ایران پرسمان

آخرين مطالب

سرمقاله حمایت/ خوداتکایی و رونق اقتصاد تحلیل روز

سرمقاله حمایت/ خوداتکایی و رونق اقتصاد
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - حمایت / « خوداتکایی و رونق اقتصاد» عنوان سرمقاله روزنامه حمایت نوشته دکتر حسین کنعانی مقدم است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
برای حل‌وفصل چالش‌ها، مشکلات کشور همواره دیدگاهایی در محافل سیاسی - اقتصادی مطرح بوده است. برخی معتقدند که برای بهبودی معاش مردم و ترقی اقتصاد، چاره‌ای جز فاصله گرفتن از ارزش‌های انقلاب وجود ندارد و جز از طریق ارتباط با غرب، نمی‌توان سفره مردم را پررنگ و لعاب‌تر کرد! دسته دوم اما نظری متفاوت، منطقی و منطبق با شعارها و آرمان‌های انقلاب دارند. به عقیده آن‌ها، معیشت و ارزش‌ها فاقد تعارض با یکدیگر هستند و در نگاه کلان‌تر، اساساً تأمین معیشت مردم جز از طریق تمسک و پافشاری بر ارزش‌ها حاصل نمی‌شود. تحقق ارزش‌ها نیز از رهگذر خوداتکایی و فعال کردن همه توانمندی‌ها به دست می‌آید. در حقیقت وجه تمایز این دو تفکر برای حل مشکلات کشور، در نگاه به «بیرون» و «درون» خلاصه می‌شود .
طرفداران تمرکز بر ظرفیت‌های داخلی، هیچ‌گاه مناسبات با خارج را رد نمی‌کنند اما درعین‌حال، همه تخم‌مرغ‌های خود را هم در سبد خارجی‌ها نمی‌چینند. در مقابل، حامیان ارتباط با غرب دچار نوعی افراط شده و تصور می‌کنند که هر چه بیشتر برای نزدیک شدن به استانداردها و معیارهای غربی بکوشند، به همان نسبت از اقتصاد پررونق‌تری برخوردار خواهند شد. طبعاً نگاه صرف به آن‌سوی مرزها و غافل شدن از نیروهای داخلی، موازنه را به نفع حریف تغییر داده و او را برای کسب امتیازات بیشتر، جری‌تر می‌کند. درحالی‌که توجه به توانمندی‌های داخلی و درعین‌حال، تمرکز بر روابط خارجی نه با غرب بلکه در چارچوب نگاه به شرق، می‌تواند باعث افزایش قدرت چانه‌زنی با قدرت‌های زیاده‌خواه شود.
به‌بیان‌دیگر، اتکا به توانمندی‌ها برای برون‌رفت از اوضاع فعلی، در صدر اولویت‌هاست و مناسبات خارجی در مراحل بعدی قرار دارند. عدم ملاحظه این نکته – همچنان که در نیم دهه گذشته شاهد آن بودیم – به مطالبه گری و امتیاز طلبی حریف منجر می‌شود و حد یقفی نیز برای آن وجود ندارد. بر همین مبنا، تذکرات رهبر حکیم انقلاب اسلامی به نمایندگان مجلس شورای اسلامی و رهنمودهای رئیس قوه قضائیه در خصوص راهگشایی مشکلات کشور از رهگذر فعال کردن و بکارگیری ظرفیت‌ها و نیروهای داخلی، نه یک یادآوری و ارشاد بلکه راهبردی غیرقابل گریز به شمار می‌آید.
تفکر «ما نمی‌توانیم»‌ ریشه‌های تاریخی نیز دارد و ای‌بسا، انتظار انفعالی و دست روی دست گذاشتن برای پیدا شدن منجیانی از آن‌سوی مرزها، ازاین‌روحیه منتج می‌شود. از سوی دیگر، وقتی اعتمادبه‌نفس در میان مسئولان و جامعه شکل بگیرد، اولین و کلیدی‌ترین نتیجه آن، منتظر نماندن و چشم ندوختن به دست خارجی‌هاست. کشوری که به نقاط مثبت خود ایمان ندارد، همیشه منتظر می‌ماند تا بلکه دیگران چیزی به او بدهند و این، یکی از خطرات بزرگی است که عقب افتادن از کاروان شتابان علم و صنعت در جهان را به همراه دارد.
