ایران پرسمان

آخرين مطالب

«پدرخوانده» و ناگفته‌های آن به روایت جامعه‌شناسی خردنامه

  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - ایبنا / سینما علاوه بر آن که تولیدکننده هنر است، رسانه‌ای بسیار نیرومند برای انتقال مفاهیم و ایدئولوژی‌ها نیز است. هالیوود منبع بسیار مهمی در درآمد کلان کشور آمریکاست، به گونه‌ای که یک سوم درآمد آمریکا از سینمای آن حاصل می‌شود. سینمای هالیوود در عین حال وسیله‌ای بسیار نیرومند برای تفوق فرهنگی آمریکا در سطح جهان است. آمریکا همواره توانسته است با استفاده از پیشرفت‌های تکنولوژیکی، دانشگاه‌های برتر، امکان صعود در سلسله مراتب قشربندی اجتماعی و غیره، تصویری بسیار قدرتمند از آرمان‌شهر آمریکایی را دربرگیرنده آزادی آمریکایی و رویای بهشت موعود به آمریکا بکشاند. بخش مهمی از این تصویر توسط هالیوود ساخته می‌شود. دقیقا همین هالیوود نیز خود بخشی از سیستم نظاره‌گر و پیرایش‌گر جامعه آمریکاست که با تمام توان کمبودها و ضعف‌های جامعه آمریکایی و مسائل مرتبط با آن را نشان می‌دهد.
«پدرخوانده» فیلمی است که در سال 1972 ساخته شد و ماجراهای عجیبی نیز حین ساخت آن اتفاق افتاد. فرانسیس فورلا کوپولا چند بار از پروژه اخراج شد. استودیو تمایلی برای به کارگیری مارلون براندو نداشت. همین احساس درمورد آل پاچینو نیز که در آن زمان بازیگری گمنام و ناشناخته بود، وجود داشت. بسیاری از آمریکایی‌های ایتالیایی تبار نگران آن بودند که این فیلم ممکن است وجهه آن‌ها را خدشه‌دار کند. اما به هر روی پدرخوانده ساخته شد و توانست برنده سه جایزه اسکار در رشته‌های بهترین فیلم، بهترین بازیگر نقش اول مرد و بهترین فیلم‌نامه اقتباسی شده و نامزد شش جایزه اسکار دیگر شود. پدرخوانده توانست در آن سال فیلم‌های مطرح دیگری همچون بازماندگان، ساندر، کاباره و مهاجران را کنار بزند.
دو سال بعد، پدرخوانده دو نیز در ادامه قسمت اول ساخته شد. این فیلم نیز توانست علاوه بر بردن اسکار بهترین فیلم آن سال، در پنج رشته دیگر نیز برنده شود: بهترین بازیگر نقش مکمل مرد برای رابرت دنیرو، بهترین کارگردانی، بهترین فیلمنامه اقتباسی، بهترین طراحی صحنه و بهترین موسیقی متن برای نینو روتا. پدرخواند دو هم در آن سال، فیلم‌های مطرح دیگری همچون آسمان‌خراش جهنمی، لِنی، محلۀ چینی‌ها و گفت‌وگو را کنار زد.
در 1990 نیز قسمت سوم پدرخوانده ساخته شد که به عقیده من به مانند هر دو نسخه قبلی شاهکار مسلم سینماست؛ هرچند پدرخوانده دوستان هرگز آن را در سطح دو فیلم قبلی ارزیابی نمی‌کنند.
به‌طور کلی، دهه 1970، دهه‌ای بسیار مهم برای سینمای امریکاست. در این دهه کارگردانان جوانی پا به عرصه فیلم‌سازی گذاشتند که در بسیاری از فیلم‌ها، سنت کلاسیک فیلم‌سازی امریکایی را به چالش می‌کشیدند. در اواخر دهه 1960 و با افول تولید استودیویی فیلم، فیلم‌های امریکایی شکلی حقیقی‌تر به خود گرفتند و سلطه هرمونیک سینمای آمریکا را بر سینمای جهان ادامه دادند.
این کتاب با بیانی همه‌فهم، به بررسی جامعه‌شناختی سری پدرخوانده می‌پردازد و ضمن معرفی عوامل مختلف آن همچون کارگردان، بازیگران، تهیه‌کنندگان و دیگر عوامل مهم، به بررسی مهم‌ترین زوایای پیدا و پنهان این فیلم همچون روایت و فرم، ساختار، ایدئولوژی و جایگاه زن می‌پردازد.
بازنمود ملیت در «پدرخوانده»
یکی از مهم‌ترین بازنمودها، بازنمود ملیت است. سیسیلی، ایتالیایی یا امریکایی بودن چه معنایی برای این شخصیت‌ها دارد؟ به لحاظ تاریخی، قسمت شمالی ایتالیا قسمت جنوبی آن را استثمار می‌کرد و مطمئناً این یکی از مهم‌ترین دلایل مهاجرت ایتالیایی‌های قسمت‌های جنوبی به ایالات متحده امریکاست. هم پوزو هم کوپولا اصالتا به ایتالیای شمالی تعلق داشتند، اما تحقیق گسترده‌ای برای فهم احساس این جماعات خاص ایتالیایی انجام دادند. قبل از همه، یکی از دلایل دادن این فیلم به کوپولا این بود که او ریشه ایتالیایی داشت و این فرهنگ برای او حائز اهمیت بود.
