ایران پرسمان

آخرين مطالب

کوچه پس کوچه های طهرون/5

تهرانپارس؛ از آمریکایی های ساکن ایران تا عشایر بختیاری شهرداری تهران

  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - شهر: تهرانپارس یکی از محلات تهران است که قدمت شکل گیری هسته اولیه آن به دوران ناصری بر می گردد آن زمان که عمارت حاجب الدوله در روستای مجیدآباد ساخته شده بود. اما روند شکل گیری تهرانپارس به شکل امروزی از 1331 آغاز شده است. زمانی که ارباب هرمز (هرمز آرش) به عنوان صاحب تمامی تهرانپارس فرایند وقف زمین های خود را همزمان با شهربان شدن موسی مهام به این نهاد عمومی شروع کرد.

به گزارش خبرنگار شهر ، هسته اولیه تهرانپارس شامل مجیدآباد، حسین‌آباد و مهدی‌آباد است. دهه 1310 خورشیدی، ارباب هرمز که از بزرگ‌ترین سرمایه‌داران زرتشتی بود، این زمین‌ها را که 36 میلیون متر مربع وسعت داشتند، از خانواده ابوالقاسم خان بختیار خرید و تهران‌پارس را ساخت.
مهدی‌آباد این روستا که امروزه هیچ نشانی از آن بر روی نقشه دیده نمی‌شود چندین سال قبل از ساخت و سازهای شهری در دهه 30 خورشیدی، متروکه و مخروبه شده بوده‌است. مورخان علت اصلی خشک شدن این روستا را خریداری قنات روستا توسط سفارت آمریکا و انتقال آب آن به سفارت بیان کرده اند. همچنین اطلاعات زیادی از حسین آباد در دسترس نیست.
اما مجید آباد!
دوران سلطنت ناصرالدین شاه قاجار مجید آباد به حاجب الدوله تعلق داشته اما با روی کار آمدن رضاشاه این اراضی به یکی از سران ایل بختیار (امیر مفخم بختیار پدر ابوالقاسم بختیار) واگذار شد.
گفته می‌شود که عمارت قاجاری داخل باغ مجیدآباد لطفعلی خان امیر مفخم در دوران مالکیتش بر این باغ، برای سکونت خود ساخته است. با این حال شواهد باستان شناسی به دست آمده در حین مرمت این بنا حاکی از آن است که این عمارت در طی چند مرحله ساختمانی تکمیل شده و احتمالا تاریخ اولیه ساخت آن به پیش از امیر مفخم باز می‌گردد.
پس از امیرمفخم، مجیدآباد به فرزندش ابوالقاسم خان بختیار می‌رسد. بنا به قولی مدتی بعد از استعفای قوام‌السلطنه در سال 1326، ابوالقاسم خان نیز معزول و خانه نشین شد. ابوالقاسم خان بختیاری در سن 41 یا 42 سالگی در تاریخ 15 شهریور سال 1335 شمسی در تهران درگذشت و در محوطه امامزاده شاه عبدالعظیم در شهرری به خاک سپرده شد.
وقتی تهرانپارس شهر شد
شکل گیری تهرانپارس در قالب شهر، از آنجایی آغاز می شود که ابوالقاسم بختیار که به همراه پدرش برای برقراری آرامش یاغی گری ایلات و عشایر بختیاری به تهران آمده بودند آگهی در روزنامه منتشر کرد. او در این آگهی قصد فروش زمین های پدری را داشت.
بنا بر مطالعات صورت گرفته، سند اراضی مجید آباد به نام بی‌بی عظیمه همسر ابوالقاسم خان بوده است. این اراضی که بر اساس نقشه برداری انجام شده، 36 میلیون متر مربع بود، طی دو مرحله به نام هرمز آرش و پری آگاهی آرش (هر کدام سه دانگ) انتقال می دهد و به این ترتیب مجید آباد وارد مرحله جدیدی از تحولات خود می شود.
پس از خرید اراضی، ارباب هرمز تصمیم به آبادانی و شهرسازی در آن می گیرد که مقرر شده این کار توسط ارباب وفادار تفتی انجام شود و هرمز آرش و همسرش وکالت تام به ارباب وفادار تفتی می‌دهند. او با همکاری برادر همسرش ارباب رستم دینیار مرزبن گروهی از مهندسان را برای انجام کارهای زیرساختی نظیر نقشه برداری، تسطیح، خیابان کشی، ساخت مخازن آب و برپایی کارخانه برق و مرکز مخابراتی به کار دعوت کرد. ارباب هرمز آرش در حد فاصل سال‌های 1338 تا 1344 عضویت انجمن زرتشتیان تهران را برعهده داشت و در زمان ریاست ارباب رستم گیو بر این انجمن، به عضویت هیات مدیره آن در می آید. از دیگر نخستین خرده مالکان تهرانپارس می توان به دیگر ارباب رسام گیو، ارباب پرویز، ارباب جمشید اشاره کرد.

