ایران پرسمان

آخرين مطالب

ما و آنچه به یاد می‌آوریم خردنامه

ما و آنچه به یاد می‌آوریم
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - ایبنا /وقتی از حافظه جمعی صحبت می‌کنیم، روی سخنمان به کجاست؟ این حافظه چطور تولید و حفظ می‌شود و دگرگونی و تغییر در آن چگونه اتفاق می‌افتد؟ این کتاب با ترکیب نظریه‌های قدیم و جدید به بیان نخستین شرح جامع از جامعه‌شناسی حافظه می‌پردازد.
 «درآمدی بر جامعه‌شناسی حافظه» کتابی است به قلم «باربارا میزتال» که با ترجمه محمد رسولی و به همت انتشارات تیسا وارد بازار نشر شده است. نویسنده این اثر استاد جامعه‌شناسی در دانشگاه «لستر» است که علاوه بر تدریس علوم اجتماعی، سیاست و مطالعات اروپا، نگارش کتاب‌های «اعتماد در جامعه مدرن» و «خودمانی بودن نطریه اجتماعی و عمل معاصر» را نیز در کارنامه خود دارد. همچنین در بخش ضمیمه این کتاب گفتاری از «نعمت الله فاضلی» در ارتباط با مسئله حافظه و مسئله شناسی حافظه در ایران مدرن آورده شده است.
اما وقتی از حافظه جمعی صحبت می‌کنیم، روی سخنمان به کجاست؟ این حافظه چطور تولید و حفظ می‌شود و دگرگونی و تغییر در آن چگونه اتفاق می‌افتد؟ این کتاب با ترکیب نظریه‌های قدیم و جدید به بیان نخستین شرح جامع از جامعه‌شناسی حافظه می‌پردازد. جامعه شناسی حافظه بیشترین توجه خود را به این امر متمرکز می‌کند که چگونه باز نماهای گذشته از خلال متون، تصاویر، سایت‌ها، مناسک و تجربه‌ها تولید، حفظ و باز تولید می‌شود. هدف اصلی این کتاب نشان‌دادن این امر است که تا چه اندازه بررسی حافظه، فهم جامعه‌شناختی را از تشکیل هویت‌های اجتماعی وتضادها به چالش می‌کشد. نویسنده این کتاب از طریق آزمون روابط پیچیده بین حافظه و یادبود، حافظه و هویت، حافظه و تروما و حافظه و عدالت و ضیعت جدید حافظه را در جوامع معاصر تصویر می‌کند.
حافظه به عنوان موضوعی برای تحقیقات علمی از قرن نوزدهم به بعد است که مورد توجه محققان قرار می‌گیرد اما با این وجود همانطور که در مقدمه کتاب هم به این امر اشاره می‌شود هیچ نظام اندیشه‌ای تصویری کامل از حافظه انسانی را در اختیار ما قرار نمی‌دهد و با وجود اشاراتی که در آثار جامعه‌شناسان کلاسیک به نقش حافظه جمعی در حفظ سنت‌ها و مناسک شده است به سختی می‌توان به تعریف سرراستی از حافظه در متون جامعه‌شناختی رسید. اما نظریه‌های جدید جامعه‌شناختی حافظه چه تعریفی را بیشتر به کار می‌گیرند در مقدمه کتاب اینطور می‌خوانیم: «به نظر می‌رسد این استدلال که حافظه به صورت بین الاذهانی ساخته می‌شود ـ در حالی که فرد به یاد می‌آورد و حافظه‌اش از طریق آنچه او با دیگران به اشتراک گذاشته است شکل می‌گیرد و حافظه او همراه حافظه یک گذشته بین الاذهانی و یا حافظه زمان گذشته‌ای است که در ارتباط با دیگر افراد زیست می‌کند ـ وجه مشخصه مرکزی نطریه‌های جدید جامعه شناسی حافظه است.»

