاً زمانی از سوریه خارج می‌شوند که فعالیت کمیته تدوین قانون اساسی سوریه به پایان برسد٬ یک انتخابات مشروع برگزار شود٬ دولت دموکراتیک در این کشور بر سر کار بیاید و در آن صورت ما هم مانند دیگران از سوریه خارج خواهیم شد.
ب) ترکیه قصد ندارد با روسیه رویارویی نظامی داشته باشد.
ج) نظامیان ترکیه در ادلب٬ نه محل نقاط دیده‌بانی خود را تغییر می‌دهند و نه حاضر به ترک این نقاط هستند و دولت و ارتش ترکیه برای حفظ جان آنان٬ هر قدامی که لازم باشد٬ انجام خواهند داد.
د) مهم‌ترین درخواست ما در مورد ادلب٬ این است که نیروهای تحت فرمان بشار اسد٬ به خطوط مرزی توافق سوچی بازگردند.
ه) می‌دانیم که حریم هوایی سوریه در کنترل روسیه است. اما ما هم می‌خواهیم از این حریم استفاده کنیم و گفت‌وگوهای ما با روس‌ها در این مورد ادامه دارد.
و) سناریوهای الف٬ ب و جیم را طراحی کرده‌ایم و هر زمان لازم باشد٬ آنها را عملی خواهیم کرد.
ز) ترکیه عضو ناتو است و روابط و گفت‌وگوهای ترکیه با مقامات ایرانی و چینی با عضویت در ناتو هیچ منافاتی ندارد. ترکیه در ناتو خواهد ماند و دیگران نیز سعی نکنند ترکیه را برای بیرون راندن از ناتو٬ هل دهند.
مواضع اخیر وزیر دفاع ترکیه و تهدیدات اردوغان در مورد این که هر آن ممکن است ارتش ترکیه به ادلب حمله کند٬ در مجموع نشان دهنده این است که ترکیه به شکل جدی٬ رویارویی با دولت سوریه را در دستور کار قرار داده و از روسیه نیز انتظار دارد که در این مسیر مانع تحرکات اردوغان نشود.
البته با توجه به مواضع سفت و سخت روسیه و هشدارهایی که از سوی کرملین منتشر شده٬ مشخص نیست که آیا وزیر دفاع و رئیس جمهور ترکیه در مقطع کنونی به قدرت‌نمایی و بلوف سیاسی و نظامی روی آورده‌اند٬ یا این که واقعاً قصد دارند دست به اقدام مخاطره آمیزی بزنند که بحران سوریه را پیچیره‌تر کند؟
اما آن چه معلوم است٬ این است که احزاب سیاسی مخالف اردوغان٬ با آغاز یک جنگِ دیگر موافق نیستند. حزب جمهوری خلق به عنوان بزرگ‌ترین حزب اپوزیسیون در ترکیه٬ دیروز هم یک بار دیگر اعلام کرد که بهترین و مطلوب‌ترین خط سیاسی برای ترکیه در پرونده سوریه این است که دست از سیاست تغییر رژیم بردارد.
این در حالی است که حزب خوب به عنوان شریک حزب جمهوری خلق در ائتلاف ملت٬ مخالفت قاطعانه‌ای با جنگ ندارد و حزب حرکت ملی به عنوان شریک اردوغان در ائتلاف جمهور٬ به شکل مشهود قابل توجهی با حمله موافق است.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/107551/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مقایسه نرخ رشد اقتصادی ایران در میان اقتصادهای بزرگ دنیا

اختلاف بر سر افزایش حقوق بازنشستگان؛ مبنا کدام قانون باید باشد؟

گناهان زبان؛ بداخلاقی

قلعه جزیره مونت سن میشل در فرانسه

دره ای زیبا در ایسلند

غضنفرآبادی: ابهامات شورای نگهبان در لایحه حجاب را برطرف کردیم

جنبش انصارالله یمن: جنایات اسرائیل در غزه بی‌سابقه است

جنبش دانشجویی حمایت از فلسطین به فرانسه رسید

تنش میان حزب‌الله با رژیم اسرائیل بالا گرفت؟

کیش برترین منطقه آزاد در حوزه‌ی اقتصادی شد

انتقاد از مصوبه مجلس در مورد مالیات طلا؛ دیگر مردم سمت خرید طلا هم نمی‌آیند

قیمت تخم‌مرغ در سراشیبی افتاد؟

کاشان، عروس خانه‌های تاریخی ایران

بارندگی شدید در شهر شنژن چین

طوفان شن بنغازی لیبی را درنوردید

نجات دراماتیک راننده خودرو از میان شعله‌های آتش در آمریکا

داستان عاشقانه سمی یک پروانه!

اجرای موسی عصمتی میلیونی شد

تکذیب ادعای یک نماینده مجلس درباره منوچهر متکی

عصبانیت پسر معاون سابق از انتشار اعترافات متهمان پرونده‌اش!

عصبانیت و انتقاد میرسلیم از دولت

باقری: کلید برقراری آرامش در منطقه توقف جنایات رژیم صهیونیستی است

شورای روابط اسلامی‌-آمریکایی: بایدن به روح ملت خیانت کرد

هراس صهیونیست‌ها از دانشجویان آمریکایی حامی فلسطین

هشدار مقام آلمانی درباره خطر عملیات لیتوانی برای بودجه ارتش

واکنش حزب‌الله به ادعای عجیب تل‌آویو

مسکو: تسلیحات هسته‌ای آمریکا در لهستان در اولویت اهداف نظامی خواهد بود

رئیس‌جمهور فرانسه طاقت لایی‌خوردن نداشت

کیش در صدر مناطق آزاد نشست/ تقدیر ویژه‌ی معاون اول رئیس‌جمهور و وزیر اقتصاد از مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش به عنوان رتبه‌ی برتر روابط عمومی و تصویرسازی

سایه‌روشن سهام سرخابی‌ها

رونمایی از نخستین موتور بنزینی شش سیلندر ایرانی

دیدار چهره به چهره مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل با جامعه معظم ایثارگری

حکمت/ آنچه سبب خواری شخص خواهد شد

داستانک/ گریه بر شهید

بارش باران در ایستگاه متروی تازه افتتاح شده استانبول!

نانوگرافن پروانه‌ای برای استفاده در حوزه کوانتومی ساخته شد

از زر و سیم جهان پاس نظر باید داشت

آذری جهرمی: در سیاست‌های ضد اینترنت تجدیدنظر کنید

نامه وزیر دفاع به قالیباف

فضاسازی تبلیغی پارلمان اروپا علیه عملیات «وعده صادق»

بیشترین هزینه‌های نظامی جهان در سال 2023

روسیه از حضور بیش از 3000 مزدور خارجی در جنگ اوکراین خبر داد

بایدن لایحه ممنوعیت «تیک‌تاک» را امضا کرد

لوکاشنکو: غربی‌ها برای کنترل اوکراین، آن را به معتاد پول و سلاح تبدیل کرده‌اند

زمان حراج بعدی شمش طلا مشخص شد

تزریق ٥٠٠٠ میلیارد ریال نقدینگی به بورس انرژی

پیش‌بینی جدید درباره قیمت طلا و سکه در بازار

نخستین برات الکترونیکی صادر شد

دلایل کاهش تمایل شرکت‌ها برای ورود به بورس

فتوای جهاد او انگلیسی‌ها را از خاک ایران خارج کرد!