ایران پرسمان

آخرين مطالب

امتداد بدعهدی اروپا در آستانه پنجمین سالگرد برجام سیاست روز

امتداد بدعهدی اروپا در آستانه پنجمین سالگرد برجام
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - ایرنا / پایبند نبودن اروپا به تعهدات برجامی، انتقادات مکرر و صریح مسئولان جمهوری اسلامی ایران را به دنبال داشته‌است. اینک در چند قدمی پنجمین سالگرد توافق هسته‌ای (23 تیرماه)، این پرسش از هر زمان دیگری جدی‌تر شده که آیا آلمان، انگلیس و فرانسه حاضرند برای نجات برجام اقدامی جدی و عینی انجام دهند یا اینکه رویکرد همسوتری با آمریکا در پیش خواهند گرفت.
در پی خروج آمریکا از برجام، انتظارات جهانی از کشورهای انگلیس، فرانسه و آلمان به عنوان سه عضو اروپایی آن برای نجات توافق بالا گرفت؛ کشورهایی که همواره در سطوح سیاسی از توافق حمایت به عمل آورده اما گام‌هایی جدی برای توازن‌بخشی به تعهدات و امتیازات متقابل برنداشته‌اند.
در همین ارتباط، پنجشنبه دوازدهم تیرماه «محمدجواد ظریف» در نامه‌ای به مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، عملکرد اتحادیه را زیر سوال برد.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان درباره این نامه گفته است: متعاقب اقدام غیرمسئولانه و غیرقانونی سه دولت اروپایی در ارائه پیش‌نویس قطعنامه در شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و همچنین تداوم عدم پایبندی نسبت به تعهدات بین‌المللی ناشی از برجام و مصوبات کمیسیون مشترک، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران طی نامه‌ای به «جوسپ بورل» مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگ کننده برجام، یک بار دیگر موارد عدم پایبندی کشورهای اروپایی را طبق بند 36 برجام به کمیسیون مشترک جهت حل و فصل ارجاع داد.
همان طور که اشاره شد، ظریف در نامه به بند 36 توافق هسته‌ای و ضرورت رجوع به آن تاکید کرده‌است. بند 36 برجام ناظر بر «ساز وکار حل وفصل اختلافات» میان طرفین است؛ طبق این بند چنانچه ایران معتقد باشد که هر یک از اعضای 1+5 تعهدات برجامی خود را رعایت نکرده‌اند، می‌تواند موضوع را به منظور حل و فصل به کمیسیون مشترک ارجاع کند. پس از آن، موضوع در سطح وزیران و سپس در سطح یک هیات مشورتی با ترتیبات مشخصی مطرح می‌شود.
چنانچه طرف شاکی (ایران) به این نتیجه برسد که عدم رعایت تعهدات از سوی یکی از اعضای برجام، مصداق «عدم پایبندی اساسی» است، آنگاه می‌تواند این موضوع را ضمن ابلاغ به شورای امنیت سازمان ملل، مبنای توقف کلی یا جزئی اجرای تعهدات‌اش وفق برجام قرار دهد؛ بنابراین از لحاظ حقوقی نیز ایران می‌تواند به اقدامات برجام ستیزانه اخیر آمریکا پاسخ دهد.
از نگاه ناظران، ایران با توسل به بند مذکور، افزون بر آنکه پایبندی خود را به مندرجات و بندهای توافق نشان می‌دهد، به توازن‌بخشی تعهدات نیز مشروعیت می‌بخشد همان گونه که در برداشتن گام‌های پنجگانه بدون خروج از توافق از آن بند بهره گرفت و بر پایه مصوبه شورای عالی امنیت ملی برخی اقدامات خود را متوقف کرد.
بسیاری از کارشناسان بر این باورند که ظریف در نامه به بورل با تاکید بر بند 36 و استقبال از ساز وکار حل وفصل اختلافات قصد دارد اروپا بر سر دو راهی ماندن یا خروج است. بی تردید تداوم عدم‌پایبندی اروپا به توافق منجر به خروج از برجام شده که در این صورت، ناتوانی بروکسل در مقابل آمریکا در حفظ یک توفق تاریخی در کارنامه اتحادیه ثبت خواهد شد.
از طرف دیگر در این دو راهی، اگر اتحادیه راه دوم یعنی پایبندی به توافق و نجات برجام را مدنظر قرار دهد چنانکه همواره در شعارهای مکرر، خود را پایبند برجام معرفی می‌کند، پس ناگزیر در سطح عملیاتی و میدانی باید به اجرای برجام مبادرت ورزد.
در اینجا اجرای سازوکارهای بی‌سرانجام اروپا ضروری به نظر می‌رسد؛ راهکارهایی چون «سازوکار ویژه مالی» (SPV) و «اینستکس» (INSTEX) که بیشتر در کلام خودنمایی کرد تا عرصه عمل.
از این رو، ظریف سه‌شنبه شب دهم تیرماه یعنی چند روز پیش از نگارش و ارسال نامه به بورل در نشست مجازی شورای امنیت سازمان ملل متحد عملکرد اروپا را مورد نقد و انتقاد قرار داد و گفت: حتی یک جلسه شورا برای نکوهش و دولت آمریکا یا حداقل برای بررسی نقض‌های مکرر آن تشکیل نشده‌است در عوض برخی از اعضای اروپایی شورا در فکر تخریب بیشتر قطعنامه و شورا هستند در حالی که نسبت به تعهدات خود در مورد برجام پایبند نیستند.
اشاره ظریف به اقدامات ضدایرانی اروپا در شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و شورای امنیت سازمان ملل بود. چرا که با تلاش و رایزنی آمریکا قطعنامه‌ای از سوی سه کشور فرانسه، انگلیس و آلمان علیه ایران در شورای حکام آژانس با 25 رای موافق، 2 رای مخالف (روسیه و چین) و 7 رای ممتنع به تصویب رسید.
در موضوع قطعنامه 2231 و تحریم‌های تسلیحاتی ایران نیز اروپا با آمریکا همنوا شده به آن امید که محدودیت‌های موقتی که اواخر مهرماه پایان می‌یابد، به محدودیتی دائمی یا دست کم تا 2023 تداوم یابد. در همین ارتباط آمریکا با هدف تصویب قطعنامه در شورای امنیت چندین جلسه مجازی و غیرمجازی تشکیل داده که هر بار این مطالبه گزاف آنان با مخالفت روسیه و چین همراه شده‌است.
اینک که برجام در آستانه پنجمین سالروز خود قرار دارد، انتظار می‌رود که در این میان طرف اروپایی مواضع خود را در عمل روشن و شفاف سازد. بنابراین تروئیکای اتحادیه باید در کنار حمایت‌های کلامی، سازوکارهای ارائه شده را پیاده کند تا شاید در چند قدمی پنجمین سالروز انعقاد توافق، روحی تازه در کالبد نیمه جان برجام دمیده شود.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/160453/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واکنش همتی به سخنان قالیباف؛ زندگی را برای مردم سخت و پیچیده نکنید

