ایران پرسمان

آخرين مطالب

4گام ضروری برای بازسازی اعتماد مردم و اصلاح بورس تحلیل روز

4گام ضروری برای بازسازی اعتماد مردم و اصلاح بورس
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - فرهیختگان /متن پیش رو در فرهیختگان منتشر شده و انتشار آن در اخرین خبر به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
پیمان حدادی، کارشناس مسائل اقتصادی و پژوهشگر بازار سرمایه در گفت‌وگو با «فرهیختگان» توضیحاتی درباره فراز و فرودهای بورس ارائه کرد که مشروح آن به‌صورت یادداشت شفاهی در ادامه از نظر می‌گذرد.
ریزش چندماهه بورس طی دو مرحله اتفاق افتاده است؛ مرحله اول از اواسط مردادماه تا اواسط آبان‌ماه بود که مهم‌ترین علت ریزش وجود حبابی بود که در کلیت بازار سهام وجود داشت. از مردادماه شاخص دو میلیون واحد بازار شروع به ریزش کرد و این ریزش کاملا درست و منطقی بود، هرچند تند و تیز بود، چراکه رشد قبلی هم با همین سرعت و فرآیند شکل گرفته بود. درواقع رشدی که در 4-3 ماه ابتدای سال رقم خورد، غیرطبیعی بود و خیلی از کارشناسان هشدار دادند، ولی هشدارهای کارشناسان دیده و شنیده نشد. حتی ازسوی رئیس‌جمهور به تمسخر گرفته شد و دعوت عمومی مردم ادامه یافت. در این میان دو موضوع کمک کرد مردم ناآگاهانه وارد بورس شوند؛ یکی بحث کرونا و تعطیلی کسب‌وکارها بود که هرکسی پول داشت در خانه می‌نشست و سهام خرید و فروش می‌کرد. دومین عامل هم بحث سهام عدالت بود که رهبری به‌درستی برای آزادسازی آن دستور دادند، ولی راه و روش آزادسازی آن که دست شورای‌عالی بورس و رئیس‌جمهور بود، به بدترین نوع ممکن انجام شد.
نقطه آغاز چالش، اسفند 98
باید گفت ابتدای تصمیمات غلط به اسفند سال گذشته برمی‌گردد؛ جایی که شاپور محمدی، رئیس سابق بورس هشدار داد، ولی کسی گوش نکرد. او گفت شاخص بورس از 500 هزار واحد عبور کرده و لذا بازار سرمایه وارد یک دوره حبابی می‌شود. هیات‌مدیره سازمان بورس تصمیم گرفت دامنه نوسانات را محدود کند و از 5 درصد کاهش دهد، ولیکن اولین اشتباه در همان زمان رقم خورد که روز جمعه همتی، رئیس بانک مرکزی از این تصمیم سازمان بورس انتقاد کرد و همان روز جمعه وزیر اقتصاد مصاحبه کرد و مصوبه هیات‌مدیره سازمان بورس را ملغی دانست که این اتفاق سرانجام منتهی به این شد که شاپور محمدی استعفا داد و یکی‌دو ماه بعد قالیباف اصل رئیس سازمان بورس شد.
دعوت‌های دولتی به‌شکلی بود که انگار می‌خواهند در بورس سود تضمین‌شده بدهند
در ادامه، افزایش ارزش سهام عدالت کسانی که عمدتا با بورس آشنایی نداشتند، درکنار دعوت‌هایی ازسوی مقامات اول دولت اطمینان زیادی برای حضور در بورس ایجاد کرد. درواقع دعوت‌های دولتی به‌شکلی بود که انگار می‌خواهند در بورس سود تضمین‌شده بدهند.
علاوه‌بر این، یک تصمیم اشتباه هم در همین مقطع ازسوی بانک مرکزی اتخاذ شد و در اردیبهشت‌ماه که اوج تورم را داشتیم و قیمت ارز افزایش داشت، نرخ سود سپرده کاهش یافت. همین امر باعث شد مهم‌ترین رقیب بازار سرمایه یعنی بازار پول و بانک جذابیت خود را از دست بدهد، پول‌ها از بانک خارج شود و خب هیچ جایگزینی بهتر از بازار سهام و بورس هم نبود. این هم عامل دیگری بود که باعث شد ورود نقدینگی به بازار سرمایه زیاد شود. دقت کنیم نقدینگی هرجا برود، آن بازار را ویران می‌کند. ابتدا قیمت‌ها افزایش می‌یابد و یکباره حباب می‌ترکد. پس از این وقایع پیش‌بینی بازار سرمایه این بود که بایدن می‌خواهد رئیس‌جمهور آمریکا شود و احتمالا در سیاست خارجی تغییراتی انجام خواهد شد و احتمال دارد قیمت ارز کاهش یابد. به‌عبارتی قیمت ارز امروز را بازار سرمایه چندماه پیش دیده بود و این هم علت دیگر ریزش بازار ارزیابی می‌شود.
دلسوزان بازار چرا نقدهای خود را متوقف کردند؟
