ایران پرسمان

آخرين مطالب

تاثیر تقابل ایران و آمریکا در برافروخته شدن تظاهرات عراق تحلیل روز

  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - تاثیر تقابل ایران و آمریکا در برافروخته شدن تظاهرات عراق
٧٥٤
٠
دیپلماسی ایرانی / متن پیش رو در دیپلماسی ایرانی منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
الیژا مگنایر| عراق به دلیل موضع گیری خاص آن از بعد از حمله ایالات متحده در سال 2003 به عنوان یک متحد برای ایالات متحده و ایران، شرایط خاص و ویژه ای دارد. عادل عبدالمهدی، نخست وزیر این کشور، سعی دارد که تعادل در میان همه متحدان و همسایگان در عراق را حفظ و از تبدیل شدن آن به میدان نبرد درگیری های ایالات متحده یا عربستان سعودی با ایران جلوگیری کند.
در همین حال، به رغم تلاش های مقامات در بغداد، وخامت شرایط اقتصادی در داخل عراق این کشور را به سمت وضعیتی قابل مقایسه با تجربه «بهار عربی» در کشورهای خاورمیانه سوق داده است. قیام های داخلی در اعتراض به مشکلاتی همچون نبود فرصت شغلی و فساد شدید که به دستمایه ای برای عناصر خارجی برای تغییر نظام تبدیل شدند. نمونه این اتفاق از سال 2011 تا کنون در سوریه در جریان بوده است. دولت عراق باور دارد که کشورهای خارجی و منطقه ای از خواسته های قابل قبول مردم در جهت پیشبرد دستورکار خود با عواقب ناگوار سوء استفاده می کنند.
منابع آگاه از دفتر نخست وزیر عراق گفته اند: «تظاهرات های اخیر از چند ماه قبل برنامه ریزی شده بودند. بغداد در تلاش بود تا اوضاع کشور را به ویژه در ارتباط با مطالبات مشروع مردمی سامان دهد. نخست وزیر نظام فاسدی که از سال 2003 شکل گرفته را از دولت های پیشین به ارث برده است. سیاستمداران فاسد صدها میلیارد دلار از سرمایه کشور را به جیب زده اند. جنگ علیه تروریسم علاوه بر از بین بردن منابع عراق، این کشور را به دریافت وام های میلیاردی برای بازسازی نیروهای امنیتی و سایر نیازهای اساسی مجبور کرد.» او در ادامه به این مساله اشاره کرد که تظاهرات اخیر قرار بوده صلح آمیز و مشروع باشند چراکه ابراز نارضایتی، نگرانی و ناامیدی حق مردم به شمار می روند، اما سیر وقایع نشان دادند که برخی از تظاهرات با هدف ایجاد هرج و مرج در کشور هستند و این سوال را پیش آوردند که چه کسی از بی نظمی در عراق سود می برد؟
ناآرامی ها در شهرهای عراق با تلاش برای ترور قاسم سلیمانی، فرمانده نیروهای قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران همزمان بوده است. منابع متعددی معتقدند که این صرفا یک همزمانی اتفاقی نیست. به گفته این منابع، سلیمانی در زمان انتخاب رهبران کلیدی عراق در این کشور بوده و نفوذ زیادی دارد و ظاهرا آنهایی که پشت ناآرامی های اخیر بوده اند تصور می کردند حذف سلیمانی به آشفتگی بین عراق و ایران می انجامد و فرصت یک کودتای نظامی تحت تاثیر نیروهای خارجی، احتمالا عربستان سعودی و ایالات متحده، را در عراق فراهم می آورد.
