ایران پرسمان

آخرين مطالب

به مناسبت روز دریای خزر؛ آب رفتن 130 سانتی متری کاسپین دانش و فناوری

به مناسبت روز دریای خزر؛ آب رفتن 130 سانتی متری کاسپین
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - باشگاه خبرنگاران /دریای خزر بزرگترین دریاچه جهان، در شمال ایران است، دریاچه ای که به دلیل وسعت زیادش دریا خوانده می‌شود، این دریاچه از شمال و غرب به روسیه و جمهوری آذربایجان، از شرق به جمهوری ترکمنستان و قزاقستان محدود می‌شود.
دریای خزر اهمیت زیادی برای ایران و سایر دولت‌های ساحلی این دریا دارد، بنابراین برای حفاظت و نگهداری زیست محیطی دریای خزر در سال 82 کنوانسیونی به نام کنوانسیون تهران ایجاد شد که از سال 1385 برای هر 5 دولت ساحلی دریای خزر لازم الاجرا شد که از همین سال در هر 5 کشور یاد شده 21 مرداد را به مناسبت روز دریای خزر گرامی می‌دارند.
هدف این کنوانسیون، حفاظت از محیط زیست دریای خزر از کلیه منابع آلوده کننده از جمله حفاظت، نگهداری، احیاء و استفاده منطقی و پایدار از منابع بیولوژیکی دریا است.
 همانطور که می دانیم دریای خزر یکی از منابع طبیعی ارزشمند برای ایران است که اهمیت های فراوانی به ویژه در زمینه های اقتصادی دارد، این دریا محیطی مناسب برای زندگی و رشد مرغوب ترین ماهی های خاویاری جهان است و می توان گفت که نود درصد صید ماهیان خاویاری مختص به این دریاست.
دریای خزر با دارا بودن 850 نوع جاندار آبزی و بیش از 500 نوع گیاه، یک منبع بسیار غنی غذایی است و به همین جهت نه‌تنها، یکی از منابع غنی شیلات، بلکه فراتر از آن، خاویار جهان است. منابع دریای خزر از ارزش بالایی برخوردارند و ارزش بازاری آن حدود 10 میلیارد دلار است.
احمدرضا لاهیجان زاده معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به کنوانسیون تهران برای حفاظت از محیط زیست دریای خزر اظهار کرد: کنوانسیون تهران 5 پروتکل در زمینه آلودگی‌های نفتی، مقابله با آلودگی‌های ناشی از سواحل به دریا، تنوع زیستی، اثرات زیست محیطی فرامرزی و پایش ارزیابی، دستیابی و تبادل اطلاعات دارد.
او درباره آلودگی‌های دریای خزر گفت: منشا آلودگی‌های دریای خزر می‌تواند فاضلاب‌های شهری و روستایی، پسماند یا آلودگی‌های نفتی و آب شیرین کن‌ها باشد.
کاهش 130 سانتی متری آب دریای خزر
معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست مطرح کرد: کاهش میزان آب دریای خزر و پسروی آن از سال 2010 جدی‌تر شده است و بر اساس آمار رسمی در حدود 25 سال گذشته 130 سانتی متر کاهش داشته است.
او با بیان اینکه در دهه 90 میلادی دریای خزر بالاترین سطح آب را داشته است، گفت: عده زیادی معتقدند کاهش تراز آبی دریای خزر جبران نمی‌شود و ما در آینده شاهد عقب نشینی دریا خواهیم بود.
لاهیجان زاده با اشاره بر اینکه حریم شخصی دریا 60 متر است، اظهار کرد: مسئولیت برخورد با ساحل خواری، سازمان جنگل هاست و سازمان محیط زیست در این زمینه نقش اطلاع رسانی دارد.
او تصریح کرد: اگر سازمان محیط زیست متوجه ساحل خواری شود، فوری به سازمان جنگل‌ها و قوه قضائیه اطلاع خواهد داد و دادستان کل کشور حدود یک ماه پیش دستور دادند که با هر گونه ساحل خواری و تجاوز به حریم دریا برخورد جدی و قاطع صورت گیرد.
او با بیان اینکه ابلاغیه دادستان پیگیری می شود، گفت: تمام استان‌های ساحلی باید با این موارد برخورد جدی داشته باشند و قوه قضائیه هم با این مسئله برخورد کند.
خطر انقراض برای فک خزری، گونه خاص دریای خزر
لاهیجان زاده با اشاره بر فک خزری گونه خاص دریای خزر اظهار کرد: متاسفانه به دلیل شکار این گونه تعداد آن کاهش چشمگیری داشته است.
او با اشاره براینکه محل زندگی فک خزری در شمال دریای خزر است، گفت: برای مقابله با خطر انقراض و حفاظت این گونه برنامه هایی برای شناورهای دریای خزر در نظر گرفته شده است تا به هنگام مشاهده فک خزری رفتار مناسبی داشته باشند.
معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست افزود: بیشتر فک های خزری که در سواحل مشاهده می شوند آسیب دیده اند که قرار است تا دو کلینیک درمانی در استان های گیلان و گلستان برای درمان آن ها ایجاد شود.

