ایران پرسمان

آخرين مطالب

سرمقاله شرق/ درس‌نگرفتن از بحران خشک‌سالی تحلیل روز

سرمقاله شرق/ درس‌نگرفتن از بحران خشک‌سالی
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان -
سرمقاله شرق/ درس‌نگرفتن از بحران خشک‌سالی
٢٥
٠
شرق / « درس‌نگرفتن از بحران خشک‌سالی » عنوان سرمقاله روزنامه شرق به قلم مهدی زارع(استاد پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله) است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
از ابتدای سال 1398 که بارندگی‌های شدید در کشور موجب سیلاب شد، یک تصور عمومی در کشور در میان مدیران حتی تا رده‌های عالی مدیریتی کشور و مردم شکل گرفت که «با این بارندگی شدید ابتدای سال با وجود اینکه خسارت‌هایی از سیلاب و تبعات آن به مردم کشور وارد شد، ولی در عوض، موجب رفع مشکلات کشور از نظر کم‌آبی و خشک‌سالی شد و این بارش‌ها نویدبخش ورود کشور به ترسالی است». اکنون و در مرداد 98 اگر به آمار بارندگی نگاهی بیندازیم، در بیشتر حوضه‌های ایران بین دو تا سه برابر افزایش بارندگی در سال جدید 97-98 در مقایسه با سال آبی 96-97 مشهود است. درعین‌حال اگر بارندگی مرداد 98 را با مرداد 97 مقایسه کنیم، نه‌تنها در اغلب ایستگاه‌ها افزایش یا تغییری مشهود نیست، بلکه در بیشتر حوضه‌های آبریز سی‌گانه کشور همچنان در وضعیت خشک‌سالی به سر می‌بریم و البته در بعضی از حوضه‌ها مانند ارس، تالش- مرداب انزلی و قره‌سو- گرگان، دچار کاهش بارندگی نسبت به سال قبل نیز هستیم؛ بنابراین عمده افزایش بارندگی سال آبی 98 نسبت به 97 مربوط به بارندگی‌های آخر اسفند 97 و ماه‌های فروردین و اردیبهشت 98 بوده است و نه الزاما پایان‌یافتن خشک‌سالی و ورود به دوره ترسالی.
خشک‌سالی از پیامدهای تغییر اقلیم و اثر آن بر منابع آب است. ارزیابی‌ها نشان می‌دهد از سال 1390 حدود 40 درصد خاک ایران در معرض خشک‌سالی شدید و حدود 40 درصد دیگر در معرض خشک‌سالی متوسط است. پیش‌بینی‌های هواشناختی نشان می‌دهد در بازه زمانی 30 ‌ساله 1390 تا 1420 همچنان با مشکل کم‌بارش‌بودن سرزمینمان مواجهیم و در همین بازه، طول مدت‌زمان خشک‌سالی‌های متوسط افزایش هم می‌یابد. در سال آبی 96-97 میزان بارندگی به حدود 50 درصد متوسط بارندگی در بازه 50ساله منتهی به آن سال آبی رسید. پیش‌بینی‌های کوتاه‌مدت نشان می‌دهد در منطقه رشته‌کوه‌های البرز و در درازمدت همچنان در مناطق مرکزی و شرقی کشور با مسئله خشک‌سالی روبه‌رو خواهیم بود. برای مدیریت کاهش ریسک و مدیریت بحران خشک‌سالی به انجام فعالیت‌های نظام‌مند و درازمدت نیازمندیم: در شروع باید «افراد دانا و کاربلد را به کار بگیریم» که بتوانند تصمیم‌های منصفانه، مؤثر و بر پایه دانش بگیرند. سپس نیازمند «برآوردهای نزدیک به واقع از اثر خشک‌سالی» به‌ویژه بر شرایط اقتصادی و اجتماعی کشور هستیم. برخی برآوردها نشان می‌دهد در سال‌های خشک‌سالی در حدود یک‌ونیم میلیارد دلار خسارت مالی به کشور وارد می‌شود که حدود یک‌سوم ارزش افزوده محصولات کشاورزی در ایران است و سالانه حدود پنج ‌درصد تولید ناخالص داخلی ما را کاهش می‌دهد. همچنین کاهش تولید و صادرات محصولات غذایی و غیرنفتی و افزایش تورم نیز تحت تأثیر خشک‌سالی هستند. باید توجه کرد که اثرهای خشک‌سالی فقط اقتصادی‌- اجتماعی نیست، بلکه آسیب‌های محیط زیستی نظیر ازبین‌رفتن گونه‌های گیاهی و جانوری، خشک‌شدن تالاب‌ها، کاهش سطح آب زیرزمینی (در اثر افزایش برداشت از چاه‌های عمیق به‌ویژه در نواحی پرجمعیت)، فرونشست زمین و کاهش کیفیت آب نیز بر اثر خشک‌سالی اتفاق می‌افتد.
