ایران پرسمان

آخرين مطالب

تئوری سازش تحلیل روز

تئوری سازش
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - صبح نو /متن پیش رو در صبح نو منتشر شده و انتشار آن در آخرین خبر به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
حسام رضایی / آخرین مقاله مغز اصلاحات، تلاش برای تعیین نقشه عملیاتی نیروهای اصلاح‌طلب در آینده پیش روست. این نقشه عملیاتی که مفروضش، امتناع چهار پدیده انقلاب، اصلاحات ساختاری، جنگ و مذاکره است، در مقام توصیه، سیاست سازش را روی میز می‌گذارد؛ موضوعی که به زعم این تئوریسین، در نهایت راه گریزی جز راهروی از سیاست امپراتور ژاپن در قبال نیروهای متفقین در جنگ جهانی دوم را نخواهد داشت.
سعید حجاریان، تئوریسین/ ایدئولوگ جریان اصلاح‌طلبی، چندی پیش، مقاله‌ای ‌با عنوان «خشمگین از امپریالیسم، ترسان از انقلاب» منتشر کرد که حامل نکاتی از باب تعیین تاکتیک‌های اصلاح‌طلبی در کوتاه‌مدت و میان‌مدت بود. از منظر نگارنده، دو بخش از این مقاله، مهم‌تر و مستحق پرداختن بیشتری هستند. حجاریان، در این نوشتار، چهار پدیده انقلاب، اصلاحات ساختاری، جنگ و مذاکره را به دلایلی، ممتنع ارزیابی می‌کند. او با ناشدنی ارزیابی ‌کردن تحقق سیاست «فشار-تغییر رژیم» به عنوان تحلیل دولت آمریکا و همفکران آن(از این باب که منجر به فرسودگی جامعه مدنی ایرانی می‌شود) نتیجه می‌گیرد که در ایران امروز، اصلا امکان وقوع یک انقلاب کلاسیک وجود ندارد. او در این‌باره تاکید می‌کند: «آن‌ها(آمریکایی‌ها) التفات ندارند که جامعه مدنی ضعیف و مردم فرسوده شده‌اند و اساساً میل به خروج از منزل از بین رفته است، چه رسد به خروج بر حاکمیت.»
حجاریان همچنین با چشم‌پوشی عامدانه از بزنگاه‌‌‌های تاریخی نظیر تاثیرات شگرف حجت‌الاسلام رئیسی(به عنوان کارگزار) بر دستگاه قضا(به عنوان ساختار) به عنوان نقطه پیشران مبارزه با فساد، یا ایجاد سازوکارهایی مانند سوت‌زنی یا آنچه مجلس به عنوان «اقتصاد مردمی» متولی آن است، مدعی می‌شود که اصلاحات ساختاری در ایران، با انسداد مواجه شده است؛ هر چند نامبرده با ذکر اینکه «اصلاح‌طلبی در وضعیت بن‌بست و آچمز قرار گرفته است»، معلوم می‌دارد که مرادش از مفهوم اصلاحات، علاوه بر کارکردی و با اراده حاکمیتی، ناظر بر سویه‌‌‌های جریانی و سیاسی نیز هست.
حجاریان ضمنا شرایط جنگ(فشار از بیرون در حوزه بین‌الملل/ فشار از پایین در حوزه داخل) و مذاکره(چانه‌زنی در بالا در حوزه بین‌الملل/ چانه‌زنی در بالا در حوزه نخبگانی داخل) را نیز مسدود ارزیابی می‌کند. با این حال، نسخه حجاریان برای رفع وضعیتی که ترسیمش می‌کند، چیست؟ او دست روی رویداد تسلیم شدن ژاپن نسبت به آمریکا در جنگ جهانی دوم می‌گذارد. او برای وجاهت بخشیدن به این تز، ضمن استعانت از مقاله امیرپرویز پویان، مغز متفکر سازمان چریک‌‌‌های فدایی خلق ایران(نیمه دوم دهه 40 شمسی) با عنوان «خشمگین از امپریالیسم، ترسان از انقلاب»، خود و سایر اصلاح‌طلبان را در قامت جلال‌آل‌احمدهای زمان و نیروهای منتقد اصلاحات را در قاموس چریک‌های تندرو عصر، تصویر می‌کند؛ آل‌احمدی که پویان در مقاله نامبرده، منافعش را در ستیز همزمان با امپریالیسم(به دلیل حمایت از بورژوازی وابسته/ کمپرادور) و کارگران می‌داند اما در عین حال مدعی می‌شود که «وحشت از دیکتاتوری پرولتاریا، او را نسبت به دیکتاتوری بورژوازی منعطف می‌‌کرد.»
ژاپنیزه‌‌کردن ایران
