ایران پرسمان

آخرين مطالب

دانشمندان زمان و مکان وقوع یک انفجار ابرنواختری را تعیین کردند خردنامه

دانشمندان زمان و مکان وقوع یک انفجار ابرنواختری را تعیین کردند
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - دیجی کالا /با کمک تلسکوپ فضایی هابل و استفاده از روشی ابتکاری، دانشمندان به بررسی بقایای یک انفجار ابرنواختری را که نور حاصل از آن 1700 سال پیش به زمین رسیده بود، پرداختند و زمان و مکان وقوع انفجار را تعیین کردند.
در پژوهشی تازه که جزئیات آن طی نشست جامعه‌ی اخترشناسی آمریکا اعلام شد، ستاره‌شناسان با نگاه به بقایای یک انفجار ابرنواختری، از آن برای تعیین زمان و مکان وقوع انفجار و درنتیجه یافتن ستاره‌ی اصلی استفاده کردند. این مطالعه با استفاده از تلسکوپ فضایی هابل، به آن‌ها امکان داد تا با بررسی ترکش‌های پرسرعت این انفجار کیهانی، محاسبه‌ی دقیق‌تری از زمان و مکان آن داشته باشند.
روش محاسبه
ستاره‌ای که این انفجار از آن شکل گرفته، در حقیقت مدت‌ها پیش، در ابر ماژلانی کوچک به عنوان یکی از دو قمر کهکشانی راه شیری، منفجر شده است. اکنون یک جسد گازی در حال انبساط و به عبارتی یک ابرنواختر از این ستاره به جای مانده که با نام 1E 0102.2-7219 شناخته می‌شود و برای نخستین بار توسط رصدخانه‌ی اینشتین ناسا و در طیف پرتو ایکس کشف شد.
پژوهشگران برای تعیین سن آن، تصاویر بایگانی شده‌ی هابل را مورد مطالعه قرار دادند و با فاصله‌ی 10 سال کاوش‌ها در نور مرئی را تکرار کردند. این تیم به سرپرستی «جان بانووتز» (John Banovetz) و «دنی میلیساولژویچ» (Danny Milisavljevic) از دانشگاه پوردو، سرعت 45 توده‌ی گازی غنی از اکسیژن به شکل بچه قورباغه را که توسط انفجار ابرنواختری به بیرون پرتاب شده بودند، اندازه‌گیری کردند. با توجه به اینکه اکسیژن یونیزه شده در نور مرئی بیشترین درخشش را دارد، یک ردیاب مطلوب برای بررسی حرکت مواد کیهانی محسوب می‌شود.
برای محاسبه‌ی سن دقیق انفجار، منجمان 22 توده‌ی سریع گاز خروجی یا گره را انتخاب کردند. آن‌ها تشخیص دادند که سرعت این اهداف با گذر از مواد میان‌ستاره‌ای کاهش می‌یابد. سپس حرکت گره‌ها را به عقب شناسایی کردند تا جایی که محل خروج آن‌ها در یک نقطه همگرا شد و بدین ترتیب محل آغاز انفجار ابرنواختری را تشخیص دادند. با مشخص شدن این موضوع، آن‌ها می‌توانستند مدت زمانی که طول می‌کشد تا این گره‌های سریع از مرکز انفجار به مکان فعلی خود برسند را محاسبه کنند.
طبق تخمین آن‌ها از زمان و مکان این انفجار ابرنواختری، نور حاصل از انفجار، 1700 سال پیش و دوران سقوط امپراتوری روم به زمین رسیده است. اما از آنجا که این ابرنواختر در یکی از ابرهای ماژلانی قرار دارد و فقط برای ساکنان نیمکره‌ی جنوبی زمین قابل مشاهده است، متأسفانه، هیچ ثبتی از این رویداد انجام نشده است.
مقایسه با بررسی‌های قبلی
اما نتایج محققان با بررسی‌های قبلی در مورد محل انفجار و سن این ابرنواختر متفاوت است. برای نمونه، در گذشته بررسی رویدادهای انفجار، سن 2000 و 1000 سال پیش را نشان می‌داد. بانووتز و میلیساولژویچ اما تحلیل خود را قوی‌تر می‌دانند.
یکی از این پژوهشگران گفت: «یک مطالعه‌ی قبلی تصاویر گرفته شده توسط دو دوربین مختلف هابل، دوربین میدان باز سیاره‌ای 2 و دوربین پیشرفته برای کاوش (ACS) را که با فاصله‌ی چندین سال تهیه شده‌اند، مقایسه کرده است. اما مطالعه‌ی ما داده‌های گرفته شده با دوربین یکسان ACS را مقایسه می‌کند و این امر مقایسه‌ی ما را بسیار قوی‌تر می‌سازد. ردیابی گره‌ها با استفاده از یک ابزار بسیار آسان‌تر است. این همچنین نشان‌دهنده‌ی دیرپایی هابل است که باعث می‌شود بتوانیم چنین مقایسه‌ی کاملی از تصاویر گرفته شده با فاصله 10 سال انجام دهیم.»