ایران پرسمان


ساختار کتاب
کتاب حاضر از شش فصل اصلی تشکیل شده است: «تجربه حافظه»، «دگرگونی حافظه»، «نظریه‌پردازی درباره به یادآوری»، «فرآیند به یادآوری»،«مرزهای مورد مناقشه» و «مطالعه حافظه». 
در فصل نخست اشکال و کارکردهای مختلف حافظه مورد بررسی قرار می‌گیرد و پس از توضیح انواع حافظه به تعاریف جامعه‌شناختی از این مفهوم و اهمیت حافظه جمعی در جوامع مدرن پرداخته می‌شود. این فصل با طرح بحثی از تحول وضع حافظه به پایان می‌رسد و ارتباط آن با توسعه ابزارهای ارتباطی را مورد توجه قرار می‌دهد. فصل دوم کتاب مسئله دگرگونی حافظه را ادامه می‌دهد و نقطه تمرکز خود را بر آن قرار می‌دهد. این بخش به شکل مختصر به این امر می‌پردازد که چگونه از طریق تغییر در ابزارهای ارتباطی حافظه جمعی نیز دستخوش تغییر می‌شود و ابزارهایی چون کامپیوتر و دخیره سازی چطور در خدمت انتقال و برساخت حافظه قرار گرفته‌اند.
فصل سوم بیشتر بر نظریه‌های حوزه حافظه اجتماعی متمرکز می‌شود و بیش از هر چیز به این امر تاکید می‌کند که حافظه را نباید تنها به عنوان یک فرآیند مکانیکی در نظر گرفت، بلکه حافظه در طول تاریخ و مناسبات اجتماعی میان افراد و نسل‌ها برساخته می‌شود و صورت فعالی دارد. فصل چهارم مسئله ماهیت یادآوری را موضوع خود قرار داده است. در این فصل کالبدیافتگی حافظه و این که چه چیز حافظه فردی را اجتماعی می‌کند مورد توجه قرار داده است و در این مسیر نگاهی به نقش نسل و اهمیت سنت انداخته است.
فصل پنجم بررسی رابطه پیچیده میان مطالعات حافظه اجتماعی و زندگی نامه نویسی، فلسفه و روانشناسی را مبنای بحث خود قرار داده و بر ضرورت نگاهی میان رشته‌ای در مطالعات حافظه تاکید می‌کند. در فصل ششم و پایانی گرایش‌های اصلی در مطالعه حافظه در علوم اجتماعی مورد بررسی قرار می‌گیرد و به چهار نمونه از مهم‌ترین حوزه‌های تحقیق اشاره می‌شود و با ارجاع به تاریخ معاصر این موضوع را نشان می‌دهد که دولت‌ها چگونه دست به تولید حافظه جدید می‌زنند.
همانطور که اشاره شد فصل هفتم کتاب به عنوان ضمیمه به مقاله‌ای از نعمت‌الله فاضلی با عنوان« مسئله حافظه و مسئله شناسی حافظه در ایران مدرن» آورده شده است که پس از مطالعه فصل‌های پیشین برای بیان مسئله این موضوع در ایران برای خوانندگان بسیار مفید است. فاضلی در بخشی از جمع‌بندی مقاله خود می‌نویسد: «مفهوم حافظه فرهنگی یکی از مفاهیم گسترده و کلیدی است که با آن می‌توان حجم انبوه تحولاتی که ایرانیان هر روز در زندگی روزمره با آن درگیرند را توضیح داد. چون می‌توان ادعا کرد که تحولات ساختاری در هر یک از حوزه‌ها تحول در حافظه این حوزه‌ها نیز بوده است. برای مثال تحول جامعه ایران از زندگی ایلی و روستایی به جامعه اغلب شهرنشین تحول در ساختار آگاهی و حافظه ایرانیان بوده است.»
کتاب «درآمدی بر جامعه شناسی حافظه» به قلم «باربارا میزتال» با ترجمه محمد رسولی در 378 صفحه، تیراژ 300 نسخه و قیمت 89900 تومان به همت انتشارات تیسا در اختیار علاقه‌مندان قرار گرفته است.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/242927/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

گوشت آفریقایی و تانزانیایی در راه است

بنیاد باید به نهاد راهبردی و مطالبه‌گر تبدیل شود

تکریم و سپاسگزاری استاندار و مدیرکل بنیاد مازندران از والدین معزز شهیدان والامقام سروی

حضور مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان گلستان در برنامه زنده صبح عالی

طلوع زیبا و بارانی همراه با صدای نقاره‌ها در حرم مطهر رضوی

تعادل موقع موتور سواری یعنی این!

