ایران پرسمان

آخرين مطالب

سرمقاله شرق/ مقطع جدید‌ روابط‌ تهران- ریاض خبر خوب

سرمقاله شرق/ مقطع جدید‌ روابط‌ تهران- ریاض
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان-بروز شایعاتی مبنی بر درخواست عربستان از نخست‌وزیر جدید عراق برای میانجی‌گری بین تهران و ریاض، سخنگوی دستگاه سیاست خارجی کشور را بر آن داشته تا با این بیان که «ایران، چه با میانجی و چه بی‌میانجی آماده گفت‌وگو و رفع سوء‌تفاهمات با عربستان است»، واکنش نشان دهد. می‌گویند قوانین نیوتن همان‌گونه که در دنیای فیزیکی ساری و جاری است در حوزه سیاست و امنیت ملی هم مصداق دارد؛ چراکه در این حوزه هم هر عملی با عکس‌العمل طرف مقابل روبه‌رو می‌شود. روابط دوجانبه ایران و عربستان در دهه‌ها و به‌ویژه در دو، دهه اخیر از همین قانون الگوبرداری کرده و بر شاکله و سازه ناپسند «این به آن در» یا به بیانی دیگر «هر چه عوض دارد، گله ندارد» (tit for tat) استوار بوده است. روابط ایران و عربستان در زمان رژیم گذشته هم چندان حسنه نبود، هرچند نظام سیاسی حاکم بر دو کشور به نوعی متجانس بود و افزون بر آن، هر دو در اردوگاه غرب قرار داشتند. سقوط رژیم شاه در پی وقوع انقلاب اسلامی گو آنکه او را که با عرب‌ها میانه‌ای نداشت و آنها هم به دلیل «تبختر ملوکانه» از وی گله‌مند و رنجیده‌خاطر بودند، از صحنه روزگار خارج کرد اما ریاض را به‌ویژه از بابت ترس از امکان صدور انقلاب به کشورشان به‌شدت نگران کرد و روابط دوجانبه را در هاله‌ای از ابهام و حالت خوف بیش از رجا قرار داد. با پایان‌یافتن جنگ هشت‌ساله که سعودی‌ها در طول آن از هیچ حمایتی از عراق علیه ایران دریغ نورزیدند، تهران با چشم‌پوشی از حمایت‌های بی‌دریغ مزبور دست دوستی به‌سوی ریاض دراز کرد و درصدد آب‌کردن یخ روابط برآمد. این پیشگامی نتیجه‌ای نیکو داشت تا حدی که دولتین ایران و عربستان را به امضای معاهدات امنیتی واداشت. امضای توافق‌نامه امنیتی بین دو کشور را باید نقطه اوج روابط دوجانبه دانست، اما این اوج‌گیری زیاد به درازا نکشید و وقوع رویدادهایی نامطبوع در همین حیص‌و‌بیص اجازه نداد دو کشور دل به همگرایی خوش کنند و روابطی راهبردی بین خود رقم بزنند. با‌وجود‌این تا زمانی که دولت‌های موسوم به «سازندگی» و سپس اصلاحات بر سر کار بودند، باوجود ناخشنودی آمریکایی‌ها و اسرائیلی‌ها از همین سطح روابط، اختلافات از کنترل خارج نشد و دو کشور با خردورزی و هشیاری تلاش کردند حداقل همزیستی مسالمت‌آمیزی داشته باشند و به دوره انجماد روابط بازنگردند. نمونه‌های چندی شاهد این مدعاست که به دو مورد آن اکتفا می‌کنیم. نخست موضعی بود که ریاض در قبال موضوع انفجار در پایگاه نیروهای آمریکایی در شهر خبر (khobor) عربستان در سال 1996 که به کشته و زخمی شدن چندصد آمریکایی انجامید، اتخاذ کرد. عربستان با مردود‌دانستن هرگونه دخالت ایران در آن انفجار، کشورمان را از اتهام وارده مبرا و در عمل آمریکایی‌ها را از حمله نظامی به ایران منصرف کرد. نمونه دیگر به روی خوش نشان‌دادن ملک عبدالله به درخواست ایران برای همکاری به‌منظور جلوگیری از کاهش بیش‌از‌پیش قیمت نفت بر‌می‌گردد که داشت اقتصاد ایران را با بحران مواجه می‌کرد. گویا وقتی نماینده عالی سیاسی ایران در عربستان پیام رئیس دولت وقت را به پادشاه وقت عربستان انتقال می‌دهد و در آن از کارشکنی ریاض در موضوع تعیین قیمت نفت و تبعات زیان‌بار آن برای اقتصاد ایران و معیشت مردم گلایه می‌کند، نامبرده با این جمله که مگر می‌شود ما به خودمان اجازه دهیم که در امر معیشت برادران مسلمان ایرانی خود اختلال ایجاد کنیم (نقل به مضمون) واکنش فوری نشان می‌دهد و بعد هم با اقدامی مناسب درصدد جبران مافات و رفع مشکل بر می‌آید.
