ایران پرسمان

آخرين مطالب

ابعاد نظامی سازی جوامع عربی حاشیه خلیج فارس تحلیل روز

ابعاد نظامی سازی جوامع عربی حاشیه خلیج فارس
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - دیپلماسی ایرانی / متن پیش رو در دیپلماسی ایرانی منتشر شده و انتشار آن در آخرین خبر به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
جیمز دورسی-ریسپانسیپل استیت کرافت / پیامدهای اقتصادی همه گیری ویروس کرونا شک و تردیدهایی درباره توانایی کشورهای حاشیه خلیج فارس در تامین هزینه رقابت پر هزینه تسلیحاتی منطقه ای ایجاد کرده است. این مساله نه تنها می تواند شکل وضعیت ژئوپلیتیک منطقه را تغییر دهد، بلکه می تواند در تلاش ها برای تبدیل ارتش به ستونی در هویت جدید ملی در روزگار اجبار برای مذاکرات مجدد بر سر قراردادهای منسوخ اجتماعی را دستخوش تحول کند. کاهش قابل توجه در درآمدها در نتیجه سقوط قیمت نفت و گاز و کاهش تقاضا در سطح جهانی این سوال را ایجاد کرده که آیا کشورهایی همانند عربستان سعودی، امارات متحده عربی و قطر همچنان توانایی ادامه مخارج گسترده نظامی به عنوان بزرگ ترین خریداران تسلیحات را خواهند داشت؟
عامل محرک هزینه ‌های سعودی و اماراتی احساس نیاز به مواجهه با پیشرفت های ایران در توسعه موشک های بالستیک و پهپادها و همچنین قابلیت بلقوه هسته ای نظامی به علاوه گروه های متحد آن در کشورهای عربی بوده است. قطر همین اواخر به عنوان واکنشی به تحریم دیپلماتیک و اقتصادی تحت رهبری عربستان و امارات به این رقابت پیوسته. هزینه های صورت گرفته در این زمینه، نیروی نظامی را به عامل هویت سازی بر مبنای ملی گرایی به جای پیشینه های مذهبی و قومی تبدیل کرده که می تواند به دگرگونی احتمالا دردناک در جهت یک اقتصاد فرا-نفتی متنوع کمک کند.
خدمت سربازی داوطلبانه در امارات متحده عربی، قطر، کویت و عربستان سعودی برای مردان و زنان محلی در طی یک دهه گذشته بخشی از تلاش های دولت‌ های این کشورها برای افزایش مشارکت شهروندانشان در نیروی کار نظامی و کاهش مشارکت مهاجران و نیروی کار خارجی به شمار می رود. این اقدام اساسا با رویکرد پیشین حکام عربی که به نیروهای نظامی خود اعتماد نداشتند و نگران کودتا علیه سلطنت خود بودند، تفاوت دارد.
در همین حال، حاکمان سعودی و اماراتی تصور می کردند مداخله نظامی در یمن و مداخله اماراتی در جنگ لیبی می تواند پرستیژ نظامی آنها را در نتیجه یک پیروزی قطعی بالا ببرد. 5 سال از مداخله ای نظامی در یمن گذشته و نتیجه خاصی حاصل نشده است؛ امارات هم نتوانسته در لیبی به نتیجه دلخواه خود برسد. جیم ماتیس، وزیر دفاع پیشین ایالات متحده، خروج امارات از یمن را تلاشی برای کاهش خسارت ها خوانده بود. امارات که جمعیت ملی آن تنها یک میلیون و 400 هزار نفر است، در این جنگ ده ها کشته داده و در نتیجه، به طور فزاینده به نیروهای نیابتی و نیروهای نظامی مزدور روی آورده است. با این حال، شرایط امارات از عربستان سعودی که وجهه آن در جامعه بین المللی به شدت آسیب دیده، بهتر است.