ایران پرسمان


ارباب هرمز کیست؟
هرمز آرش یا ارباب هرمز که 8 شهریور 1351در کالیفرنیا درگذشت یکی از واقفان مشهور زرتشتی و سازنده تهرانپارس است. ارباب هرمز، متولد روستای خیرآباد در شهر یزد است، پدرش تیرانداز نام داشت. در نوجوانی به هندوستان سفر کرد و فعالیت کاری خود را از آنجا آغاز کرد. او با پری(پروین) آگاهی ازدواج کرد. آنها صاحب 5 فرزند شدند. زرین، یاسمین و دلنواز دختران آنها و دو پسرش رویین تن و تهمتن پسرش بودند. رویین تن در جوانی هنگام تمیزکردن یک قبضه اسلحه شکاری کشته شد. ارباب هرمز به نامگاه او در سال 1350 بیمارستانی به نام بیمارستان تخصصی بانوان روئین آرش را ساخت و آنرا وقف کرد. همچنین در ابتدای خیابان جشنواره حدود50 متر جلوتر از چهارراه اشراق مدرسه زرتشتیان را بناکرد.

ایران پرسمان


ارباب هرمز دیروز، موزه گرافیک امروز
28 دی 1393 با مساعدت سازمان زیباسازی شهر تهران و هیات مدیره دوره ششم انجمن صنفی طراحان گرافیک اولین موزه طراحی گرافیک آسیا در بنای ارباب هرمز تأسیس شد.
عمارت ارباب هرمز در فلکه چهارم تهرانپارس که تاریخ ساخت آن به دوره قاجار بازمی‌گردد و در فهرست آثار ملی ثبت شده است نیز متعلق به اوست.

ایران پرسمان


رستم باغ
رستم باغ، باغ موقوفه بزرگی است که رستم گیو در سال 1336 برای کمک به اسکان خانواده‌های زرتشتیان نیازمند در تهرانپارس ساخت. او به انگیزه ساخت رستم باغ در سفرهایی رسید که به کشورهای هند و چین داشت و از آشنایی با مجموعه‌های مشابهی که زرتشتیان در آن کشورها ساخته بودند. مجموعه رستم باغ 25 هزار مترمربع وسعت دارد و دارای ساختمان‌های مسکونی، تالارهای گردهمایی، دو دبستان، زمین ورزش، کتابخانه و معبد است.
ساخت آب انبار در محله تهرانپارس تهران نیز از دیگر فعالیت های گیو برای تأمین آسان آب آشامیدنی سالم برای مردم است. یکی از خیابان های فرعی این محله نیز که بین بلوار پروین و تیرانداز قرار دارد به پاس قدردانی از تلاش های او به نام گیو معروف است.

