ایران پرسمان

آخرين مطالب

ویروس کرونا چه تاثیری بر کتاب کودک و نوجوان ایران دارد؟ خردنامه

  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - ایبنا / تهمینه حدادی معتقد است تاثیر شیوع ویروس کرونا بر کتاب کودک چندان محسوس نیست و می‌گوید: آن‌ها که سال‌ها کتاب نخوانده‌اند همچنان کتاب نخواهند خواند و آن‌ها که کتاب‌ خوانده‌اند و بدون پشتوانه‌ دولت و تبلیغات رسانه‌ ملی کتاب‌خوان مانده‌اند باز هم کتاب خواهند خواند.
تهمینه حدادی: روز جهانی کتاب کودک سال 2020 و به تبع آن روز ملی ادبیات کودک سال 1399 دستخوش حادثه‌ای دلخراش شده است. ویروس کرونا باعث تعطیلی بزرگترین نمایشگاه کتاب کودک دنیا (نمایشگاه بین‌المللی بولونیا) و تا این لحظه به تعویق افتادن نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران شده است.
بگذارید صادق باشیم؛ نمی‌دانیم بعد از سپری کردن این بحران چه اتفاقی دامن کتاب و کتابخوانی را می‌گیرد. آیا فروش کتاب در کتابفروشی‌های محلی بیشتر خواهد شد؟ آیا با تغییر قیمت نفت حوزه‌ کتاب و کتابخوانی هم دچار نوساناتی می‌شود؟ آیا به دلیل تجربه‌ قرنطینه افراد بیشتری کتاب را دوست خود خواهند دانست و بازار کتاب رونق می‌گیرد؟ تجربه‌ فروش رایگان کتاب‌های کودک و نوجوان در سایت‌ها اشتیاق والد و کودک به کتابی را که در دسترس و ارزان است ثابت کرده است؟ و مبادا مثل همیشه مشکلات اقتصادی بعد از این بحران روی دوش نشریات کودک و کتاب کودک و نوجوان بیفتد؟
با طرح سوال ‌آخر است که دوباره از خودم می‌پرسم روز جهانی کتاب کودک سال 2020 و به تبع آن روز ملی ادبیات کودک سال 1399 به دلیل ویروس کرونا دستخوش تغییراتی در ایران شده است یا خیر؟
همه‌ ما آگاهیم که در تمام دنیا روزهایی در تقویم وجود دارد که متذکر می‌شوند باید به موضوعی فکر کنیم. در ایران نیز روزهای زیادی وجود دارند که هر فردی در هرکجای کشور قادر است درباره‌ آن توضیحاتی بدهد مانند روز درختکاری، روز طبیعت، روز آتش‌نشان، و حتی هفته‌ کتاب و کتاب‌خوانی. اما همین که دایره‌ روابط خود را گسترش بدهیم و دو موضوع روز جهانی کتاب کودک و روز جهانی کودک را مطرح کنیم نه کودکان قادرند به سوال اول پاسخ بدهند و نه بزرگترها تعریف درستی از دو موضوع مطرح شده دارند.
کودکان و نوجوانان ما قادر به نام‌بردن نویسندگان داخلی نیستند
با این تفاصیل است که روز ملی ادبیات کودک نیز به گوش خیلی از این افراد نخورده است. کودکان و نوجوانان ما خارج از دایره‌ای محدود قادر به نام‌بردن از نویسندگان داخلی نیستند. اغلب مراجعان به کتابفروشی‌ها کودک و نوجوانانی‌اند که کتابی از مجموعه‌ خاص را می‌خواهند که آن را در شبکه‌های ماهواره‌ای و یا در دست دوستانشان دیده‌اند و وقتی خطاب به آن‌ها بگویی من تصویرگر کتاب هستم