ایران پرسمان

آخرين مطالب

دود، آشغال، کلانتری و دیگران تحلیل روز

  بزرگنمايي:

ایران پرسمان -
دود، آشغال، کلانتری و دیگران
٦٤٧
٠
صبح نو / متن پیش رو در صبح نو منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
آمارهای کشور حاکی از رشد مصرف بنزین در بخش حمل‌و‌نقل کشور است و افزایش جمعیت شهری و اقبال عمومی استفاده از خودروهای شخصی دلیل به‌وجودآمدن این پدیده بوده‌اند. اکنون با ایجاد آلودگی بیش‌ازحد هوا در مناطق شهری، صدمات جبران‌­ناپذیری بر سلامت شهروندان وارد شده که زنگ خطر آن را نیز وزارت بهداشت به‌صدا درآورده است. دکتر آخانی، فعال محیط‌زیست، به «صبح‌نو» می‌گوید: «‌دولت درزمینه کنترل آلودگی‌های محیط‌زیستی بسیار کم‌کاری کرده است و متأسفانه در حوزه ساماندهی حمل‌و‌نقل عمومی، هرگز به شهرداری‌ها و شهرها کمک نکرده است؛ درحالی‌که بودجه‌های کلانی را برای حمایت از خودروسازان اختصاص داده است».
محیط‌زیست ایران این روزها حال خوشی ندارد. آلودگی هوا، تولید پسماند زباله، سرعت کم بازیافت، جنگل‌خواری و تغییر کاربری جنگل‌ها ازجمله موضوعاتی است که در کشور ما، به ناخوشی محیط‌زیست دامن می‌زند؛ آن‌چنان‌که روز گذشته، آقای عیسی کلانتری، معاون رییس‌جمهوری و رییس سازمان محیط‌زیست، در همایشی در یزد گفته است: ایران در فرسایش آب، خاک، گیاه و مواد ژنتیکی و نیز تولید پسماند زباله و آلودگی هوا در جهان پیشتاز است. کلانتری کوتاهی در بخش محیط‌زیست را ننگی برای جامعه دانست و گفت: بخشی از مشکلات و آلودگی‌های ایجادشده ناشی از حمایت نادرست از تولید داخلی است که باید در این رویه بازنگری شود.
بسیاری از مردم کشورهای در‌حال‌توسعه دنیا تحت‌تأثیر آثار مخرب محیط‌زیستی قرار دارند. آلودگی‌ها و مواد شیمیایی مضر موجود در زمین، هوا، آب و غذا سلامتی ما را به‌خطر می‌اندازد. ما به‌ناچار خیابان‌های پرترافیک خطرناک و کثیف و پرسر‌وصدا را تحمل می‌کنیم؛ اما نمی‌توانیم از تغییرات آب‌وهوایی بگریزیم. بنابر آخرین آمار سازمان محیط‌زیست، در‌حال‌حاضر، فقط 8درصد از زباله‌های خانگی را بازیافت می‌کنیم؛ ولی اگر شروع به جدی‌گرفتن عمل بازیافت کنیم، علاوه‌بر کاهش آلودگی هوا، می‌توانیم هزاران شغل جدید ایجاد کنیم. باوجوداین، معضلات محیط‌زیستی ما فقط به تولید زباله ختم نمی‌شود و آلودگی هوا نیز ازجمله مواردی است که این روزها سازمان محیط‌زیست از آن به‌عنوان خطر جدی یاد می‌کند.
آلودگی هوا ازجمله معضلات محیط‌زیستی در ایران است که سالانه جان بیش از چهارهزار نفر از هموطنان‌مان را مستقیم و غیرمستقیم می‌گیرد. اگر در کشورهای پیشرفته، صنعت خودروسازی تجلی توانمندی و تکنولوژی پیشرفته به‌شمار می‌رود، این صنعت در کشور ما خود را به‌صورت نماد ناکارآمدی مدیریت در همه بخش‌ها نشان می‌دهد. از تعداد کشته‌های تصادفات در جاده‌های کشور گرفته تا ترافیک سنگین کلانشهرها و نهایتا آلودگی تحمل‌ناپذیر هوا، همه‌وهمه نشان‌دهنده بی‌تدبیری‌های مدیران و برنامه‌ریزان کشور در این عرصه است. تعطیلی‌های مداوم و چندروزه مدارس درکنار به‌خطر‌افتادن سلامتی شهروندان، به‌ویژه افراد سالمند، هزینه‌هایی نیست که بتوان به‌راحتی آن‌ها