تصمیمات اخیر عبدالمهدی به اختلافات جدی بین او و آمریکایی ها انجامیده است. نخست وزیر عراق اسرائیل را مسئول تخریب 5 انبار نیروهای امنیتی عراق، حشد الشعبی و کشته شدن یک فرمانده در مرزهای عراق و سوریه دانسته و به رغم مخالفت سفارت آمریکا در بغداد، گذرگاه القائم بین عراق و سوریه را بازگشایی و حتی با خرید سامانه دفاع هوایی اس-400 و سایر سخت افزارهای نظامی از روسیه ابراز تمایل کرده است. عبدالمهدی با چین برای بازسازی زیرساخت های اساسی در ازای نفت توافق و مسئولیت ساخت یک نیروگاه 284 میلیون دلاری را به جای آمریکایی ها به یک شرکت آلمانی واگذار کرده است. نخست وزیر عراق همچنین از عمل به تحریم های ایالات متحده علیه ایران خودداری کرده است و هنوز از کشور همسایه برق می خرد. او همچنین «معامله قرن» پیشنهادی واشنگتن را برای حل مشکلات اسرائیل و فلسطین رد کرده و سعی دارد بین ایران و عربستان میانجی گری کند.
مقامات آمریکایی پیشتر نارضایتی خود را از سیاست های عبدالمهدی ابراز کرده اند. آمریکایی ها فکر می کنند که ناتوانی آنها در نفوذ در عراق به معنای پیروزی برای ایران است؛ اما این هدفی نیست که نخست وزیر عراق برای تحقق آن تلاش می کند. عبدالمهدی حقیقتا سعی دارد عراق را از جنگ ایالات متحده و ایران دور نگاه دارد، اما در این زمینه با مشکلات جدی مواجه است.
در تظاهرات اخیر، مردمی که خواسته های مشروع داشتند در خیابان ها و در به اشتراک گذاری نارضایتی خود در فضای مجازی تنها نبودند. بیشتر هشتگ ها در رسانه های اجتماعی به سعودی ها مربوط می شدند مبنی بر اینکه سفر عبدالمهدی به عربستان در تلاش برای میانجی گری بین ریاض و تهران، او را از تلاش های سعودی ها برای تغییر نظام در عراق مصون نداشته است. در حقیقت، همسایگان عراق به نخست وزیر نشان دادند که سالم ترین روابط او با کشورهای همسایه، با ایران است. حتی با اینکه پرچم ایران تنها پرچمی بود که در جریان تظاهرات در عراق به آتش کشیده شد، باز هم تهران علیه عبدالمهدی مشغول توطئه چینی نشد.
شرایط بحرانی اقتصادی خاورمیانه را در معرض ناآرامی قرار می دهد. بیشتر کشورها به دلیل تحریم های ایالات متحده علیه ایران و هزینه های کلان مالی تسلیحات آمریکا دچار رنج هستند. دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، سعی دارد جیب کشورهای عربی را خالی کند و برای این منظور از ایران استفاده می کند. جنگ سعودی ها در یمن نیز یکی دیگر از عوامل بی ثبات کننده در خاورمیانه است و تنش و درگیری زیادی ایجاد می کند.
پیشروی عراق به سمت بی ثباتی ظاهرا یکی از جنبه های جنگ چند بعدی ایالات متحده علیه ایران است. ایالات متحده به حمایت و اتحاد کشورهای عربی برای پیشبرد برنامه های خود نیاز دارد. عراق مطابق خواسته های ایالات متحده عمل نمی کند. پارلمان عراق و احزاب سیاسی آن نماینده اکثریت مردم هستند و از این رو، تغییر نظام در این کشور بعید به نظر می رسد؛ اما کشورهای همسایه عراق و ایالات متحده به بهره برداری از نارضایتی های داخلی ادامه خواهند داد. هنوز مشخص نیست که آیا عبدالمهدی قدرت حفظ ثبات در عراق را دارد یا خیر. آنچه مشخص است این است که تنش های بین آمریکا و ایران هیچ کشوری را در خاورمیانه آرام نمی گذارد.
*زیرو هج ترجمه طلا تسلیمی

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/59734/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واکنش شورای رقابت به افزایش 150 میلیونی قیمت پژو پارس

بوسه‌ای که سانسور نشد

مورخ مشهور اسرائیلی: در یک قدمی شکست هستیم

چرا رئیس سازمان آمان استعفا کرد؟

توافقی که از دست رفت؛ پشت‌ پرده مذاکرات روسیه و اوکراین

تلاقی هیجان و ترس روی پلی در آسمان

چرا جن‌ها دیده نمی‌شوند؟

برای چند کار عجله کنید...

