چگونه انسانها، نسل زنبورها را به مرز انقراض رساندهاند؟
خردنامه
بزرگنمايي:
ایران پرسمان - مجله ایلیاد / محققان دانشگاه لنکستر انگلستان، بهمنظور بررسی سلامت میکروبیوم زنبورهای عسل، تنوع باکتریها در «نان زنبور» را تجزیه و تحلیل کردند. نان زنبور، ذخیرهی غذاییِ طولانیمدتی است که در کندوهای زنبورهای عسل ذخیره میشود.
دانشمندان، جوامع باکتریاییِ کمتر متنوعی را درون کندوهای نزدیک به زمین یافتند که گونهی واحدی از علفی را نشان میدهد که برای چراندن دامها نگهداری میشود. نان زنبور در کندوهای نزدیک به جنگلهای مخروطی که برای الوار نگهداری میشوند نیز تنوع میکروبیِ محدودی دارد.
میکروبیومهای سالمتر در کندوهای واقع در نزدیکی زیستگاههایی با تنوعِ زیادترِ گونههای گیاهی یافته شدند، از جمله در جنگلهای دارای درختانی با برگ غیرسوزنی، چمنزارهای خشن و مناظر ساحلی.
زنبورها انواع مختلفی از باکتریهای مفید را از گلهای مختلفی که میبینند، جمع میکنند. اگر منوی تغذیهی آنها تنوع کمتری داشته باشد، میکروبیومها و نان زنبور آنها نیز کمتر متنوع خواهد بود. زنبورها، بدون داشتن میکروبیوم متنوع، در برابر قارچها، انگلها و بیماریهای عفونی نیز آسیبپذیرتر خواهند بود.
محقق دانشگاه لنکستر، «فیلیپ دونکرسلی»، در بیانیهای مطبوعاتی گفت: «به لحاظ سنتی تصور میشود که زمینهای تک کِشتی، مانند چراگاهها و جنگلهای الواری، به علت عدم تداوم غذایی در طول سال، برای گردهافشانها بد است. با این وجود مطالعهی ما نشان میدهد که تغییر کاربری زمین نیز ممکن است اثر زیانآورِ غیرمستقیمی بر میکروبیومِ نانِ زنبور دارد.»
دونکرسلی گفت: «از آنجایی که تغذیهی حاصل از نان زنبور و میکروبیومِ موجود در آن، بر سلامت زنبورها تاثیر مستقیمی میگذارد، بنابراین باور داریم که این تحقیق، رابطهی غیرمستقیمی را بین ترکیب منظره و سلامتیِ زنبور نشان دهد.»
محققان همچنین دریافتند که تنوع میکروبیوم در کندوهای نزدیک به مراکز شهری کمتر بود که این امر نشان میدهد که باغهای واقع در شهرها و حومهها میزان کافی از باکتریهای خوب را فراهم نمیکنند.
دونکرسلی گفت: «کاهش تنوع باکتریایی در نانهای زنبور در نزدیکی محیطهای شهری، نشان میدهد که افزایش گسترهی گیاهان غیربومی در باغها میتواند بر توانایی زنبورها در به دست آوردن میکروبیوم متنوع تاثیر بگذارد. این میتواند شاهدی باشد که زنبورها از تغذیه روی گیاهان غیربومیای که با آنها تکامل نیافتهاند، رنج میبرند.»
این محققان تجزیه و تحلیل خود در مورد باکتریهای نان زنبور را در مجلهی Ecology and Evolution منتشر کردند.
لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/108722/