ایران پرسمان

آخرين مطالب

اندیشکده آمریکایی: چرا ایران به دنبال نفوذ نیابتی در منطقه است؟ خبر خوب

اندیشکده آمریکایی: چرا ایران به دنبال نفوذ نیابتی در منطقه است؟
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - دیپلماسی ایرانی /متن پیش رو در دیپلماسی ایرانی منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
جلیل بیات-ریسپانسیپل استیت کرافت/ دولت ترامپ که در تلاش برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران در شورای امنیت شکست خورده، اکنون به دنبال استفاده از ساز و کار «بازگشت سریع» تحریم های سازمان ملل آمده در برجام است که می تواند به اعمال مجدد همه تحریم های چند جانبه پیش از سال 2015 بینجامد. از سوی دیگر، ترامپ ظاهرا به دنبال توافق جدیدی با ایران است که هم مانع دستیابی آن به سلاح هسته ای شود و هم برنامه موشکی این کشور را محدود کند و هم به قطع پشتیبانی ایران از نیروهای نیابتی در منطقه بینجامد. اما در این راستا هیچ توجهی به انگیزه ایران برای توسعه برنامه موشکی یا حمایت از نیروهای منطقه ای ندارد. انگیزه رهبران ایرانی بقا در خاورمیانه بی ثبات است. تجارب تاریخی و ژئوپلیتیک در منطقه دلیل اصلی پشت شیوه رفتاری ایران هستند.
وقتی صدام حسین حملات موشکی به ایران را آغاز کرد (1980-1980)، ایران توانایی تلافی نداشت. غرب ایران را تحریم کرد و این کشور مجبور شد برای ساده ترین تجهیزات نظامی و موشکی به لیبی و کره شمالی متوسل شود. ایران نیروی هوایی پیشرفته ای هم نداشت. این وضعیت به احساس نیاز در رهبران ایرانی برای ایجاد و توسعه یک برنامه موشکی بومی منجر شد و امروز، آنها بزرگ ترین زرادخانه موشکی در منطقه را دارند و آمادگی از دست دادن آسان این ابزار دفاع مشروع را ندارند. فریدون مجلسی، دیپلمات پیشین و ستون نویس چند روزنامه ایرانی در زمینه دیپلماسی، با اشاره به اینکه شمار زیاد موشک ها یک نیروی بازدارنده برای ایران فراهم می آورد، گفت: «از نظر اقتصادی، ساخت موشک از خرید آن بسیار امکان پذیرتر بود. بنابراین، ایران دانش فنی این صنعت را به دست آورد.»
به گفته محی الدین مصباحی، استاد روابط بین الملل در دانشگاه بین المللی فلوریدا، ایران در حیطه ژئوپلیتیک «از نظر استراتژیک» تنهاست. به عبارت دیگر، خواه خواسته و آگاهانه یا ناخواسته و از سر ناچاری، از نظر استراتژیک تنها و از هرگونه اتحاد معنی داری با قدرت های بزرگ محروم است. ایران در طول تاریخ بارها توسط اعراب، ترک ها و صدام از غرب، مغول ها و افغان ها از شرق، روسیه از شمال و پرتغالی ها از جنوب مورد حمله قرار گرفته است. در هیچ یک از این موارد متحدی نداشته و امروز هم متحدان منطقه ای قابل اعتمادی ندارد. ایران تنها کشور شیعه فارسی زبان در خاورمیانه تحت سلطه اعراب و اهل تسنن است و تنهایی استراتژیک آن در امتداد مرزهای گسترده و بدون موانع طبیعی به معنی احتمال بالای شکست در دفاع از خود در امتداد مرزهاست.