باید تصویرگری را به آن‌ها توضیح بدهی چون اغلب آن‌ها تو را نقاشی می‌دانند که عکس‌های کتاب‌ها را می‌کشی! و در این میان مروجان کتاب‌اند که کتاب ‌را به این روستا و آن شهر دور می‌برند، بی‌اینکه فلان روز در تقویم برایشان تلنگری باشد. بی اینکه در رسانه‌ ملی یا کتاب‌های درسی با موضوع روز جهانی کتاب کودک روبه‌رو شده باشند. بی‌اینکه جریان آموزش رسمی به خانواده‌ها تلنگر بزند که با بن‌های خود نمی‌توانند و نباید کتاب کمک آموزشی بخرند.
ویروس کرونا چه تاثیری بر کتاب کودک و نوجوان ایران دارد؟
به نظر می‌رسد ویروس کرونا می‌تواند صدماتی به بازار کتاب کودک بزند. اما این صدمات از سال‌های پیش وجود داشته‌اند. از بازه‌ای که جشن روز جهانی کتاب کودک در چند نهاد مرتبط برگزار شده است و بیانیه‌های منتشر شده راه به جایی نبرد. از بازه‌ای که حضور نویسندگان در مدارس محدود به هفته‌ کتاب و کتابخوانی شد و مدارس ضروری می‌دانند تا درباره‌ حضور نویسندگان تصمیم‌گیری کنند. از بازه‌ای که با تغییرات قیمت دلار و مشکلات تهیه کاغذ مجلات کودک و نوجوان مجبور به کاهش شمارگان و کم کردن نوبت چاپ و در نهایت تعطیلی شدند. از بازه‌ای که کتابخانه‌های مدارس کتاب‌های جذابی برای ترغیب کودکان نداشتند و زمانی طولانی طی شد تا این رویکرد تغییر کند اما صدماتش را برجای گذاشت. از همان سال‌های دور که بی‌کیفیت‌ترین بخش نمایشگاه بین‌المللی کتاب برای ناشران کودک و نوجوان بود، زیر چادرهای مصلا، زیر چادرهای نمایشگاه شهر آفتاب و در زیر زیرزمین سردی که غرفه‌داران بخش کودک را در اردیبهشت 98 به بستر بیماری کشاند! از مشاهدات جسته و گریخته در باغ کتاب که خانواده‌ها یک کتاب و ده‌ها اکسسوری برای فرزندشان می‌خرند!
تاثیر کرونا بر کتاب کودک محسوس نیست
به نظر می‌رسد تاثیر ویروس کرونا بر کتاب کودک و نوجوان زیاد محسوس نباشد. آن‌ها که سال‌ها کتاب نخوانده‌اند همچنان کتاب نخواهند خواند. اما آن‌ها که کتاب‌ خوانده‌اند و بدون پشتوانه‌ دولت و تبلیغات رسانه‌ ملی(که ضروری است!) کتاب‌خوان مانده‌اند باز کتاب خواهند خواند. آن‌ها باز به کتابفروشی‌های محلی سر می‌زنند. مروجان کتاب باز کتاب‌ها را به دست کودکان سراسر ایران می‌رسانند. کتابخانه‌های سیار کانون به دل جاده‌ها خواهند زد بی اینکه یک بحران جهانی سد راه آنها باشد، آنها به راه بزرگ خود ادامه می‌دهند و مخاطبان همیشگی‌شان را خواهند داشت و همچنان می‌دانند که وجود کاغذ برای کتاب‌های صرفا کمک آموزشی و عدم افزایش حق‌الزحمه‌ روزنامه‌نگاران و نویسندگان و تصویرگران و عدم وجود بودجه برای تربیت نیروی خلاق و حضور نمایشی متخصصان خارجی در ایران و نبود بورس تحصیلی و وجود فیلترهای رفاقتی در شورای انتخاب برخی ناشران بزرگترین مانع ادبیات کودک در ایران است!