در این میان، استدلال برخی، انحرافی و از بنیان باطل است و با بهانه‌هایی همچون برون‌سپاری به دلیل مقرون‌به‌صرفه نبودن تولید در داخل و ارزش‌افزوده‌ای که غرب در برخی از فناوری‌ها دارد، به دنبال رونق اقتصاد از این طریق هستند. با این توجیه که خارجی‌ها عرق بریزند و تلاش کنند تا نیازهای ما را برآورده کنند و بدون اینکه سرمایه سنگینی برای تولید مایحتاج داخل صرف کنیم، از امکانات و سرمایه‌های آن‌ها استفاده کنیم! درعین‌حال اما از این نکته غفلت می‌کنند که چنانچه یک روز همین پدرخوانده‌های غربی تصمیم بگیرند مانع از ورود برخی اقلام و کالاهای اساسی همچون دارو و مواد غذایی به کشور شوند – سیاستی که اروپا علیه ایران در همراهی با آمریکا انجام داد- آنگاه برای جبران مافات ممکن است متحمل هزینه‌های سنگین‌تری شویم.
در نقطه مقابل، استقلال فکری، خودباوری و خوداتکایی به بار می‌آورد. مستقل بودن در فکر و اندیشه، به برآورده ساختن نیازهای داخلی و شکوفا شدن استعدادهای نهفته در جوانان و نخبگان می‌انجامد. ضمن اینکه ظرفیت‌های بالفعل شده، موفقیت‌های مختلف را در پی خواهند داشت و دومینویی از دستاوردها و نتایج درخشان را شکل می‌دهند. به عبارت ساده‌تر، نتیجه عینی خودباوری تنها در یک زمینه و یک مورد محصور نمی‌شود بلکه مجموعه‌ای از موفقیت‌ها را پدید می‌آورد.
به‌عنوان نمونه، در دوران دفاع مقدس، کشورمان برای تهیه تسلیحات ابتدایی خود دچار مشکل بود و حتی با پرداخت چند برابری هزینه به طرف‌های خارجی، نمی‌توانست ملزومات ساده و ضروری جنگ را به دست آورد. کمبودها از یک‌سو و صعوبت در تهیه سلاح برای رزمندگان از سوی دیگر، زمینه‌ساز اعتماد به جوانان و توانایی‌های بومی کشور شد و در حال حاضر، به سطحی از توانمندی نظامی رسیده‌ایم که دشمن از هم‌اکنون برای تمدید تحریم تسلیحاتی کشور خیز برداشته است. «نتیجه آن تجربه‌ها و اعتمادبه‌نفس این شد که ملت ایران به‌جایی برسد که سلاح‌هایی که خودش تولید می‌کند، در منطقه بخشی از آن، درجه‌یک و بی‌نظیر، بخشی هم کم‌نظیر باشد. این به خاطر همین نیاز بود؛ چون به ما نمی‌فروختند، چون به ما نمی‌دادند. ما احساس کردیم که باید به خودمان تکیه کنیم. جوان‌های ما به خودشان تکیه کردند. این تکیه به خود، استعدادها را جوشاند. این جوشش استعدادها فرآورده دارد؛ فرآورده‌ها هر یکی چندین دنباله دارد. این در همه‌جا هست. این اعتمادبه‌نفس، هم در کشفیات هست، هم در علم هست، هم در ساخت و تولید هست، هم در الگوی توسعه هست.» (مقام معظم رهبری - 13 دی 86)
نباید ازنظر دور داشت که تفکر خودباورانه برای مرتفع کردن نیازهای داخلی، مقارنه‌ای تام با فرهنگ مقاومت دارد؛ همچنان که نگاه و انتظار از دیگران برای حل مشکلات، با سازش ممزوج است. در تمام معادلات مبتنی بر تجربه مراوده با غرب، این حقیقت به اثبات رسیده که هزینه مقاومت، کمتر از هزینه سازش است، چراکه معطل کردن امور کشور به امید مشاهده چراغ سبز از سوی حریف، خسارات بسیار سنگین و هنگفتی وارد می‌کند که به‌مراتب بیش از هزینه مقاومت است. ازاین‌رو، عزت و اقتدار ملی تنها از این طریق حاصل نمی‌شود و پیمودن راه‌های دیگر، آورده‌ای جز سرگردانی و مانع‌تراشی درحرکت به سمت قله‌ها نخواهد داشت.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/162030/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واکنش همتی به سخنان قالیباف؛ زندگی را برای مردم سخت و پیچیده نکنید

سرقت عجیب سهمیه بنزین؛ مواظب کارت سوخت خود باشید!