سرقت عجیب سهمیه بنزین؛ مواظب کارت سوخت خود باشید!

گردشگری/ آبشار دوقلوی زمرد حویق در دل کوه‌های تالش

فرار کردن اسب‌ها در مرکز لندن

طبیعت چشم‌نواز دشت لاله‌های واژگون

ناسا 2 ماموریت رصد زمین را پس از 18 سال متوقف کرد

داستانک/ سمعک با کارکرد متفاوت

هلاکت 2 تروریست با عملیات پهپادی نیروهای امنیتی در اطراف زاهدان

سردار اشتری: شهید حجازی دارای سبک فرماندهی بود

سردار فدوی: نقش شهید حجازی در توانمندسازی مقاومت موثر است

غریب‌ آبادی: آمریکا صلاحیت ورود به عرصه حقوق بشر را ندارد

العربیه: مصر به اسرائیل پیشنهاد ازسرگیری مذاکرات در مقابل تعلیق عملیات رفح را داد

هشدار چین به آمریکا: بین تقابل و همکاری یکی را انتخاب کنید

جبهه پایداری معامله‌گر است

اسراییل‌ ضربه راهبردی خورده است

دردسر تیک‌تاک

ائتلاف غرب علیه نفت روسی

اتفاق جدید در بازار مسکن؛ خریداران مسکن و مستاجران منتظر تغییر باشند

قیمت این خودرو 30 میلیون تومان ارزان شد

هوای تازه/ نه اژدهاست که کرم شب است اسرائیل

4گوشه دنیا/ کشف کلاه‌خودی از 2500 سال قبل

نماهنگ سرود «حریفت مُنُم»

ایران می تواند پرتاب انسان به فضا را رقم بزند؟

بزرگترین چاپگر 3بعدی جهان یک خانه را در 80 ساعت می‌سازد

دلبر و یار من تویی رونق کار من تویی

رئیسی: هرکجای کشور فسادی دیده شود مطلقا به فساد و مفسد رحم نخواهد شد

انتقاد فلاحت پیشه به ادعای کریمی قدوسی درباره بمب اتم

ایران: تحریم‌های یکجانبه علیه سوریه باید لغو شود

ریابکوف: کاهش روابط با آمریکا را بررسی می‌کنیم

آخرین وضعیت از گورهای دسته جمعی بیمارستان ناصر

نجات روسیه با اقتصاد موازی

اصفهان؛ میخی بر تابوت اسرائیل

نمایندگانی که از رئیسی دعوت کردند باید در برابر ناکارآمدی دولتش پاسخگو باشند

گل‌درشت‌گویی ماورایی سریال ده‌نمکی

شیائومی نیامده رکورد زد!

نرخ مصوب انواع میوه اعلام شد؛ قیمت گوجه سبز سر به فلک کشید!

راه جلب عنایت امام زمان (عج)

خالد نبی؛ زیارتگاهی شگفت‌انگیز در دل طبیعت

تصاویری از پنل‌های خورشیدی جدیدی که در هر مکانی امکان نصب آن وجود دارد

برای خریدن کتاب هایی درباره اهل بیت(ع) به چه چیزهایی باید توجه شود؟

تحریم‌ مشترک انگلیس، آمریکا و کانادا علیه ایران

تداوم حملات حزب‌الله لبنان به شمال فلسطین اشغالی

ادامه سرکوب دانشجویان حامی فلسطین در آمریکا

202 روز جنگ غزه به روایت آمار و ارقام

تصاویر جدید از سرکوب تظاهرات همبستگی با غزه در دانشگاه سوربن فرانسه

«اقتصاد» میدان شلغم‌فروشان شده است!

شاهکار ایرانی در سریلانکا

بی‌رمقی اونس جهانی برای سومین روز متوالی

مطالبه‌گری؛ مهمترین برنامه عملیاتی بنیاد شهید و امور ایثارگران در دولت سیزدهم

نحوه تنظیم آینه ها در خودروی فورد کراون