ایران پرسمان

آخرين مطالب

کلسیم دندان و استخوان ما از انفجار ستارگان نشئت می‌گیرد! خردنامه

کلسیم دندان و استخوان ما از انفجار ستارگان نشئت می‌گیرد!
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - زومیت / مطالعه‌ی جدیدی با همکاری 67 دانشمند از 15 کشور دنیا انجام شده است که نشان می‌دهد ستاره‌های درحال‌انفجار کلسیمی را تأمین کرده‌اند که امروزه در استخوان و دندان ما وجود دارد.
دانشمندان مدت‌ها است تصور می‌کنند حداکثر نیمی از کلسیمی که امروزه در جهان وجود دارد و استخوان‌ها و دندان‌های ما را هم شامل می‌شود،‌ ناشی از انفجار ستاره‌های سوپرنوا (ابرنواختر) هستند. دانشمندان به‌تازگی ازطریق مطالعه‌ای جدید جزئیات بسیار جالبی درباره‌ی نحوه‌ی فرارسیدن پایان عمر این ستاره‌های بسیار کم‌یاب و غنی از کلسیم به‌دست آورده‌اند که پیش‌تر سابقه نداشته است. آنان توانسته‌اند ازطریق پرتوهای ایکس در اعماق فضا و تصویربرداریِ مادون‌قرمز بفهمند که چگونه ستاره‌‌های سوپرنوا منفجر می‌شوند و حجم بسیار زیادی از کلکسیم را به درون فضا می‌فرستند. به‌لطف این مطالعه‌ی جدید، برخی از ابهامات موجود درزمینه‌ی روند انفجار سوپرنواها برطرف می‌شوند. 
مطالعه‌ی یادشده با همکاری 67 محقق از 15 کشور دنیا نوشته شده است و ادعا می‌کند ستاره‌های سوپرنوای سرشار از کلسیم زندگی خود را به‌عنوان ستاره‌هایی فشرده‌ آغاز می‌کنند که در انتهای عمرشان به‌سرعت جرم از دست می‌دهند. ازدست‌دادن جرم به‌مرورزمان لایه‌ای خارجی از گاز را در اطراف سوپرنوا ایجاد می‌کند و بعدها براثر برخورد مواد انفجاری با لایه‌ی گاز بیرونی سوپرنوا، انفجار رخ می‌دهد. وین جیکوبسون گالان، از اخترفیزیک‌دانان دانشگاه نورت‌وسترن می‌گوید:
دفعات رخ‌دادن این رویدادها به‌حدی کم است که تاکنون هرگز نفهمیده‌ایم چه چیزی باعث ایجاد سوپرنواهای سرشار از کلسیم شده است. با مشاهده‌ی رفتار سوپرنوا در ماه‌های آخرش پیش‌از‌اینکه به مرحله‌ی پایانی عمر برسد، توانستیم مکانی را به‌دقت بررسی کنیم که قبلا برایمان ناشناخته بود. بدین‌ترتیب، راه‌های جدیدی به‌روی ما در حوزه‌ی علم باز شده است.
ستاره‌ی سوپرنوای مذکور با نام SN 2019ehk شناخته می‌شود و جوئل شپرد، یکی از ستاره‌شناسان آماتور، نخستین‌بار آن را در کهکشان مارپیچی Messier 100 ملقب ‌به M100 در فاصله‌ی 55 میلیون سال نوری از زمین کشف کرد. در زمان بسیار کوتاهی پس از کشف این سوپرنوا، اغلب تلسکوپ‌های بزرگ زمین شروع به بررسی آن کردند. در نظر داشته باشید سوپرنوا بسیار نادر و در زمانی سریع ممکن است آثار آن از بین بروند؛ بنابراین در چنین رویدادهای نادری، سرعت‌عمل حرف اول را می‌زند.
موضوعی که ستاره‌شناسان انتظارش را نداشتند، میزان درخشندگی پروتوهای ایکس ساطع‌شده‌ی SN 2019ehk بود. دانشمندان پس از بررسی دقیق‌تر به‌سرعت متوجه شدند در حال نگاه‌کردن به مجموعه‌ای عظیم از پرتوهای ایکس پرانرژی هستند که از سوپرنوا ساطع می‌شود و به لایه‌ی بیرونی برخورد می‌کند که متشکل از گاز است. همین درخشندگی باعث شد سرنخ‌های بسیار جالبی درباره‌ی موادی که سوپرنوا درحال بیرون ریختن آن‌ها بود، دراختیار دانشمندان قرار بگیرد. افزون‌براین، دانشمندان توانستند تخمین بزنند حجم مواد بیرون‌ریخته‌شده چقدر بوده است.