را جبران کرد. بنابر برآوردهای میزان انتشار گازهای گلخانه‌ای از اگزوز خودروها، این میزان در کشورهای توسعه‌یافته، نظیر اتحادیه اروپا و ژاپن، رقمی درحدود 130 گرم‌برکیلومتر است؛ در‌حالی‌که این میزان انتشار برای خودروهای ایرانی به 210 گرم‌برکیلومتر می‌رسد که 60درصد بیشتر از میانگین موجود در اتحادیه اروپاست. این اتفاق در حالی در صنعت خودرو ما رخ داده که طبق رویکرد جهانی، میزان انتشار گازهای گلخانه‌ای خودروها باید کاهش پیدا کند یا اینکه خودروها از سوخت‌های پاک‌تری استفاده کنند. بنابر آماری که مرکز پژوهش‌های مجلس منتشر کرده است، این اختلاف 80گرمی درصورتی‌که خودروسازان اقدام مناسب را انجام ندهند، تا سال 2025 به بیش از 115 گرم‌برکیلومتر می‌رسد.
دکتر حسین آخانی، کارشناس محیط‌زیست، در گفت‌و‌گو با روزنامه «صبح‌نو» گفت: «به‌عنوان فردی که سال‌ها در این حوزه فعالیت کرده است، اعلام می‌کنم تنها راه مقابله با آلودگی هوا، کاهش خودروها در شهرهاست و راه‌حل این موضوع کاملا شناخته شده است. دو کار باید به‌طورموازی انجام شود: 1. زیرساخت‌های لازم برای توسعه حمل‌و‌نقل عمومی احداث شود و بودجه کافی در نظر گرفته و برای توسعه حمل‌و‌نقل عمومی در کشور به‌درستی برنامه‌ریزی شود؛ 2. هزینه استفاده از خودروهای شخصی باید به‌اندازه‌ای افزایش یابد که مردم انگیزه‌ای برای استفاده از خودروهای شخصی و تک‌سرنشین نداشته باشند».
این فعال محیط‌زیست گفت: «دولت، مجلس و سایر بخش‌های حاکمیت در‌این‌زمینه بسیار کم‌کاری‌ کرده‌اند. متأسفانه درزمینه ساماندهی حمل‌و‌نقل عمومی، دولت هرگز به شهرداری‌ها و شهرها کمکی نکرده است؛ اما درعوض، بودجه‌های کلانی برای حمایت از خودروسازان اختصاص داده است. حمایت از ساخت جاده و اتوبان با هدف خودرومحوری‌شدن جامعه بوده است؛ اما هیچ‌گاه بودجه‌ای برای مترو و اتوبوس‌ها در نظر نگرفته و در‌این‌زمینه قدم‌های لازم را برنداشته است».
هزینه استفاده از وسیله شخصی افزایش یابد
عضو هیأت‌علمی دانشگاه تهران ادامه داد: «در‌حال‌حاضر، در کشور ما بنزین از آب و فاضلاب نیز ارزان‌تر است. ما بعد از ونزوئلا که تقریبا بنزین در آن مجانی است؛ ارزان‌ترین بنزین جهان را داریم؛ پس طبیعی است که وقتی مردم می‌بینند استفاده از وسیله شخصی بسیار برایشان باصرفه‌تر است، از وسایل نقلیه عمومی استفاده نمی‌کنند. برآیند این دو رخداد همین اوضاع نابسامانی است که شاهدش هستیم». آخانی ادامه داد: «آقای کلانتری بسیاری از مواقع سخنرانی‌هایش جنجالی است؛ اما درعمل، برای رفع آلودگی در کلانشهرها تلاشی نکرده است. نه‌تنها او، بلکه خانم معصومه ابتکار نیز عملکردش اینچنین بوده است. اگر این سازمان موفق شد یک خط اتوبوس را برای کارکنان سازمان حفاظت از محیط‌زیست فراهم کند تا نیروهای آن از خودروهای شخصی استفاده نکنند، آن‌وقت می‌توان اطمینان داشت که برای مردم تأثیرگذار خواهند بود».
راه‌حل چیست؟
با کمی بررسی می‌توان فهمید دولتی‌ها در‌حال‌حاضر دو راه‌حل پیش رو دارند: 1. استفاده از سوخت‌های پاک و فناوری‌های نوین برای تأمین سوخت خودروها؛ 2. الزام خودروسازان به رعایت استانداردهای جهانی محیط‌زیست.
*عارف چراغی