واکنش سردار فدوی درخصوص احتمال ورود سپاه به صنعت خودروسازی: هرجا معظم له صلاح بدانند، ورود پیدا می‌کنیم

علی لاریجانی پیام داد

ایران دفعه بعد، 3 هزار موشک و پهپاد به اسرائیل می‌زند یا 30 هزار؟

نقوی حسینی: پایداری‌ها از اصطلاح «پشم» خیلی ناراحت شدند

برخورد خشن با دانشجویان آمریکایی معترض به نسل‌کشی اسرائیل در غزه

حمله پهپادی رژیم صهیونیستی علیه فلسطینیان در شمال رفح

ادامه خیزش دانشجویان آمریکایی؛ این بار در تگزاس

ادب از که آموختی؟... از روزنامه اعتماد!

سقوط ین رکورد 34 ساله را شکست

پیش‌بینی جدید یک کارشناس درباره قیمت خودرو

4 گوشه دنیا/ جزیره‌ای که مرگ در آن فراموش می‌شود!

در صورت بلعیدن اجسام خارجی توسط کودکان چه واکنشی باید داشته باشید؟

حرکت جنون‌آمیز مرد جوان وسط خیابان؛ نشستن روی سقف خودرو!

توسعه روشی برای بهبود مصرف انرژی در دستگاه‌های مخابراتی

تو که با عاشقان درد آشنایی

اصولگرایانِ منتقد «گشت ارشاد»، تغییر موضع داده‌اند؟

روسیه: توافقنامه‌های امنیتی با ایران و 3 کشور دیگر در سال جاری اجرایی می‌شوند

پاکستان: سفر رئیسی به اسلام‌آباد موفقیت‌آمیز بود؛ مخالفت‌های خارجی اهمیتی ندارد

واکنش تند نتانیاهو به اعتراضات ضد اسرائیلی دانشجویان در آمریکا

تاکید روسیه و چین برآتش‌بس کامل و ارسال فوری کمک‌های انسانی به غزه

سرمقاله اعتماد/ پدیده‌های اجتماعی و جبر مستقیم

سرمقاله ایران/ تجویز اصولی در برابر آدرس غلطِ «ان‌شاءالله خیرخواهان» چیست؟

سرمقاله دنیای اقتصاد/ انتخابات آمریکا؛ روشنی‌ها و ابهام‌ها

سرمقاله تعادل/ تصویرسازی مطالبات کارگران

سرمقاله همشهری/ نگاه ویژه رهبرمعظم انقلاب به فرهنگ کار

تفال/ مرا عهدیست با جانان که تا جان در بدن دارم

تقویم تاریخ/ گشایش نخستین ایستگاه فرستنده رادیویی و تلگراف بی‏سیم ایران

خدایا زندگی رو زیر و رو کن

واکنش مداخله‌جویانه آمریکا به صدور حکم بدوی برای توماج صالحی

رئیس‌جمهور وارد تهران شد

دستور وزیر کشور به استانداران درباره مراسم بزرگداشت امام خمینی(ره)

عبدی: چند بار دست در حفره حجاب کردید و گزیده شدید؟

گزارش رئیسی از سفر به پاکستان و سریلانکا: برگزاری این سفر در این مقطع، پیام مهمی داشت

کاخ سفید: به اسرائیل کمک می‌کنیم تا با حملات ایران مقابله کند

ارتش یمن: سه عملیات موفق بر ضد کشتی‌های آمریکایی و اسرائیلی انجام دادیم

لوکاشنکو: اوکراین میدانی برای آزمودن نظم جهانی آینده است

سرمقاله کیهان/ اوضاع این رژیم حسابی بیخ پیدا کرده است

سرمقاله وطن امروز/ حزب‌الله و تعبیر مقاومت هوشمند

سرمقاله خراسان/ فناوری ایرانی ، پیشران دیپلماسی اقتصادی

سرمقاله فرهیختگان/ ضرورت ترویج گفتمان مقاومت برای خانواده دانشگاه آزاد

سرمقاله شرق/ محیط زیست به‌مثابه تمام دولت

سردار فدوی: صهیونیست‌ها با حمله به کنسولگری حماقت کردند و باید تنبیه اساسی می‌ شدند

رئیسی: شرکت‌ها و متخصصان ایرانی آماده مشارکت در پروژه‌های عمرانی سریلانکا هستند

بازدید میدانی یحیی السنوار از مناطق درگیری در غزه