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/120090/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تقویم تاریخ/ بیانیه سازمان ملل علیه سلاح‏های شیمیایی عراق بر ضد ایران

داستانک/ راه نجات

آغاز ثبت‌نام برنامه‌های روز و هفته جهانی نجوم از فردا

آیا ماه به زمین نزدیک است؟

ربات انسان‌نمای تسلا در آستانه عرضه به بازار

تشخیص نارسایی قلبی توسط هوش مصنوعی با اسکن پا

فرود زیبای مجدد فالکون 9

راه‌حل گران‌قیمت ناسا برای گردگیری در ماه

چرا با افزایش سن سرعت حرکت ما کم می‌شود؟

عشق زندگی می بخشد

یک جهان راز درآمیخته داری به نگاه

اکنون کجاست؟ کسی که فراموشش کردم

داستان دلنشین لیلی و‌ مجنون

با آنکه دلم از غم هجرت خون است

نظر رهبر انقلاب درباره اهمیت تاریخی و راهبردی عملیات وعده صادق

وعده خودرو و وام به نمایندگان در عوض رأی دادن به ریاست قالیباف صحت دارد؟

توصیه محسن رضایی به دولتمردان غربی: دست از حماقت بردارید

رئیسی: نگاه ایران به آفریقا راهبردی و مبتنی بر منافع جمعی است

اظهارات سخنگوی وزارت خارجه پاکستان درباره سفر رئیس جمهور ایران

دست ردِ پاکستان به سینه آمریکا در ارتباط با ایران

سخنگوی بورل: گنجاندن نام سپاه در فهرست سازمان‌های تروریستی ممکن نیست

اظهارات جدید معاون پارلمانی رئیسی: تعطیلی پنجشنبه‌ یا شنبه در صحن مجلس مشخص می‌شود

کاخ معروف خاطرات هاشمی رفسنجانی!

درخواست وزیر خارجه آمریکا از چین در رابطه با ایران و کره شمالی

صدور حکم بمب گذار میدان تقسیم استانبول

طرح احتمال سرقت اعضای بدن قربانیان توسط رژیم اسرائیل با کشف گورهای دسته‌جمعی

انتقاد برنی سندرز از اظهارات نتانیاهو در محکوم کردن اعتراضات دانشگاهی در آمریکا

کودک فلسطینی: آرزو داشتم بازیکن فوتبال شوم اما اشغالگران صهیونیست پاهایم را از من گرفتند

بلاروس: ناتو باعث سلطه آمریکا بر اروپا شده و گسترش آن را نمی‌پذیریم

کدام دانشگاه‌های آمریکا شاهد برگزاری اعتراضات دانشجویی در حمایت از غزه است؟

پولیتیکو: اتحادیه اروپا تحریم گاز طبیعی مایع روسیه را بررسی می‌کند

طالبان سه کشور همسایه افغانستان را به حمایت از داعش متهم کرد

فریادهای اعتراض دانشجویان دانشگاه کلمبیا علیه رئیس کنگره آمریکا

ترکیه روابط تجاری خود را با اسرائیل قطع کرد

آیا دکترین هسته‌ای ایران تغییر کرده است؟

هاآرتس مطرح کرد: اسرائیل در تله‌ای استراتژیک

تسلیحات، واجب تر از نان شب

صدام و هیتلر؛ از میل به ویرانگری تا قهرمان پرستی

پیانو هم قیمت یک آپارتمان شد

سیگنال مثبت به بورس تهران

علت گرانی شدید قیمت پیاز

380 نفر در کمیسیون‌ پزشکی و تعیین درصد جانبازی شرکت کردند

حمایت جالب فعالین رسانه‌ای دنیا از اعتراضات ضد صهیونیستی دانشجویان آمریکا

نماهنگ «فلسطین تنها نیست» با نوای مهدی سلحشور

اگر کسی به یاد گناهان گذشته اش افتاد بداند ذات اقدس الهی به یادش انداخته

تفال/ سالها دل طلب جام جم از ما می‌کرد

دریاچه ای زیبا در نیوزلند

اسب آبی نر پس از هفت سال ماده از آب درآمد!

حکمت/ گناهِ ثروتمندی

محافظت دانشجویان هاروارد از دانشجویان مسلمان هنگام خواندن نماز