ایران پرسمان

آخرين مطالب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ الزامات مبارزه با یک ویروس خبر خوب

  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - دنیای اقتصاد / « الزامات مبارزه با یک ویروس » عنوان سرمقاله روزنامه دنیای اقتصاد به قلم محمد مرادیان است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
در روزهای گذشته، شیوع اخبار درباره ابتلا و مرگ و میر بر اثر بیماری کرونا، باعث افزایش اضطراب اجتماعی و استرس بیشتری نسبت به قبل شده است. این در حالی است که بسیاری از کشورها نظیر ایران، با این بیماری دست و پنجه نرم می‌کنند؛ اما آنچه در ایران کار را سخت کرده، وجود عنصر نااطمینانی، فقدان عزم همگانی و کاهش سرمایه اجتماعی است.
تقویت یا تضعیف سرمایه اجتماعی، معلول عوامل بسیاری است که در بستری از زمان شکل می‌گیرد. اما در برهه کنونی که مساله با جان و سلامت انسان‌ها آمیخته است، کاری می‌توان کرد؟ طبیعتا باید راهی یافت؛ زیرا برهه‌های حساس و بزنگاه‌های سخت کارکرد دوگانه‌ای دارد هم می‌توان بر میزان سرمایه اجتماعی افزود هم می‌توان آن را به ورطه نابودی کشاند. اما در وضعیت کنونی چه می‌توان کرد: نخست آنکه مجموعه اقداماتی که در گذشته انجام شده است، نباید دنبال شود. یعنی دستگاه‌های سیاست‌گذاری و اطلاع‌رسانی باید بدانند روش‌ها و شیوه‌هایی را که به کاهش مشارکت مردم و سطح اطمینان آنان منجر شده است، کنار بگذارند. اگر این ملاحظه رعایت شود، آن‌گاه می‌توان مجموعه اقداماتی را برای برهه کنونی پیشنهاد کرد.
1 -کمک به ارتقای همکاری‌های مشترک مردم در مقابله با بحران، تقویت روابط اجتماعی و ارتقای مسوولیت‌پذیری در برابر تک تک افراد جامعه، با ترویج این فرهنگ که تمام افراد جامعه برای مقابله با این چالش «نقش فعال» دارند. در این خصوص می‌توان از ظرفیت نهادهای مردمی و غیردولتی نیز بهره برد. استفاده از چهره‌های مشهور (موسوم به سلبریتی‌ها) گرچه در برخی رخدادها مورد مذمت دیگران قرار گرفته‌اند،‌ اما در این برهه می‌توانند اثرگذار باشند و مهم‌تر از این، گروه‌های مرجعی که تاکنون کنار گذاشته بودند اما در حال حاضر می‌توان با آنها از در آشتی درآمد و از این چهره‌های دارای مشروعیت برای انتقال پیام استفاده کرد.
2- کنترل رفتارهای خصمانه و پرخاشگرانه به خصوص از طرف افراد ناامید، آسیب‌دیده که مشکوک به آلوده شدن هستند. باید توجه داشت احتمال افزایش سطح ناامیدی با ریسک تشنج همراه است. در این حالت توصیه مشخص به مسوولان پرهیز از برخورد تهاجمی و امنیتی با مساله‌ای است که ناشی از آسیب عاطفی و اضطراب عمومی رخ داده است.
3- مردم در این شرایط طالب حقیقت‌ هستند و اطلاع‌رسانی صادقانه از طرف مسوولان امری لازم وضروری است. چندی پیش اتفاق دلخراش و غم‌انگیزی که درارتباط با هواپیمای اوکراینی رخ داد، جدای از ماهیت دلخراش واقعه به علت پنهان‌کاری‌اولیه آسیب جدی به اعتماد عمومی زد. مطلع شدن مردم از واقعیت‌ها، حق آنان و برآورده کردن این حق، تکلیف مسوولان است. برای جلب اعتماد باید از چهره‌هایی استفاده کرد که متفاوت از گذشته هستند و پیام تغییر می‌دهند؛ حتی بستر اطلاع‌رسانی را باید در حوزه مجازی گسترش داد. هیچ اتفاقی نخواهد افتاد اگر برخی محدودیت‌ها برای این شبکه‌ها برداشته شود.