عربستان سعودی اخیرا به طور ضمنی اذعان داشته که نمی تواند در جنگ یمن پیروز شود. طبق برخی گزارش ‌ها، دولت سعودی تامین بودجه عبدالربه منصور هادی در یمن را کاهش داده است. جنگ سعودی در یمن با حمله به اهداف غیرنظامی همراه بوده، زیرساخت‌های اقتصادی و غیرنظامی یمن را نابود کرده و این کشور را با بزرگ ترین فاجعه بشردوستانه جهان مواجه ساخته است. شورشی های لیبیایی تحت حمایت امارات که توسط خلیفه حفتر رهبری می ‌شوند نیز سرنوشت مشابهی داشته اند. حفتر حدود یک سال پیش وعده داد که طرابلس، پایتخت لیبی، را خواهد گرفت؛ اما نیروهای دولت لیبی تحت حمایت ترکیه در برابر شورشی ها ایستادند.
حاکمان عربستان سعودی و امارات متحده عربی امیدوار بودند که تاکید آنها بر ارزش های مرتبط با ملی گرایی و نیروهای مسلح همچون میهن پرستی، ایثار، نظم و انضباط، وظیفه شناسی و مفاهیم شهروندی قهرمانانه می تواند به افزایش توجه عمومی به ارتش به رغم سوابق نامناسب آن، شود. فعلا به نظر می رسد که امیدواری آنها بیهوده نبوده است. عربستان باوجود انتقادهای گسترده بین المللی، همچنان تلفات نظامی خود را فداکاری های میهن پرستانه توصیف و مرگ آنها را با دست و دلبازی برای خانواده هایشان جبران می کند. امارات متحده عربی هم رویکرد احترام به شهدای نظامی را نهادینه کرده است.
اما با توجه به سوابق ضد و نقیض ارتش های سعودی و اماراتی، این سوال وجود دارد که آنها تا چه زمانی می توانند از استاندارد جدید هویت ملی استفاده کنند؟ همچنین این سوال مطرح می شود که آیا مردم کشورهایی مانند عربستان که مجبور شده اند کاهش دردناک هزینه های اجتماعی را تحمل کنند و هیچ نشانه ای دال بر تقسیم این درد با نخبگان حاکم نمی بینند، به تحمل هزینه های گسترده نظامی ادامه خواهد داد؟
طبق آنچه در رسانه های اجتماعی مشاهده می شود، بسیاری از سعودی ها به دلیل بازگرداندن روحیه ملی گرایی، اطمینان از بازگشت همه اتباع سعودی از خارج از کشور در ابتدای همه گیری کرونا، تامین اعتبار برای قرنطینه به منظور جلوگیری از شیوع بیشتر ویروس و یارانه حقوق های بخش خصوصی تا 60 درصد، قدردان دولت هستند. با این حال، برخی از ناظران در این باره ابراز نگرانی کرده اند که نهایتا طبقات متوسط و پایین جامعه مجبور به تحمل فشار اقتصادی همه گیری کرونا خواهند شد. این ناظران سرمایه گذاری های مداوم در غنائمی مانند باشگاه فوتبال نیوکاسل یونایتد توسط صندوق سرمایه گذاری دولت را زیر سوال برده اند، اما تا کنون کسی درباره هزینه های نظامی صحبتی نکرده است.
یک مساله بالقوه که می تواند شرایط را پیچیده تر کند، این است که بیشتر تلفات نظامی اماراتی و سعودی در جنگ یمن از استان های محروم در دو کشور و مناطق اقلیت های مذهبی با سابقه احساس تبعیض هستند و در نتیجه، باید دید که خدمات نظامی در نهایت شکاف های اجتماعی را کاهش یا گسترش خواهد داد. الئونورا آردماگنی، محقق حوزه خلیج فارس، هشدار داد: «نظامی سازی باعث تقویت امنیت رژیم می شود و از این طریق به امنیت ملی کمک می کند. با این حال، ملی گرایی احتمالا به تشدید چندقطبی شدن در منطقه می انجامد.» او در ادامه گفت خطر نظامی سازی در میان کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس این است که انسجام داخلی نسبی کنونی می تواند به جای ایجاد اتحاد در منطقه، به اختلافات بیشتر بینجامد.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/144709/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تقویم تاریخ/ بیانیه سازمان ملل علیه سلاح‏های شیمیایی عراق بر ضد ایران