ایران پرسمان


خیابان هایی به سبک غرب
تهرانپارس یکی از معدود محله های قدیمی تهران است که بر پایه اصول شهرسازی و مهندسی ساخته شده است. نقشه تهرانپارس را مهندسان فرانسوی کشیدند به همین دلیل است که برخی به آن تهران پاریس هم می گویند. خیابان‌های شطرنجی با شماره گذاری خیابان‌های افقی با عدد زوج و خیابان‌های عمودی با اعداد فرد حسن این روش خیابان‌بندی است. به طوری که هر فردی هر چند ناآشنا به محل براحتی وارد محل می‌شود و نشانی را پیدا می کند.
جالب است بدانید که در طرح نخستین معماران و طراحان فرانسوی سازنده تهرانپارس، تنها خیابان های گشتاسب(196 )، خیابان تفتی (فرجام)، خیابان ناصری (رسالت) و خیابان هرمز (جانبازان) دیده شده بود در طرح نخستین تهرانپارس دارای 4میدان بود؛ هرمز(فلکه اول)، تفتی(فلکه دوم)، رویین تن (فلکه سوم) و وفادار (فلکه چهارم) که اکنون فقط فلکه اول و سوم آن باقی ‌مانده و فلکه دوم و چهارم به چهارراه تبدیل شده است.
تعداد کوچه های بلند و افقی 60 کوچه است که از شماره 102 در بالای خیابان دماوند تا ٢50 در بالای بزرگراه زین الدین تقسیم بندی شده است. همچنین 11 خیابان های عمودی فرد وجود دارد که از 103 تا 139 نامگذاری شده‌اند. فرعی‌های کادوس، عادل، زرین، رشید، رستم، گیو و پارسیان، بخشی از این خیابان‌های عمودی هستند که هم‌چنان با نام قدیم خود شناخته می‌شوند.
بلوار اصلی تهرانپارس، یک خیابان شمالی-جنوبی است که از فلکه چهارم در زیر بزرگراه زین الدین در شمال آغاز شده و تا سه راه تهرانپارس در تقاطع خیابان دماوند منتهی می‌شود و به نام تیرانداز آرش (پدر هرمز آرش) نامیده می‌شود. پس از تغییر نام‌های پی در پی، این خیابان از تیرانداز به حجر بن عدی و در حال حاضر به نام آیت الله خوشوقت نامیده می‌شود؛ هر چند که همانند سایر خیابان های تغییر نام یافته، در مکالمات روزمره، هم‌چنان با نام قدیم خود شناخته می‌شود.
خیابان مهم و اصلی دیگر این محله، بلوار پروین (همسر ارباب هرمز آرش) که نام رسمی آن شاهد است که از بزرگ‌راه زین‌الدین در شمال آغاز شده و پس از رسیدن به میدان پروین (تقاطع بلوار پروین و خیابان 196 شرقی)، چهارراه سید الشهدا (تقاطع بلوار پروین و خیابان جشنواره) و داشتن تقاطع با بزرگ‌راه رسالت، به انتهای جاده آبعلی و در ادامه به سه راه تهران‌پارس ختم می‌شود . چهارراه سیدالشهدا امروز در طرح نخستین تهرانپارس فلکه گیوه بوده است.

ایران پرسمان


وجه تسمیه
تهرانپارس نام پهنه محله ای وسیع در شمال شرقی تهران است که قسمت اعظم آن در اراضی مجیدآباد(محدوده مابین مسیر قنات مهدی آباد و مسیل اردیبهشت) واقع است. نام تهرانپارس نیز با توجه به تمایلات ناسیونالیستی دوران پهلوی که موجب اهمین یافتن موضوعات تاریخی شده بود، برای این پهنه انتخاب شده است. این محله مسکونی امروزه هسته اصلی قوام دهنده و سوق دهنده جمعیت به شرق تهران است.
در باره وجه تسمیه خرده محله های تهرانپارس نیز روایت های گوناگونی وجود دارد.
به طور مثال برای محله استخر گفته می شود که نام این محله برگرفته از نام حوض بزرگی است که پیش تر در حسن آباد(شرق مجید آباد) برای مصارف کشاورزی در آن آب ذخیره می کردند.
همچنین درباره محله سازمان گوشت آمده است که پس از تصویب ایجاد سازمان گوشت در سال 1346 توسط مجلس و با نظارت وزارت کشاورزی، این سازمان در شمال بلوار وفادار و در نزدیکی خاک سفید در دهه 1350 کشتارگاه و کارخانه بسته بندی راه اندازی می کند که امروزه به این محدود سازمان گوشت گفته می شود.

