ایران پرسمان

آخرين مطالب

کشف بقایای یک تصادف باستانی در فضا خردنامه

کشف بقایای یک تصادف باستانی در فضا
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - فرادید / دانشمندان موفق به کشف بقایای یک خوشه ستاره باستانی شده‌اند که بیش از دو میلیارد سال پیش توسط کهکشان «راه شیری» ما از هم پاشیده شده است. این بقایا به درک گذشته کائنات و زمانی که سیارات و کائنات جوانتر بودند، کمک می‌کند. مطالعه روی بقایای این سیارات همچنین نتیجه‌گیری‌های پیشین اخترشناسان را در مورد نحوه شکل‌گیری اجرام فضایی تغییر داده است.
یک خوشه کروی، تشکلی از حدود یک میلیون ستاره است که با قوه جاذبه به یکدیگر چسبیده‌اند و همگی به دور یک هسته کیهانی می‌چرخند. حدود 150 خوشه کروی ستاره‌ای در کهکشان «راه شیری» هست که در مجموع کهکشان ما را احاطه کرده‌اند.
اما خوشه کروی تازه کشف شده، با دیگران متفاوت است. این دسته ستارگان بسیار پیشتر از سایر همتایان خود شکل گرفته است و مرگ آن میلیارد‌ها سال پیش در اثر برخوردی عظیم صورت گرفته است که قوه جاذبه و نیرو‌های جزر و مدی (گرانشی) راه شیری آن را از هم پاشید.
قطعات ستارگانی که این خوشه کروی از خود بر جای گذاشت، همانند آثار باستانی (تمدن‌های گذشته) در زمین است که اطلاعاتی از زمان خود در اختیار باستان شناسان می‌گذارد.
الکساندر جی، یکی از اخترشناسان انستیتوی علوم کارنگی و یکی از اعضای تیم کاشف این خوشه کروی، می‌گوید: «این، باستان‌شناسی ستاره‌ای است که از بقایای پدیده‌ای باستانی پرده برمی‌دارد که همراه با نمودی تازه‌تر کشف شده است.»
هرچند این خوشه کروی ستارگان میلیارد‌ها سال پیش توسط کهکشان ما از هم گسسته است، اما تصور می‌شود که آخرین خوشه کروی سیاراتی باشد که همچنان داده‌های مرتبط با ساختار کائنات را از نقاط دیگر فضا در خود ذخیره کرده است.
تینگ لی، اخترشناس دیگری از انستیتوی کارنگی، می‌افزاید: «بقایای خوشه کروی که "جریان ستاره‌ای ققنوس" را تشکیل می‌دهد، میلیارد‌ها سال پیش از هم پاشید، اما خوشبختانه (قطعات آن) همچنان اطلاعات مربوط به شکل‌گیری‌اش را در طول حیات کائنات حفظ کرده است و ما می‌توانیم جرئیات آن را از ترکیب شیمیایی ستارگان آن بخوانیم.»
این خوشه کروی ستارگان در مقایسه با سایر ستارگان نزدیکش، «جریان ستاره‌ای ققنوس»، متفاوت است و به همین دلیل به پژوهشگران امکان داده است که نه تنها آن را از سایر خوشه‌های کروی اطراف آن تشخیص دهند، بلکه درکی از شرایط حاکم بر شکل گرفتن آن پیدا کنند.
ژِن وَن، دانشجوی دوره دکترای دانشگاه سیدنی که این پژوهش را هدایت می‌کند، می‌گوید: «وقتی دانستیم کدام سیارات به جریان ستاره‌ای تعلق دارند، تمام عناصر متعدد آن‌ها را که از گاز هلیوم و هیدروژن سنگین‌تر بود در پدیده‌ای که اخترشناسان به آن فلزسنجی می‌گویند، اندازه‌گیری کردیم. بسیار تعجب کردیم که جریان ستاره‌ای ققنوس دارای مقدار کمی فلز است که آن را به وضوح از سایر خوشه‌های کروی در کهکشان مجزا می‌کند.»
«هرچند این خوشه کروی میلیارد‌ها سال پیش نابود شده است، اما هنوز می‌توانیم بگوییم که این خوشه ستارگان در اوایل عمر کائنات، از بقایای ذرات و قطعات مجموعه ستارگان آن دوران ساخته شده بوده است.»
میزان فلزات موجود در این خوشه آن قدر کم است که اخترشناسان پیشترتر گمان می‌کردند که با این مقدار اندک فلز، خوشه کروی نمی‌تواند شکل بگیرد. پژوهشگران پیشتر تنها به آن نوع خوشه‌های ستاره‌ای کروی برخورده بودند که مملو از عناصر سنگین‌تر بودند. آن‌ها این عناصر را از نسل‌های ستارگان پیش از خودشان گرفته بودند.
به همین دلیل، ماهیت و کوجودیت این خوشه‌های کروی به ستارگان پیش از خود متکی بود؛ چنان که اگر مقدار فلز آن‌ها کم می‌بود، شکل نمی‌گرفتند.
اما محتوای عناصر فلزی این خوشه کروی جدید به مراتب کمتر از حداقل است و به این ترتیب و بنا به دانسته‌های جاری، قاعدتا نمی‌بایست شکل گرفته باشد. این امر نمایانگر آن است که دانش ما در مورد نحوه ایجاد جریانات خوشه‌ای کروی می‌تواند بسیار نادرست باشد.
دانیل زاکر، استادیار دانشگاه مک کواری، می‌گوید: «این جریان ستاره‌ای از خوشه‌ای می‌آید که به گمان ما نباید وجود می‌داشت.»
فرضیات موجود، منشاء این خوشه ستاره‌ای و بازنویسی روایت‌های شکل گرفتن کهکشان‌ها را برای اخترشناسان دشوار می‌کند. پژوهشگران می‌گویند که در یافتن این جریان ستاره خوشه‌ای بخت یارشان بوده است، زیرا این خوشه‌های کروی که زمانی تعداشان چشمگیر بوده است، به تدریج توسط کهکشان راه شیری ما از هم گسسته شده و پیش از نابودی کامل، جذب نظام کائنات شده‌اند.
وَن می‌گوید: «ما بقایای این خوشه کروی را پیش از آن که برای همیشه در کهکشان جذب شود و از میان برود، کشف کردیم.» اکنون پژوهشگران امیدوارند که جریانات ستاره‌ای بیشتری از این نوع کشف کنند.
دکتر لی می‌گوید: «پرسش بعدی این است که آیا بقایای دیگری از این نوع جریان ستاره‌ای خوشه‌ای یا به عبارت دیگر، بقایای ستاره‌های خوشه‌ای کروی که مدت‌هاست نابود شده در کهکشان وجود دارد یا نه. کشف تعداد بیشتری از این نوع جریان ستاره‌ای، دریچه دیگری به روی روز‌های نخست کائنات خواهد گشود.»

