ایران پرسمان

آخرين مطالب

اعراب در برزخ! تحلیل روز

اعراب در برزخ!
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - اقتصاد نیوز /متن پیش رو در اقتصاد نیوز منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
پس از پاسخ موشکی و پهپادی ایران به مواضع اسرائیل در سرزمین‌های اشغالی، گروهی از ناظران با اشاره به هم صدایی اعراب با اسرائیل از اجرایی شدن طرح ناتوی خاورمیانه گفتند؛ ادعایی که به واسطه برخی از گزاره ها قابل قبول نیست.
 آنگونه که رسانه ها مدعی‌اند، اردن ازجمله بازیگران عربی بود که تلاش کرد موشک ها و پهپادهای پرتاب شده ایران به سمت سرزمین های اشغالی را رهگیری کند. گزارش‌های اولیه رسانه‌ها از کمک چند کشور عربی دیگر در دفاع از سرزمین های اشغالی حکایت دارد؛ تلاش‌هایی که این گروه از بازیگران بعدها آن را انکار کردند.
با این وجود، گروهی از رهبران اسرائیل و همچنین برخی ناظران در واشنگتن، این اقدامات ادعایی را نشانه‌ای از تغییر بزرگ تفسیر کردند. به ادعای ناظران، کشورهای عربی، در صورت تداوم رویارویی اسرائیل با ایران، کنار تل آیو خواهند بود. هرزی هالوی، رئیس ستاد کل نیروهای دفاعی اسرائیل، مدعی شد که حمله ایران «فرصت های جدیدی برای همکاری در خاورمیانه ایجاد کرده است»! مؤسسه مطالعات امنیت ملی، یک اندیشکده پیشرو اسرائیلی نیز این ادعا را مطرح کرد که «ائتلاف منطقه‌ای و بین‌المللی که در رهگیری پرتابه‌های ایران به سمت اسرائیل مشارکت داشت، پتانسیل ایجاد یک اتحاد منطقه‌ای علیه ایران را نشان می‌دهد». این عبارات بخشی از یادداشت اخیر فارن افرز است
آیا اعراب با اسرائیل هم صدا شدند؟
پس از پاسخ ادعایی اسرائیل به حمله ایران، دیوید ایگناتیوس، ستون نویس واشنگتن پست، مدعی شد که اسرائیل «مانند رهبر ائتلاف منطقه ای علیه ایران رفتار می کند». او ادعا کرد: «به نظر می‌رسد که تل آویو با پاسخ ادعایی خاموش خود، منافع متحدانش در این ائتلاف - عربستان سعودی، امارات متحده عربی، اردن را ‌سنجید.» به ادعای ایگناتیوس، این یک «تغییر بالقوع پارادایم برای اسرائیل» است، تغییری که به خاورمیانه «شکل جدیدی» می‌دهد.با این حال، این ارزیابی‌ها بیش از حد خیال پردازانه هستند و نمی‌توانند پیچیدگی چالش‌های منطقه را منعکس کنند. مطمئناً، با توجه به ماهیت بی سابقه مبادلات نظامی آوریل، استراتژی ادعایی آینده اسرائیل علیه ایران ممکن است ملاحظات منطقه ای را بیشتر در نظر بگیرد. اما واقعیت‌های منطقه که مانع همکاری اعراب و اسرائیل می‌شود، تغییر قابل توجهی نکرده است. حتی قبل از حمله حماس در 7 اکتبر و متعاقب آن تهاجم اسرائیل به غزه، کشورهای عربی که توافقنامه 2020 ابراهیم را امضا کردند و عادی سازی با اسرائیل را پذیرفتند، از حمایت بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل به واسطه گسترش شهرک سازی ها در کرانه باختری و ویرانه های غزه سر باز زدند. در این میان تلاش وزرای راست افراطی «بی بی» برای تضعیف وضعیت موجود در شرق بیت المقدس بی اثر نبود.
 مجموعه ای از حملات مرگبار شهرک نشینان اسرائیلی به فلسطینی‌ها در شهرهای کرانه باختری در بهار سال 2023 به تنش های منطقه‌ای دامن زد. پس از آغاز عملیات نظامی اسرائیل در غزه در ماه اکتبر، که موجی از اعتراضات را در سراسر خاورمیانه برانگیخت، رهبران عرب برای حمایت آشکار از اسرائیل تردید بیشتری پیدا کردند، زیرا می دانستند که همکاری آشکار می تواند به مشروعیت داخلی آنها لطمه بزند. در همین راستا باید گفت، واکنش اعراب به این دور از رویارویی ایران و اسرائیل به تنهایی نشان از تغییر معادلات ندارد. این گروه از کشورهای عرب که اسرائیل از آنها تحت عنوان متحدان سُنی‌اش یاد می کند، همچنان به دنبال متعادل کردن روابط خود با ایران و اسرائیل، حفاظت از اقتصاد و امنیت خود، و مهمتر از همه، جلوگیری از درگیری منطقه‌ای گسترده‌تر هستند. آنها همچنین احتمالاً پایان دادن به جنگ فاجعه بار در غزه را بر رویارویی با ایران در اولویت قرار خواهند داد. با این حال، با تشدید تنش بین ایران و اسرائیل، اشتیاق ادعایی کشورهای عربی برای ادغام در ائتلافی با حضور اسرائیل بیش از هر زمان دیگری به تمایل این بازیگر جهت پذیرش تشکیل کشور فلسطین بستگی دارد.