این شرایط سبب شده که رهبران آن برای گسترش دامنه دفاع استراتژیک ایران به فکر حمایت از گروه های نیابتی در منطقه باشند. در حقیقت، انگیزه حمایت از گروه ها در خارج از کشور بیشتر دفاعی است تا تهاجمی. همانطور که یافته های شرکت «راند» نشان داده، ایران به دنبال گسترش سرزمین یا تحمیل اجباری ایدئولوژی انقلابی خود نیست؛ حزب الله در لبنان به عنوان اولین سنگر ایران در برابر اسرائیل تلقی می شود و انصارالله قدرت سعودی ها را در یمن متعادل می کند؛ حتی حمایت از حشدالشعبی هم تلاشی برای جلوگیری از حمله مجدد عراق به ایران است. سید حسین موسویان، دیپلمات سابق و سخنگوی تیم مذاکره هسته ای ایران، می گوید رفتار ایران را واکنشی به اقدامات ایالات متحده می داند: «ایالات متحده برای مقابله با ایران در کشورهای عربی و ایران به طور متقابل برای مقابله و مقاومت در برابر سلطه آمریکا روی نیروهای مردمی سرمایه گذاری کرده اند.»
با این حال، دولت دونالد ترامپ در سه سال گذشته سعی کرده است بدون توجه به این دو انگیزه اصلی ایران در رابطه با برنامه موشکی و رفتارهای منطقه ای، این کشور را تغییر دهد. ترامپ به رغم اعمال شدیدترین تحریم های اقتصادی، فشارهای سیاسی و نظامی و حتی ترور فرمانده نظامی ایران، هنوز نتوانسته به یک توافق جدید هسته ای دست یابد. ایالات متحده در شرایطی به دنبال تمدید تحریم تسلیحاتی علیه ایران است که خود میلیاردها دلار اسلحه به رقبای منطقه ای ایران می فروشد و از اسرائیل که سلاح هسته ای دارد، پشتیبانی اقتصادی و امنیتی می کند.
مقامات ایران اینطور نتیجه گرفته اند که ایالات متحده به دنبال تغییر نظام است و همین مساله به این کشور برای مقاومت بیشتر انگیزه داده است. نیازی به گفتن نیست که هیچ کشور مستقلی حاضر نمی شود از استقلال خود دست بکشد و به همین ترتیب، رهبران ایران هم به ویژه در زمانی که متقاعد شده اند ایالات متحده سیاست سرنگونی آنها را دنبال می کند، حاضر نیستند از ابزار دفاعی خود چشم پوشی کنند. پافشاری بیشتر دولت ترامپ در این مسیر احتمالا آن را به یک جنگ غیرضروری می کشاند. پیروزی ترامپ در انتخابات ماه نوامبر می تواند احتمال رویارویی ایالات متحده و ایران را افزایش دهد. 
ایالات متحده باید انگیزه های رهبران ایران را درک کند و بداند که چرا ایران موشک می خواهد یا به دنبال ایجاد نیروهای نیابتی در منطقه است. آمریکا بدون درک انگیزه های ایران نمی تواند به تجزیه و تحلیل دقیقی از شرایط برسد و این مساله تنها به ادامه تنش ها بین دو کشور خواهد انجامید. اگر ایالات متحده به جای اصرار به تغییر رفتار ایران به درک انگیزه های این کشور برسد، می تواند سیاست هایی را دنبال کند که به ایران برای عقب نشینی از برنامه موشکی با فعالیت های منطقه ای انگیزه دهد. این می شود تغییر رفتار از طریق تغییر انگیزه که تنها در صورت وجود یک نظام امنیتی پایدار در خاورمیانه قابل دستیابی است. ایالات متحده می تواند از پتانسیل رهبری خود در جهان برای ایجاد چنین نظامی استفاده کند یا با ادامه سیاست های یک جانبه تنها به بی ثباتی و تشدید تنش ها در منطقه دامن بزند. آمریکا کدام را انتخاب خواهد کرد؟