ایران پرسمان


مکانی برای خوشگذرانی
این خیابان که یکی از معابر معروف محله تهرانپارس است پایین تر از فلکه اول قرار دارد. در ابتدای توسعه تهرانپارس اوائل دهه 1330 برای رونق یافتن این محله قطعات درشت دانه این اراضی به سران، درباریان و افراد بانفوذ زمان واگذار شد. ویلای غلامرضا پهلوی برادر محمدرضا شاه در خیابان 206 شرقی به سمت چهار راه تیرانداز است.
با پایان جدول بندی ها در تهرانپارس مجموعه خانه هایی نیز برای جلب دهک های بالایی ساکن تهران که از ازدحام و تراکم تهران به تاب آمده و به دنبال نقل مکان بودند، با نام چهارصد دستگاه ایجاد شد. این مجموعه در خیابان بهار و در جنوبی ترین بخش تهرانپارس و در شمال خیابان دماوند و شرق خیابان درددشت واقع شده است. این محله مکان سکنی گزینی تعداد زیادی از امریکاییان مقیم ایران بود که با وقوع انقلاب از کشور خارج شدند.
از آن جایی که غالب اراضی شمالی و مرکزی تهرانپارس برای مدت ها خالی از سکنه بود حضور کازینویی که در خیابان 202 قرار داشت موجب تجمع بسیاری از بزه کاران و قماربازان در این اراضی بود. یکی از دلایل خرید و فروش مشروبات الکی در این محله نیز همین امر بوده است.

ایران پرسمان


نخستین سینما درایوین تهران
با توجه به ویژگی تهرانپارس که محله ای برای تفریح و خوشگذرانی بوده چندان دور از ذهن نیست که نخستین سینمادرایوین تهران نیز در این محله راه اندازی شده باشد.
محدوه خیابان های 182 و 184 شرقی سینما ماشین رو (Drive in cinema) با ظرفیت 270 خودرو ایجاد شد. این سینما در عصرهای تابستان بر دیوار بزرگی پرده آپارات می کشیدند. دومین سینمادرایوین نیز سال 1348 در محدوده ونک فعال شد این سینما 284 خودرو ظرفیت داشت.
مرکز آموزشی مهدکودک پری دخت در نزدیکی خیابان استخر فعلی نیز از نخستین مراکز عمومی است که توسط داماد ارباب هرمز در 1346 در این محله تاسیس شد.

ایران پرسمان


جزیره غربتی ها
در دهه نخست پس از انقلاب تضادهای موجود میان روستاییان مهاجر که اغلب از قوچان، گلستان، تنکابن و اقوام آذری بویژه اردبیلی ها بودند و همینطور لرها که سابقه حضور آنها در این محله بسیار طولانی تر از دیگر قومیت ها بود توام با بی بند و باری های محله تهرانپارس به یکباره نمود یافت و محدوده ای را به وجود آورد که به محله غربتی ها یا جزیره مشهور شد. معضلات این محله تا جایی پیشروی کرد که کنترل و حفظ امنیت منطقه برای نیروی انتظامی مشکلات جدی را ایجاد کرده بود.

ایران پرسمان


تهران پارس؛ محله ای دوپاره
تهرانپارس بر اساس تقسیمات اداری شهرداری به 3 منطقه تهرانپارس غربی شرقی و جنوبی تفکیک شده است. این سه محله دردو منطقه و سه ناحیه قرار گرفته اند. مساحت تقریبی کل این محدوده برابر است با 87- هکتار و بر اساس آمار سرشماری سال 1385 جمعیت تقریبی محدوده مذکور 230 هزار نفر برآورد شده است.
محدوده محله تهرانپارس در میان دو منطقه شهری قرار گرفته است و توسط خیابان رسالت به دو بخش شمالی-جنوبی تقسیم شده است. بخش جنوبی آن در منطقه 8 و بخش شمالی آن در محدوده منطقه 4 شهرداری تهران واقع شده است.
بخش شمالی این محدوده دربرگیرنده فلکه دوم، سوم و چهارم است.
خبرنگار: نیوشا دبیری مهر

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/192794/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

در چه صورتی انتقال دارایی مشمول مالیات نمی‌شود؟

طبیعت چشم‌نواز دشت لاله‌های واژگون

لحظه ترسناک کنده شدن چرخ هواپیمای مسافربری هنگام برخاستن از روی باند

تصاویری پر بازدید از صحرای فوق‌العاده عربستان با رنگی خاص

حمله یک فیل به خودرو بازدید کننده ها در طبیعت

ترس کودکان هندی از دیدن پهپاد برای اولین بار

حکمت/ تنها به علی بن ابی‌طالب تمسّک بجوئید

وقتی هنوز مرگت نرسیده!