مطالعه‌ی انجام‌شده روی این ستاره‌ی درحال‌مرگ به دانشمندان کمک کرد بفهمند چه اتفاقاتی در حال رخ‌دادن است. واکنشی که در بین مواد بیرون‌ریخته‌شده و لایه‌ی گازی اطراف ستاره درحال‌انجام بودند، باعث تولید گرما و فشار بسیار شدید شد. این گرما و فشار جدید به‌نوعی واکنش هسته‌‌ای تولیدکننده‌ی کلسیم منتهی شد و هرچه زمان می‌گذشت، ستاره تلاش می‌کرد گرما و انرژی را در سریع‌ترین زمان ممکن بیرون بریزد. 
رجیس کارتیر، از اعضای آزمایشگاه تحقیقاتی ملی نجوم در حوزه‌ی نوری و مادون قرمز (موسوم ‌به NOIRLab) می‌گوید:
بسیاری از ستاره‌های عظیم در طول زندگی‌شان مقدار کمی از کلسیم را می‌سازند؛ بااین‌حال، رویدادهایی شبیه به آنچه برای SN 2019ehk رخ داد، احتمالا مسئول اصلی تولید مقادیر بسیار زیادی از کلسیم هستند. در فرایند انفجار، این ستاره‌ها کلسیمی که تولید کرده‌اند، به درون فضای بین ستاره‌ای و کهکشان‌های مختلف پراکنده می‌کنند. درنهایت، این کلسیم راه خود را به درون سیستم‌های سیاره‌ای پیدا و در تولید آن‌ها نقش ایفا می‌کند. این اتفاق برای زمین هم رخ داده و کلسیم حاصل از انفجار سوپرنوا به بدن ما رسیده است. 
دقیقا به‌دلیل نقش بسیار مهم سوپرنواها در تولید کلسیم است که دانشمندان همواره اشتیاق زیادی به انجام مطالعه روی آن‌ها از خود نشان داده‌اند. البته مطالعه روی این‌ دسته ستاره‌ها کار به‌شدت سختی است؛ زیرا نمی‌توان به‌سادگی آن‌ها را پیدا کرد و حتی تلسکوپ فضایی هابل هم نتوانسته بود SN 2019ehk را بیابد. در مطالعه‌ی جدید دانشمندان، انفجار برای سوپرنوای SN 2019ehk در مرکز کل ماجرا قرار می‌گیرد. آنچه دانشمندان مشاهده کردند،‌ بیشترین میزان کلسیمی است که تاکنون توانسته‌اند از واقعه‌ی اخترفیزیکی ببینند. 
اگر روزی فرارسد که دانشمندان بتوانند داخل سوپرنواها را هم ببینند، درهای جدید زیادی به ‌روی علم ستاره‌شناسی باز خواهد شد و بهتر خواهیم فهمید کلسیمی که امروزه در استخوان و دندان ما پیدا می‌شود و در جاهای دیگر دنیا هم وجود دارد، واقعا چگونه ساخته شده است. 
مطالعه‌ای که با همکاری دَه‌ها دانشمند از 15 کشور انجام شد، به‌خوبی نشان می‌دهد دانشمندان در سراسر دنیا برای فهمیدن اطلاعات درباره‌ی وقایع مهم، همکاری نزدیکی باهم دارند. تنها دَه ساعت پس از اینکه جوئل شپرد توانست روشنایی‌های اولیه‌ی مربوط به سوپرنوا را در آسمان مشاهده کند، تعدادی از تلسکوپ‌های برتری که بشر آن‌ها را ساخت بود، برای بررسی جزئیات ماجرا اعلام آمادگی کردند و حاضر بودند تمام توانشان را به‌کار ببندند. رافائلا مارگونی، اخترفیزیک‌‌دان دانشگاه نورت‌وسترن می‌گوید:
تا پیش از وقوع این رویداد، اطلاعاتی غیرمستقیم درباره‌ی ماهیت سوپرنواهای سرشار از کلسیم داشتیم؛ بااین‌حال، اکنون می‌توانیم با اطمینان چندین احتمال را درباره‌ی ماهیت آن‌ها رد کنیم. 
نتایج این مطالعه در مجله‌ی The Astrophysical Journal منتشر شده است.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/173959/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تبدیل 400 هزار مجوز کاغذی به شناسه یکتا

بانک مرکزی: رشد نقدینگی تحت کنترل است

استاندار ایلام: از عملکرد اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان رضایت داریم