اعراب با کارت اسرائیل قمار نمی کنند
پیش از پاسخ 13 آوریل ایران به اسرائیل، عربستان سعودی و امارات متحده عربی اطلاعاتی درباره این حمله قریب الوقوع با ایالات متحده به اشتراک گذاشتند. سپس فرماندهی مرکزی ایالات متحده از این اطلاعات برای هماهنگی پاسخ خود با اسرائیل و سایر شرکا استفاده کرد. اردن به هواپیماهای نظامی آمریکا و بریتانیا اجازه ورود به حریم هوایی این کشور را داد تا هواپیماهای بدون سرنشین و موشک‌های ورودی ایرانی را متوقف کنند. گزارش‌های اولیه رسانه‌ها، به‌ویژه در ایالات متحده و اسرائیل، مدعی بودند که تلاش‌های منطقه‌ای گسترده، حمله تهران را خنثی کرده است. اما به زودی مشخص شد که نقش اعراب در این باره محدود بوده است. هم عربستان سعودی و هم امارات به صراحت هرگونه کمک نظامی مستقیم به دفاع اسرائیل را تکذیب کردند. مقامات اردنی مشارکت خود را در راستای حفاظت از منافع خود تبیین کردند. ملک عبدالله دوم، پادشاه اردن، با تاکید بر اینکه کشورش برای کمک به اسرائیل اقدامی نکرده است، اعلام کرد که «امنیت و حاکمیت» اردن «بالاتر از همه ملاحظات» قرار دارد.
تلاش های ادعایی که کشورهای عربی بدان دست زدند، تقریباً به طور قطع ناشی از تمایل به حفظ روابط خود با ایالات متحده بود، نه برای همسویی بیشتر با اسرائیل. از زمانی که اسرائیل عملیات خود در غزه را آغاز کرد، رهبران عرب از اینکه جو بایدن، رئیس‌جمهور ایالات متحده نتوانسته اسرائیل را در غزه متوقف و مهار کند، شگفت زده شده‌اند. اما آنها همچنان به دنبال تعمیق همکاری خود با واشنگتن هستند.
این گروه از کشورها هیچ منبع جایگزینی برای ضمانت دفاع امنیتی که ایالات متحده در اختیارشان قرار می دهد، نمی بینند. در ماه‌های اخیر، کشورهای عربی خلیج فارس و همچنین مصر و اردن به تشویق واشنگتن به مدیریت پویایی‌های امنیتی خاورمیانه، مهار نفوذ و قدرت ایران و جلوگیری از یک جنگ منطقه‌ای گسترده‌تر کمک کرده اند. پایان دادن به جنگ در غزه همچنان یک اولویت فوری منطقه ای است و کشورهای عربی در حال کار برای یک طرح صلح با دولت بایدن هستند.
رهبران عربستان همچنان معتقدند که یک معاهده دفاعی دوجانبه با ایالات متحده باید بخشی از هر توافق عادی سازی آینده با اسرائیل باشد. در همین راستا، امارات به تلاش خود برای مذاکره درباره توافقنامه دفاعی خود با دولت بایدن ادامه داده است.
در این چارچوب باید گفت که کشورهای حوزه خلیج فارس اکنون تعامل نزدیک تری با تهران دارند. در سال 2019، پس از خروج دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا از توافق هسته ای که ایالات متحده و سایر قدرت های بزرگ با ایران بر سر آن توافق کرده بودند، کشتی ها در نزدیکی بنادر امارات و تاسیسات نفتی عربستان هدف قرار گرفت، این در حالی است که تهران پس از امضای توافقنامه ابراهیم، به صراحت به بحرین و امارات هشدار داد که حضور نظامی اسرائیل در خلیج فارس خط قرمزی برای ایران خواهد بود.
قبل از حمله حماس در 7 اکتبر، کشورهای عربی به طور کلی تصمیم گرفته بودند که بهترین راه برای کاهش تنش، نزدیکی به ایران است. امارات و عربستان سعودی روابط دیپلماتیک خود با ایران را به ترتیب در سال های 2021 و 2023 احیا کردند. از 7 اکتبر، این کشورها همراه با بحرین و عمان، پیام‌ها و هشدارهایی را بین ایران و اسرائیل مخابره کرده و برای مدیریت تنش‌ها پیشنهاداتی را جهت خروج از این وضعیت ارائه داده‌اند. دو روز پس از پاسخ ایران به اسرائیل، وزیر امور خارجه مصر با همتایان ایرانی و اسرائیلی خود به منظور مهار تشدید درگیری تلفنی تماس داشت.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1115503/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بازار داغ فروش سنگ!

