ایران پرسمان

آخرين مطالب

چرا طرح «مالیات بر عایدی سرمایه» جنجالی شد؟ اقتصاد روز

چرا طرح «مالیات بر عایدی سرمایه» جنجالی شد؟
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - فرارو / بر اساس طرح جدید مالیاتی موسوم به «مالیات بر عایدی سرمایه»، خرید و فروش ملک، طلا، خودرو و ارز مشمول مالیات می‌شود. این تعیین مالیات پلکانی و برحسب شرایط تعیین شده، متفاوت است. اگر ملکی بخرید و در کمتر از یک سال بفروشید، 60 درصد از سود، به مالیات اختصاص داده می‌شود. بعد از دو سال این رقم، 40 درصد، سه سال 20 درصد و بیشتر از 5 سال، 5 درصدی خواهد بود.
 موافقان این طرح معتقدند اخذ مالیات بازدارنده از سوداگری‌های کاذب برای ممانعت از دلالی‌های ضد تولید، به عنوان یک سیاست اصلاحگرانه، شناخته می‌شود و در نهایت نیز به سیاست ثابت اقتصادی منتهی می‌شود. درواقع هدف اصلی از اجرای چنین قانونی کنترل و پیشگیری از پیشرفت دلال بازی عنوان می‌شود.
مخالفان این طرح، اما نظر دیگری دارند و معتقدند طرح مالیات بر عایدی سرمایه، نوعی بی عدالتی است که فشار اصلی را بر قشر متوسطی وارد می‌کند که برای فرار از کاهش ارزش سرمایه هایشان دست به خرید ملک، خودرو، ارز و طلا می‌زنند و به هر دلیلی ممکن است در بازه زمانی کوتاهی به فروش این موارد دست بزنند، اما در نهایت متضرر می‌شوند.