4- دولت برای پر کردن خلأ‌هایی که منجر به از بین رفتن سرمایه اجتماعی شده است، اقدام جدی و عملی کند. جبران این موضوع می‌تواند از کانال عذرخواهی، برخورد با مسوولان پنهان‌کار و... آغاز شود. این اقدامات کمترین کار ممکن است.
5- تلاش در قدرشناسی و قدردانی از زحمات پزشکان و پرستاران وکسانی که در خط اول مبارزه با ویروس هستند و همچنین کسانی که اقدامات انسان‌دوستانه می‌کنند. این امر منجر به زنده شدن ارزش‌های اخلاقی در شرایطی می‌شود که در شرایط بحرانی رنگ می‌بازند. به جای مصاحبه‌های مکرر خسته‌کننده تلویزیونی، می‌توان اندکی از رشادت افراد خط مقدم مبارزه با این بیماری تمجید کرد و سختی‌های کار آنان را نشان داد و از زبان آنها مساله را شرح داد.
6- تمرکز بر آموزش عمومی، از طرف متخصصان به‌صورت عمومی. آموزش کودکان در مدارس، دانش‌آموزان، دانشجویان و شاغلان برای مقابله با بحران. شیوع این بیماری نشان می‌دهد تا چه حد مردم از آموزش‌های ابتدایی بهداشتی محروم مانده‌اند.
7-برخورد فعالانه با شایعه در حوزه اطلاع‌رسانی به‌جای اقدامات نمایشی در این عرصه از اقدامات ضروری است. باید ستادی از متخصصان تشکیل شود تا همه رسانه‌ها به آنها دسترسی داشته باشند و هر ادعا و شایعه‌ای را به موقع پاسخ دهند. هر قدر این ستاد مستقل‌تر از چهره‌های رسمی باشد، باورپذیری آن بیشتر می‌شود.
8- افزایش اعتماد به سیستم پزشکی می‌تواند به کاهش هیجانات کمک کند. در روزهای گذشته خبری مبنی بر ترخیص بیماران با رضایت شخصی از اورژانس منتشر شد. این در حالی است که بیمارستان باید پناهگاهی برای بیماران باشد. افزایش اطلاع‌رسانی از سمت وزارت بهداشت و اقدامات پیشگیرانه که بازخوردی در سطح جامعه داشته باشد، می‌تواند به افزایش اعتماد عمومی به نظام بهداشتی کشور کمک کند. در کنار آن استفاده از تیم تخصصی روانشناسی و روانپزشکی در کنار تیم‌های دیگر برای افراد قرنطینه و خانواده‌های آنها می‌تواند به بهبود شرایط روانی جامعه کمک کند.
9- تقویت هویت ملی، عناصر و مولفه‌هایی که در شکل‌گیری جامعه نقش داشته‌اند، از اهمیت بالایی برخوردار است. باید به این نکته توجه داشت که هویت ملی فقط مذهب نیست، تاریخ، ادبیات، فرهنگ، آداب و رسوم بخشی دیگر از هویت اجتماعی ما است که با هویت فردی ارتباط تنگاتنگ دارد. انسان بدون توجه به بعد اجتماعی هویت، بیشتر آسیب می‌بیند. ما چه بخواهیم چه نخواهیم سرنوشتمان جدا از سرگذشت جامعه نیست. در نهایت کرونا گرچه تهدید برای سلامت جامعه است، اما عملکرد کارآمد می‌تواند فرصتی برای ترمیم شکاف‌ها باشد. به شرط آنکه در مدیریت این بحران روش‌های از بالا به پایین و متمرکز را کنار بگذاریم.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/108422/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واکنش شورای رقابت به افزایش 150 میلیونی قیمت پژو پارس

بوسه‌ای که سانسور نشد

مورخ مشهور اسرائیلی: در یک قدمی شکست هستیم

چرا رئیس سازمان آمان استعفا کرد؟

توافقی که از دست رفت؛ پشت‌ پرده مذاکرات روسیه و اوکراین

تلاقی هیجان و ترس روی پلی در آسمان

چرا جن‌ها دیده نمی‌شوند؟

برای چند کار عجله کنید...