وقتی انتخابات آمریکا تمام شد، یک مقطعی بازار سرمایه شروع به رشد کرد؛ یعنی شاخص از یک میلیون و 200 تا یک میلیون و 500 بالا آمد. پس از این اتفاق کسانی که دل‌شان برای بورس می‌سوخت، یکباره تلاش‌های خود را متوقف کردند، چون از ریزش‌ها در بازار سرمایه خبری نبود. قبل از آذرماه، قاضی‌زاده هاشمی که اخیرا نامه‌ای هم به رئیس قوه قضائیه نوشتند، مدام صحبت می‌کردند که با حقوقی‌ها برخورد می‌کنیم و آنها متخلف بودند، اما ناگهان سکوت کردند. وقتی دوره آذرماه تمام شد و دوباره بازار سهام شروع به ریزش کرد و زیان مردم بیشتر شد، مجددا صدای این ریزش به مسئولان کشوری رسید و دوباره همه دست‌به‌کار شدند، ولی ای‌کاش این کارها زودتر انجام می‌شد.
مقصر واقعی کیست؟
«قالیباف اصل» تنها مقصر این داستان یا اولین مقصر نیست. اگر بخواهیم نهادی که ناظر بر بازار سرمایه است را مقصر قرار دهیم، باید کل شورای‌عالی بورس را مقصر بدانیم، چراکه نهاد رکن بالادستی سازمان بورس است و هیچ‌گاه رئیس سازمان بورس شخصا تصمیمی برای بازار سرمایه نمی‌گیرد. جدای از اینکه قالیباف اصل یکی از سرمایه‌های بورس و بازار سرمایه بود و فرد خوشنامی به‌شمار می‌رفت، ولی در وادی سیاسی برخی از دولتمردان قرار گرفت. درنهایت ایشان استعفا داد، ولی نکته مهم این است که هنوز مقصران اصلی این داستان یعنی افرادی که مردم را دعوت به بورس می‌کردند، در سطوح قیمتی بالا به مردم سهام‌های دولتی فروختند و بعدا به هیچ عنوان حمایتی از بازار و مردم نکردند، همچنان پاسخگو نیستند و کسی از آنها سوال نکرده است. هنوز از رئیس بانک مرکزی کسی سوال نکرده که چرا در اردیبهشت‌ماه نرخ سود بانکی کاهش می‌یابد و در تیرماه که همه مردم پول را در بورس آورده‌اند یکباره نرخ سود بانکی افزایش می‌یابد؟ هنوز از روحانی سوال نشده آن زمان که کارشناسان می‌گفتند بورس حبابی است شما چرا می‌گفتید پنبه در گوش خود بگذارید؟ هنوز از دژپسند سوال نشده شماکه همه مردم را دعوت به سرمایه‌گذاری در بورس می‌کردید، چرا بعد از مردادماه یکباره نظرتان نسبت‌به بورس تغییر کرد و گفتید ذات بازار بورس نوسان است و ریسک دارد؟
ریزش‌های اخیر دلایل بنیادین ندارد
ریزش‌هایی که الان داریم هیچ دلیل بنیادی ندارد، چون خیلی از شرکت‌ها به قیمت ارزنده رسیده‌اند، همچنین قیمت‌های جهانی در پیک قیمتی خود هستند، ازطرفی کاهش نرخ ارز را هم بازار سرمایه مدت‌ها پیش دیده و خود را تعدیل کرده بود. از این‌رو باید گفت مهم‌ترین عامل ریزش‌های اخیر افزایش بی‌اعتمادی است. وقتی شما بی‌اعتماد باشید، می‌دانید کف‌های قیمتی قبلی شکسته می‌شود و قیمت کاهش می‌یابد، لذا ناخودآگاه مجددا صف فروش تشکیل و ریزش بیشتر می‌شود. الان مهم‌ترین علت فروش تصمیمات هیجانی است که ریشه در عدم اعتماد دارد. وقتی شما می‌بینید ارزش صندوق پالایشی 50-40 درصد در این چندماه پایین‌تر آمده است، بزرگ‌ترین سمبل بی‌اعتمادی در بازار سرمایه را دیده‌اید.
تنها راه بازسازی اعتماد عمومی است
از این‌رو الان مهم‌ترین راه اصلاح وضعیت، برگشت اعتماد به مردم است. در این مسیر اولین قدم این است که مسئولان دولتی از مردم عذرخواهی کنند. برای بازیابی اعتماد عمومی یک راه دیگر این است که نهادهایی که در قیمت‌های بالا سهام خود را فروختند، الان وارد شوند و در قیمت‌های پایین بخرند. البته تا وقتی این اعتماد برنگردد، هرچه بخرید، فروش انجام می‌شود، کما اینکه این اتفاق در مهرماه افتاد و پول در بازار تزریق شد و قیمت پایین‌تر آمد. سومین اقدام این است که دامنه نوسان بازار منفی را کم کنیم و به‌جای اینکه 5 مثبت و 5 منفی باشد، 5 مثبت و 2 منفی کنیم. همین امر در مدت مشابه سال گذشته که سردار سلیمانی به شهادت رسیدند اتفاق افتاد که تصمیم درستی بود و هیات‌مدیره سازمان بورس وقت آن را اتخاذ کرد. چهارمین اقدام این است که الان و پس از استعفای قالیباف‌اصل، از این فرصت استفاده کرده و فردی موردقبول اهالی بازار جایگزین وی شود. اگر این اتفاق بیفتد، اعتماد به حلقه اول بازار سرمایه یعنی فعالان و اهالی اصلی بازار سرمایه برمی‌گردد.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/244278/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واکنش همتی به سخنان قالیباف؛ زندگی را برای مردم سخت و پیچیده نکنید

