ایران پرسمان

آخرين مطالب

سرگیجه شکست تحلیل روز

سرگیجه شکست
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - صبح نو / متن پیش رو در صبح نو منتشر شده و انتشار آن در آخرین خبر به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
شرح حال امروز اصلاح‌طلبان، یادآور دیروز اصول‌گرایان است. با این وجود و برخلاف اصول‌گرایان که باخت 30-هیچ در انتخابات مجلس دهم را پذیرفتند، اصلاح‌طلبان اما علت شکست جدیدشان را در دست غیب ابر و باد می‌بینند. با وجود طعنه رادیکال‌های اصلاح‌طلب که ناکامی در آوردگاه دوم اسفند را متصف به «پیروزی اقلیت اصول‌گرا» می‌کنند، برخی عقلای تجدیدنظرطلب، خودانتقادی پیشه کرده و با آینه‌گردانی، عیب را در خویش جست‌وجو می‌کنند.
انتشار آمار اولیه از نتایج انتخابات مجلس در کشور به‌ویژه در تهران، نشان از پیروزی قاطع جناح اصول‌گرایی دارد. بر اساس همین آمار، نامزدهای منتسب به جناح اصلاح‌طلبی عموماً نتوانسته‌اند اعتماد رأی‌دهندگان را جلب کنند. این آمار و ارقام، رویکرد دوگانه‌ای را در میان اصلاح‌طلبان برانگیخته است. عده‌ای پیروزی مطلق اصول‌گرایان را نتیجه انحصارگری حاکم توصیف کردند و عده‌ای بیشتر، دست به خودانتقادی زده و حوادث جاری را محصول عملکرد بحث‌برانگیز و ضعیف خود اصلاح‌طلبان در دولت و به خصوص در مجلس ارزیابی کردند. سیدمصطفی تاجزاده از چهره‌های رادیکال جناح اصلاح‌طلبی که پیش از این، انتخابات در ایران را رسماً به «انتصابات» تقلیل داد و برای همین، از شرکت در انتخابات اخیر مجلس خودداری کرد، روز گذشته در توییتی با ادعای «ردصلاحیت نامزدهای مستقل و منتقد» از سوی شورای نگهبان «عدم شرکت اکثریت مردم» را دلیل اصلی تشکیل «مجلس اقلیت اصول‌گرایی» دانست. صادق زیباکلام دیگر چهره رادیکال اصلاح‌طلبی نیز در توییتی، با به سخره‌گرفتن پیروزی اصول‌گرایان در تهران مدعی شد: «آیا پیروزی اقلیتی که در خوشبینانه‌ترین حالت حداکثر 30 درصد آرا را توانسته‌اند بالاخص در شهرهای بزرگ کسب کنند، خیلی جای تبریک و تهنیت و احساس غرور و سربلندی دارد.» با وجود این ادعاهای بی‌پایه و اساس، برخی عقلای جناح اصلاح‌طلبی، شکست متحمل‌شده را نه محصول به‌اصطلاح رادیکال‌ها و «انحصارگری»، بلکه محصول «اشتباهات استراتژیک» دانستند.
احسان شریعتی: مشغول دادوستد در پشت‌پرده شدیم
روزنامه اصلاح‌طلب «شرق» روز گذشته در مصاحبه‌ای مفصل با احسان شریعتی فعال و اندیشه ورز اصلاح‌طلب، به ابعاد چرایی عدم توفیق اصلاح‌طلبان در انتخابات مجلس پرداخت. در بخشی از این مصاحبه که با عنوان «فرجام اشتباهات استراتژیک» منتشر شد، شریعتی با تاکید بر لزوم نقد خط مشی اصلاح‌طلبان در زمینه‌های اقتصادی تا حقوقی، گفت: «یکی از این انتقادها ندیدن بعد عدالت اجتماعی بود که جناح راست این شعار را مصادره کرد و خود را عدالتخواه جلوه داد و پیروز انتخابات شد.» وی با اشاره به صبغه چپی اصلاح‌طلبان تصریح کرد: «این یک اشتباه استراتژیک بود درحالی‌که اصلاح‌طلبان که خط امامی‌های سابق بودند، جناح چپ نظام به شمار می‌آمدند و علی‌القاعده باید عدالتخواه‌تر می‌بودند اما این بعد عدالتخواهی اجتماعی را رها کردند.» شریعتی در بخش دیگری از این گفت‌وگو، با اشاره به زدوبند اصلاح‌طلبان در ساختار قدرت و فراموشی دغدغه‌های مردم، تاکید کرد: «یکی دیگر از اشتباهات این بود که به جای کار روی تقویت جامعه مدنی، به اسم اعتدال وارد سیستم شدند و با شیوه‌های پراگماتیستی به دادوستد و گفت‌وگو در پشت‌پرده پرداختند.» این متفکر اصلاح‌طلب در بخش دیگری از این مصاحبه تلویحاً با منسوخ دانستن سیاست «تکرار می‌کنم» از سوی محمد خاتمی، رییس جبهه اصلاح‌طلبی، تاکید کرد: «اصلاح‌طلبان