مرحله بعد «مشخص‌کردن رده اهمیت و اولویت‌سنجی اثرهای خشک‌سالی» است. براساس برآوردهایی که تاکنون انجام شده، مشخص است که اثر خشک‌سالی بر کمبود آب و فرونشست دائمی زمین، مهاجرت مردم و متمرکزشدن جمعیت در نقاط جمعیتی برخوردارتر (معمولا مرکز استان‌ها) و درگیری‌های محلی و ناامنی منطقه‌ای بر اثر انتقال و بهره‌برداری از منابع آب، از مهم‌ترین اثرهای خشک‌سالی بر زندگی جاری مردم ایران هستند. در مرحله بعد «ارزیابی و کمی‌سازی آسیب‌پذیری و تاب‌آوری» در مقابل مخاطره خشک‌سالی قرار دارد. با درنظرگرفتن 140 هزار هکتار بافت فرسوده و ناپایدار که حدود نیمی از آن فرسوده و نیمی دیگر ناپایدار است و حدود 18 میلیون نفر از هم‌وطنان در آنها زندگی می‌کنند و با لحاظ حدود 33 میلیون هم‌وطن ما که در مرکز استان‌ها یا در حاشیه آنها زندگی می‌کنند و ملاحظه این نکته که حدود 35 هزار هکتار مسکن‌های مهر و امید به‌عنوان خانه‌های ارزان‌قیمت به کشور اضافه شده یا به‌تدریج اضافه می‌شود که حدود 10 میلیون نفر در این نوع خانه‌ها ساکن شده یا خواهند شد (که اکثرا تاب‌آوری خوبی در سوانح طبیعی اخیر نشان نداده‌اند)، در معرض فرونشست قرار‌داشتن این مجتمع‌ها که در دشت‌ها قرار دارند و تسریع مهاجرت به مراکز به‌دلیل خشک‌سالی، می‌توان ارزیابی کرد که به‌تدریج از ابتدای دهه 90 شمسی تاب‌آوری ما در مقابل خشک‌سالی کمتر نیز شده است. مرحله بعد «مشخص‌کردن و اولویت‌بندی نوع عملکردها» است. در اینجا فعالیت‌های پیشگیرانه (نظیر عوض‌کردن نوع کشت و روزآمدکردن فناوری‌های کشاورزی و محدود‌کردن استفاده از چاه‌های عمیق) نسبت به فعالیت‌های مقابله‌ای و پاسخ‌های احتمالی پس از رخداد، اولویت دارند. در نهایت «برنامه‌ریزی عملیاتی و مشخص‌کردن کارهایی که دقیقا باید انجام شود»، قرار دارد (to do list). این مرحله با درنظرگرفتن پنج مرحله قبلی مدیریت بحران خشک‌سالی و بر پایه واقعیت‌های موجود و پیش‌بینی‌ها تنظیم و اجرا می‌شود. به نظر می‌رسد برای انجام این مدیریت بحران در شش گام، نیازمند نگاهی متفاوت، با بهره‌گیری از انسان‌های کارآمد و متفاوت هستیم، چراکه با نگاه به مدیریت بحران پساسیل (سیلاب‌های فروردین 98) مشاهده می‌شود که در رودخانه‌هایی که دچار طغیان شده بودند، مدیریت رودخانه که انتظار می‌رفت به‌عنوان درس سیلاب‌های 98 به مدیریت بحران و مدیریت شهری افزوده شده و در دستور کار قرار گیرد، همچنان مفقود است. از نظر لایروبی رودخانه‌ها باید گفت همچنان فاضلاب‌های شهر یا مستقیما از طریق لوله‌های فاضلاب محلات یا با تخلیه نخاله‌ها از سوی اهالی اطراف به داخل رودخانه‌ها وارد می‌شود. پارک‌های ساخته‌شده در بستر و حریم سیلابی رودخانه‌ها همچنان مورد استفاده هستند و بناها و برج‌هایی که در بستر رودخانه‌ها و با سوءاستفاده از نبودها یا سکوت‌های قانونی یا با تخلف آشکار ساخته شده‌اند، همچنان سر جای خود هستند و بر تعداد آنها افزوده هم می‌شود و روند تخریب مراتع با فروش سریع زمین‌هایی که ملک شخصی افراد محسوب می‌شوند و تبدیل‌شدن آنها به مجتمع آپارتمانی و ویلا همچنان ادامه دارد. در همین مورد اثر تغییر اقلیم، بر وضع بارش و در نتیجه وقوع سیلاب، مشخص است که درس نگرفته‌ایم، در موضوع مهم‌تر اثر تغییر اقلیم بر منابع آب و وقوع خشک‌سالی، به طریق اولی مشکلات اساسی داریم، ولی هنوز برای جلوگیری از آسیب‌های بزرگ خشک‌سالی بر سرزمین ایران در سال 1420 فرصت داریم. اقدام جدی و عاجل برای مدیریت کاهش ریسک و مدیریت بحران خشک‌سالی الزامی است.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/42002/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