همانطور که گفته شد، حجاریان در مقاله، راه برون‌رفت از وضعیت به‌زعم خویش انسداد سیاست داخلی و خارجی جمهوری اسلامی ایران را الگوبرداری از اقدام«هیروهیتو» امپراتور ژاپن در جنگ جهانی دوم یعنی تسلیم در برابر نیروهای متفقین، می‌داند. امپراتور ژاپن اما چگونه تسلیم شد و دست از مقاومت در برابر آمریکا برداشت. «سامرز» افسر نیروی هوایی ارتش آمریکا که کارمند دفتر «مک‌کلوی» دستیار وزیر جنگ در واشنگتن بود، در خاطرات خود آورده که مک‌کلوی پس از سوءظن به شائبه تسلیم ژاپن، به او دستور داده تا متنی را تنظیم و برای تایید، برای امپراتور ژاپن بفرستد. متن مذکور از این قرار بوده است: «من، هیروهیتو، امپراتور ژاپن، بدین وسیله به تمام نیروهای وفادارم دستور می‌دهم دست از مقاومت بردارند، سلاح‌‌های خود را بر زمین بگذارند‌ و تسلیم شوند.» آمریکا اما به این متن تحمیلی، قانع نشد.
چنانچه سامرز روایت کرده، آمریکا اعلام پیروزی بر ژاپن را تا زمان تحمیل «شرایط تسلیم» بر امپراتور این کشور، به تعویق انداخت. این شروط دو مولفه مهم داشت؛ اول اینکه به هیروهیتو اجازه می‌داد به عنوان عامل ثبات‌‌دهنده همچنان در مسند قدرت باقی بماند، چراکه بنابر تحلیل آمریکایی‌ها امپراتور «نماد قدرتمندی در ژاپن» بوده است و دوم اینکه دولت آمریکا با وجود حمایت از تحرکات آزادی‌خواهانه در درون ژاپن، هیچ‌گونه حمایتی از شخص امپراتور به عمل نیاورد! شروط تسلیم، سرانجام توسط ژنرال «مک‌آرتور» فرماندار نظامی آمریکا در ژاپن، به شخص امپراتور، ارائه/ اماله شد. عقب‌نشینی و تسلیم گام به گام ژاپنی‌ها در برابر آمریکا(ابتدا پذیرفتن اصل تسلیم و سپس پذیرفتن شروط تسلیم) ما را به یاد سخنان رهبر انقلاب می‌‌اندازد که بارها تاکید فرموده‌اند در صورتی که ایران یک گام عقب بنشیند، آمریکا چند گام جلوتر خواهد آمد و مطالبات و خواسته‌‌‌های بیشتری خواهد داشت. با این توضیح، ایده حجاریان برای خروج جمهوری اسلامی ایران از وضعیت به زعم خویش، انسداد، تسلیم در برابر آمریکا و دست‌شستن از سیاست مقاومت در مرحله اول و کرنش در برابر «شروط تسلیم» در مرحله دوم است. حجاریان برای پیشبرد سیاست تسلیم، در بخشی از مقاله‌اش ضمن طرح این ادعا که «زمان به ضرر کشور در حال سپری شدن است و چنانچه اصلاحات ساختاری کلید نخورد، شاید خیلی زود دیر شود»، تاکید می‌دارد که باید با «رأس حاکمیت» وارد رایزنی شد و «با دقت و صراحت به قلب ماجرا وارد شد». حجاریان جدا از امر مذاکره که ذاتا روندی دادوستدی است، اصلا قائل به امر تسلیم بدون توجه به نتایج آن است. او در بخشی از نوشته خود، با اشاره به تجربه مذاکرات «کیم‌جونگ اون» رهبر کره‌شمالی با ترامپ و نیز با اشاره به ثبت شکست در کارنامه سیاست خارجی ترامپ، به عنوان تنها رهاورد کره‌ای‌ها از این مذاکرات، درعین ناباوری تمام، لزوم الگوبرداری ایران از روش پیونگ‌یانگ در نسبت با واشنگتن را متذکر می‌شود.
به پیشواز بی‌هویتی
بخش دوم این مقاله که پرداختن به آن، مهم به نظر می‌رسد، مجازشمردن تاکتیک ائتلاف با نیروهای نزدیک به قدرت است. همانطور که عرضه شد، حجاریان با تاکید بر اینکه «اصلاح‌طلبی در وضعیت بن‌بست و آچمز قرار گرفته است» در ادامه، تصریح می‌دارد که «مادامی‌که نیرویی درون قدرت نباشد، قادر به اصلاح نیست». این اظهارنظر، در واقع به نوعی تعیین‌کننده چشم‌انداز سیاست جریان اصلاح‌طلبی برای انتخابات ریاست‌‌جمهوری سال آینده در قالب ائتلاف با نیروهای اعتدالی یا ائتلاف با بخشی از جریان اصول‌گرایی است. این اذن و اجازه در حالی است که حجاریان، همین دو ماه پیش در گفت‌وگویی، با رد سیاست ائتلاف، اعلام کرده بود: «اصلاح‌طلبان نمی‌توانند همزمان روی دو صندلی(مجاز از ماکروقدرت و میکروقدرت) بنشینند.» او در بیان چرایی عدم‌تجانس این همنشینی، چنین گفته بود: «اصلاح‌طلبی باید بر سر اصول و شروط و راهبردهایی بایستد و اگر چنین نکند، بی‌هویت می‌شود.»