صنف طلافروشان از جمله گروه‌هایی است که از همان نخستین روز‌های مطرح شدن این طرح به اعتراض پرداخته است. طی هفته‌های اخیر، طلافروشان تهرانی 2 بار به اعتراض پرداختند و گفتند حاضر به ثبت اموال خود در سامانه جامع تجارت نیستند. آن‌ها مدعی بودند که این کار درواقع گام نخست اجرای مالیات بر عایدی سرمایه خواهد بود. اما این اعتراضات در شرایطی مطرح می‌شود که مهدی موحدی، سخنگوی سازمان مالیاتی اخیراً گفته است: «مالیات طلافروشان در یک سال گذشته آنچه که ابراز کردند، به طور میانگین 9 میلیون و 600 هزار تومان بوده است. اگر این رقم درست باشد، بنابراین مالیاتی که طلافروشان در ماه پرداخت کرده‌اند، به طور میانگین 800 هزار تومان است.»
برخی کارشناسان اقتصادی می‌گویند گرچه این طرح به دنبال هدف گرفتن افرادی است که حتما لازم است مالیات بیشتری پرداخت کرده و تحت کنترل قرار گیرند، اما درواقعیت بیش از هر شخصی، افرادی که از اقشار متوسط و آسیب پذیر‌تر جامعه هستند را تحت الشعاع قرار می‌دهد. اگرچه تا زمان تصویب این طرح زمان زیادی باقی مانده است، اما مالیات بر عایدی سرمایه فقط هنگامی قابل اخذ است که افراد، دارایی خود را به فروش رسانده باشند و سودی کسب کنند.
با توجه به این شرایط پرسش‌هایی مطرح است از جمله این که مالیات بر عایدی سرمایه چه نقاط قوت و ضعفی دارد و آیا اخذ این تکنیک بهترین راهکار برای ایجاد توازن در سیستم مالیاتی کشور است؟ مهدی پازوکی، اقتصاددان و تحلیلگر امور اقتصادی در گفتگو با فرارو به این پرسش‌ها پاسخ داده است:
چرا در کشور معافیت‌های مالیاتی داریم؟!
 مهدی پازوکی به فرارو گفت: «هر شخصی که درآمدی دارد، به موجب قانون باید اقدام به پرداخت مالیات کند. این موضوع نیز تبعیض بردار نیست و بر اساس حدود قانونی و بر اساس جدول مالیاتی باید انجام شود. مشکل ما این است که نظام مالیاتی ما کارامدی لازم را ندارد. ما باید از تکنولوژی اطلاعات استفاده کنیم و جلوی فرار مالیاتی را بگیریم. در ایران فرار مالیاتی در سطح دهشتناکی قرار دارد. بخشی از افراد در مشاغل مختلف مدام از مالیات فرار می‌کنند. هم اکنون مالیاتی که یک طلافروش پرداخت می‌کند کمتر از استاد دانشگاه است و این مسئله ایراد دارد. بنابراین، گام نخست ما باید این باشد که مانع از فرار مالیاتی شویم. بسیاری از پزشکان نیز از ترفند‌هایی مثل واریز پول به حساب منشی استفاده می‌کنند؛ بنابراین هم باید جلوی فرار مالیاتی را بگیریم و هم باید معافیت‌های مالیاتی را از بین ببریم. اگر می‌خواهیم سرمایه گذاری در یک منطقه را تشویق کنیم، عبارت معافیت مالیاتی را نباید به کار ببریم. اگر به دنبال برقراری عدالت هستیم، پس هیچکس در کشور ما نباید از دادن مالیات معاف باشد.»
وی افزود: «اگر می‌خواهیم سرمایه گذاری را در یک منطقه تشویق کنیم، نباید عبارت معافیت مالیاتی را به کار ببریم مثال می‌توانیم بگوییم برای 5 سال افرادی که در یک منطقه محروم سرمایه گذاری کنند با نرخ مالیاتی صفر رو به رو می‌شوند. درواقع باید عبارت «معافیت مالیاتی» را از فرهنگ لغت کشور حذف کنیم. در حال حاضر ایران تبدیل به بهشت افرادی شده که به دنبال فرار کردن از مالیات هستند. ما باید سیستم مالیاتی کشورمان را اصلاح کنیم، نه این که به دنبال طرح‌هایی باشیم که فشارشان روی افراد است. فرض کنید یک سال پیش، ماشینی خریده اید که 500 میلیون تومان قیمت داشته، اگر این خودرو امسال 1 میلیارد تومان قیمت دارد، به این علت است که ارزش پول ملی پایین آمده است؛ بنابراین مالیات دادن روی این خودرو چه مفهومی دارد؟ شاید برخی استدلال کنند که این اتفاق در دیگر کشور‌ها هم رخ می‌دهد، اما مسئله این است که وضعیت تورم و کاهش ارزش پول ملی در دیگر کشور‌ها به اندازه کشور ما نیست. کسری بودجه دولت منجر به افزایش نقدینگی می‌شود و ارزش پول ملی نیز پایین می‌آید و در نهایت هم من سرمایه گذار باید هزینه آن را پرداخت کنم.»
راه‌های فرار مالیاتی را ببندید!
این اقتصاددان در ادامه گفت: «در حال حاضر قشر متوسط نمی‌تواند تغییر زیادی در خانه و ملک و ... خود دهد، تا پیش از این، اگر یک استاد دانشگاه، 100 میلیون تومان ذخیره می‌کرد، می‌توانست خانه 20 سال ساخت خود را به خانه 10 سال ساخت تبدیل کند، اما در حال حاضر چنین امکانی وجود ندارد. طبقه متوسط حتی امکان تعویض وسایل خانه خود را ندارند و مدام باید اقدام به تعمیر وسایل قدیمی کنند. به همین دلایل است که تاکید دارم برخی بنیاد‌ها و نهاد‌های ثروتمند که از معافیت مالیاتی برخوردارند باید مالیات دهند. برخی تعاونی‌ها در حال اشاعه رانت هستند و مالیاتی هم نمی‌دهند. فردی که امروز ماشین خریده و با توجه به نرخ تورم و ارزش پول ملی، سود چندانی هم نکرده، نباید مالیات مضاعف بدهد. این نوع مالیات بندی، روند سرمایه گذاری در کشور را دچار اختلال و سردی می‌کند.»
وی افزود: «این استدلال که بگوییم هدف از مالیات‌های سنگین برای خرید و فروش‌های کوتاه مدت این است که جلوی دلال بازی را بگیریم نیز، استدلال درستی به نظر نمی‌رسد. مگر نه این که همین حالا هم هنگام خرید و فروش ملک، مالیات پرداخت می‌کنیم؟ ضمن این که همیشه راه‌های فرار مالیاتی وجود دارد. اگر به دنبال اجرای طرح عدالت مالیاتی هستیم، قطعا با این روش‌ها به این عدالت نمی‌رسیم. اکر جلوی توزیع رانت و فرار‌های مالیاتی را در کشور بگیریم، دیگر نیازی به اقداماتی مثل تعیین مالیات بر عایدی سرمایه نخواهیم داشت. نکته مهم دیگر این است که چنین قوانینی می‌تواند خود مولد اتفاقات نادرست دیگری شوند. برای مثال برخی از افراد اقدام به ساخت و فروش منازل بدون سند می‌کنند و حتی در برخی مناطق از جمله پاکدشت تهران، خرید خانه‌های بدون سند با اقبال بیشتری رو به رو است تا خانه‌هایی که سند رسمی و قانونی دارند. مالیات باید باعث حمایت از تولید ملی و سرمایه گذاری در اقتصاد شود. مگر در بخش درامدها، مالیات نداریم؟ ما مالیات بر درامد نیز داریم، پس چرا باید مالیات بر سرمایه داشته باشیم، آن هم با این شرایط اقتصادی و ارزش پول ملی؟!»