گردشگری/ آبشار دوقلوی زمرد حویق در دل کوه‌های تالش

فرار کردن اسب‌ها در مرکز لندن

طبیعت چشم‌نواز دشت لاله‌های واژگون

ناسا 2 ماموریت رصد زمین را پس از 18 سال متوقف کرد

داستانک/ سمعک با کارکرد متفاوت

هلاکت 2 تروریست با عملیات پهپادی نیروهای امنیتی در اطراف زاهدان

سردار اشتری: شهید حجازی دارای سبک فرماندهی بود

سردار فدوی: نقش شهید حجازی در توانمندسازی مقاومت موثر است

غریب‌ آبادی: آمریکا صلاحیت ورود به عرصه حقوق بشر را ندارد

العربیه: مصر به اسرائیل پیشنهاد ازسرگیری مذاکرات در مقابل تعلیق عملیات رفح را داد

هشدار چین به آمریکا: بین تقابل و همکاری یکی را انتخاب کنید

جبهه پایداری معامله‌گر است

اسراییل‌ ضربه راهبردی خورده است

دردسر تیک‌تاک

ائتلاف غرب علیه نفت روسی

اتفاق جدید در بازار مسکن؛ خریداران مسکن و مستاجران منتظر تغییر باشند

قیمت این خودرو 30 میلیون تومان ارزان شد

هوای تازه/ نه اژدهاست که کرم شب است اسرائیل

4گوشه دنیا/ کشف کلاه‌خودی از 2500 سال قبل

نماهنگ سرود «حریفت مُنُم»

ایران می تواند پرتاب انسان به فضا را رقم بزند؟

بزرگترین چاپگر 3بعدی جهان یک خانه را در 80 ساعت می‌سازد

دلبر و یار من تویی رونق کار من تویی

رئیسی: هرکجای کشور فسادی دیده شود مطلقا به فساد و مفسد رحم نخواهد شد

انتقاد فلاحت پیشه به ادعای کریمی قدوسی درباره بمب اتم

ایران: تحریم‌های یکجانبه علیه سوریه باید لغو شود

ریابکوف: کاهش روابط با آمریکا را بررسی می‌کنیم

آخرین وضعیت از گورهای دسته جمعی بیمارستان ناصر

نجات روسیه با اقتصاد موازی

اصفهان؛ میخی بر تابوت اسرائیل

نمایندگانی که از رئیسی دعوت کردند باید در برابر ناکارآمدی دولتش پاسخگو باشند

گل‌درشت‌گویی ماورایی سریال ده‌نمکی

شیائومی نیامده رکورد زد!

نرخ مصوب انواع میوه اعلام شد؛ قیمت گوجه سبز سر به فلک کشید!

راه جلب عنایت امام زمان (عج)

خالد نبی؛ زیارتگاهی شگفت‌انگیز در دل طبیعت

تصاویری از پنل‌های خورشیدی جدیدی که در هر مکانی امکان نصب آن وجود دارد

برای خریدن کتاب هایی درباره اهل بیت(ع) به چه چیزهایی باید توجه شود؟

تحریم‌ مشترک انگلیس، آمریکا و کانادا علیه ایران

تداوم حملات حزب‌الله لبنان به شمال فلسطین اشغالی

ادامه سرکوب دانشجویان حامی فلسطین در آمریکا

202 روز جنگ غزه به روایت آمار و ارقام

تصاویر جدید از سرکوب تظاهرات همبستگی با غزه در دانشگاه سوربن فرانسه

«اقتصاد» میدان شلغم‌فروشان شده است!

شاهکار ایرانی در سریلانکا

بی‌رمقی اونس جهانی برای سومین روز متوالی

مطالبه‌گری؛ مهمترین برنامه عملیاتی بنیاد شهید و امور ایثارگران در دولت سیزدهم

نحوه تنظیم آینه ها در خودروی فورد کراون