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/33432/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تقویم تاریخ/ بیانیه سازمان ملل علیه سلاح‏های شیمیایی عراق بر ضد ایران

داستانک/ راه نجات

آغاز ثبت‌نام برنامه‌های روز و هفته جهانی نجوم از فردا

آیا ماه به زمین نزدیک است؟

ربات انسان‌نمای تسلا در آستانه عرضه به بازار

تشخیص نارسایی قلبی توسط هوش مصنوعی با اسکن پا

فرود زیبای مجدد فالکون 9

راه‌حل گران‌قیمت ناسا برای گردگیری در ماه

چرا با افزایش سن سرعت حرکت ما کم می‌شود؟

عشق زندگی می بخشد

یک جهان راز درآمیخته داری به نگاه

اکنون کجاست؟ کسی که فراموشش کردم

داستان دلنشین لیلی و‌ مجنون

با آنکه دلم از غم هجرت خون است

نظر رهبر انقلاب درباره اهمیت تاریخی و راهبردی عملیات وعده صادق

وعده خودرو و وام به نمایندگان در عوض رأی دادن به ریاست قالیباف صحت دارد؟

توصیه محسن رضایی به دولتمردان غربی: دست از حماقت بردارید

رئیسی: نگاه ایران به آفریقا راهبردی و مبتنی بر منافع جمعی است

اظهارات سخنگوی وزارت خارجه پاکستان درباره سفر رئیس جمهور ایران

دست ردِ پاکستان به سینه آمریکا در ارتباط با ایران

سخنگوی بورل: گنجاندن نام سپاه در فهرست سازمان‌های تروریستی ممکن نیست

اظهارات جدید معاون پارلمانی رئیسی: تعطیلی پنجشنبه‌ یا شنبه در صحن مجلس مشخص می‌شود

کاخ معروف خاطرات هاشمی رفسنجانی!

درخواست وزیر خارجه آمریکا از چین در رابطه با ایران و کره شمالی

صدور حکم بمب گذار میدان تقسیم استانبول

طرح احتمال سرقت اعضای بدن قربانیان توسط رژیم اسرائیل با کشف گورهای دسته‌جمعی

انتقاد برنی سندرز از اظهارات نتانیاهو در محکوم کردن اعتراضات دانشگاهی در آمریکا

کودک فلسطینی: آرزو داشتم بازیکن فوتبال شوم اما اشغالگران صهیونیست پاهایم را از من گرفتند

بلاروس: ناتو باعث سلطه آمریکا بر اروپا شده و گسترش آن را نمی‌پذیریم

کدام دانشگاه‌های آمریکا شاهد برگزاری اعتراضات دانشجویی در حمایت از غزه است؟

پولیتیکو: اتحادیه اروپا تحریم گاز طبیعی مایع روسیه را بررسی می‌کند

طالبان سه کشور همسایه افغانستان را به حمایت از داعش متهم کرد

فریادهای اعتراض دانشجویان دانشگاه کلمبیا علیه رئیس کنگره آمریکا

ترکیه روابط تجاری خود را با اسرائیل قطع کرد

آیا دکترین هسته‌ای ایران تغییر کرده است؟

هاآرتس مطرح کرد: اسرائیل در تله‌ای استراتژیک

تسلیحات، واجب تر از نان شب

صدام و هیتلر؛ از میل به ویرانگری تا قهرمان پرستی

پیانو هم قیمت یک آپارتمان شد

سیگنال مثبت به بورس تهران

علت گرانی شدید قیمت پیاز

380 نفر در کمیسیون‌ پزشکی و تعیین درصد جانبازی شرکت کردند

حمایت جالب فعالین رسانه‌ای دنیا از اعتراضات ضد صهیونیستی دانشجویان آمریکا

نماهنگ «فلسطین تنها نیست» با نوای مهدی سلحشور

اگر کسی به یاد گناهان گذشته اش افتاد بداند ذات اقدس الهی به یادش انداخته

تفال/ سالها دل طلب جام جم از ما می‌کرد

دریاچه ای زیبا در نیوزلند

اسب آبی نر پس از هفت سال ماده از آب درآمد!

حکمت/ گناهِ ثروتمندی

محافظت دانشجویان هاروارد از دانشجویان مسلمان هنگام خواندن نماز