اینک روابط ایران و عربستان بدترین دوره خود را در این سال‌ها و شاید دهه‌های اخیر می‌گذراند. اعدام نابخردانه شیخ نمر و واکنش خارج از عرف و نامعقول به آن و از همه بدتر حمله به سفارت ریاض در تهران و آتش‌زدن آن، گویای گویش آن دو نفر است که یکی خلافی مرتکب می‌شود و طرف دیگر هم با این توجیه که «هرچه عوض دارد، گله ندارد»، فرایند گفت‌وگو را مغلوبه می‌کند و راه را برای هر اقدامی منطقی می‌بندد. ‌به نظر می‌رسد تحولات سال‌های پر از عسرت و حسرت اخیر به‌ویژه آنچه در یک سال گذشته اتفاق افتاد، به قدری درس‌آمیز و عبرت‌انگیز بوده که دارد ملک سلمان و ولیعهد بی‌تجربه و جویای نامش را سر جای خود می‌نشاند و آن دو را متوجه اقدامات نابخردانه و حتی جنایتکارانه‌ای که در این چند سال مرتکب شده‌اند، می‌کند. در ایجاد چنین تحول محتملی رویدادهای زیادی نقش‌آفرین بوده و هستند. ائتلاف علیه حوثی‌های یمن به رهبری عربستان سعودی ترک اساسی برداشته است؛ قیمت نفت به‌گونه‌ای بی‌سابقه کاهش یافته و ریاض و مسکو را مقابل هم قرار داده است؛ روابط ریاض- واشنگتن که 75 سال است بر پایه گفتمان «نفت در برابر امنیت» استوار است، متزلزل شده؛ به‌طوری‌که نه آمریکا دیگر به نفت عربستان نیاز دارد و نه این کشور قادر است امنیت خود را به‌طور مستقل تأمین کند. طنز تلخ آنکه حربه نفت دیگر نه‌تنها در دست سعودی‌ها نیست بلکه لبه تیز آن هم متوجه خود آنها شده است. اینک غول نفتی آمریکا و لابی‌های قدرتمندش به خاطر کاهش شدید قیمت نفت از دست عربستان خشمگین‌اند و آن کشور را مقصر وارد‌شدن زیان هنگفت به خود می‌دانند. ‌مطالب پیش‌گفته حکایت از این می‌کند که زمان بازاندیشی در باب ایجاد رابطه با ریاض فرارسیده است. بهینه‌سنجی زمان انجام اقدامات دیپلماتیک در تخصص سیاست‌ورزان حرفه‌ای و انجام آن توسط آنها واجب عینی است. اینک عربستان خود را مضطر می‌بیند و از این‌رو برای تأمین امنیت خود به اسرائیل در درون منطقه و چین در خارج از منطقه می‌اندیشد. ترس از تهران از جمله دلایل اصلی این توسل‌جویی است. پاک‌کردن صفحه سیاه در روابط تهران و ریاض و پیش‌قدمی در انجام تدابیر اعتمادزا (confidence building measures) اقداماتی است هنجار که باید سراغش رفت و به استقبالش شتافت. ایران در منطقه حرف‌هایی دارد اصولی و منطقی و باید هم به‌عنوان قدرتی تأثیرگذار و نقش‌آفرین مورد اجماع کشورهای منطقه قرار گیرد. چنین اجماعی جز با ارتباط مؤثر با آن کشورها حاصل نمی‌شود. با کشورهای کوچک منطقه بزرگوارانه رفتار و با عربستان از موضع اقتدار ناظر به تعامل سازنده برخورد کنیم. تا وقتی که به‌طور مستقیم و چهره‌به‌چهره مذاکره و گفت‌وگو صورت نگیرد، هوده‌ای در کار نخواهد بود و خون‌ریزی در یمن، یکه‌تازی اسرائیل در منطقه و تداوم گرفتاری کشورهایی مانند سوریه و تا حدودی عراق در جنگ‌های نیابتی و یکه‌تازی تروریسم و گرفتاری دیگر کشورها از تبعات و ترکش این سیه‌روزی‌ها پابرجا خواهد ماند. خاورمیانه نیازمند هوای تازه است تا بتواند از فلاکت موجود فراغت یابد و راه پیشرفت و تعالی در پیش گیرد.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/141828/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رسانه صهیونیستی: نتانیاهو یک آدم حراف و طبل تو خالی از کار درآمد

تصویب چهاردهمین بسته تحریمی اتحادیه اروپا علیه روسیه

واکنش وزارت خارجه ایران به اقدام آمریکا برای تمدید تحریم نفتی ونزوئلا

پیش بینی بورس هفته اول اردیبهشت 1403

مرزبندی استان‌های کشور در بازار مسکن

دارندگان کارت سوخت بخوانند

خیلی شانس آورد از یک تصادف مرگبار نجات پیدا کرد!