تلاشی در جهت تسکین دادن به جماعت ایتالیایی توسط رابرت اوانز، مدیر تولید پارامونت انجام شد؛ جماعتی که او به‌درستی پیش‌بینی می‌کرد که ممکن است با کلیشه‌های محتمل نژادی فیلم مخالفت کنند. انجمن دفاع از حقوق مدنی امریکایی‌های ایتالیایی‌تبار، در بین دیگران، بیشتر از همه نگران بود که امریکایی‌های ایتالیایی‌تبار در هیبت گروهی گانگسترِ آدمکش تصویر شوند که در خارج از حیطه قانون قرار دارند و با خودشان جهانی فرهنگی و اخلاقی همراه آورده‌اند که ضد دموکراتیک است.
مخالفت اصلی این انجمن به این دلیل بود که آن‌ها، به‌سادگی در نقطه مقابل این دیدگاه قرار داشتند: آمریکایی‌های با صداقت و تابع قانونی که در ساختن جهان جدیدشان تلاش زیادی کرده بودند. بسیاری‌ها وجود مافیا را انکار کردند.
روایت مردانه کتاب چگونه توصیف شده است؟
فیلم صرفا درباره ایتالیایی‌ها نیست ـ بلکه در مورد مردان ایتالیایی است. جامعه‌ای که این مردان در آن زندگی می‌کردند، به شدت پدرسالار بود: این مردان بودند که تصمیم می‌گرفتند خانواده چگونه باید پیش برود. زنان نیز در حاشیه بودند. در واقع، بازنمایی زنان مرتبط است با: مراقبت از کودکان، آشپزی و ابزار جنسی بودن. دو نقش اصلی زنانه در این فیلم‌ها، یکی زنی هیستریک و لوس (کانی) و دیگری زنی ساده‌انگار و یک احمق گمراه (کی) است.
رئیس خانواده حرفش را می‌زند و همسر مطیعش حرف او را باور می‌کند. در دنیایی که مایکل بر آن حکم می‌راند، جایی برای ضعف وجود ندارد. او صرفا الگویی را که پدرش ریخته، دنبال می‌کند. الگویی که اجازه نمی‌دهد حرف‌های مربوط به کسب و کار بر سر میز شام مطرح شود. همه این الگو را رعایت می‌کنند، جز همسر مایکل که ایتالیایی نیست و در جهان‌بینی مامان کورلئونه که هرگز فکر پرسیدن چنین سوالاتی را نمی‌کند، اشتراکی ندارد. در درون میراث فرهنگی او به عنوان یک عضو پرولتاریای ایتالیای جنوبی، تمایزات آشکارتری بین نقش‌های شوهر به عنوان نان‌آور و همسر به عنوان کدبانو وجود دارد.
روایت و اسطوره در سینمای هالیوود
کریستوفر واگلر دنبال‌کننده کار جوزف کمپل (1987 - 1904) شرحی از روایت‌های هالیوودی می‌دهد و آن‌ها را به عنوان اسطوره، شبیه به اسطوره‌ها و افسانه‌های یونانی و حماسه‌های دینی و تاریخ هر فرهنگی در نظر می‌گیرد. فیلم به عنوان یک شکل هنری، جامعه‌ای را که در آن ساخته شده است، بازتاب می‌دهد. داستان‌گویی اساسا اسطوره‌سازی است. هرچند ممکن است اسطوره‌ها به صورت سطحی متفاوت باشند اما همه آن‌ها حقیقت‌هایی منفک‌نشدنی درباره طبیعت انسان و این‌که چه می‌اندیشد، عیان می‌کنند.
با استفاده از بیان واگلر، بحث به شکل زیر ادامه می‌یابد. اسطوره‌ها این روایت را به ما می‌دهند: قهرمان در یک دنیای معمولی معرفی می‌شود، جایی که با بی‌رغبتی پیامی را درباره ماجراجویی کردن دریافت می‌کند و توسط یک مرشد متقاعد می‌شود تا با رویارویی با آزمون‌ها، هم‌پیمانان و دشمنان، از اولین آستانه و مدخل بگذرد. او به سوی غار درونی رهسپار می‌شود، از مدخل دوم عبور می‌کند، و با آزمونی سخت روبرو می‌شود تا پاداش بگیرد. در مسیر بازگشت او وارد سومین مدخل می‌شود و یک رستاخیز را تجربه می‌کند و با اکسیر برمی‌گردد.
پدرخوانده اسطوره‌ای گمراه‌کننده است، زیرا خانواده از همان ابتدا شیطانی است. مقصود این تفسیر این است که روایت مرکزی برای ما نا‌آشنا نیست، اما صحنه‌ها، چرا. اسطوره به تراژدی تبدیل می‌شود و تراژدی مایکل از قبل و به هنگام شروع فیلم، زمانی که او پدرش را بدون توجه به دنیای واقعی او می‌پرستد، آغاز شده است. مایکل مجازات معمول کارهای بد ـ مرگ را نمی‌چشد، اما خود به هیولا تبدیل می‌شود.
«جامعه‌شناسی سینمای پدرخوانده» تالیف ویلیام مالیژکو ترجمه مهدی قاصد به بهای 29 هزار تومان از سوی نشر اندیشه احسان به چاپ رسیده است.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/107720/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واکنش همتی به سخنان قالیباف؛ زندگی را برای مردم سخت و پیچیده نکنید