جولان گرانی در کالاهای اساسی؛ حبوبات 30 درصد گران شد

افزایش نرخ سود بین بانکی در هفته پایانی فروردین ماه

جامعه ایثارگری از بنیاد شهید و امور ایثارگران انتظاری جز تکریم ندارند

مناظر خیره کننده از دریاچه قلبی شکل

دره انجیرک تا مرخیل؛ تصاویری زیبا از بکرترین نقاط زاگرس

روشی برای نقشه‌برداری از نانوحفره‌های روی غشاء ارائه شد

نروژ بزرگترین کشتی‌های هیدروژنی جهان را می‌سازد

کناره‌گیری نویسندگان از «انجمن قلم آمریکا» در حمایت از غزه

ارزیابی دستگاه‌های اجرایی در برابر تهدیدات با حضور رئیس ستادکل نیروهای مسلح

سردار شکارچی: قدرت بازدارندگی ایران مانع تهاجم دشمنان است

واکنش سفارت ایران در لندن به کمپین نمایندگان پارلمان انگلیس علیه سپاه

وزیر دفاع سابق آمریکا: سکوت ایران و اسرائیل می‌تواند نشانه پایان تنش‌ها باشد

اظهارنظر بولتون درباره واکنش ناچیز رژیم صهیونیستی: ایران در این مورد خیلی خیلی خوش‌شانس بود

شبکه 12 تلویزیون رژیم اسرائیل: ایرانی‌ها ما را مسخره‌ می‌کنند

دیدار ماکرون با میقاتی در پاریس

زخمی شدن 5 نوجوان بر اثر تیراندازی در مریلند

واکنش نماینده مجلس به ادعای دولت درباره قیمت دلار 100 هزار تومانی

جامعه ایثارگری از بنیاد شهید و امور ایثارگران انتظاری جز تکریم ندارد

رقص زیبای ماهی های کوچولوی آبی

اینتل بزرگترین رایانه نورومورفیک جهان را ساخت

چهار سؤالی که ارسطو به آنها پاسخ می‌دهد

چالش مرندی برای مجری معروف انگلیسی: در برنامه‌ات فیلم سرهای بریده‌شده اسرائیلی‌ها را نشان بده!

امیرعبداللهیان: نتانیاهو از کنترل خارج شده و باید مهار شود

فرمانده ارتش به فرمانده سپاه پیام داد

وداع تلخ مادر با کودک خردسالش که در بمباران صهیونیست‌ها به شهادت رسید

آزمایش یک موشک قاره پیمای جدید در کره شمالی

نابودی بزرگترین مرکز داروسازی نوار غزه به دست اشغالگران صهیونیست

تکذیب افزایش مجدد دستمزد کارگران

وعده مقام وزارت نیرو برای رفع مشکلات فنی انتقال برق ایران، آذربایجان و روسیه

شروع یک انقلاب در درمان طاسی سر

جایگاه و شان ایثارگران معزز در این نظام بسیار بالا و ویژه است

با تمام توان پیگیر حل مشکلات جامعه ایثارگری استان هستیم

دیدار دکتر رئیسی با مادر شهیدان طوسی و مادربزرگ شهید مدافع حرم محمدرضا دهقان

پاسخگویی سلمانی به جامعه ایثارگری در میز خدمت نماز جمعه تبریز

برگزاری اولین همایش حقوق شهروندی و ایثار استان کرمان با حضور مدیرکل حقوقی و معاضدت قضایی بنیاد شهید و امور ایثارگران

لیز خوردن خودرو در خیابان برفی

شاخ به شاخ دو خودرو با هم

پیست مسابقات فرمول یک با آسفالت نانویی روکش شد

میزان موفقیت‌ ‌عملیات وعده صادق از زبان جانشین فرمانده‌ کل سپاه

آمریکا هرگونه حمله هوایی در عراق را رد کرد

دفاع هوایی روسیه 50 پهپاد اوکراینی را ساقط کرد

ازدواج سه زوج فلسطینی در دل جنگ

زلنسکی: ناتو باید روشن کند متحد کی‌یف هست یا نه

دردسرهای بزرگ اصولگرایان

ایران و اسرائیل در منطقه خاکستری

طلای جهانی از رکورد فاصله می‌گیرد؟

بانک جهانی: فقر مطلق در ایران کاهش یافت

کارواش خانگی مدل Gunjet

زیبایی های یک پل در میان ابر ها

این رفتار ها رو از کجا یاد میگیرین آخه!