توضیح ویدیو
منجمان همچنین از ویژگی‌های تصاویر واضح گرفته شده توسط ACS برای تعیین توده‌هایی که باید بررسی شوند، استفاده کردند. در مطالعات قبلی، محققان برای محاسبه‌ی سن انفجار، میانگین سرعت همه‌ی بقایای گازی را درنظر می‌گرفتند. اما در مطالعه‌ی اخیر، اگرچه داده های ACS مناطقی را نشان می‌دهد که سرعت جریان خروجی کم می‌شود، اما محققان این گره‌ها را در نمونه‌گیری قرار ندادند. این نقاط محدوده‌هایی هستند که جریان خروجی ابرنواختری به مواد چگال‌تری که پیش از منفجر شدن، از ستاره بیرون رانده شده، برخورد می‌کنند. پژوهشگران برای انجام یک برآورد دقیق از سن انفجار ابرنواختری، به مؤلفه‌هایی نیاز داشتند که بیانگر سرعت اصلی انفجار باشند.
ستاره‌ی نوترونی احتمالی
هابل همچنین تغییرات زمانی ستاره‌ی نوترونی احتمالی باقی مانده از این انفجار را مورد مطالعه قرار داد که در بررسی با تلسکوپ بسیار بزرگ رصدخانه‌ی جنوبی اروپا در شیلی، و در ترکیب با داده‌های رصدخانه‌ی پرتو ایکس چاندرا ناسا شناسایی شده است. بر اساس تخمین دانشمندان، ‌این ستاره‌ی نوترونی احتمالی برای رسیدن به موقعیت فعلی خود باید بیش از 3.2 میلیون کیلومتر در ساعت از مرکز انفجار در حال حرکت باشد.
بانووتز گفت: «این سرعت بسیار زیاد و بیشترین سرعتی است که برای یک ستاره‌ی نوترونی متصور هستیم؛ حتی اگر انفجار ابرنواختری موجب ضربه به آن شده باشد. از سویی بررسی‌های اخیر این پرسش را ایجاد می‌کند که آیا این جرم واقعا یک ستاره‌ی نوترونی باقی مانده از انفجار ابرنواختری است یا خیر. زیرا این جرم می‌تواند فقط یک توده‌ی درخشان از مواد بیرون رانده شده توسط انفجار ابرنواختری باشد و نتایج ما به طور کلی چنین چیزی را تأیید می‌کند.»
بدین ترتیب ممکن است هنوز تلاش‌ها برای یافتن ستاره‌ی نوترونی ادامه داشته باشد. بانووتز گفت: «اگرچه مطالعه‌ی ما راز این انفجار ابرنواختری را حل نمی‌کند، اما تخمینی از سرعت ستاره‌ی نوترونی احتمالی ارائه می‌دهد.»
منبع: NASA

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/242928/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سردار فدوی: صهیونیست‌ها با حمله به کنسولگری حماقت کردند و باید تنبیه اساسی می‌ شدند

