ایران پرسمان

آخرين مطالب

موشک ها چگونه کار می کنند؟ خردنامه

  بزرگنمايي:

ایران پرسمان -
موشک ها چگونه کار می کنند؟
٤٧٠
٠
یوکن / همه موشک ها بر اساس قانون سوم نیوتن کار می کنند که هر عملی دارای یک عکس العملی اما در جهت مخالف است. در یک موشک بر اثر احتراق سوخت، گازهای داغی حاصل می شوند که به هنگام خروج از یک نازل (شیپوره) نیرویی ایجاد می کند که می تواند موشک را از زمین بلند کند. اگرچه این نیرو ثابت می ماند، اما شتاب موشک افزایش می یابد چون بر اثر مصرف سوخت، موشک سبک تر می شود.
موشک به همان آسانی که در جو کار می کند، در فضای ماورای جو هم کار می کند، اما در ماورای جو پیشرانش موشک به علت فشار گازهای داغ در برخورد با جو نیست، بلکه بر اثر واکنش در برابر کنش است. وضعیت موشک در این حالت مانند وضعیت کسی است که در وسط یک زمین یخ زده ی بسیار لغزنده قرار گرفته است. او هر چقدر هم که دست و پا بزند، از جایش تکان نخواهد خورد، اما اگر بر حسب اتفاق تعدادی کیف یا چمدان کوچک به همراه داشته باشد می تواند برای حرکت کردن از آنها استفاده کند. اگر او کیف ها را یکی پس از دیگری در جهت معینی پرتاب کند، به آهستگی در جهت مخالف شروع به حرکت خواهد کرد.
در این مقاله شما می توانید با کارکرد و کاربرد موشک ها آشنا شوید.
موشک ها موتورهایی هستند که نسبت به هر نوع موتور دیگری نیروی بیشتری تولید می کنند. یک موشک می تواند حدود سه هزار برابر موتور یک اتومبیل (در شرایطی که ابعادشان با هم برابر باشد) نیرو تولید کند. بیشتر موشک های امروزی با سوزاندن سوخت، نیرو تولید می کنند. سوخت این موشک ها ترکیبی از مواد شیمیایی به نام پیشران است. پیشران موشک می تواند سوخت معمولی یا ترکیبی از سوخت های پیچیده مانند هیدروژن مایع و اکسید کننده باشد. اکسید کننده موجب می شود که اکسیژن برای احتراق سوخت در فضای ماوراء جو (که هوایی وجود ندارد) تامین شود.
یک موشک شیمیایی، سوخت را در یک محفظه سوخت یا احتراق می سوزاند. سوزاندن، گازی را ایجاد می کند که به سرعت منبسط و پخش می شود. با هدایت این گاز منبسط و داغ به انتهای موشک و خارج کردن آن از دهانه نازل به بیرون، نیروی عکس العملی ایجاد و باعث پرتاب شدن موشک به بالا می شود.
بیشتر موشک های فضایی از دو یا سه بخش (مرحله) مجزا تشکیل شده اند. هر یک از این بخش ها، یک موتور و یک پیشران دارند. بخش اول موشک، بالابرنده نامیده می شود که وظیفه بلند کردن موشک از سطح زمین را بر عهده دارد. بعد از اینکه بیشتر سوخت مرحله اول مصرف شد، از موشک جدا می شود تا موتور بخش دوم روشن شود و مابقی موشک را به مدار بالاتر برساند. موشک به این ترتیب هر مرحله را بعد از دیگری مورد استفاده قرار می دهد.
موشک های چند مرحله ای برای پروازهای طولانی نزدیک زمین و پروازهای به سوی فضا مورد استفاده قرار می گیرند. آنها می توانند نسبت به موشک های تک مرحله ای، به سرعت های بالاتری برسند. زیرا وزن این موشک ها با افتادن مرحله ها پس از تمام شدن سوخت شان کاهش می یابد. یک موشک سه مرحله ای می تواند حدود سه برابر سریع تر از یک موشک یک مرحله ای (که همان مقدار سوخت را حمل می کند) حرکت کند.
سوخت موشک