مادامی که در اندیشه، منش، تاکتیک و استراتژی خود، انقلاب ساختاری جدی صورت ندهند و در پی تشکل و سازماندهی جدیدی نباشند که روشن و شفاف باشد و نیروها سالم باشند، نمی‌توانند با روش‌های گذشته به مردم فراخوان دهند که بسیج شوند.» شریعتی با تاکید بر لزوم خودانتقادی چپ‌ها، اظهار کرد: «یک چنین جمع‌بندی‌ای در اصلاح‌طلبان ندیده‌ام و در آینده شاید بتوانند کنگره‌ای داشته باشند. شما هم به‌عنوان یک نشریه اصلاح‌طلب البته کارتان در ایران سخت است و این سنت را خیلی نداشته‌ایم و ندیده‌ایم کسی خود را نقد کند.»
علاوه بر احسان شریعتی، چهره دیگری که عیان‌تر و بی‌پروا به نقد مشی اصلاح‌طلبان در قبال انتخابات پرداخت، محمد قوچانی بود.
محمد قوچانی: ما به خود می‌بازیم
محمد قوچانی، عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی ایران و سردبیر ارگان مطبوعاتی این حزب، در شماره روز شنبه(3 اسفند) روزنامه سازندگی، کارنامه ناکام اصلاح‌طلبان در مجلس را یکی از دلایل اصلی شکست مطلق این جریان در انتخابات مجلس دانست و تاکید کرد: «برای شخص من از اول روشن بود که در این نبرد نابرابر با یاران ناموافق و حریفان سازمان‌یافته و بی‌فرصتی برای گفت‌وگو با بدنه بحق معترضِ اصلاحات و ملت خشمگین و افسرده از کارنامه ناکام ما و ناامید از امید، چشم‌اندازی از پیروزی متصور نیست. سقف پیروزی ما به 50 کرسی هم نمی‌رسد، هرچند هنوز ناامید نیستم و ممکن است دستی از آستین خلق برآید و کاری کند.» او با حمله ضمنی به حزب رقیب حزب کارگزاران یعنی «اتحاد ملت ایران» که جلوی ارائه لیست واحد اصلاح‌طلبان در تهران را گرفت، نوشت: «دوستان عیب‌جو(اتحاد ملت) که در اوج رادیکالیزم، قهر و طعنه و تحقیر پیشه کرده بودند و حریف اصول‌گرا هم اول ما را جدی نگرفت اما از وسط هفته که دید
له و علیه یاران هاشمی و کارگزاران سازندگی بیش از هر نام و نشان انتخاباتی گفت‌وگو می‌شود، در حمله به کارگزاران تردید نکرد و صدای وحدت سر داد و به‌زور قالیباف و پایداری را آشتی داد و این نشان داد که ما به هدف خود برای شکستن انحصارطلبی راست و چپ موفق شده‌ایم.» قوچانی در بخش دیگری از نوشته خود با تاکید بر اینکه «ما از اصول‌گرایان شکست نمی‌خوریم، ما به خود و به کارنامه امید و به قهر مشارکت می‌بازیم»، نوشت: «چه نسبتاً توفیق یابیم، چه مطلقاً شکست بخوریم، این تازه آغاز داستان است؛ برای بازسازی جبهه اصلاحات که دیگر نمی‌تواند در میانه بوروکرات‌های راست و رادیکال‌های چپ له شود.»
نگاه ابزاری اصلاح‌طلبان به انتخابات
تجربه ثابت کرده که گرایش و نگرش خودانتقادی از سوی امثال شریعتی و قوچانی، جبهه اصلاح‌طلبی در اقلیت قرار دارد و عمده اصلاح‌طلبان با در پیش گرفتن سیاست «غر» و «نق»، تلاش دارند پیروزی را به پای صلابت خود و شکست را به پای انحصارطلبی و فضای بسته موجود بگذارند. همین نق زنان به نتایج انتخابات مجلس چهارم که طی آن، راست‌گرایان به پیروزی درخوری دست یافتند، حمله کردند و با همین بهانه، صحنه سیاسی کشور را تا خرداد سال 76 ترک گفتند. خرداد 76 که چپ‌ها دوباره به سریر قدرت بازگشتند، انتخابات در گفتمان تجدیدنظرطلبان، به «حماسه دوم خرداد» تبدیل شد. نتایج انتخابات مجالس هفتم و هشتم و نهم که بر وفق مراد اصلاح‌طلبان پیش نرفت، بار دیگر این نهاد دموکراتیک را به سیبل حمله دگراندیشان تبدیل کرد اما وقتی نماینده اصلی آن‌ها در سال 92 یعنی حسن روحانی و لیست متبوع آن‌ها در انتخابات مجلس دهم به قدرت رسید، انتخابات بار دیگر در نظر و نگاه ایشان به وجاهت سابق بازگشت.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/108272/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