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1118868/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مشاور وزیر راه و شهرسازی: تعرفه خدمات مهندسی باید عادلانه و به‌روز باشد

پیام تسلیت سرپرست بانک دی در پی شهادت رئیس جمهور

خانواده «شهید سلیمانی» شهادت رییس‌جمهور را تسلیت گفتند

پیام انجمن همسران شهدای استان فارس برای شهادت رئیس جمهور و همراهانش

تعویض پرچم گنبد حرم مطهر رضوی (ع) در پی شهادت آیت‌الله رئیسی

ویدئوی جالب از نحوه تولید قیف بستنی قیفی!

زندگی بزرگان/ دستم را حوالی خرمشهر جا گذاشتم!

ناسا اسرار قطب‌های زمین را کشف می‌کند

قدر همدیگر را بدانیم!

واکنش نمایندگان اقلیت‌های دینی مجلس به شهادت رییس‌جمهور

حضور نخست‌وزیر پاکستان در سفارت ایران/ امضای دفتر یادبود آیت‌الله رئیسی

پیام تسلیت دختر امام در پی شهادت ابراهیم رئیسی و همراهانش

رئیس‌جمهور الجزایر: با شهادت آیت‌الله رئیسی، برادر و شریکم را از دست دادم

تحلیل عراقچی از عملکرد امیرعبداللهیان در وزارت خارجه

پیام مولوی عبدالحمید در پی شهادت ابراهیم رئیسی و همراهانش

بذرپاش: سید دوست داشتنی من، این قرارمان نبود...

العامری: یقین داریم ایران از این محنت و پیامدهای آن گذر خواهد کرد

وزیر خارجه اندونزی: در سوگ آیت‌ الله رئیسی و امیرعبداللهیان عزادار شده‌ایم

آخرین سوال خبرنگار «آخرین خبر» از شهید امیرعبداللهیان

اخبار لحظه به لحظه شهادت رئیس‌جمهور و همراهان؛ دستور بررسی علل سانحه توسط رئیس ستاد کل نیروهای مسلح

آسانژ برای لغو حکم استرداد به آمریکا مهلت گرفت

دادستان دیوان کیفری بین‌المللی خواستار بازداشت نتانیاهو و گالانت شد

قیمت سکه و طلا کاهشی شد

60 لیتر سهمیه بنزین خردادماه امشب واریز می‌شود

شیرآبی که دستگاه اسپرسوساز هم هست!

شدت بارش برف در قله توچال تهران در دو روز گذشته

شاخصه های مدیر اقتصادی از منظر قرآن دربیان آیت الله جوادی آملی

در تمدن‌های پیشین خواهر و برادر با یکدیگر ازدواج می‌کردند تا قدرت بیرون نرود!

آیا می دانید صدای سیاهچاله چگونه است؟

شعر فردوسی بسیار روان است!

گفتگو کمتر دیده شده از شهیدان سلیمانی و رئیسی در مضجع شریف حضرت رضا(ع)

«منصوری» رئیس کمیته تشییع شد

توصیف پدر آیت‌الله آل‌هاشم از فرزند خود

خاطره سخنگوی دولت روحانی درباره استقبال شهید رئیسی از همه گرایش‌های سیاسی

علی باقری سرپرست وزارت خارجه شد

حدادعادل: مهمترین خصوصیت آقای رئیسی، صداقت او بود

پیکر مطهر رئیس‌جمهور و همراهانش به معراج شهدای تبریز رسید

اصل 131 قانون اساسی برای چندمین‌بار اجرایی شد؟

هند به احترام رئیسی و امیرعبداللهیان یک روز عزای عمومی اعلام کرد

واکنش مردم تهران بعد از شنیدن خبر شهادت رئیس‌جمهور

اخبار لحظه به لحظه در پی شهادت رئیس‌جمهور و همراهان؛ جزئیات مراسم تشییع و تدفین اعلام شد

درخواست تایوان از چین برای توقف تهدیدات نظامی و سیاسی

جزیره کیش سوگوار شهدای خدمت مردم

اعلام زمان برگزاری آیین های گرامیداشت شهادت آیت الله رئیسی درجزیره کیش

شناسایی 120 همت سرمایه‌گذاری در نهضت ملی مسکن

بازدید مدیرعامل بیمه دی از شرکت خدمات بیمه ای امید بنیان

لحظه عجیب باریدن تگرگ

خواندنی احساسی یک نوجوان در گروه تواشیح برای امام رضا(ع)

پای منبر شهید ابراهیم رئیسی؛ گریه برای امام حسین(ع)

چرا مشهد می رویم؟!