ایران پرسمان

آخرين مطالب

بازگشت عربستان به لبنان از دروازه نخست‌ وزیران پیشین تحلیل روز

  بزرگنمايي:

ایران پرسمان -
بازگشت عربستان به لبنان از دروازه نخست‌ وزیران پیشین
٦٦٨
٠
ایسنا / متن پیش رو در ایسنا منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
در شرایطی که همه منتظر نتایج نشست نخست وزیران پیشین لبنان با سعد حریری بودند به خصوص که این نشست در چارچوب همبستگی با حریری در سایه اختلافات درباره ارجاع پرونده حادثه قبرشمون به شورای دادگستری بود که منجر به تعطیلی نشست کابینه شده است، نخست وزیران پیشین لبنان به ریاض احضار شدند.
سایت النشره گزارش داد، نجیب میقاتی، نخست وزیر اسبق لبنان پس از دیدار با سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان اعلام کرد، ریاض به لبنان کمک خواهد کرد و در آینده نزدیک گام‌هایی را برای لبنان خواهد برداشت.
وی پس از این دیدار که فواد السنیوره و تمام سلام دو نخست وزیر پیشین لبنان نیز حضور داشتند، گفت: "بن عبدالعزیز بر ضرورت حفظ لبنان تاکید کرد".
میقاتی گفت: عربستان در آینده نزدیک گام‌هایی را برای لبنان خواهد برداشت که با خواسته‌های همه مردم لبنان همسو است. عربستان به لبنان کمک خواهد کرد و صرف این سفر و دیدار با پادشاه عربستان بیانگر این مساله است که لبنان و همه طوایف آن برای ریاض اهمیت دارد.
وی ادامه داد: حدود 20 توافقنامه میان دو کشور در حال حاضر در حال تدوین است.
السنیوره افزود: ما به ایجاد یک فاصله درست میان دولت لبنان و حزب‌الله نیاز داریم. سفر نخست‌وزیران پیشین این کشور به عربستان برای بررسی وضعیت همه مردم لبنان است و ما تنها درباره یک گروه و طایفه خاص صحبت نمی‌کنیم.
وی در خصوص دیدار با پادشاه عربستان نیز گفت: با وی پیرامون ضرورت حمایت مجدد عربستان از لبنان و ثبات آن بحث و تبادل نظر کردیم و پادشاه عربستان را در جریان ماهیت وضعیت دشوار لبنان قرار دادیم.
السنیوره تاکید کرد: لبنان بر سیاست خویشتن‌داری تکیه دارد اما آن را اجرایی نکرده است. اظهارات حزب‌الله درباره سیاست خویشتن‌داری تنها جوهری روی کاغذ باقی مانده است.
میقاتی نیز گفت: پادشاه عربستان در خصوص اهل سنت اظهارنظری نکرد و تنها گفت: "رئیس جمهوری لبنان مارونی بوده، رئیس پارلمان شیعی و نخست وزیر آن از اهل تسنن است و ما باید برای حفاظت از لبنان این تعادل و برابری را حفظ کنیم. وی در خصوص همه اقشار لبنان صحبت کرد و به موضوع اهل سنت نپرداخت و از توجه بدون تبعیضش به همه اقشار لبنان سخن گفت". وی ادامه داد: ما به موضوع اهل سنت نپرداختیم بلکه از حفظ همه کشور لبنان صحبت کردیم؛ مساله‌ای که در حال حاضر برای ما حائز اهمیت است.
میقاتی افزود: در خصوص اختیارات نخست‌وزیر لبنان نیز حرفی به میان نیامد. ما به عنوان نخست‌وزیران پیشین لبنان بر حمایت خود از جایگاه و دولت سعد حریری، نخست وزیر این کشور تاکید کردیم. زیرا در حال حاضر آنچه اهمیت دارد، فعالیت برای نجات کشورمان است. همه ما از دشواری‌های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی که با آن روبرو هستیم، آگاهیم و در این مرحله بر ضرورت پایداری کشور و تقویت آن تاکید داریم و این مساله نه تنها با لفاظی‌ها بلکه با اتحاد محقق می‌شود.
سه نخست وزیر پیشین لبنان در عین حال بیانیه مشترکی صادر و اعلام کردند: اظهار خوشبختی پادشاه عربستان در استقبال از هیئت نخست‌وزیران پیشین لبنان و بررسی وضعیت این کشور و روابط آن با عربستان بسیار مناسبت خوبی بود. پادشاه سعودی بر اهمیت تقویت روابط تاریخی میان دو کشور و تلاش‌های دولت و نخست‌وزیران پیشین لبنان در کنار نخست‌وزیر کنونی تاکید کردند. همچنین پادشاه عربستان بر تمایل این کشور بر حفظ استقلال و حاکمیت لبنان، صیانت از توافقنامه "طائف"، همزیستی مشترک میان مردم لبنان با همه طوایف آن بر اساس قانون اساسی و احترام به قوانین مشروع عربی و بین‌المللی تاکید کرده و گفت: ریاض از هیچ تلاشی برای حفظ اتحاد، حاکمیت ارضی و استقلال لبنان دریغ نمی‌کند.
