ایران پرسمان

آخرين مطالب

از برزخ FATF باید خارج شویم تحلیل روز

از برزخ FATF باید خارج شویم
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - آرمان ملی / متن پیش رو در آرمان ملی منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
خبری که از دو روز گذشته در رسانه‌ها منتشر شد این بود گروه ویژه اقدام مالی FATF اعلام کرد ایران را در فهرست سیاه خود نگاه داشته است. گروه ویژه اقدام مال (FATF)، مجمع عمومی ‌خود را از روز چهارشنبه تا روز جمعه برگزار کرد و تصمیم گرفت تا ایران و کره‌شمالی را در فهرست سیاه خود نگاه دارد و محدودیت‌های سخت‌تری بر کشورهایی که در زمینه پولشویی و تامین تروریسم همکاری نمی‌کنند، اعمال کند. بر اساس اعلام آسوشیتدپرس و رویترز، مارکوس پلیر، رئیس FATF گفت با توجه به اینکه وضعیت این دو کشور تغییر نکرده است، همچنان در فهرست سیاه می‌مانند. وی از تمامی ‌کشورها و مقامات ناظر خواست تا اقدامات واکنشی موثر در مورد این کشور اعمال کنند. او گفت کشورهایی نظیر کره‌شمالی و شبکه‌شان در دور زدن تحریم‌ها زیرک‌تر شده‌اند؛ از این رو مقامات باید نیز زیرک‌تر شوند. FATF بالغ بر 37 عضو دارد و ده کشور آن در فهرست خاکستری قرار دارند نظیر پاکستان، سوریه، یمن و پاناما.
سرنوشت لوایح مربوط به FATF
چهار لایحه مربوط به FATF شامل لوایح «اصلاح قانون مبارزه با پول‌شویی»، «اصلاح قانون مبارزه با تامین مالی تروریسم»، «الحاق ایران به کنوانسیون بین‌المللی مبارزه با تامین مالی تروریسم (CFT)» و «الحاق ایران به کنوانسیون سازمان ملل برای مقابله با جرایم سازمان‌یافته فراملی - پالرمو» چهار لایحه‌ای که بارها در مورد آن شنیده‌ایم.‏FATF تاکنون به دلیل به نتیجه نرسیدن سرنوشت توصیه‌هایش در ایران و لوایح ویژه‌ای که دولت بدین منظور ارائه داده بود، مجبور شد تا مهلت‌هایی که به جمهوری اسلامی ‌دراین‌باره داده است را تمدید کند، تمدیدهای چند باره‌ای که تا به امروز نتیجه‌ای برای این نهاد نداشته است. در تمام این ماه‌هایی که گذشت یا این لوایح از سوی شورای نگهبان رد شدند و به مجلس برای اصلاحات ارجاع می‌شد یا آنکه مانند لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مبارزه با تامین مالی تروریسم(CFT)، در آن خود نمایندگان مجلس جنجال آفریدند تا لایحه مسکوت بماند. اما سرانجام اینکه این لوایح در پارلمان دهم به تصویب رسیدند و چون شورای نگهبان تن به دومورد از مهم‌ترین آنها یعنی «الحاق ایران به کنوانسیون بین‌المللی مبارزه با تامین مالی تروریسم(CFT) » و «الحاق ایران به کنوانسیون سازمان ملل برای مقابله با جرایم سازمان‌یافته فراملی - پالرمو»، نداد کار به مجمع تشخیص مصلحت نظام رسید. مجمع تشخیص اما تا به امروز در مورد هیچ‌یک از این لوایح نظری نداده است. مسکوت ماندن و پایان مهلت قانونی این لوایح همانا و پیوستن ایران به لیست سیاه، نیز همان. نکته جالب این است که اف‌ای‌تی‌اف برای بیش از چهار دوره به ایران فرصت داده بود و تهران را از قرار گرفتن در لیست سیاه تعلیق کرده بود. اما دست آخر اینکه ایران عدم تمایلش به تصویب این لوایح را نشان داد. گروه اقدام مالی پیش از این در جلسه مهرماه 98 خود که در پاریس برگزار شد، ضمن بررسی آخرین وضعیت کشورمان، با توجه به عدم تصویب نهایی دو کنوانسیون پالرمو و تامین مالی تروریسم، دو دسته اقدام جدید مقابله‌ای علیه کشورمان وضع نمود که با توجه به تصویب یک اقدام مقابله‌ای دیگر در خردادماه گذشته، مجموعا سه اقدام علیه ایران وضع شدند. این نهاد بین‌المللی در یک بند جداگانه هشدار داده بود که اگر تا قبل از بهمن‌ماه این دو کنوانسیون نهایی نشوند، کلیه اقدامات مقابله‌ای علیه