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/170815/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ترسیدنِ گربه از یک جوجه

کمک به دیگران

40 مکان مقدس و تاریخی در بقیع تخریب شد

آخرالزمان در دبی

افتخاری از پدافند هوایی ایران که تاکنون نشنیده‌اید!

گوناگون/ چرا برخی نعمت‌ها بر بنی‌اسرائیل حرام شد؟

خداحافظ نبوغ!

زمین گرد است!

توضیحات اژه‌ای درخصوص استعفای معاون اول قوه قضائیه

همه چیز درباره پایگاه هوایی «نواتیم» که مورد اصابت موشک‌های ایران قرار گرفت

رییسی با این تصاویر به شایعات درباره عمل کردنش پایان داد

انهدام 21 پهپاد ارتش اوکراین در «بلگورود» روسیه

پنتاگون: نمی‌خواهیم تنش در منطقه تشدید شود

محمود عباس درخواست دولت بایدن در سازمان ملل را رد کرد

رئیس آنروا: اسرائیل غزه را به ویرانه تبدیل کرده است

تابلوی طلا و سکه یکدست سبز پوش شد؛ دلار در سودای رسیدن به کانال بالاتر

تلاش دیدنی یک لاکپشت برای همراهی با گربه

معبدی که 1200 سال قبل در دل کوه با ابزار تراشیده شده است!

محافظت شجاعانه گورخر از فرزندش در برابر حمله شیر

تا به حال زبان مورچه خوار را دیده اید؟

وضعیت خیابان‌های دبی بعد از سیل

Astypalaia جزیره کوچکی در یونان

معاون اول دولت احمدی‌نژاد درگذشت

نیویورک‌تایمز: اسرائیل تصور نمی‌کرد پاسخ ایران تا این اندازه شدید باشد

رئیسی: برخی‌ها می‌گفتند روی موشک‌هایتان «مرگ بر اسرائیل» ننویسید اما امروز موشک‌های ما بر سر آنها فرود می‌آید

هوادار فلسطین سخنرانی رئیس کمیسیون اروپا را قطع کرد

بازنگری قطر در نقش خود به عنوان میانجی در مذاکرات آتش‌بس غزه

کلید افزایش قیمت بلیت هواپیما در دستان ستاد تنظیم بازار

مبارزه نفس‌گیر دو زرافه

لحظه جذاب و تماشایی خارج شدن پروانه از پیله‌اش

تکنیک جالب یک شتر برای بالا رفتن از تپه شنی

گوناگون/ با عجایب هستی بیشتر آشنا شوید؛ جانوری آبی با بادبانی کوچک

لحظه هیجان‌انگیز برخورد رعدوبرق با آب رودخانه!

آیا تا به حال خرچنگی را در حال وزنه‌برداری دیده‌اید؟

غافلگیری و سکوت جگوار هنگام شکار طعمه خود

یک "I LOVE YOU"ی زیبا

کاروان جدید ماهواره‌های «استارلینک» به مدار زمین رفتند

کتاب؛ ابزاری برای ایجاد رزومه یا عکس یادگاری

امیر سلیمانی: تجهیزات جدیدی به نیروی زمینی ارتش الحاق می‌شود

پیام مقامات آمریکایی به صهیونیست‌ها: در صورت تکرار حملات ایران، قادر به مقابله نیستیم

راهپیمایی حمایت از عملیات «وعده صادق» در سراسر کشور برگزار می‌شود

حمله فسفری رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان

حماس: نتانیاهو جدیتی برای آزادی اسرا ندارد

هشدار رئیس ناسا نسبت به توانایی‌های فضایی چین

رئیس «شورای روابط خارجی آمریکا»: اسرائیل گزینه‌های خوبی در برابر ایران ندارد

لحظه پیوستن روباه مادر به توله‌اش در ولنجک تهران

مشاهده پلنگ نر در منطقه حفاظت‌شده دربند مشکول

بلعیده شدن یک سنجاب توسط یک مرغ دریایی

ساحل سیاه ایسلند یکی از غیرمعمول‌ترین ساحل‌های جهان

لحظه تیک آف از فرودگاه میامی از نمای کابین خلبان