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/190789/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مسکو: تسلیحات هسته‌ای آمریکا در لهستان در اولویت اهداف نظامی خواهد بود

رئیس‌جمهور فرانسه طاقت لایی‌خوردن نداشت

کیش در صدر مناطق آزاد نشست/ تقدیر ویژه‌ی معاون اول رئیس‌جمهور و وزیر اقتصاد از مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش به عنوان رتبه‌ی برتر روابط عمومی و تصویرسازی

سایه‌روشن سهام سرخابی‌ها

رونمایی از نخستین موتور بنزینی شش سیلندر ایرانی

دیدار چهره به چهره مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل با جامعه معظم ایثارگری

حکمت/ آنچه سبب خواری شخص خواهد شد

داستانک/ گریه بر شهید

بارش باران در ایستگاه متروی تازه افتتاح شده استانبول!

نانوگرافن پروانه‌ای برای استفاده در حوزه کوانتومی ساخته شد

از زر و سیم جهان پاس نظر باید داشت

آذری جهرمی: در سیاست‌های ضد اینترنت تجدیدنظر کنید

نامه وزیر دفاع به قالیباف

فضاسازی تبلیغی پارلمان اروپا علیه عملیات «وعده صادق»

بیشترین هزینه‌های نظامی جهان در سال 2023

روسیه از حضور بیش از 3000 مزدور خارجی در جنگ اوکراین خبر داد

بایدن لایحه ممنوعیت «تیک‌تاک» را امضا کرد

لوکاشنکو: غربی‌ها برای کنترل اوکراین، آن را به معتاد پول و سلاح تبدیل کرده‌اند

زمان حراج بعدی شمش طلا مشخص شد

تزریق ٥٠٠٠ میلیارد ریال نقدینگی به بورس انرژی

پیش‌بینی جدید درباره قیمت طلا و سکه در بازار

نخستین برات الکترونیکی صادر شد

دلایل کاهش تمایل شرکت‌ها برای ورود به بورس

فتوای جهاد او انگلیسی‌ها را از خاک ایران خارج کرد!

حمله دلفین‌ها به گله موتوماهیان

ظهر بارانی در حرم مطهر رضوی

تولد عجیب‌ترین توله سگ دنیا که همه را حیرت‌زده کرد

فرار خنده دار کروکودیل از رویارویی با سگ

موفقیت ایران در ساخت موتور بنزینی 6 سیلندر

تست موفق اولین موتور 6سیلندر ایرانی

شعر زیبای میلاد عرفان پور درباره عملیات وعده صادق

عبدی: جذب حمایت داخلی از حمله به اسرائیل با برخورد با زنان در خیابان‌ها، تعارض دارد

تیپ متفاوت محسن رضایی و لاریجانی در یک عکس زیرخاکی

نگرانی امیرعبداللهیان از سرکوب دانشجویان آمریکایی

نگرانی آمریکایی‌ها: بایدن در دوره دوم ریاست‌جمهوری می‌میرد

درخواست اتحادیه عرب برای اجرای قطعنامه آتش‌بس غزه

تبدیل 400 هزار مجوز کاغذی به شناسه یکتا

بانک مرکزی: رشد نقدینگی تحت کنترل است

استاندار ایلام: از عملکرد اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان رضایت داریم

ویدیویی بامزه و پربازدید از متهم اصلی کرونا

صخره‌نوردیِ بی‌نظیر کَل و بزهای کوهی در طالقان

محصولاتی که ما مصرف می کنیم تو طبیعت به چه شکل بودند؟

کلیپی زیبا از شگفت انگیزترین آبشارهای جهان

تشخیص سرطان از یک قطره خون طی چند دقیقه

دنیای مد به روایت «حسنا و ملکه‌های رنگی»

امیر آشتیانی برای شرکت در اجلاس وزرای دفاع شانگهای به قزاقستان سفر کرد

زهره الهیان: از اقدام پلیس برای اجرای طرح «نور» حمایت می‌کنیم

حمایت بیش از هزار استاد حوزه علمیه قم از اجرای طرح «نور» در زمینه حجاب

سخنگوی دولت روحانی: وقتی خودتان تیک آبی و خاکستری می‌گیرید، بستن فضای مجازی چه خاصیتی دارد؟

واکنش انگلیس به کشف گورهای دسته‌جمعی در نوار غزه