ایران پرسمان

آخرين مطالب

زیردریایی هدایت‌پذیر از راه دور با قابلیت بازرسی و عملیات مختلف ساخته شد دانش و فناوری

زیردریایی هدایت‌پذیر از راه دور با قابلیت بازرسی و عملیات مختلف ساخته شد
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - ایرنا /متخصصان یک شرکت دانش‌بنیان ایرانی موفق به تولید «زیردریایی هدایت‌پذیر از راه دور» (زهپاد) با قابلیت بازرسی و عملیات مختلف شدند.
انواعی از زیردریایی‌های صنعتی سرنشین‌دار وجود دارند که هرچند در دهه‌های اخیر پیشرفت‌های قابل توجهی داشته‌اند اما به‌دلیل حضور انسان دراین وسایل زیر آب، خطرات احتمالی استفاده از آنها را نمی‌توان نادیده گرفت. در این‌میان ربات‌هایی در دریاها مشغول فعالیت‌ هستندکه با نام ROV(Remotely Operated Vehicle) به‌معنی «زیردریایی هدایت‌پذیر از راه دور» با اختصار فارسی «زهپاد» شناخته می‌شوند.
زهپادها با کمک نیروی انسانی که روی سطح زمین قرار دارد، هدایت می‌شوند و در مأموریت‌های برنامه‌ریزی‌شده قادر هستند بخشی از عملیات را به‌صورت هوشمند و بخشی دیگر را به‌صورت هدایت دستی اپراتور در اعماق آب انجام دهند. یک شرکت دانش‌بنیان از سال 1394 در کشور این ربات‌ها را برای مصارف صنعتی داخلی تولید و عرضه می‌کند.
براساس اعلام معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری، سید میلاد فیاضی مدیرعامل این شرکت دانش‌بنیان با بیان اینکه درحال‌حاضر ربات‌های زهپاد پُرکاربردترین ربات‌های زیردریایی در دنیا هستند درباره ویژگی‌های ظاهری این دستگاه‌ها گفت: ظاهر عمومی بیشتر زیردریایی‌های هدایت‌پذیر از راه دور، تخم‌مرغی‌شکل است.
وی افزود: ربات‌های تخم‌مرغی‌شکل، معمولا برای فعالیت‌های نظامی یا پیمایش‌های اقیانوسی استفاده می‌شود اما حوزه کاری ما، دستگاه‌های صنعتی و از نوع ساختار آزاد است که باتوجه به نوع پروژه طراحی می‌شود و همیشه تخم‌مرغی‌شکل نیست، بلکه به‌صورت ربات‌های استراکچری‌ هستند و از مزایای‌ آنان امکان تولید در ابعاد مختلف است‌. این‌مسأله باعث کم‌کردن هزینه‌ها می‌شود و امکان انجام عملیات در محیط‌هایی که فضای کمتری دارد را فراهم می‌کند.
این فناور تصریح کرد: این‌نوع ربات‌ها علاوه‌ بر اجرای فرایندهای صنعتی، قابلیت انجام فعالیت‌های نظامی هم دارند که از آن‌جمله می‌توان به قابلیت خنثی‌کردن مین‌های دریایی یا مین‌گذاری‌های دریایی اشاره کرد اما رویکرد ما توسعه ربات‌های صنعتی است و بازرسی از اولویت‌هایی است که برای ربات‌های ما درنظر گرفته می‌شود. بازرسی‌های زیرسطحی در حوزه‌های مختلف اتفاق می‌افتد، برای‌مثال، نصب تجهیزات در کف اقیانوس‌ها و کابل‌گذاری‌ها و لوله‌گذاری‌هایی که زیر دریا برای شرکت‌های فعال در عرصه‌های نفت و حفاری انجام می‌شود.
فیاضی یادآور شد: ربات‌های مدل‌ بازرس به‌کمک حسگرها و دوربین‌هایی که روی آنها نصب شده‌اند، عملیات بازرسی از این کابل‌ها و لوله‌ها را برای بررسی خرابی‌ها و مواردی شبیه به این انجام می‌دهند اما ربات‌های مدل کلاس‌های کاری، علاوه‌ بر بازرسی‌، یک سری عملیات را هم می‌توانند پوشش بدهند. باتوجه به‌ این‌که درجه آزادی از ویژگی‌های بارز این ربات‌هاست و به آنها اجازه می‌دهد در حد غواص زیر آب قدرت عمل داشته باشند.
وی ادامه داد: باتوجه به قابلیت بالای این ربات ها در فرآیندهایی مثل جوشکاری، برشکاری، جابه‌جاکردن اجسام و حتی باز و بسته‌کردن شیرهایی که زیر آب وجود دارند، استفاده می شود. رباتی که ما در کلاس کاری داریم از قابلیت نصب دو بازوی رباتیک برخوردار است.
مدیرعامل این شرکت دانش بنیان همچنین در خصوص عمق کاربری این ربات‌ها گفت: ربات بازرس قابلیت نفوذ تا عمق 150 متری را دارد و ربات کلاس کاری ما برای پایین‌رفتن تا عمق 400 متر طراحی شده اما این طراحی اسمی است، زیرا ما این عمق را در خلیج‌فارس نداریم، از آنجا که به‌دنبال رسیدن به بازارهای بین‌المللی هستیم تولید ربات کلاس کاری با طراحی عمق 400 متر مد نظر متخصصان است.
فیاضی یادآور شد: این شرکت ارتباط و همکاری نزدیکی با صنعت نفت و حفاری دارد و از این‌رو از فناوری‌هایی که به دانش فنی آنها دست یافته برای توسعه دستگاه‌های دیگری که می‌توانند در فعالیت‌های این حوزه تسهیل ایجاد کنند، بهره گرفته است.
وی همچنین اظهار داشت: یک سری از محصولات ما برای علامت‌گذاری خطوط زیرسطحی استفاده می‌شود. زیر دریا کیلومترها خطوط انتقال وجود دارد که کابل‌ها و لوله‌های انتقال نفت، آب و...به اضافه کانال‌های زیرسطحی که حفاری می‌شوند را شامل می‌شود. با گذر زمان و با توجه به عارضه‌های طبیعی که در کف دریا رخ می‌دهد، تشخیص این خطوط انتقال بسیار دشوار می‌شود. تصور کنید در نقطه‌ای از این خطوط زمانی تعمیراتی انجام شده و سال‌ها از آن گذشته است‌. برای بازرسی آن محل یا همان شخصی که تعمیرات را انجام داده باید بیاید و آن نقطه را به‌ سختی پیدا کند یا باید از فناوری‌های جدید مدد گرفت.
این فناور تصریح کرد: محصول دیگر این شرکت یکی از این فناوری‌هاست که در واقع نوعی نشانگر الکترونیکی است و «ویرا» نام دارد. ویرا قادر است آن محل به‌خصوص را کدگذاری نقطه‌ای کند تا در آینده بتوان به‌راحتی به آن محل دسترسی داشت. به‌خصوص‌که منبع تغذیه این نشانگر طول عمر بسیار بالایی دارد و می‌تواند حدود 70 سال به‌صورت مدفون در کف دریا قرار گیرد و نشانه‌گذاری را انجام دهد.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1117507/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نماینده مجلس: مردم نگران مالیات نباشند، تا 4 خانه مشمول مالیات نمی‌شود