سرقت عجیب سهمیه بنزین؛ مواظب کارت سوخت خود باشید!

گردشگری/ آبشار دوقلوی زمرد حویق در دل کوه‌های تالش

فرار کردن اسب‌ها در مرکز لندن

طبیعت چشم‌نواز دشت لاله‌های واژگون

ناسا 2 ماموریت رصد زمین را پس از 18 سال متوقف کرد

داستانک/ سمعک با کارکرد متفاوت

هلاکت 2 تروریست با عملیات پهپادی نیروهای امنیتی در اطراف زاهدان

سردار اشتری: شهید حجازی دارای سبک فرماندهی بود

سردار فدوی: نقش شهید حجازی در توانمندسازی مقاومت موثر است

غریب‌ آبادی: آمریکا صلاحیت ورود به عرصه حقوق بشر را ندارد

العربیه: مصر به اسرائیل پیشنهاد ازسرگیری مذاکرات در مقابل تعلیق عملیات رفح را داد

هشدار چین به آمریکا: بین تقابل و همکاری یکی را انتخاب کنید

جبهه پایداری معامله‌گر است

اسراییل‌ ضربه راهبردی خورده است

دردسر تیک‌تاک

ائتلاف غرب علیه نفت روسی

اتفاق جدید در بازار مسکن؛ خریداران مسکن و مستاجران منتظر تغییر باشند

قیمت این خودرو 30 میلیون تومان ارزان شد

هوای تازه/ نه اژدهاست که کرم شب است اسرائیل

4گوشه دنیا/ کشف کلاه‌خودی از 2500 سال قبل

نماهنگ سرود «حریفت مُنُم»

ایران می تواند پرتاب انسان به فضا را رقم بزند؟

بزرگترین چاپگر 3بعدی جهان یک خانه را در 80 ساعت می‌سازد

دلبر و یار من تویی رونق کار من تویی

رئیسی: هرکجای کشور فسادی دیده شود مطلقا به فساد و مفسد رحم نخواهد شد

انتقاد فلاحت پیشه به ادعای کریمی قدوسی درباره بمب اتم

ایران: تحریم‌های یکجانبه علیه سوریه باید لغو شود

ریابکوف: کاهش روابط با آمریکا را بررسی می‌کنیم

آخرین وضعیت از گورهای دسته جمعی بیمارستان ناصر

نجات روسیه با اقتصاد موازی

اصفهان؛ میخی بر تابوت اسرائیل

نمایندگانی که از رئیسی دعوت کردند باید در برابر ناکارآمدی دولتش پاسخگو باشند

گل‌درشت‌گویی ماورایی سریال ده‌نمکی

شیائومی نیامده رکورد زد!

نرخ مصوب انواع میوه اعلام شد؛ قیمت گوجه سبز سر به فلک کشید!

راه جلب عنایت امام زمان (عج)

خالد نبی؛ زیارتگاهی شگفت‌انگیز در دل طبیعت

تصاویری از پنل‌های خورشیدی جدیدی که در هر مکانی امکان نصب آن وجود دارد

برای خریدن کتاب هایی درباره اهل بیت(ع) به چه چیزهایی باید توجه شود؟

تحریم‌ مشترک انگلیس، آمریکا و کانادا علیه ایران

تداوم حملات حزب‌الله لبنان به شمال فلسطین اشغالی

ادامه سرکوب دانشجویان حامی فلسطین در آمریکا

202 روز جنگ غزه به روایت آمار و ارقام

تصاویر جدید از سرکوب تظاهرات همبستگی با غزه در دانشگاه سوربن فرانسه

«اقتصاد» میدان شلغم‌فروشان شده است!

شاهکار ایرانی در سریلانکا

بی‌رمقی اونس جهانی برای سومین روز متوالی

مطالبه‌گری؛ مهمترین برنامه عملیاتی بنیاد شهید و امور ایثارگران در دولت سیزدهم

نحوه تنظیم آینه ها در خودروی فورد کراون