طبق این بیانیه، پادشاه سعودی بر اهمیت اعاده حیثیت، احترام به کشور لبنان و توانایی‌های آن جهت کنترل کامل بر خاک خود و توانایی لبنان در بازپس‌گیری شکوه و هیبت خود جهت تقویت اتحاد مردم لبنان تاکید کرد. سلمان بن عبدالعزیز بر تمایل خود جهت سفر به لبنان تاکید کرد و گفت: این اقدام را بهترین همایش در جهان عرب می‌دانم.
سه نخست وزیر پیشین لبنان ضمن پذیرش دعوت ابراهیم العساف، وزیر خارجه عربستان با وی در جده دیدار و اوضاع و تحولات لبنان و منطقه را بررسی کردند. همچنین العساف برای آنها ضیافت ناهاری برگزار کرد و سپس این سه تن جده را به مقصد کشورشان ترک کردند.
نخست‌وزیران پیشین لبنان برای دیدار با پادشاه عربستان وارد این کشور شدند و حریری نیز پیامی را در راستای تقویت روابط میان دو کشور به آنها ارائه کرده بود.
السنیوره پس از ورودش به عربستان گفته بود: ما روابط خوبی با عربستان داریم و این سفر برای ابراز اهمیت این روابط است. ما بر اهمیت اعاده حیثیت توافق‌نامه الطائف، قانون اساسی و گسترش کنترل دولت لبنان بر همه خاک آن تاکید داریم.
گفتنی است سه نخست وزیر پیشین لبنان پیش از سفرشان به عربستان با حریری دیدار کردند. آنها برای حمایت از حریری نشست‌های دوره‌ای برگزار می‌کنند.
در این راستا منابع سیاسی مطلع به النشره گفتند، دلیل احضار این مقامات سابق که نمی‌دانستند در ریاض با چه کسانی قرار است ملاقات کنند بنابر گفته سنیوره به رغم اشاراتی که شده، حفظ ارتباط و پرداختن به اوضاع لبنان و منطقه و تاکید بر تقویت روابط دو کشور بود.
به گفته این منابع، تاکید نخست وزیران پیشین از ریاض بر لزوم بازگشت به توافقنامه طائف شاخصه‌ای دال بر این است که آنها تصور می‌کنند از این توافقنامه تعدی شده و در اینجا منظور تعدی "جریان آزاد ملی" و رئیسش جبران باسیل است به رغم اینکه او بارها تاکید کرده وزیران فراکسیون "لبنان قوی" در هر جلسه‌ای که حریری دعوت کند، شرکت می‌کنند.
همین منابع گفتند، این احضار احتمالا پیام منفی به نخست وزیر از سوی عربستان است با توجه به اینکه حریری نماینده طایفه اهل سنت بوده و نخست وزیران پیشین هیچ تلاش رسمی در مرحله کنونی نمی‌کنند در حالیکه باید با حریری هماهنگ باشند تا او به سراغ افراد دیگری نرود.
در حالی که این منابع تاکید می‌کنند: باید منتظر شد و دید این نخست وزیران چه پیامی از ریاض دارند، آنها احتمالا با حریری ملاقات خواهند کرد. مساله اصلی این است که ریاض از روند سیاسی لبنان ناراضی است و به تبع آن احتمالا از حریری نیز که به طور دائمی بر حل و فصل مشکلات با جریان آزاد ملی اصرار دارد،‌ راضی نیست.
در این رابطه منابع سیاسی دیگر به النشره گفتند، سفر نخست وزیران پیشین از قبل برنامه‌ریزی شده بود و از قبل از آنها دعوت شده بود و همین موضوع نشان می‌دهد که عربستان تمایل به بازگشت به فضای سیاسی لبنان دارد در حالی که در مرحله گذشته از آن فاصله گرفته بود خصوصا بعد از بحران ناشی از استعفای تحت اجبار سعد حریری از ریاض.
این منابع اشاره کردند، ریاض بارها به این بازگشت اشاره کرده و پیش‌بینی می‌شود بعد از نخست وزیران پیشین شخصیت‌های دیگر برای دیدار با مقامات سعودی دعوت شوند، نظیر اتفاقی که قبل از انتخابات اخیر پارلمانی لبنان شاهد بودیم. زمانی که از برخی هم‌پیمانانش در لبنان دعوت کرد.
اما در اینجا سوالاتی درباره دلایل این بازگشت مطرح می‌شود به نظر مقصود از آن دادن پیام به حریری نیست زیرا نخست وزیران پیشین قبل از ترک لبنان با او دیدار داشتند و بر حمایت همیشگی خود از حریری تاکید کردند.
نهایت اینکه ریاض امروز مصلحت را در بازگشت به صحنه سیاسی لبنان می‌داند و می‌خواهد از دروازه حفظ توافقنامه طائف و اختیارات نخست وزیر وارد شود اما برخی از هم‌پیمانانش سوالاتی را مطرح می‌کنند مبنی بر اینکه آیا این بازگشت بسیار دیرهنگام نیست؟
*رویا معصومی

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/33547/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آپارتمان مخفی در نوک برج ایفل

آبشار زیبای شن لونگ در چین

خوش و بش جالب خرس با یک راننده!