ویدیویی بامزه و پربازدید از متهم اصلی کرونا

صخره‌نوردیِ بی‌نظیر کَل و بزهای کوهی در طالقان

محصولاتی که ما مصرف می کنیم تو طبیعت به چه شکل بودند؟

کلیپی زیبا از شگفت انگیزترین آبشارهای جهان

تشخیص سرطان از یک قطره خون طی چند دقیقه

دنیای مد به روایت «حسنا و ملکه‌های رنگی»

امیر آشتیانی برای شرکت در اجلاس وزرای دفاع شانگهای به قزاقستان سفر کرد

زهره الهیان: از اقدام پلیس برای اجرای طرح «نور» حمایت می‌کنیم

حمایت بیش از هزار استاد حوزه علمیه قم از اجرای طرح «نور» در زمینه حجاب

سخنگوی دولت روحانی: وقتی خودتان تیک آبی و خاکستری می‌گیرید، بستن فضای مجازی چه خاصیتی دارد؟

واکنش انگلیس به کشف گورهای دسته‌جمعی در نوار غزه

شمار شهدای نوار غزه به 34 هزار و 305 نفر رسید؛ شهادت 141 خبرنگار

دستگیری گسترده دانشجویان دانشگاه کلمبیا توسط پلیس نیویورک

تشدید اختلافات داخلی در اسرائیل؛ وزیر دارایی خواهان برکناری فرمانده ارتش شد

حمله به دانشجویان دانشگاه آمریکایی قاهره به خاطر حمایت از فلسطین

صدور نخستین برات الکترونیکی تامین مالی زنجیره تولید توسط شبکه بانکی

روز «سنه» برابر با 6 اردیبهشت

دگر ما را چه مینامند، اگر حیدر بشر باشد؟!

حملات بی‌امان بیش از 20 خدنگ به مار پیتون

خرافات عجیب ایرانیان دوران قاجار؛ از ناخن هدهد تا آش مخصوص شاه برای جلوگیری از وبا

غول باستانی که کوسه‌های سفید امروزی را کوتوله می‌کند!

سروده علیرضا قزوه در استقبال از غزل رهبر معظم انقلاب

میرسلیم: رئیسی در فرصت باقی‌مانده تدبیر مناسبی نیندیشد، همه ما ضرر می‌بینیم

قالیباف: بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز برنامه ندهد، مجلس برنامه می‌دهد

نوه امام خمینی: اندیشه‌های امام به‌طور هدفمند تحریف می‌شود

هشدار روسیه در مورد استقرار تاسیسات هسته‌ای ناتو در لهستان

حماس: از خواسته‌های خود کوتاه نخواهیم آمد

جزئیات تخصیص ارز 28500 تومانی

طلای 18عیار پایین آمد؛ بازگشت دلار به کانال 63 هزار تومان

بچه‌های آفریقایی را از چه می‌ترسانید؟

نمونه‌ ای از کلمات روسی که وارد فارسی شده و ما استفاده می‌کنیم

4 گوشه دنیا/ بازگشت آخرین پادشاه مصر پس از 72سال غیبت

واعظ آشتیانی: رأی مردم آمریکا در انتخابات نمایشی است

گنجی: توماج صالحی حتما اعدام نمی‌شود

امام جمعه سابق جوانرود درگذشت؛ علت استعفای سال گذشته او چه بود؟

معاون پارلمانی رئیسی: دستگاه‌ها باید به وظایف روشن و بی‍ّن خود درباره حجاب عمل کنند

تشکر وزیر دفاع از مجلس بابت تصویب تشکیل سازمان «سپند»

پاپ فرانسیس: جنگ غزه و اوکراین را متوقف کنید

بخشی از آثار ویرانی های ارتش اشغالگر در شهر خان یونس

مسکو: فرمول زلنسکی برای صلح، درگیری را طولانی‌تر می‌کند

افسر اسرائیلی هدف تک‌تیرانداز مقاومت فلسطین

رازهای جالبی از تایتانیک که شاید هرگز درباره‌اش نشنیده باشید

فرآیند تولید دیگ و ماهیتابه با قوطی فلزی نوشابه توسط کارگران پاکستانی

زیبایی پارک هینویاما در ژاپن

3 فضانورد چینی امروز راهی ایستگاه فضایی‌شان می‌شوند

نمادی از فرهنگ پهلوانی در «پهلوان و فیل»

نماینده ویژه پاکستان: ایران و چین شرکای معتمد ما هستند