سرقت عجیب سهمیه بنزین؛ مواظب کارت سوخت خود باشید!

گردشگری/ آبشار دوقلوی زمرد حویق در دل کوه‌های تالش

فرار کردن اسب‌ها در مرکز لندن

طبیعت چشم‌نواز دشت لاله‌های واژگون

ناسا 2 ماموریت رصد زمین را پس از 18 سال متوقف کرد

داستانک/ سمعک با کارکرد متفاوت

هلاکت 2 تروریست با عملیات پهپادی نیروهای امنیتی در اطراف زاهدان

سردار اشتری: شهید حجازی دارای سبک فرماندهی بود

سردار فدوی: نقش شهید حجازی در توانمندسازی مقاومت موثر است

غریب‌ آبادی: آمریکا صلاحیت ورود به عرصه حقوق بشر را ندارد

العربیه: مصر به اسرائیل پیشنهاد ازسرگیری مذاکرات در مقابل تعلیق عملیات رفح را داد

هشدار چین به آمریکا: بین تقابل و همکاری یکی را انتخاب کنید

جبهه پایداری معامله‌گر است

اسراییل‌ ضربه راهبردی خورده است

دردسر تیک‌تاک

ائتلاف غرب علیه نفت روسی

اتفاق جدید در بازار مسکن؛ خریداران مسکن و مستاجران منتظر تغییر باشند

قیمت این خودرو 30 میلیون تومان ارزان شد

هوای تازه/ نه اژدهاست که کرم شب است اسرائیل

4گوشه دنیا/ کشف کلاه‌خودی از 2500 سال قبل

نماهنگ سرود «حریفت مُنُم»

ایران می تواند پرتاب انسان به فضا را رقم بزند؟

بزرگترین چاپگر 3بعدی جهان یک خانه را در 80 ساعت می‌سازد

دلبر و یار من تویی رونق کار من تویی

رئیسی: هرکجای کشور فسادی دیده شود مطلقا به فساد و مفسد رحم نخواهد شد

انتقاد فلاحت پیشه به ادعای کریمی قدوسی درباره بمب اتم

ایران: تحریم‌های یکجانبه علیه سوریه باید لغو شود

ریابکوف: کاهش روابط با آمریکا را بررسی می‌کنیم

آخرین وضعیت از گورهای دسته جمعی بیمارستان ناصر

نجات روسیه با اقتصاد موازی

اصفهان؛ میخی بر تابوت اسرائیل

نمایندگانی که از رئیسی دعوت کردند باید در برابر ناکارآمدی دولتش پاسخگو باشند

گل‌درشت‌گویی ماورایی سریال ده‌نمکی

شیائومی نیامده رکورد زد!

نرخ مصوب انواع میوه اعلام شد؛ قیمت گوجه سبز سر به فلک کشید!

راه جلب عنایت امام زمان (عج)

خالد نبی؛ زیارتگاهی شگفت‌انگیز در دل طبیعت

تصاویری از پنل‌های خورشیدی جدیدی که در هر مکانی امکان نصب آن وجود دارد

برای خریدن کتاب هایی درباره اهل بیت(ع) به چه چیزهایی باید توجه شود؟

تحریم‌ مشترک انگلیس، آمریکا و کانادا علیه ایران

تداوم حملات حزب‌الله لبنان به شمال فلسطین اشغالی

ادامه سرکوب دانشجویان حامی فلسطین در آمریکا

202 روز جنگ غزه به روایت آمار و ارقام

تصاویر جدید از سرکوب تظاهرات همبستگی با غزه در دانشگاه سوربن فرانسه

«اقتصاد» میدان شلغم‌فروشان شده است!

شاهکار ایرانی در سریلانکا

بی‌رمقی اونس جهانی برای سومین روز متوالی

مطالبه‌گری؛ مهمترین برنامه عملیاتی بنیاد شهید و امور ایثارگران در دولت سیزدهم

نحوه تنظیم آینه ها در خودروی فورد کراون