ایران پرسمان

آخرين مطالب

اقتباس از آثار سطحی آمریکایی به جای شاهنامه خردنامه

  بزرگنمايي:

ایران پرسمان -
اقتباس از آثار سطحی آمریکایی به جای شاهنامه
٢
٠
خراسان / این روزها حوزه ادبیات با مسائل مختلفی دست‌وپنجه نرم می‌کند؛ از یک شبه شاعر، نویسنده و مترجم شدن سلبریتی‌ها و برگزاری جشن‌ امضا گرفته تا بی‌اخلاقی‌هایی که در قالب سرقت‌های ادبی و هنری رخ نشان می‌دهند، اما آن‌چه مظلوم واقع شده، خود ادبیات و بی‌توجهی به ظرفیت‌های فراوان متن آن، چه شعر و چه نثر است. دکتر قطب‌الدین صادقی معتقد است خیلی‌ از هنرمندان ما ادبیات خودشان را نمی‌شناسند و اقتباس از آثار سطحی خارجی برایشان راحت‌تر است تا خواندن آثاری مانند شاهنامه. در ادامه گفت‌وگوی ما را با این نویسنده، مترجم، کارگردان تئاتر، عضو فرهنگستان زبان و ادب فارسی و بازیگر که در مجموعه‌هایی مانند «کیف انگلیسی» و «معمای شاه» هم ایفای نقش کرده است، می‌خوانید.
هنرمندانی که ادبیات فارسی را نمی‌شناسند
قطب‌الدین صادقی هم در آثار پژوهشی‌اش مانند «شاهنامه، نمونه درخشانی از بیان دراماتیک» و هم در نمایش نامه‌هایی چون «هفت خان رستم» و «افشین و بودلف» ظرفیت‌های ویژه آثار کهن ادبیات فارسی را یادآور شده است. این استاد دانشگاه دلیل بی‌توجهی هنرمندان به ظرفیت‌های نمایشی متون ادب فارسی را ناآگاهی و مطالعه نکردن آن‌ها می‌داند و می‌گوید: «خیلی‌ از هنرمندان ادبیات و هنر خودشان را نمی‌شناسند و یک دور کامل شاهنامه، تاریخ بیهقی، جهانگشای جوینی یا مثنوی را نخوانده‌اند. تمام هم و غم بعضی از آن‌ها آثار قرن 18 آمریکا مثل نیل سایمون است. وقتی شما فرهنگ و ادب سرزمین تان را نشناسید، آن را دوست ندارید. دوست داشتن واقعی با شناخت واقعی اتفاق می‌افتد. بعضی از این افراد تمام هنرشان برداشت‌های آبکی و سطحی از آثار خارجی یا دوباره‌نویسی فیلم‌های خارجی برای صحنه است».
ریشه‌های مان را فراموش کرده‌ایم
صادقی رو آوردن بیش از اندازه بعضی‌ها به آثار خارجی برای اقتباس را تبعیت از فرهنگ تبلیغاتی سینمایی جهانی می‌داند و اضافه می‌کند: «البته فقدان دانش و شناخت دراماتیک هم یکی دیگر از علت‌هاست. یک اقتباس سردستی از یک نمایش آمریکایی یک هفته کار می‌برد، ولی یک کار روی شاهنامه حداقل یک سال و نیم، دو سال وقتشان را می‌گیرد؛ البته با توجه به این که باید کارشناسان تراز اولی هم باشند. دوم این که هم اکنون فرهنگ غالب ما فرهنگ پول‌محور آمریکایی شده است؛ یعنی کسی یک دغدغه ملی، فرهنگی و اسطوره‌ای و... ندارد. کم هستند کسانی که این احساس مسئولیت را می‌کنند». این نمایش نامه‌نویس و کارگردان در پاسخ به این که تاجیک‌ها در ساخت فیلم سینمایی بر اساس شاهنامه از ما جلو زده‌اند، گفت: «برای این که روس‌ها آن‌ها را محروم کردند و در واکنش به این محرومیت دارند ریشه‌های خودشان را پیدا می‌کنند. ما ریشه‌ها را داریم و چهار نعل به طرف آثار کپی بی‌ارزش خارجی می‌رویم».
چه کسی باید جلوی این سرقت‌ها را بگیرد؟
در چند هفته گذشته ویدئویی از حضور قطب‌الدین صادقی در نشست «سرقت هنری و بررسی حقوقی مالکیت فکری آثار هنری» در فضای مجازی دست‌به‌دست چرخید. از او پرسیدیم واقعاً اوضاع این‌قدر وخیم است، که گفت: «راستش را بخواهید از علم دانشگاهی فقط یک کاریکاتور باقی مانده است. فرهنگ پول‌محور ما علم را هم تبدیل به ارزش کاذب کالایی کرده است. من چند نفر را در تئاتر می‌شناسم که رساله دکترای شان را دوست لیسانسه من نوشته است. آقایی که به تازگی به او لقب پدر تئاتر داده‌اند در مقدمه یک کتاب، 40 صفحه از یک منتقد انگلیسی را به نام خودش زده است. اولین چیزی که در دانشگاه سوربن به ما آموختند این بود که اگر نقل قول می‌کنید با ذکر منبع باشد و در رساله‌تان که جنبه تجاری ندارد، فقط می‌توانید 38 خط نقل کنید. اگر این تعداد بشود 39 خط، سرقت است و باید از نویسنده اجازه کتبی بگیرید. متاسفانه این رویه در زمینه ترجمه هم هست. 10 کلمه از ترجمه یک کتاب را عوض و به نام ترجمه جدید منتشر می‌کنند».
هرکسی نمی‌تواند شاعر باشد
این روزها خبر ورود بازیگران به حوزه‌های مختلف ادبی را زیاد می‌شنویم. قطب‌الدین صادقی معتقد است در هیچ هنری نباید پاسبان وجود داشته باشد. او می‌گوید: «شاید یکی واقعاً شاعر بود؛ مثلاً سهراب سپهری نقاش بود که شاعر شد یا محمدعلی سپانلو قصه‌نویسِ پژوهشگرِ شاعر شد و بازیگری هم کرد. ما باید امکان شکوفایی را به آدم‌هایی که علاقه خاصی به بعضی از رشته‌ها دارند بدهیم تا دست‌وپنجه‌ای نرم کنند، ولی حقیقتش را بخواهید جهان امروز به شدت تخصصی است. هر کسی نمی‌تواند شاعر باشد؛ هر کسی نمی‌تواند فیلم‌ساز یا کارگردان تئاتر باشد. بهتر است که انسان همه انرژی‌اش را در یک رشته به کار بگیرد و در آن غور کند. این گرایش هایی که می‌بینید بیشتر جاه‌طلبی و دغدغه پول درآوردن است». در پایان قطب‌الدین صادقی از آثار تازه‌اش خبر داد و گفت: «شش نمایش نامه‌ام زیر چاپ است. همچنین در حال آماده کردن 15 نمایش نامه دیگر که قبلاً نوشته‌ام، برای انتشار هستم. موضوع این نمایش نامه‌ها از شاهنامه فردوسی تا مسائل روز را در بر می‌گیرد. مجموعه مقالات پژوهشی من هم در حال آماده‌سازی برای انتشار است».
نویسنده: الهه آرانیان