نومید نشو! بهاری خواهد آمد

دانشمندان حلقه‌ مفقوده بین رژیم غذایی نامناسب و سرطان را کشف کردند

چه کسی می داند...

جهانگیری: در سال 84 که دولت را به احمدی‌نژاد تحویل دادیم خودروسازی ایران از ترکیه و چین جلوتر بود

درگوشی حرف زدن میرسلیم و بادامچیان در یک مراسم سیاسی

سانسور گسترده رسانه‌های جهان بخاطر حفظ منافع رژیم صهیونیستی

جت شخصی چند؟

چالش اعتماد مصرف‌کنندگان به محصولات داخلی

یک آپارتمان مخفی در برج ایفل!

4گوشه دنیا/ خاص‌ترین خانه در ژاپن

تلاقی هیجان و ترس در پلی در آسمان

وضعیت عجیب زیرگذرها در پورتلند آمریکا

هند به دنبال ماموریت‌های فضایی بدون زباله تا سال 2030

ای بیخبران چه جای خواب است مرا

متقی: بعد از جنگ غزه و عملیات وعده صادق، اسرائیل مجبور شد سفارتخانه‌هایش را در کشورهای منطقه ببندد

عملیات «وعده صادق» از نگاه شخصیت‌های سیاسی ترکیه

داوری خطاب به دولت رئیسی: کاش برای دستاوردسازی‌های کاذب، حداقل کمی عدد بیاموزید

هشدار قاهره درباره یورش زمینی رژیم صهیونیستی به رفح

کودک فلسطینی: خواب دیدم توسط ارتش رژیم صهیونیستی به شهادت رسیدم!

همبستگی با غزه مقابل سفارت رژیم صهیونیستی در امان

روزنامه‌نگار اسرائیلی: همه اهالی غزه مستحق شکنجه و مرگی دردناک هستند

7 ستونی که از اسرائیل فروریخت

برای از ما بهتران؟

تحریم ایران و شرایط شکننده بازار نفت

عدم بیمه کارگران ساختمانی با وجود دستور فوری رئیس جمهور

کدام بانک‌ها به تعهدات ارزی خود عمل نکرده اند؟

بورس صعودی می‌ماند؟

توضیح بهادری جهرمی در مورد طرح ساماندهی اجاره‌بها

آغاز خرید و فروش مسکن از خرداد امسال در سامانه خودنویس

شتر‌ها در محوطه کاخ وینسنس فرانسه

دریاچه‌ زیبای بَرم اَلوان در شهرستان بهمئی

خیاط زبردست طبیعت

چه چیز داری با خویشتن که دیدارت...

روایتی از همکاری‌های اطلاعاتی مجاهدین با ارتش صدام

آمریکا تحریم‌هایی مرتبط با ایران اعمال کرد

وزیر کشور: 45 نماینده در مرحله دوم انتخابات راهی خانه ملت می‌شوند

در دومین روز از سفر رئیس‌جمهور به پاکستان چه‌ گذشت؟

فرمانده 26 ساله فلسطینی که عملیات‌های بسیاری در کرانه باختری علیه ارتش اسرائیل انجام داده، کیست؟

رزمایش دریایی مشترک سوریه و روسیه آغاز شد

موضع جدید عربستان در رابطه با توقف تجاوز اسرائیل

پادوی سابق ترامپ علیه ترامپ

پیدایش ابرقدرت اسلامی