رئیسی: شرکت‌ها و متخصصان ایرانی آماده مشارکت در پروژه‌های عمرانی سریلانکا هستند

بازدید میدانی یحیی السنوار از مناطق درگیری در غزه

اسرائیل در غزه؛ جنایت پشت جنایت

محافظت شیر مادر از توله‌ها در برابر گله گاومیش‌های عصبانی

چرا اجرام زحمت در ایستگاه فضایی بین المللی شناور می شوند؟

دکلمه زیبای خسرو شکیبایی

رئیسی پایتخت سریلانکا را به مقصد تهران ترک کرد

کاخ سفید ارسال مخفیانه موشک های دوربرد به اوکراین را تایید کرد

حمله یمن به ناوشکن آمریکایی و کشتی اسرائیلی

استعفای ناگهانی فرمانده یگان ویژه «اشباح» از ارتش رژیم صهیونیستی

تنبیه یک شامپانزه توسط مادرش به دلیل سنگ زدن به مردم!

محاصره پلنگ ایرانی توسط چند قلاده سگ‌ در شاهرود

حمله ناکام و دردناک پلنگ به خانواده جوجه تیغی ها

شکوفه های زیبا در کره جنوبی

امضای یادداشت تفاهم امنیتی بین ایران و روسیه

بیانیه وزارت امور خارجه در سالگرد واقعه طبس و شکست آمریکا

زمان برگزاری ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری اعلام شد

حزب‌الله لبنان: پاسخ محکم ایران نشان داد اسرائیل بسیار ضعیف است

واعظی: عملیات «وعده صادق» تقویت اتحاد ملی کشور را در پی دارد

تظاهرات مجدد شهرک‌نشینان در برابر محل اقامت نتانیاهو

محاصره بن گویر در میان معترضان خشمگین صهیونیست

پیام‌های حمله به دو پایگاه آمریکا در شرق سوریه

تندروها در پی رسیدن به کرسی قالیباف؟

حامیان گشت ارشاد

ویدئو چندش‌آور از ساخت کوکاکولا در پاکستان

گوناگون/ غواص تنهایی که به آب نامه می‌نوشت و در آب شهید شد

مشاهده گله‌ی گوزن قرمز در جنگل‌های هیرکانی لنگرود

منطقه دیدنی آب بندان شفیع آباد در استان گلستان

بارش برف بهاری در جاده شاهرود - توسکستان

تعهد شرکت‌های پیشرو در هوش مصنوعی برای حفاظت از کودکان

با روش تخلیه الکتریکی آشنا شوید

نزدیک بشیم به هم یا نزدیک نشیم؟

هرروز یک سری مشکل هست!

توضیحات رائفی‌پور درباره اموالش: مستاجرم!

المیادین: مأموریت‌ مستشاران ایرانی در سوریه ادامه دارد

پزشکیان: اصرار به حجاب اجباری، عناد ایجاد می‌کند

سند مهم منتشر شده در یازدهمین جلسه دادگاه منافقین

اردوغان: دیگر تجارت گسترده گذشته با اسرائیل را نداریم

سناریوی زندانی شدن ترامپ روی میز سرویس مخفی آمریکا

لحظه هدف قرار گرفتن محل استقرار نظامیان اسرائیلی توسط حزب‌الله

والاس: روسیه بزرگترین تهدید کنونی علیه انگلیس است

تکرار قصه ناتمام زن‌کشی

وطن امروز نوشت: نظام اسلامی و چالش کشف حجاب

دیوار کلاهبرداری فرو ریخت

ماجرای 4 اسیر قدیمی اسرائیلی که «ابوعبیده» از آن ها یاد کرد

تکرار یک اشتباه

«طوفان اقصی» کار «رئیس سازمان اطلاعات ارتش اسرائیل» را ساخت

جایزه تتر و بیت‌کوین تا +30 میلیون تومان در ازای یک ثبت‌نام ساده

رئیس فراکسیون کارگری مجلس: عدم افزایش حق مسکن و پایه سنوات کارگران هیچ توجیهی ندارد