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/51562/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ماجرای عملیات شهادت‌طلبانه شهروند ترکیه‌ای در قدس

روایت فارن پالیسی از ماجراجویی های پرهزینه تل آویو

معاون سیاسی استانداری فارس مطرح کرد: برنامه و نقشه راه؛ کلید واژه پیشرفت صنعت بیمه

ادعای مقام آمریکایی درباره مخالفت کاخ سفید با حمله به رفح

یورش به کلمبیا؛ پلیس تحصن دانشجویان هوادار فلسطین را برچید

برگی از تاریخ/ معلم شهیدی که درس شهادت را در کلاس‌های شهامت تدریس کرد

ابداع صفحات خورشیدی خم شونده و قابل شستشو

شاعرانه/ بگو به باران ببارد امشب

معاون رئیس‌جمهور: اکنون فرصت مناسبی برای آشکارسازی ماهیت پلید سردمداران نظام سرمایه‌داری است

کاهش تنش‌ها در منطقه محور تماس تلفنی بورل و امیرعبداللهیان

حمله پهپادی مقاومت اسلامی عراق به جولان اشغالی

صحنه‌ای پر بازدید از شیرجه بامزه خرس قطبی در آب

برگی از تاریخ/ شهید «حسین اسکندرلو» را بیشتر بشناسیم

خفاش‌ها نباشند دیگر از قهوه خبری نیست!

ماجرای نجات یک پرنده هما در پنجشیر افغانستان

گوسفند غول‌پیکری که در تاجیکستان مثل طلا باارزش است

آفتاب گرفتنِ بامزه ی جوجه تیغی

صبحانه خوردن به سبک یک گوریل

موج غول پیکر در تفرجگاهِ اسپانیا

کار کردنِ دستگاه MRI بدون پوشش

حمله ناگهانی دو پاندا به مربی باغ وحشی در چین

فیبر کربن، یکی از قدرتمندترین الیاف مصنوعی ساخته دست بشر

داستانک/ آداب و رسوم الکی

اصابت موشک‌های حزب‌الله به 2 سازه در شمال فلسطین اشغالی

رئیس جمهور کلمبیا: از فردا روابطمان با اسراییل را قطع می‌کنیم

نتانیاهو برای منع قرار بازداشت دست به دامان خانواده اسرای اسرائیلی شد

اظهارات بودار سمیر جعجع علیه مقاومت با حمایت تلویحی از اشغالگران!

دوراهی قالیباف برای رسیدن به صندلی ریاست

نجات آقای « ب.ز»

پیام ناتو به روسیه با برپایی بزرگ‌ترین مانور از زمان جنگ سرد

بلا و بهای خام‌اندیشی

همدلی سازمان منطقه آزاد، نهادها و اصناف برای بهبود شرایط کارگران/ امضای تفاهم نامه تنظیم امور کار درجزیره کیش

معاون استانداری فارس مطرح کرد: برنامه و نقشه راه؛ کلید واژه پیشرفت صنعت بیمه

تصادف هولناک مترو با اتوبوس؛ بیش از 50 نفر زخمی شدند

چرخش خورشید به دور افق در قطب جنوب

فوران یک آتشفشان در اندونزی و تخلیه ساکنان

لبخند بزن، تو در شارجه هستی!

معمای عجیب پزشکی: این 500 کوتوله از دیابت، سرطان و بیماری قلبی در امانند

دکلمه زیبای خسرو شکیبایی

حمله گردان‌های قدس به مقر فرماندهی ارتش رژیم صهیونیستی

شمال یمن بمباران شد

واکنش سازمان ملل به رفتار پلیس آمریکا با دانشجویان

حماس: به زودی به پیشنهاد صلح اسرائیل پاسخ می‌دهیم

پلن B عربستان: توافق امنیتی با آمریکا بدون رابطه با اسرائیل

بازداشت حداقل 1000 دانشجو در دانشگاه‌های آمریکا

محدودیت‌های نانوشته علیه معلمان

عملیات شهادت‌طلبانه شهروند ترکیه‌ای در قدس

فرقان؛ ردپای مارکسیسم

مردی که تسلیم نمی‌شود

«دلار چند؟»