داستانک/ راه نجات

آغاز ثبت‌نام برنامه‌های روز و هفته جهانی نجوم از فردا

آیا ماه به زمین نزدیک است؟

ربات انسان‌نمای تسلا در آستانه عرضه به بازار

تشخیص نارسایی قلبی توسط هوش مصنوعی با اسکن پا

فرود زیبای مجدد فالکون 9

راه‌حل گران‌قیمت ناسا برای گردگیری در ماه

چرا با افزایش سن سرعت حرکت ما کم می‌شود؟

عشق زندگی می بخشد

یک جهان راز درآمیخته داری به نگاه

اکنون کجاست؟ کسی که فراموشش کردم

داستان دلنشین لیلی و‌ مجنون

با آنکه دلم از غم هجرت خون است

نظر رهبر انقلاب درباره اهمیت تاریخی و راهبردی عملیات وعده صادق

وعده خودرو و وام به نمایندگان در عوض رأی دادن به ریاست قالیباف صحت دارد؟

توصیه محسن رضایی به دولتمردان غربی: دست از حماقت بردارید

رئیسی: نگاه ایران به آفریقا راهبردی و مبتنی بر منافع جمعی است

اظهارات سخنگوی وزارت خارجه پاکستان درباره سفر رئیس جمهور ایران

دست ردِ پاکستان به سینه آمریکا در ارتباط با ایران

سخنگوی بورل: گنجاندن نام سپاه در فهرست سازمان‌های تروریستی ممکن نیست

اظهارات جدید معاون پارلمانی رئیسی: تعطیلی پنجشنبه‌ یا شنبه در صحن مجلس مشخص می‌شود

کاخ معروف خاطرات هاشمی رفسنجانی!

درخواست وزیر خارجه آمریکا از چین در رابطه با ایران و کره شمالی

صدور حکم بمب گذار میدان تقسیم استانبول

طرح احتمال سرقت اعضای بدن قربانیان توسط رژیم اسرائیل با کشف گورهای دسته‌جمعی

انتقاد برنی سندرز از اظهارات نتانیاهو در محکوم کردن اعتراضات دانشگاهی در آمریکا

کودک فلسطینی: آرزو داشتم بازیکن فوتبال شوم اما اشغالگران صهیونیست پاهایم را از من گرفتند

بلاروس: ناتو باعث سلطه آمریکا بر اروپا شده و گسترش آن را نمی‌پذیریم

کدام دانشگاه‌های آمریکا شاهد برگزاری اعتراضات دانشجویی در حمایت از غزه است؟

پولیتیکو: اتحادیه اروپا تحریم گاز طبیعی مایع روسیه را بررسی می‌کند

طالبان سه کشور همسایه افغانستان را به حمایت از داعش متهم کرد

فریادهای اعتراض دانشجویان دانشگاه کلمبیا علیه رئیس کنگره آمریکا

ترکیه روابط تجاری خود را با اسرائیل قطع کرد

آیا دکترین هسته‌ای ایران تغییر کرده است؟

هاآرتس مطرح کرد: اسرائیل در تله‌ای استراتژیک

تسلیحات، واجب تر از نان شب

صدام و هیتلر؛ از میل به ویرانگری تا قهرمان پرستی

پیانو هم قیمت یک آپارتمان شد

سیگنال مثبت به بورس تهران

علت گرانی شدید قیمت پیاز

380 نفر در کمیسیون‌ پزشکی و تعیین درصد جانبازی شرکت کردند

حمایت جالب فعالین رسانه‌ای دنیا از اعتراضات ضد صهیونیستی دانشجویان آمریکا

نماهنگ «فلسطین تنها نیست» با نوای مهدی سلحشور

اگر کسی به یاد گناهان گذشته اش افتاد بداند ذات اقدس الهی به یادش انداخته

تفال/ سالها دل طلب جام جم از ما می‌کرد

دریاچه ای زیبا در نیوزلند

اسب آبی نر پس از هفت سال ماده از آب درآمد!

حکمت/ گناهِ ثروتمندی

محافظت دانشجویان هاروارد از دانشجویان مسلمان هنگام خواندن نماز