زمان حراج بعدی شمش طلا مشخص شد

تزریق ٥٠٠٠ میلیارد ریال نقدینگی به بورس انرژی

پیش‌بینی جدید درباره قیمت طلا و سکه در بازار

نخستین برات الکترونیکی صادر شد

دلایل کاهش تمایل شرکت‌ها برای ورود به بورس

فتوای جهاد او انگلیسی‌ها را از خاک ایران خارج کرد!

حمله دلفین‌ها به گله موتوماهیان

ظهر بارانی در حرم مطهر رضوی

تولد عجیب‌ترین توله سگ دنیا که همه را حیرت‌زده کرد

فرار خنده دار کروکودیل از رویارویی با سگ

موفقیت ایران در ساخت موتور بنزینی 6 سیلندر

تست موفق اولین موتور 6سیلندر ایرانی

شعر زیبای میلاد عرفان پور درباره عملیات وعده صادق

عبدی: جذب حمایت داخلی از حمله به اسرائیل با برخورد با زنان در خیابان‌ها، تعارض دارد

تیپ متفاوت محسن رضایی و لاریجانی در یک عکس زیرخاکی

نگرانی امیرعبداللهیان از سرکوب دانشجویان آمریکایی

نگرانی آمریکایی‌ها: بایدن در دوره دوم ریاست‌جمهوری می‌میرد

درخواست اتحادیه عرب برای اجرای قطعنامه آتش‌بس غزه

تبدیل 400 هزار مجوز کاغذی به شناسه یکتا

بانک مرکزی: رشد نقدینگی تحت کنترل است

استاندار ایلام: از عملکرد اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان رضایت داریم

ویدیویی بامزه و پربازدید از متهم اصلی کرونا

صخره‌نوردیِ بی‌نظیر کَل و بزهای کوهی در طالقان

محصولاتی که ما مصرف می کنیم تو طبیعت به چه شکل بودند؟

کلیپی زیبا از شگفت انگیزترین آبشارهای جهان

تشخیص سرطان از یک قطره خون طی چند دقیقه

دنیای مد به روایت «حسنا و ملکه‌های رنگی»

امیر آشتیانی برای شرکت در اجلاس وزرای دفاع شانگهای به قزاقستان سفر کرد

زهره الهیان: از اقدام پلیس برای اجرای طرح «نور» حمایت می‌کنیم

حمایت بیش از هزار استاد حوزه علمیه قم از اجرای طرح «نور» در زمینه حجاب

سخنگوی دولت روحانی: وقتی خودتان تیک آبی و خاکستری می‌گیرید، بستن فضای مجازی چه خاصیتی دارد؟

واکنش انگلیس به کشف گورهای دسته‌جمعی در نوار غزه

شمار شهدای نوار غزه به 34 هزار و 305 نفر رسید؛ شهادت 141 خبرنگار

دستگیری گسترده دانشجویان دانشگاه کلمبیا توسط پلیس نیویورک

تشدید اختلافات داخلی در اسرائیل؛ وزیر دارایی خواهان برکناری فرمانده ارتش شد

حمله به دانشجویان دانشگاه آمریکایی قاهره به خاطر حمایت از فلسطین

صدور نخستین برات الکترونیکی تامین مالی زنجیره تولید توسط شبکه بانکی

روز «سنه» برابر با 6 اردیبهشت

دگر ما را چه مینامند، اگر حیدر بشر باشد؟!

حملات بی‌امان بیش از 20 خدنگ به مار پیتون

خرافات عجیب ایرانیان دوران قاجار؛ از ناخن هدهد تا آش مخصوص شاه برای جلوگیری از وبا

غول باستانی که کوسه‌های سفید امروزی را کوتوله می‌کند!

سروده علیرضا قزوه در استقبال از غزل رهبر معظم انقلاب

میرسلیم: رئیسی در فرصت باقی‌مانده تدبیر مناسبی نیندیشد، همه ما ضرر می‌بینیم

قالیباف: بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز برنامه ندهد، مجلس برنامه می‌دهد

نوه امام خمینی: اندیشه‌های امام به‌طور هدفمند تحریف می‌شود

هشدار روسیه در مورد استقرار تاسیسات هسته‌ای ناتو در لهستان

حماس: از خواسته‌های خود کوتاه نخواهیم آمد

جزئیات تخصیص ارز 28500 تومانی

طلای 18عیار پایین آمد؛ بازگشت دلار به کانال 63 هزار تومان