ایران وضع خواهند شد و عملا وضعیت کشورمان به پیش از خرداد سال 1395 باز خواهد گشت. نتیجه همه اینها سرانجام پیوستن ایران به لیست سیاه FATF شد. لیست سیاهی که از روز چهارشنبه مدت قرارگیری کشورمان در آن تداوم یافت و مشکلات برای کشور را دوچندان کرد. مسئولان مخالف پیوستن به FATF برای به تصویب نرساندن این لوایح، دلایلشان را نه پول‌هایی که به حزب‌ا... یا گروه‌های دیگر داده می‌شود بلکه این عنوان می‌کنند که تحریم‌های آمریکا شامل حال هر گونه دور زدن تحریم هم می‌شود و لوایح پالرمو و سی‌اف‌تی موجب می‌شود که آمریکا به‌راحتی بتواند دور زدن تحریم‌ها را کشف کند.
و از این جهت ایران نمی‌تواند دست خودش برای دورزدن تحریم‌ها رو کند. مقامات مجمع تشخیص مصلحت نظام می‌گویند اگر قرار بود سی‌اف‌تی و پالرمو را در مجمع تشخیص مصلحت نظام تصویب می‌کردیم معنی‌اش این بود که همین مقدار نفت و فرآورده‌های نفتی را دیگر نمی‌توانستیم بفروشیم و امکان دسترسی به منابع مالی حاصل از فروش آن را نخواهیم‌ داشت. اگرچه اروپایی‌ها دراین‌باره نظر دیگری دارند و معتقدند آنچه باعث عدم پیوستن ایران به FATF شده کمک‌هایش به شبه‌نظامیانی مثل حزب‌ا... لبنان، حماس و... آن دسته از گروه‌هایی است که آنها را تروریسم می‌خوانند. باقی ماندن ایران در لیست سیاه باعث شده تا مخالفان پیوستن به لوایح مربوط به FATF اعلام کنند که اگر ایران به این لوایح هم بپیوندند تضمینی نیست که از لیست سیاه خارج شود و از سویی مشکلات ایران با این موضوعات حل نخواهد شد، از سویی دیگر اما عده‌ای معتقدند هرچند پیوستن به FATF تضمینی برای بهبود اوضاع نیست اما لااقل می‌تواند تضمینی برای جلوگیری از مشکلات بیشتر باشد. پرسش این است که اساسا در شرایط بغرنج کنونی پیوستن یا نپیوستن ایران به این لوایح دردی را دوا خواهد کرد؟
واقعیت امروز
فریدون مجلسی، دیپلمات سابق در این‌باره به «آرمان ملی» می‌گوید: واقعیت این است که امروز مساله ایران فقط FATF نیست. ما با دنیا به مشکل برخوردیم، اما از سویی دیگر خارج بودن از FATF هیچ فرصت یا راه‌حلی برای بهبود نمی‌گذارد و آن کورسوهای امید را هم از بین می‌برد. آنهایی که با پیوستن به FATF معتقدند وضع بدتر می‌شود و مثلا تبادلات یا دورزدن تحریم‌ها دچار مشکل می‌شوند نیز تنها به دنبال توجیه مخالفت‌هایشان هستند وگرنه دلیل اصلی این مخالفت‌ها چیز دیگری است. چراکه امروز با باقی ماندن ایران در لیست سیاه اعمال محدودیت‌ها بر ما بیشتر شده و راه‌های دورزدن تحریم‌ها از همیشه سخت‌تر و مشکلات بیشتر و بیشتر شده‌اند. وی درباره اینکه آیا ایران به FATF بپیوندد از لیست سیاه خارج می‌شود؟ پاسخ داد: تشریفات الحاق ایران به FATF زمان‌بر است. اما ایران به FATF بپیوندد و از لیست سیاه هم خارج شود، تازه به تحریم‌های یکجانبه آمریکا برمی‌گردیم که اروپا و دنیا با آن مخالفت کرده اما عملا از آن تبعیت می‌کنند. بنابراین پیوستن به FATF نیز دستاورد عملی خاصی برای ایران جز از بعد سیاسی ندارد و البته که مانع اعمال محدودیت‌های بیشتر علیه کشورمان در چنین شرایطی می‌شود. چراکه در هر مرحله FATF برای کشوری که در لیست سیاهش قرار داشته باشد اقدامات تنبیهی بیشتری قائل می‌شود. اما در نهایت قرار نیست با قبول لوایح FATF نیز مشکلات بسیار کشور حل شود. به عبارتی، امروز در برزخی خاص از این حیث قرار داریم. شاید ایران تمام نگاه‌ها و امیدهایش به انتخابات 2020 و برگزیده شدن بایدن برای اقداماتی تازه‌تر در سیاست خارجه باشد.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/209601/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بازار نابسامان اجاره مسکن در شهرهای جدید