عکس های کاملا به موقع

وداع با اطلس؛ ربات انسان‌نمای بوستون داینامیکس بازنشسته می‌شود

دل ز جان برگیر و در بر گیر یار مهربان

رئیس شورای اطلاع‌رسانی دولت: مسئولان متوجه اطرافیان کذاب و هتاک باشند

قدردانی امیرعبداللهیان از نقش الجزایر در کمک به توقف نسل‌کشی اسرائیل در غزه

عراق از حملات امروز به اصفهان ابراز نگرانی کرد

شهادت فرمانده گردان طولکرم در سرایاالقدس

حمله مقاومت فلسطین به شهرک «سدیروت»

خودسوزی یک فرد مقابل دادگاه ترامپ

شهادت یک جوان فلسطینی در کرانه باختری

حزب‌الله: از رویارویی با اسرائیل و حمایت غزه عقب نمی‌کشیم

محاکمه ترامپ وارد چهارمین روز شد

پیش‌بینی قیمت دلار 1 اردیبهشت 1403

ترفند عجیب گراز برای فرار از دست سگ‌های شکارچی!

تصاویری فوق‌العاده زیبا از عبور زیبای فالکون 9 از مقابل ماه

نسخه جدید ربات انسان‌نما اطلس با قابلیت‌های هوش مصنوعی معرفی شد

چاپ پنجمین جلد مجموعه تاریخ ایران‌زمین درباره طاهریان و آل بویه

صحبت های شنیدنی دکتر الهی قمشه ای

روایت سفیر ایران در فرانسه از ماجرای تهدید به انفجار یک فرد در مقابل کنسولگری ایران

راهپیمایی تهرانی‌ها در حمایت از عملیات «وعده صادق»

لاوروف: روسیه از طریق کانال‌های دیپلماتیک به اسرائیل اطلاع داده که ایران خواهان افزایش درگیری نیست

واکنش معنادار وزیر روحانی درخصوص تذکر دفتر رهبری به مسئولان بخاطر رفتار بی‌قاعده در حجاب

سرقت 250 هزار سند در حمله هکری «انانیموس» به ارتش رژیم صهیونیستی

ادامه حملات حزب الله لبنان به مواضع رژیم صهیونیستی

شمار شهدای غزه از 34 هزار نفر گذشت

اوربان: اروپا یک قدم تا ارسال سرباز به اوکراین فاصله دارد

پیشرفت در مذاکرات صلح باکو و ایروان

اظهارات لاوروف درخصوص صحبت‌های جنجالی بورل

هشدار صندوق بین‌المللی پول نسبت به تبعات تصرف دارایی‌های روسیه

فایننشال‌تایمز: پدافند هوایی اسرائیل به عاقبت اوکراین دچار خواهد شد

تهدید داخلی معادن بیشتر است یا خارجی؟

گوناگون/ دستاوردهای عملیات «کربلای10»

پلی زیبا و بزرگ در میان ابرها در چین

خرس خانگی یک روس

بیگانگان فضایی ممکن است در واقعیت بنفش باشند

من پیر فنا بدم جوانم کردی

رویترز: کشورهای غربی با هدف تنش‌زدایی از طریق ترکیه به ایران پیام داده‌اند

وزیر خارجه انگلیس خطاب به نتانیاهو: سپاه را به عنوان نهاد تروریستی شناسایی نمی‌کنیم

یکی از همراهان امیرعبداللهیان در جواب یک خبرنگار درباره حمله شب گذشته: «چه حمله‌ای؟!»

امیرعبداللهیان: به هرگونه خطای محاسباتی پاسخ می‌دهیم

وضع تحریم‌های جدید علیه نفت ایران در بسته کمک‌های مالی آمریکا به اسرائیل و اوکراین

سی‌ان‌ان: شواهدی از تخریب در پایگاه هوایی اصفهان وجود ندارد

ادعای یک نشریه انگلیسی: بایدن در حال بررسی گزینه احیای برجام است