پرداخت حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی به تاخیر افتاد

دستورالعمل اسقاط خودروهای فرسوده ابلاغ شد

فرود عجیب و استثنایی بوئینگ 767 در باد و باران

اینجا آمازون نیست؛ عسلویۀ خودمان است

گوناگون/ نقاشی 400 ساله‌ای که یک پادشاه را «عاشق» کرد

ایلان ماسک برای راه‌اندازی استارلینک وارد اندونزی شد

تنها راه التیام سوگ!

فرمانده نیروی دریایی ارتش: دریادلان ما با اقتدار جلوی بیگانگان می‌ایستند

چرا میزان مشارکت مردم در انتخابات مجلس زیر 50 درصد است؟

زمزمه صلوات خاصه امام رضا(ع) توسط رهبر انقلاب

معترضان خیابان‌ها در تل آویو بستند

حمله مقاومت عراق به ایلات اشغالی

صهیونیست‌ها کف خیابان‌های تل‌آویو به جان هم افتادند

بازداشت وحشیانه حامیان فلسطین توسط پلیس نیویورک

وزیر دارایی کابینه نتانیاهو تنش با ترکیه را تشدید کرد

روسیه: 61 پهپاد اوکراینی سرنگون شدند

دست بالای فلسطین در اتحادیه عرب؛ آیا حواشی اجلاس اهمیت دارد؟

ترامپ باز هم ادای بایدن را درآورد!

ورود اولین کمک های بشردوستانه از طریق یک بندر موقت به نوار غزه

حمله دلخراش به یک خانه مسکونی در اردوگاه جبالیا

سیل در کمین تهران هم هست

نماینده مجلس: اعتراض طلافروشان هیچ ربطی به مالیات ندارد

افتتاح سد مرزی «قیز قلعه سی» چه ره‌آوردی برای ایران به ارمغان دارد؟

بیت‌کوین بعد از 3 هفته رکوردی دیگر ثبت کرد

ایرادات شورای نگهبان به جداول بودجه 1403 برطرف شد

خلف وعده دولت در پرداخت بدهی کشاورزان؛ فقط 7 درصد مطالبات پرداخت شد!

زمان واریز یارانه 300هزارتومانی اعلام شد

تقویت عضلات و رگ دار شدن دست فقط در 1 ماه ‌...

درباره قلعه جلال‌الدین گرمه چه می‌دانید؟

به فرزندی قبول کردنِ یک توله خرس توسط خرسی دیگر

دانشمندان بافت مغز انسان را منجمد، ذوب و احیا کردند بدون هیچ آسیبی

درمان بیماری‌های صعب‌العلاج از خاک فیلیپین و زامیبیا!

ماراتن 11 روزه نمایشگاه کتاب در خط پایان

تراژدی تلخ و عجیب شاهنامه فردوسی

توصیه امیرعبداللهیان به سفیر ایران در دوحه

توئیت رسایی درخصوص گزینه «امنا» درباره ریاست مجلس دوازدهم

بازدید رئیسی از پروژه ترانزیتی جاده‌ای و ریلی ارس

تظاهرات گسترده در پایتخت آلمان در حمایت از غزه و فلسطین

گوشه‌ای از جنایات ارتش رژیم صهیونیستی در اردوگاه جبالیا

لایحه قاپی در مجلس تایوان!

تل آویو همچنان در آتش خشم مخالفان نتانیاهو

بازگشایی اسکله آمریکایی در ساحل غزه

نبرد تا آخرین نفس!

برافراشتن پرچم فلسطین بر بام کوه Svolvær نروژ در همبستگی با مردم غزه

درگیری در پارلمان عراق!

ملک سلمان تحت معاینات پزشکی قرار می‌گیرد

افزایش شمار کشته‌های طوفان در آمریکا

سرمقاله شرق/ ارزیابی قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت

سرمقاله ایران/ دفاع روسیه از محور مقاومت؛ استراتژی زودگذر یا سیاست اصولی؟