از کجا بفهمیم ما ناجی هستیم؟

عزاداری باشکوه در خیابان های بحرین در سالروز شهادت امام صادق (ع)

گوناگون/ اسرار موفقیت امام صادق (ع) در تقویت بنیان‌های وحدت امت اسلام

گوناگون/ حق پذیری در مکتب امام صادق (ع) در بیان مرحوم استاد فاطمی نیا (ره)

مغز انسان بزرگ‌تر می‌شود!

هشدار فرشاد مومنی به روسای قوا: تا کار به فاجعه نکشیده رویه‌ها را تغییر دهید

واشنگتن پیشنهاد اخراج دفتر حماس از قطر را مطرح کرد

اردوغان: هدفمان مجبور کردن نتانیاهو به آتش بس است

میوه‌های نوبرانه ارزان می‌شود

مرثیه خوانی شهادت امام جعفر صادق (ع) در حرم مطهر رضوی

اولین ارتباط بلوتوثی فضایی برقرار شد

در کار جهان هنوز استاد نیم

فرمانده نیروی هوافضای سپاه: عملیات «وعده صادق» نکات پنهان زیادی دارد

تحلیلگر صهیونیست: محمود عباس 2 بار دیدار با بلینکن را رد کرد

نظامیان اسرائیل تیم رسانه‌ای شبکه العربی را هدف قرار دادند

مسکو: ناتو برای درگیری احتمالی با روسیه آماده می‌شود

بازی هم‌زمان قدرت هسته‌ای منطقه با تهران و ریاض

مداحی شهادت امام صادق (ع) با نوای وحید حامد‌مقدم ؛ ای غریب آقام...

صدا و سیما ادعای هک شبکه خبر2 را رد کرد

انتقاد عضو حزب اعتدال و توسعه از شورای نگهبان

ادامه اعتراضات در تفلیس و هشدار اتحادیه اروپا

طلای جهانی پس رفت

گوناگون/ چه افرادی امام صادق(ع) را شهید کردند؟

سینه زنی نونهالان در مراسم عزاداری شهادت امام جعفر صادق(ع)

راز تکامل پستانداران برای پرواز فاش شد!

جزئیات و نحوه دریافت ارز دانشجویی

دلیل گریه های بی وقفه امام صادق (ع) در حج و تعلل در گفتن لبیک!

روضه شهادت امام جعفر صادق علیه السلام

شهادت امام جعفرصادق (ع) تسلیت باد‌

شناور موشکی سپاه از خط استوا عبور کرد

ضرغامی: شهید مطهری می گفت «هل الدین الاالحب»، آمران می گویند «هل الدین الاالبغض»

طعنه‌ی سنگین روحانی به شورای نگهبان و دولت رئیسی درباره میزان مشارکت در انتخابات

ظریف: ترسناک بودن ایران هدف اسرائیل است

انگلیس 2 گروه از شهرک‌نشینان صهیونیست را تحریم کرد

حمله نظامیان صهیونیست به یک منزل مسکونی در طولکرم

رسانه صهیونیستی: حماس با پیشنهاد آتش‌بس مصر موافقت کرد

واکنش مسکو به اظهارات بورل درباره پایان جنگ اوکراین

موساد دستگاه‌های تشخیص چهره را در نوار غزه نصب کرد

چراغ سبز انگلیس به اوکراین برای حمله به خاک روسیه

پزشک بریتانیایی: غزه شبیه هیچ‌کدام از مناطق جنگی که قبلا دیده بودم نیست

محبت ما به اهل بیت علیهم‌السلام چگونه است؟

نگرانی شدید امام صادق (ع) بر حال شیعیان آخرالزمان

منت گذاشتن به پدر و مادر از موانع استجابت دعاست!

هزار طائفه آمد هزار مکتب رفت، و ماند شیعه...

هفتمین سفر فضایی «ویرجین گلکتیک» ماه آینده انجام می‌شود

سخنان جالب نویسنده کتاب نیک سرشت

ادعای مقام آمریکایی: در مذاکرات آتش‌بس پیشرفت‌هایی حاصل شده است

استقبال حماس از به رسمیت شناخته شدن کشور فلسطین توسط ترینیداد و توباگو

درخواست نمایندگان کنگره آمریکا برای ممنوعیت فروش سلاح به تل آویو