ایران پرسمان

متاسفانه هر سال سطحی از ساحل و دریا قانونی یا غیرقانونی تصرف می شوند و مقابل دریای آبی، دیوارهای آجری قد علم می کند، طبق اعلام مسئولان دستگاه قضایی 80 درصد سواحل دریای خزر برای امور مختلف تصرف شده است که از این میزان 28 درصد از سوی دستگاه‌های دولتی، 12 درصد از سوی شهرک‌های ساحلی، 24 درصد افراد حقیقی،10 درصد نهاد‌ها و چهار درصد آزاد است که در اختیار عموم قرار نمی‌گیرند.
با وجود اینکه در ماده 63 قانون برنامه چهارم توسعه آمده که کلیه دستگاه‌های دولتی دارای اراضی ساحلی موظف به آزادسازی ساحل هستند و در این ماده هیچ نامی از نهاد‌های غیردولتی ذکر نشده و همین امر موجب مستثنی دانستن برخی نهاد‌ها از اجرای ماده 63 قانون است که پیشنهاد می‌شود به‌منظور ساماندهی و یکسان‌سازی، ماده مذکور نهاد‌های مربوط را شامل شود.
جالب است که بدانید بهره‌برداری بیش‌ازحد از سواحل، ساخت‌وساز‌های بی‌رویه، نبود برنامه‌های خاص توسعه‌ای به جهت دستیابی مطلوب به محصولات گردشگری دریایی، اجرای طرح‌هایی نظیر ایجاد اسکله‌های دریایی تفریحی و توریستی برای پهلوگیری کشتی‌های تفریحی و سرگرمی‌های دریایی مانند جت اسکی، بازی‌های آبی و موج‌سواری تاثیر بسزایی در کوچک کردن سواحل داشته است.
در کنار کنوانسیونی که سالهاست تشکیل و قوانین آن اجرا شده است، اما این روز‌ها بیشتر از گذشته شاهد ساحل خواری در سواحل این دریاچه هستیم، معضلی که شاید می‌توان گفت تا به امروز با آن برخورد جدی نشده است و در کنار این اتفاق‌ها تصمیماتی همچون انتقال آب دریای خزر به سمنان، آلودگی‌های نفتی وغیره نیز در آینده به محیط زیست دریای خزر آسیب‌های فراوانی وارد خواهد کرد.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/173684/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اوپک می‌تواند مانع 100 دلاری شدن قیمت نفت شود

