ایران پرسمان

آخرين مطالب

بامداد سه‌شنبه و چهارشنبه چشم از آسمان برندارید خردنامه

بامداد سه‌شنبه و چهارشنبه چشم از آسمان برندارید
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - ایرنا / مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران گفت: بامداد روزهای سه شنبه 29 و چهارشنبه 30 مهر با بارش شهابی جباری مواجه هستیم و آسمان شهاب باران خواهد شد؛ اوج این بارش بامداد چهارشنبه 30 مهرماه 1399 خواهد بود.
«مسعود عتیقی» روز دوشنبه گفت: یکی از بارش های مشهور سالیانه، بارش شهابی «جباری» است که هر سال بین 11 مهر تا 17 آبان ذرات به جا مانده از دنباله دار مشهور «هالی» با جو زمین برخورد و این بارش شهابی را ایجاد می کند. بیشترین تعداد شهاب ها قبل از طلوع مهر تابان و در تاریکی بامدادی آسمانی قابل مشاهده است. انتظار می رود اوج این بارش بامداد چهارشنبه 30 مهرماه جاری باشد. وی ادامه داد: خوشبختانه ماه در وضعیت هلال افزاینده شامگاهی است و تا قبل از نیمه شب غروب می کند و آسمان تاریک را برای مشاهده شهاب های حتی کم نور، پیش روی دیدگان علاقمندان قرار می دهد؛ عموما عنوان بارش شهابی این ذهنیت را ایجاد می کند که شما با یک رگبار از شهاب ها همچون باران مواجه خواهید شد؛ در حالی که این گونه نیست و با توجه به نحوه برخورد شهاب ها و حرکت آنها در آسمان این اصطلاح برای این رویداد رایج شده است و در برخی بارش های شهابی از جمله همین بارش، شهاب های اندکی مشاهده خواهد شد، چراکه هرچه از زمان عبور دنباله دار منشاء یک بارش از نزدیکی خورشید، دور شویم شهاب های کمتری در یک بارش مشاهده می شود.مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران افزود: از آنجا که دنباله دار معروف «هالی» در سال 1365 شمسی به حضیض خورشیدی (یا کمترین فاصله با خورشید) رسیده است و حدود 35 سال از عبور آن و ملاقات این دنباله دار مشهور با زمین و خورشید می گذرد و همچنین در هر سال ذرات زیادی از این دنباله دار با جو زمین برخورد کرده، ممکن است در زمان اوج بارش شهابی امسال 10 تا 20 شهاب در ساعت مشاهده شود.
به گفته عتیقی، سرعت شهاب های بارش جباری 66 کیلومتر بر ثانیه است که با این سرعت سرسام آور با اتمسفر زمین برخورد می کند؛ حدود نیمی از شهاب های قابل مشاهده این بارش گازهای مسیر خود را در جو زمین یونیزه کرده و پس از عبور نیز تا چند ثانیه ردی از خود به جا می گذارد و حتی شاید برخی از آنها فوق العاده روشن یا در جو به صورت تکه تکه دیده شود.عتیقی با اشاره به اینکه در بازه زمانی بارش شهابی جباری قرار داریم، گفت: چه بسا هر شب چند شهاب از این بارش را در آسمان طی شب های قبل و بعد از زمان اوج مشاهده کنیم. برای شناخت اینکه یک شهاب به آن بارش تعلق دارد، کافی است رد شهاب را در خلاف جهت حرکت آن امتداد دهیم؛ اگر به صورت فلکی که نام بارش به آن نام مشهور است، برسیم که در حقیقت کانون بارش در آنجا قرار دارد، آن شهاب به آن بارش شهابی تعلق خواهد داشت و در بارش شهابی جباری با امتداد رد شهاب ها به صورت فلکی شکارچی (جبار) می رسیم.
مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران افزود: دقت داشته باشید که حتما لازم نیست شهاب ها را در صورت فلکی که کانون بارش در آن قرار دارد، مشاهده کرد. شهاب ها می توانند در تمام آسمان قابل مشاهده باشند و عموما 30 درجه اطراف کانون بارش و حتی دورتر در تمام جهات آسمان دیده شوند.عتیقی گفت: برای مشاهده شهاب ها بهتر است ترجیحا به صورت گروهی در یک منطقه مسطح و با افق های باز همراه با ثبت گزارش علمی از یک بارش اقدام شود و هر فرد بخش خاصی از آسمان را زیر نظر بگیرد حتی می توان روی زیرانداز دراز کشید و با همراه داشتن لباس گرم و پوشش مناسب با توجه به فصل سرد پاییز با مشاهده هر شهاب و اعلام آن توسط اعضای گروه نویسنده گزارش عبور آن شهاب را ثبت کند.
وی ادامه داد: ترسیم با دست آزاد از شهاب ها، تعیین مقدار زوایه جابجایی آنها در آسمان، قدر هر شهاب، صورت یا صورت های فلکی محل عبور شهاب ها و تفکیک آنها از شهاب های پراکنده از جمله فعالیت هایی است که در کنار عکاسی نجومی در یک بارش شهابی انجام می شود.عتیقی در خصوص عکاسی از این پدیده نجومی نیز گفت: برای عکاسی، داشتن لنز دید میدان باز و قابلیت نوردهی با زمان دلخواه، به شما کمک می کند که با عبور اولین شهاب از جلوی میدان دید دوربین عکاسی به عکاسی خود پایان داد که در صورت انتخاب حساسیت یا ISO مناسب با توجه به درخشش هر شهاب حتما رد زیبایی از آن شهاب را می توانید در یک آسمان صاف و عاری از ابر و غبار ثبت کنید.وی گفت: بامداد روزهای سه شنبه 29 مهر و پنجشنبه اول آبان نیز چه بسا شهاب های زیبایی از این براش را در آسمان شاهد باشید. شهاب ها که ذرات میلی متری و میکرومتری هستند، در یک فرایند خاص و در ارتفاع 100 تا 150 کیلومتری سطح زمین اتم های جو را بر اثر برخورد و اصطکاک برانگیخته و نور زیادی را تولید می کنند و نتیجه آن یک بارش شهابی زیبا خواهد بود که به دور از نور و آلودگی هوای شهرها برای رصدگران بسیار چشم نواز است. پس فرصت پیش رو را از دست ندهید و سحرخیر باشید تا از زیبایی بارش شهابی 99 لذت ببرید.
انجمن نجوم آماتوری ایران با توجه به موج سوم کرونا برنامه رصدی برای این بارش نخواهد داشت و صرفا با ارائه اطلاعات لازم به علاقمندان در خبرگزاری و رسانه های مرتبط به علاقمندان جهت رصد موفق کمک می کند. 