شبه جزیره ای زیبا در مکزیک

پرش فضانورد و ماجراجوی اتریشی Felix Baumgartner از فاصله ی حدود 39 کیلومتری زمین

ناسا یک باکتری جهش‌یافته و خطرناک را در فضا کشف کرد

شعری فوق العاده زیبا از مولانا

داستانک/ دوستت دارم

وکیل شکات پرونده منافقین: مسعود رجوی نفوذی ساواک بود

جزئیات حادثه اصفهان از زبان رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس

تصاویر اختصاصی شبکه پاکستانی از اسکورت زمینی و هوایی رئیسی در لاهور

رئیس جمهور: اگر رژیم صهیونیستی بار دیگر دست از پا خطا کند، وضعیت متفاوت خواهد بود

عراقچی: پس از اقدام نظامی، زمان ورود به میدان سیاست و دیپلماسی است

باکو: ارمنستان تعیین مرز با آذربایجان را آغاز کرد

دوحه: باید مانع حمله احتمالی به رفح شویم

حضور پررنگ ارتش آلمان در رزمایش «ارابه غول‌پیکر» بیخ گوش روسیه!

جایزه خودرو برای صرفه‌جویی‌کنندگان برق

انتقال املاک، خودرو، طلا و ارز ‌مشمول مالیات بر عایدی سرمایه می شود

سقف جدید برداشت از حساب های بانکی ابلاغ شد

تکریم خانواده شهدا و  ترویج فرهنگ ایثار و شهادت امر بزرگی است که باید از دل جریان‌های مردمی بجوشد

برگزاری دومین کنگره 8 هزار شهید گیلان با حرکت جهادی

دکتر قاضی‌زاده هاشمی: یادواره شهدا از جنس کار زینبی و رساندن پیام شهدا است

ابتکار گوگل به مناسبت روز زمین

آتش گرفتن قطار حین حرکت در کانادا

رعد و برق وحشتناک در چین

برگی از تاریخ/ 14 سال پرستاری از جانبازی که بی‌نام و نشان بود

جشنی سه هزار ساله که در ساری برگزار می‌شود

تاتاکوآ؛ دره ای فرسوده در کلمبیا

شکار بچه آهو توسط یوزپلنگ در مقابل چشمان مادرش!

خوابیدن یک سگ روی ریل هنگام عبور قطار

«متاورس» بازگشته است

به ظاهر دوست اما دشمنانند

بلومبرگ: تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران روی کاغذ می‌ماند

توئیت جدید کریمی قدوسی؛ این بار موشک مورد توجه قرار گرفت

خاندوزی به ریاض می‌رود

دبیر شورای عالی امنیت ملی وارد سن‌پترزبورگ شد

عزیمت به کراچی، مرحله سوم سفر رسمی رئیس جمهور به پاکستان

واکنش یک حقوقدان به توئیت‌های جنجالی کریمی قدوسی: بنزین به آتش ایران‌هراسی نریزید

زلنسکی: روسیه کمپین ارعاب به راه انداخته است

کاهش نرخ سکه و ارز در بازار؛ طلا 18 عیار پرچم دار کاهش ها

قالیباف: تنها کمتر از نیم درصد مردم مشمول قانون مالیات بر سوداگری می‌شوند

گوناگون/ رمزگشایی از روستایی که یک شبه ناپدید شد!

بخشی از سوئیس که متعلق به ایتالیاست

با دَمنده ی هوا، پهپاد درست کرد!

یکی از پربازدیدترین جاذبه های مصر