فعال کارگری: شیفت کار پنجشنبه کارگر باید «اضافه کاری» حساب شود

اختصاص بسته‌های غذایی مادران دارای فرزند شیرخوار سه دهک اول درآمدی

تماشای خلیج فارس از ایستگاه فضایی

شور و شادی مردم اصفهان با اجرای سرود ای ایران در کنار زاینده رود

4 گوشه دنیا/ بزرگترین مارِ تاریخ طبیعت کشف شد

مهارت شگفت‌انگیز جانی دپ در کشیدن نقاشی

اخترشناسان پرجرم‌ترین سیاه‌چاله ستاره‌ای کهکشان راه شیری را کشف کردند

شعرخوانی زیبا از هوشنگ ابتهاج

استقبال دامغانی‌ها از رئیس‌جمهور ساعاتی پس از زلزله

لاپید: بن‌گویر با یک توئیت یک‌کلمه‌ای اسرائیل را مضحکه دنیا کرد

روایت خبرگزاری روسی از سخنان سفیر ایران درباره پاسخ قاطع ایران به حمله تل آویو

دیدار محسن رضایی با اعضای شورای نگهبان

رئیس جمهور: «وعده صادق» اقدامی ضروری و نماد اقتدار کشور بود

پکن: با هر رفتاری که تنش را در خاورمیانه زیاد کند مخالفیم

حملات توپخانه‌ای ارتش رژیم صهیونیستی به رفح

آمریکا از پاسخ به استفاده از پایگاه نظامی پاکستان طفره رفت

کارشناس اقتصادی: سیاست ارز 28500 تومان برخلاف ارز 4200 هیچ آثار سوء پولی نداشته است

گربه علاقه‌مند به موسیقی!

صحنه ای خنده دار از دزدیدن موز توسط یک میمون!

از روبوتاکسی تا مریخ؛ نگاهی به بدترین پیش‌بینی‌ها و وعده‌های ایلان ماسک در 15 سال اخیر

«سربلند میدان» برای سومین بار به بازار نشر آمد

واکنش‌های بین‌المللی به حادثه اصفهان

مقابله پدافند هوایی با چند ریزپرنده در اصفهان سوژه فضای مجازی شد

هاشمی‌طبا: اگر ریشه فساد از بالا خشک نشود، جواب گرفتن واقعاً سخت است

چرا رسانه‌های غربی وقایع امروز ایران را بزرگنمایی کردند؟

واکنش انگلیس به حادثه اصفهان: کاهش تنش‌ها ضروری است

مقامات اسرائیلی نمایش تمسخرآمیز ریزپرنده‌ها را پایان حمله به ایران اعلام کردند

واکنش فرمانده نیروی زمینی ارتش به حادثه اصفهان

واکنش جالب مردم اصفهان به هدف قرارگرفتن چند ریز پرنده‌ توسط پدافند

خشم مردم انگلیس از تداوم ارسال سلاح به رژیم صهیونیستی

مسلمانان روهینگیایی در میانمار قربانی سربازگیری اجباری!

آمریکا برای کمک نظامی به آرژانتین بودجه اختصاص داد

ماجرای تولید موبایل ایرانی به کجا رسید؟

آماری از تورم نقطه به نقطه تولید گوشت قرمز در کشور

اگر ترمز خودرو برید این گونه متوقفش کنید

هیچوقت کیف، موبایل و لوازم با ارزش را داخل ماشین نذارید!

نمایی زیبا از نخلستان‌های قصر شیرین

استقبال مردم استان سمنان از رئیس‌جمهور

واکنش فرمانده ارتش به امروز صبح حادثه اصفهان

کنایه سنگین آشنا به اسرائیلی‌ها: موشک یا موش کوچک؟!

امیرعبداللهیان در جلسه شورای امنیت چه گفت؟

ترک جلسه شورای امنیت توسط هیات الجزایری هنگام شروع سخنرانی نماینده رژیم صهیونیستی

فراخوان حماس برای حضور گسترده فلسطینیان در مسجد الاقصی

حزب الله تجمع نظامیان صهیونیست را در مجاورت پایگاه راهب هدف قرار داد

اجتماع یمنی‌ها در محکومیت جنایت‌های رژیم صهیونیستی در غزه

الجزایر: پرونده عضویت کامل فلسطین را بار دیگر به شورای امنیت ارائه خواهیم کرد

واقعیت‌هایی ورای روایت‌ها

پیش‌بینی یک کارشناس درباره نرخ اجاره در سال 1403؛ اجاره‌بها از تورم پیشی می‌گیرد؟

سقوط قیمت بیت کوین