نومید نشو! بهاری خواهد آمد

دانشمندان حلقه‌ مفقوده بین رژیم غذایی نامناسب و سرطان را کشف کردند

چه کسی می داند...

جهانگیری: در سال 84 که دولت را به احمدی‌نژاد تحویل دادیم خودروسازی ایران از ترکیه و چین جلوتر بود

درگوشی حرف زدن میرسلیم و بادامچیان در یک مراسم سیاسی

سانسور گسترده رسانه‌های جهان بخاطر حفظ منافع رژیم صهیونیستی

جت شخصی چند؟

چالش اعتماد مصرف‌کنندگان به محصولات داخلی

یک آپارتمان مخفی در برج ایفل!

4گوشه دنیا/ خاص‌ترین خانه در ژاپن

تلاقی هیجان و ترس در پلی در آسمان

وضعیت عجیب زیرگذرها در پورتلند آمریکا

هند به دنبال ماموریت‌های فضایی بدون زباله تا سال 2030

ای بیخبران چه جای خواب است مرا

متقی: بعد از جنگ غزه و عملیات وعده صادق، اسرائیل مجبور شد سفارتخانه‌هایش را در کشورهای منطقه ببندد

عملیات «وعده صادق» از نگاه شخصیت‌های سیاسی ترکیه

داوری خطاب به دولت رئیسی: کاش برای دستاوردسازی‌های کاذب، حداقل کمی عدد بیاموزید

هشدار قاهره درباره یورش زمینی رژیم صهیونیستی به رفح

کودک فلسطینی: خواب دیدم توسط ارتش رژیم صهیونیستی به شهادت رسیدم!

همبستگی با غزه مقابل سفارت رژیم صهیونیستی در امان

روزنامه‌نگار اسرائیلی: همه اهالی غزه مستحق شکنجه و مرگی دردناک هستند

7 ستونی که از اسرائیل فروریخت

برای از ما بهتران؟

تحریم ایران و شرایط شکننده بازار نفت

عدم بیمه کارگران ساختمانی با وجود دستور فوری رئیس جمهور

کدام بانک‌ها به تعهدات ارزی خود عمل نکرده اند؟

بورس صعودی می‌ماند؟

توضیح بهادری جهرمی در مورد طرح ساماندهی اجاره‌بها

آغاز خرید و فروش مسکن از خرداد امسال در سامانه خودنویس

شتر‌ها در محوطه کاخ وینسنس فرانسه

دریاچه‌ زیبای بَرم اَلوان در شهرستان بهمئی

خیاط زبردست طبیعت

چه چیز داری با خویشتن که دیدارت...

روایتی از همکاری‌های اطلاعاتی مجاهدین با ارتش صدام

آمریکا تحریم‌هایی مرتبط با ایران اعمال کرد

وزیر کشور: 45 نماینده در مرحله دوم انتخابات راهی خانه ملت می‌شوند

در دومین روز از سفر رئیس‌جمهور به پاکستان چه‌ گذشت؟

فرمانده 26 ساله فلسطینی که عملیات‌های بسیاری در کرانه باختری علیه ارتش اسرائیل انجام داده، کیست؟

رزمایش دریایی مشترک سوریه و روسیه آغاز شد

موضع جدید عربستان در رابطه با توقف تجاوز اسرائیل

پادوی سابق ترامپ علیه ترامپ

پیدایش ابرقدرت اسلامی