در موشک های ابتدایی؛ مانند آنهایی که چینی ها ابداع کرده بودند، از سوخت جامد باروت استفاده می شده است. هنگامی که جرقه ای به باروت زده شود، این سوخت جامد انرژی خود را به صورت یک انفجار، آزاد می کند. پیشرفت در طرح و ساخت موشک های قرن حاضر، بیشتر معطوف به استفاده از سوخت های مایع بوده است. این نوع سوخت ها در مقایسه با سوخت جامد، نه تنها انرژی بیشتری آزاد می کنند، بلکه بهتر هم قابل کنترل هستند.
در موشکی که با سوخت مایع کار می کند، سوخت نمی سوزد مگر اینکه با یک اکسید کننده مخلوط شود. بر خلاف یک هواپیمای جت، موشک نمی تواند همیشه اکسیژن مورد نیاز سوختش را از جو تامین کند، چون وقتی به ارتفاع های خیلی بالای جو می رود، غلظت اکسیژن حتی به صفر می رسد، بنابراین باید اکسیژن مورد نیاز را با خود حمل کند. به هنگام ساخت موشک، سوخت و اکسید کننده را در مخازن جداگانه ذخیره و حمل می کنند و در هنگام احتراق، آنها را به محفظه احتراق تلمبه می کنند تا سوخت در آنجا منفجر شود.
گازهای حاصل از احتراق سوخت نیز از راه نازل (شیپوره) با سرعت زیادی خارج می شوند. مقدار نیروی پیشرانش موشک از طریق زیاد یا کم کردن میزان سوخت و اکسید کننده ورودی به محفظه احتراق کنترل می شود.
سوخت موشک های آلمان در جنگ جهانی دوم نفت سفید و اکسیژن بود، اما امروزه در موشک ها از هیدرازین (هیدروکربن مایع) یا سوخت های سرمازا از قبیل هیدروژن مایع و اکسیژن استفاده می کنند. هیدرازین یک سوخت هایپرگولیک است؛ یعنی در صورت وجود اکسید کننده ای مانند دی نیتروژن تتروکسید خودبخود محترق (منفجر) می شود. بازده هیدرازین در حدود 15 تا 20 درصد کمتر از سوخت های سرمازا است، اما کاربرد آن ساده تر و مطمئن تر است.
سوخت های سرمازا را برای اینکه مایع باقی بمانند، باید تا دمای پایینی سرد کنند، بنابراین موتور باید سیستم پیچیده ای از لوله ها برای عبور سوخت سرد شده داشته باشد. این سوخت ها نیز به یک محترق کننده نیاز دارند.
برای پرتاب موشک با طبقات متوالی در مدار (مثلاً به منظور قرار دادن ماهواره در مداری با ارتفاع معین)، موتور ساده هیدرازینی انتخاب بهتری است. برای مثال، ماهواره هایی که در مدار ژئوسنکرون (زمین آهنگ یا زمین ثابت) حرکت می کنند، موتورهای هیدرازینی کوچکی دارند که به تناوب روشن می شوند تا مسیر ماهواره را تصحیح کرده و آن را در موقعیت درست حفظ کنند.
کاربردهای موشک ها
موشک ها بیشتر برای تحقیقات علمی، سفر فضایی و جنگ مورد استفاده قرار می گیرند. موشک ها همچنین برای قرار دادن فضاپیمای بدون سرنشین (ماهواره) در مسیرهای دایره ای یا بیضی شکل حول زمین (که مدار نامیده می شود) نیز مورد استفاده قرار می گیرند. ماهواره ها، تصاویری از آب و هوای زمین می گیرند و اطلاعات دیگری هم برای مطالعات علمی جمع آوری می کنند. دانشمندان همچنین موشک ها را برای کشف و تحقیق درباره آب و هوای اطراف زمین و نیز برای رفتن به داخل فضا مورد استفاده قرار می دهند.
همچنین بعضی از موشک ها ابزاری به فضای دور حمل می کنند تا برای مطالعه در مورد سایر سیارات از آنها استفاده شود. بعضی از ماهواره ها نیز برای فرستادن پیام در فضاهای دور مورد استفاده قرار می گیرند. همچنین موشک ها نیروی مورد نیاز فضاپیماها را تامین می کنند.
هنوز هم دانشمندان برای عملکرد بهتر موتور موشک ها، در حال تحقیق و کار می باشند.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/43047/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سردار فدوی: صهیونیست‌ها با حمله به کنسولگری حماقت کردند و باید تنبیه اساسی می‌ شدند