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/175583/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

زمان حراج بعدی شمش طلا مشخص شد

تزریق ٥٠٠٠ میلیارد ریال نقدینگی به بورس انرژی

پیش‌بینی جدید درباره قیمت طلا و سکه در بازار

نخستین برات الکترونیکی صادر شد

دلایل کاهش تمایل شرکت‌ها برای ورود به بورس

فتوای جهاد او انگلیسی‌ها را از خاک ایران خارج کرد!

حمله دلفین‌ها به گله موتوماهیان

ظهر بارانی در حرم مطهر رضوی

تولد عجیب‌ترین توله سگ دنیا که همه را حیرت‌زده کرد

فرار خنده دار کروکودیل از رویارویی با سگ

موفقیت ایران در ساخت موتور بنزینی 6 سیلندر

تست موفق اولین موتور 6سیلندر ایرانی

شعر زیبای میلاد عرفان پور درباره عملیات وعده صادق

عبدی: جذب حمایت داخلی از حمله به اسرائیل با برخورد با زنان در خیابان‌ها، تعارض دارد

تیپ متفاوت محسن رضایی و لاریجانی در یک عکس زیرخاکی

نگرانی امیرعبداللهیان از سرکوب دانشجویان آمریکایی

نگرانی آمریکایی‌ها: بایدن در دوره دوم ریاست‌جمهوری می‌میرد

درخواست اتحادیه عرب برای اجرای قطعنامه آتش‌بس غزه

تبدیل 400 هزار مجوز کاغذی به شناسه یکتا

بانک مرکزی: رشد نقدینگی تحت کنترل است

استاندار ایلام: از عملکرد اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان رضایت داریم

ویدیویی بامزه و پربازدید از متهم اصلی کرونا

صخره‌نوردیِ بی‌نظیر کَل و بزهای کوهی در طالقان

محصولاتی که ما مصرف می کنیم تو طبیعت به چه شکل بودند؟

کلیپی زیبا از شگفت انگیزترین آبشارهای جهان

تشخیص سرطان از یک قطره خون طی چند دقیقه

دنیای مد به روایت «حسنا و ملکه‌های رنگی»

امیر آشتیانی برای شرکت در اجلاس وزرای دفاع شانگهای به قزاقستان سفر کرد

زهره الهیان: از اقدام پلیس برای اجرای طرح «نور» حمایت می‌کنیم

حمایت بیش از هزار استاد حوزه علمیه قم از اجرای طرح «نور» در زمینه حجاب

سخنگوی دولت روحانی: وقتی خودتان تیک آبی و خاکستری می‌گیرید، بستن فضای مجازی چه خاصیتی دارد؟

واکنش انگلیس به کشف گورهای دسته‌جمعی در نوار غزه

شمار شهدای نوار غزه به 34 هزار و 305 نفر رسید؛ شهادت 141 خبرنگار

دستگیری گسترده دانشجویان دانشگاه کلمبیا توسط پلیس نیویورک

تشدید اختلافات داخلی در اسرائیل؛ وزیر دارایی خواهان برکناری فرمانده ارتش شد

حمله به دانشجویان دانشگاه آمریکایی قاهره به خاطر حمایت از فلسطین

صدور نخستین برات الکترونیکی تامین مالی زنجیره تولید توسط شبکه بانکی

روز «سنه» برابر با 6 اردیبهشت

دگر ما را چه مینامند، اگر حیدر بشر باشد؟!

حملات بی‌امان بیش از 20 خدنگ به مار پیتون

خرافات عجیب ایرانیان دوران قاجار؛ از ناخن هدهد تا آش مخصوص شاه برای جلوگیری از وبا

غول باستانی که کوسه‌های سفید امروزی را کوتوله می‌کند!

سروده علیرضا قزوه در استقبال از غزل رهبر معظم انقلاب

میرسلیم: رئیسی در فرصت باقی‌مانده تدبیر مناسبی نیندیشد، همه ما ضرر می‌بینیم

قالیباف: بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز برنامه ندهد، مجلس برنامه می‌دهد

نوه امام خمینی: اندیشه‌های امام به‌طور هدفمند تحریف می‌شود

هشدار روسیه در مورد استقرار تاسیسات هسته‌ای ناتو در لهستان

حماس: از خواسته‌های خود کوتاه نخواهیم آمد

جزئیات تخصیص ارز 28500 تومانی

طلای 18عیار پایین آمد؛ بازگشت دلار به کانال 63 هزار تومان