بادبان ناسا بر فراز زمین برافراشته می‌شود!

«نشان سبز» درباره زندگی پیامبر اکرم (ص) منتشر شد

راهپیمایی حمایت از مردم غزه و عملیات وعده صادق در مشهد، گرگان و کرمان

کرملین: از ایران و اسرائیل می‌خواهیم خویشتن‌داری کنند

حاج‌علی‌اکبری: عملیات وعده صادق یک طوفان‌الاقصی ایرانی بود

درخواست وزرای خارجه گروه 7 از ایران و اسرائیل: از هرگونه تشدید تنش اجتناب کنید

وضع بهداشتی وخیم فلسطینی‌ها در اردوگاه جبالیا

سفر مقام‌های ارشد بلاروس به کره شمالی

گروه 7: با هرگونه عملیات نظامی اسرائیل در رفح مخالف هستیم

وقتی زنبور محو شهد گل ها می شود

دره خزینه یکی از دره‌های زیبا و شگفت‌انگیز استان لرستان

صحنه هایی دیدنی از خانواده خرس های قطبی

باهنر: وحدت شکنی بلای مجلس است

آذری جهرمی: در صورت اعلام جهاد توسط فرماندهی کل قوا، لباس سربازی خواهم پوشید

حماس و فتح وتوی ضد فلسطینی آمریکا را محکوم کردند

شلاگیم؛ ماجرای ضربه به پایگاه امنیتی رژیم اسرائیل

اوپک می‌تواند مانع 100 دلاری شدن قیمت نفت شود

فعال کارگری: شیفت کار پنجشنبه کارگر باید «اضافه کاری» حساب شود

اختصاص بسته‌های غذایی مادران دارای فرزند شیرخوار سه دهک اول درآمدی

تماشای خلیج فارس از ایستگاه فضایی

شور و شادی مردم اصفهان با اجرای سرود ای ایران در کنار زاینده رود

4 گوشه دنیا/ بزرگترین مارِ تاریخ طبیعت کشف شد

مهارت شگفت‌انگیز جانی دپ در کشیدن نقاشی

اخترشناسان پرجرم‌ترین سیاه‌چاله ستاره‌ای کهکشان راه شیری را کشف کردند

شعرخوانی زیبا از هوشنگ ابتهاج

استقبال دامغانی‌ها از رئیس‌جمهور ساعاتی پس از زلزله

لاپید: بن‌گویر با یک توئیت یک‌کلمه‌ای اسرائیل را مضحکه دنیا کرد

روایت خبرگزاری روسی از سخنان سفیر ایران درباره پاسخ قاطع ایران به حمله تل آویو

دیدار محسن رضایی با اعضای شورای نگهبان

رئیس جمهور: «وعده صادق» اقدامی ضروری و نماد اقتدار کشور بود

پکن: با هر رفتاری که تنش را در خاورمیانه زیاد کند مخالفیم

حملات توپخانه‌ای ارتش رژیم صهیونیستی به رفح

آمریکا از پاسخ به استفاده از پایگاه نظامی پاکستان طفره رفت

کارشناس اقتصادی: سیاست ارز 28500 تومان برخلاف ارز 4200 هیچ آثار سوء پولی نداشته است

گربه علاقه‌مند به موسیقی!

صحنه ای خنده دار از دزدیدن موز توسط یک میمون!

از روبوتاکسی تا مریخ؛ نگاهی به بدترین پیش‌بینی‌ها و وعده‌های ایلان ماسک در 15 سال اخیر

«سربلند میدان» برای سومین بار به بازار نشر آمد

واکنش‌های بین‌المللی به حادثه اصفهان

مقابله پدافند هوایی با چند ریزپرنده در اصفهان سوژه فضای مجازی شد

هاشمی‌طبا: اگر ریشه فساد از بالا خشک نشود، جواب گرفتن واقعاً سخت است

چرا رسانه‌های غربی وقایع امروز ایران را بزرگنمایی کردند؟

واکنش انگلیس به حادثه اصفهان: کاهش تنش‌ها ضروری است

مقامات اسرائیلی نمایش تمسخرآمیز ریزپرنده‌ها را پایان حمله به ایران اعلام کردند

واکنش فرمانده نیروی زمینی ارتش به حادثه اصفهان

واکنش جالب مردم اصفهان به هدف قرارگرفتن چند ریز پرنده‌ توسط پدافند

خشم مردم انگلیس از تداوم ارسال سلاح به رژیم صهیونیستی