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/206184/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تفال/ مرا عهدیست با جانان که تا جان در بدن دارم

تقویم تاریخ/ گشایش نخستین ایستگاه فرستنده رادیویی و تلگراف بی‏سیم ایران

خدایا زندگی رو زیر و رو کن

واکنش مداخله‌جویانه آمریکا به صدور حکم بدوی برای توماج صالحی

رئیس‌جمهور وارد تهران شد

دستور وزیر کشور به استانداران درباره مراسم بزرگداشت امام خمینی(ره)

عبدی: چند بار دست در حفره حجاب کردید و گزیده شدید؟

گزارش رئیسی از سفر به پاکستان و سریلانکا: برگزاری این سفر در این مقطع، پیام مهمی داشت

کاخ سفید: به اسرائیل کمک می‌کنیم تا با حملات ایران مقابله کند

ارتش یمن: سه عملیات موفق بر ضد کشتی‌های آمریکایی و اسرائیلی انجام دادیم

لوکاشنکو: اوکراین میدانی برای آزمودن نظم جهانی آینده است

سرمقاله کیهان/ اوضاع این رژیم حسابی بیخ پیدا کرده است

سرمقاله وطن امروز/ حزب‌الله و تعبیر مقاومت هوشمند

سرمقاله خراسان/ فناوری ایرانی ، پیشران دیپلماسی اقتصادی

سرمقاله فرهیختگان/ ضرورت ترویج گفتمان مقاومت برای خانواده دانشگاه آزاد

سرمقاله شرق/ محیط زیست به‌مثابه تمام دولت

سردار فدوی: صهیونیست‌ها با حمله به کنسولگری حماقت کردند و باید تنبیه اساسی می‌ شدند

رئیسی: شرکت‌ها و متخصصان ایرانی آماده مشارکت در پروژه‌های عمرانی سریلانکا هستند

بازدید میدانی یحیی السنوار از مناطق درگیری در غزه

اسرائیل در غزه؛ جنایت پشت جنایت

محافظت شیر مادر از توله‌ها در برابر گله گاومیش‌های عصبانی

چرا اجرام زحمت در ایستگاه فضایی بین المللی شناور می شوند؟

دکلمه زیبای خسرو شکیبایی

رئیسی پایتخت سریلانکا را به مقصد تهران ترک کرد

کاخ سفید ارسال مخفیانه موشک های دوربرد به اوکراین را تایید کرد

حمله یمن به ناوشکن آمریکایی و کشتی اسرائیلی

استعفای ناگهانی فرمانده یگان ویژه «اشباح» از ارتش رژیم صهیونیستی

تنبیه یک شامپانزه توسط مادرش به دلیل سنگ زدن به مردم!

محاصره پلنگ ایرانی توسط چند قلاده سگ‌ در شاهرود

حمله ناکام و دردناک پلنگ به خانواده جوجه تیغی ها

شکوفه های زیبا در کره جنوبی

امضای یادداشت تفاهم امنیتی بین ایران و روسیه

بیانیه وزارت امور خارجه در سالگرد واقعه طبس و شکست آمریکا

زمان برگزاری ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری اعلام شد

حزب‌الله لبنان: پاسخ محکم ایران نشان داد اسرائیل بسیار ضعیف است

واعظی: عملیات «وعده صادق» تقویت اتحاد ملی کشور را در پی دارد

تظاهرات مجدد شهرک‌نشینان در برابر محل اقامت نتانیاهو

محاصره بن گویر در میان معترضان خشمگین صهیونیست

پیام‌های حمله به دو پایگاه آمریکا در شرق سوریه

تندروها در پی رسیدن به کرسی قالیباف؟

حامیان گشت ارشاد

ویدئو چندش‌آور از ساخت کوکاکولا در پاکستان

گوناگون/ غواص تنهایی که به آب نامه می‌نوشت و در آب شهید شد

مشاهده گله‌ی گوزن قرمز در جنگل‌های هیرکانی لنگرود

منطقه دیدنی آب بندان شفیع آباد در استان گلستان

بارش برف بهاری در جاده شاهرود - توسکستان

تعهد شرکت‌های پیشرو در هوش مصنوعی برای حفاظت از کودکان

با روش تخلیه الکتریکی آشنا شوید

نزدیک بشیم به هم یا نزدیک نشیم؟

هرروز یک سری مشکل هست!