رئیسی: شرکت‌ها و متخصصان ایرانی آماده مشارکت در پروژه‌های عمرانی سریلانکا هستند

بازدید میدانی یحیی السنوار از مناطق درگیری در غزه

اسرائیل در غزه؛ جنایت پشت جنایت

محافظت شیر مادر از توله‌ها در برابر گله گاومیش‌های عصبانی

چرا اجرام زحمت در ایستگاه فضایی بین المللی شناور می شوند؟

دکلمه زیبای خسرو شکیبایی

رئیسی پایتخت سریلانکا را به مقصد تهران ترک کرد

کاخ سفید ارسال مخفیانه موشک های دوربرد به اوکراین را تایید کرد

حمله یمن به ناوشکن آمریکایی و کشتی اسرائیلی

استعفای ناگهانی فرمانده یگان ویژه «اشباح» از ارتش رژیم صهیونیستی

تنبیه یک شامپانزه توسط مادرش به دلیل سنگ زدن به مردم!

محاصره پلنگ ایرانی توسط چند قلاده سگ‌ در شاهرود

حمله ناکام و دردناک پلنگ به خانواده جوجه تیغی ها

شکوفه های زیبا در کره جنوبی

امضای یادداشت تفاهم امنیتی بین ایران و روسیه

بیانیه وزارت امور خارجه در سالگرد واقعه طبس و شکست آمریکا

زمان برگزاری ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری اعلام شد

حزب‌الله لبنان: پاسخ محکم ایران نشان داد اسرائیل بسیار ضعیف است

واعظی: عملیات «وعده صادق» تقویت اتحاد ملی کشور را در پی دارد

تظاهرات مجدد شهرک‌نشینان در برابر محل اقامت نتانیاهو

محاصره بن گویر در میان معترضان خشمگین صهیونیست

پیام‌های حمله به دو پایگاه آمریکا در شرق سوریه

تندروها در پی رسیدن به کرسی قالیباف؟

حامیان گشت ارشاد

ویدئو چندش‌آور از ساخت کوکاکولا در پاکستان

گوناگون/ غواص تنهایی که به آب نامه می‌نوشت و در آب شهید شد

مشاهده گله‌ی گوزن قرمز در جنگل‌های هیرکانی لنگرود

منطقه دیدنی آب بندان شفیع آباد در استان گلستان

بارش برف بهاری در جاده شاهرود - توسکستان

تعهد شرکت‌های پیشرو در هوش مصنوعی برای حفاظت از کودکان

با روش تخلیه الکتریکی آشنا شوید

نزدیک بشیم به هم یا نزدیک نشیم؟

هرروز یک سری مشکل هست!

توضیحات رائفی‌پور درباره اموالش: مستاجرم!

المیادین: مأموریت‌ مستشاران ایرانی در سوریه ادامه دارد

پزشکیان: اصرار به حجاب اجباری، عناد ایجاد می‌کند

سند مهم منتشر شده در یازدهمین جلسه دادگاه منافقین

اردوغان: دیگر تجارت گسترده گذشته با اسرائیل را نداریم

سناریوی زندانی شدن ترامپ روی میز سرویس مخفی آمریکا

لحظه هدف قرار گرفتن محل استقرار نظامیان اسرائیلی توسط حزب‌الله

والاس: روسیه بزرگترین تهدید کنونی علیه انگلیس است

تکرار قصه ناتمام زن‌کشی

وطن امروز نوشت: نظام اسلامی و چالش کشف حجاب

دیوار کلاهبرداری فرو ریخت

ماجرای 4 اسیر قدیمی اسرائیلی که «ابوعبیده» از آن ها یاد کرد

تکرار یک اشتباه

«طوفان اقصی» کار «رئیس سازمان اطلاعات ارتش اسرائیل» را ساخت

جایزه تتر و بیت‌کوین تا +30 میلیون تومان در ازای یک ثبت‌نام ساده

رئیس فراکسیون کارگری مجلس: عدم افزایش حق مسکن و پایه سنوات کارگران هیچ توجیهی ندارد