تبدیل چربی مرغ به دستگاه ذخیره انرژی

گفتگوی شنیدنی با یک طراح جلد کتاب

دیدار باقری با رئیس‌جمهور تاتارستان در کازان

انهدام چهارمین پهپاد پیشرفته آمریکایی در آسمان یمن

شهادت یک فلسطینی در کرانه باختری

افزایش 40 درصدی دوباره حقوق بازنشستگان از این ماه

فرمول افزایش حقوق بازنشستگان؛ افزایش 869 هزار تومانی برای هر فرزند

دیدار معاون رییس جمهور با خانواده شهید مدافع حرم «نریمانی» در کرج

واقعا بچه رو با باباش تنها نذاری!

حل مشکلات ریاضی با کمک نسخه جدید ChatGPT

تأثیر فضای مجازی بر زبان و ادبیات فارسی

کنایه آذر منصوری به رئیسی: عهد ما این بود ‏میزان باید رأی ملت باشد!

حملات موشکی و پهپادی اوکراین به شبه جزیره کریمه

اصابت چند موشک و راکت به جنوب جولان اشغالی سوریه

ماجرای پیشروی برق‌آسای روسیه در جبهه شمال اوکراین

قیمت شکر چند است؟

ریشه‌های پنهان شکست دولت در سیاست «مالیات بر خانه های خالی»

سنگ کاغذ قیچی با نسخه جدید ChatGPT

اینجوری ننویس!

فرمانده نیروی دریایی ارتش: نسل‌های آینده از شب «وعده صادق» قصه‌ها می‌گویند و می‌خوانند و به آن می‌بالند

شلیک انبوه موشک‌های حزب‌ الله به سمت سرزمین‌های اشغالی

رخنه مبارزان قسام به پشت خطوط نظامیان صهیونیست

برخورد خشن پلیس بلژیک با معترضان حامیان فلسطین

سیاست‌های مالیاتی چگونه طبقه متوسط را هدف گرفته است؟

افزایش قیمت بیت کوین تا 66 هزار دلار

قیمت جهانی طلا بازهم بالا رفت

همگام با کاهش نرخ ارز، سکه و طلا دوباره ارزان شد

آغاز تجارت برق بین ایران و ترکیه

هم اکنون؛ بارش باران در حرم مطهر رضوی(ع)

کریمان خوب می دانند آداب کرامت را...

ویدئویی جالب از خط تولید خودکار بیک در فرانسه

فیلمی دیدنی از عبور پلنگ و توله‌هایش از جاده

حکمت/ کمکی که محبوبیت می‌آورد

بومی‌سازی جوهرهای نانو آنتی‌باکتریال خودکار در کشور

«به بلندای آن ردا» رمان سید علی شجاعی به چاپ ششم رسید

واکنش روابط عمومی دفتر روحانی به ادعاهای معاون رئیسی درباره پرونده مفقود شدن فرش‌های سعدآباد

هشدار عارف نسبت به رواج و تشدید خشونت در جامعه

سخنگوی کمیسیون اصل 90: از نظر مجلس هرگونه توافق با آژانس فقط در محدوده پادمان امکان‌پذیر است

معاون سیاسی امیرعبداللهیان: بریکس، پیشران اراده جمعی برای چند جانبه‌گرایی است

دلایلی که زیباکلام در آخرین کتابش درباره علت بازداشت نشدنش آورد

شهادت جوان فلسطینی در کرانه‌باختری

ربات فضانوردی که به زودی به ایستگاه فضایی چین می‌رود

خبر تازه درباره فعالیت دیپلماتیک سفارت جمهوری آذربایجان در ایران

داستانک/ می‌خواهم شاگرد مکانیک شوم

صخره “فیل” در بیابان ربع الخالی عربستان سعودی

پیش‌بینی جدید درباره قیمت خودرو در هفته آینده

استحکام جالب پوست آناناس در برابر گوی هزار درجه‌ای

یک سرخس جنگلی تو جنگلهای برزیل که میتواند تتوی چند روزه ایجاد کند

گزارش صداوسیما از اولین روز سفر استانی رئیس جمهور به استان مازندران