ایران پرسمان

آخرين مطالب

عقل نقاد و جایگاه اروپا در نظم جهانی جدید تحلیل روز

  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - عقل نقاد و جایگاه اروپا در نظم جهانی جدید
٢٢
٠
دیپلماسی ایرانی / متن پیش رو در دیپلماسی ایرانی منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
امروز و در نزدیک به پایان دهه دوم قرن بیست و یکم با مطالعه دو مرور و نقد از کتاب یوشکا فیشر وزیر اسبق امور خارجه آلمان به نام «زوال غرب: اروپا در نظم جهانی قرن 21»، اهمیت این متغیر بیش از هر زمان دیگری در نظر نگارنده تثبیت شد. در ادامه ضمن توضیح موضوعات اساسی کتاب (با بهره‌گیری از معرفی پاول هوکنش و اولیور اوستکونیل)، نکات مدنظر خود را مطرح خواهم کرد.
علی اسمعیلی اردکانی| متغیر دگرگونی نظم و نظام بین‌الملل‌ متغیری بسیار مهم در اتخاذ نوع استراتژی‌های اقتصادی، امنیتی و سیاسی از سوی رهبران آلمان است. پیش از این، فهم از دگرگونی‌های نظام بین‌الملل در اوایل قرن بیست‌ویک و پایدار ندانستن نظام تک قطبی باعث شده بود آلمانی‌ها نسبت به همراهی کامل با آمریکا در موضوعات مختلف بین‌المللی از جمله همکاری در جنگ عراق دچار تردید شوند، بر خلاف تلاش آمریکا برای فشار حداکثری برای ضربه به قدرت صادراتی چین و یا تحریم کامل روسیه، پیمان راهبردی تجاری خود را با این دو کشور حفظ کنند یا اینکه بعد از هشتاد سال از جنگ جهانی دوم و با توجه به جهت‌گیری‌ها و ائتلاف‌های جدید در عرصه بین‌المللی از لهستان عذرخواهی کنند.
امروز و در نزدیک به پایان دهه دوم قرن بیست و یکم با مطالعه دو مرور و نقد از کتاب یوشکا فیشر وزیر اسبق امور خارجه آلمان به نام «زوال غرب: اروپا در نظم جهانی قرن 21»، اهمیت این متغیر بیش از هر زمان دیگری در نظر نگارنده تثبیت شد. در ادامه ضمن توضیح موضوعات اساسی کتاب (با بهره‌گیری از معرفی پاول هوکنش و اولیور اوستکونیل)، نکات مدنظر خود را مطرح خواهم کرد.
یوشکا فیشر وزیر امور خارجه اسبق آلمان و معاون صدراعظم آلمان(1998-2005) به گفته پاول هوکنش، تحلیل‌گر سیاسی آلمانی، در دور هفت ساله حضور خود در وزارت امور خارجه برای پویایی سیاست خارجی آلمان و گسترش اتحادیه اروپایی در مرکز این قاره بسیار فعال عمل کرد. این پویایی از سوی یک اروپایی پرشور با وفاداری به شراکت فراآتلانتیک همراه بود اما این همراهی به میزانی نبود که آلمان خود را به طور کامل فرمانبردار آمریکا نشان دهد. نمونه موفق حفظ این تعادل به اعتقاد فیشر به رد درخواست بوش پسر از سوی آلمان برای همراهی این کشور در جنگ عراق بود.
وزیر اسبق امور خارجه آلمان در کتابش با طرح موضوعاتی از قبیل روی کار آمدن ترامپ، مساله برگزیت، رشد چین، رویکرد تهاجمی روسیه و ملی‌گرایی روز افزون اروپا مهم‌ترین استدلال‌های خود را درباره زوال اروپا و غرب مطرح می‌کند. فیشر اگرچه روی کار آمدن ترامپ و طرح مساله برگزیت را به عنوان دو نشانه پررنگ وسرعت گرفتن زوال غرب می‌داند، اما معتقد است حتی با ورود کلینتون به کاخ سفید و طرح نشدن مساله برگزیت باز چیزی در مورد افول تدریجی غرب عوض نمی‌شد. زوال تدریجی از نظر وی در مقابل فروپاشی قرار می‌گیرد که شوروی پیش از این در دهه 90 میلادی تجربه کرده بود، اما زوال در غرب به شکل تدریجی و از آغاز قرن بیست و یکم آغاز شده است.
زوال تدریجی غرب آغاز شده است زیرا اروپا بهترین فرصت ممکن را برای بهبود شرایط کنونی، در دهه90 میلادی و بعد از فروپاشی شوروی از دست داد. زمانی که اروپا می‌بایستی به جای تحقیر شوروی و تزریق مداوم احساس بازنده بودن، این کشور را به عنوان بخشی از خود می‌پذیرفت تا اکنون به عنوان یک تهدید دائمی تبدیل نشود. علاوه بر این تهدید، اروپا با چارچوب‌های امنیتی – نظامی ناکارآمد روبروست، نهادهای تاثیرگذار اروپایی قدرت پیشین خود را از دست داده‌اند، قوانین دسته جمعی در حوزه مهاجرت و آوارگی از سوی کشورهای مختلف رد شده، رژیم‌های تسلیحاتی و هسته‌ای در حال تضعیف شدن است، دوران طلایی همبستگی و انسجام فراآتلانتیک به پایان رسیده و با رفتن ترامپ نیز به حالت پیش از آن برنمی‌گردد.
معاون اسبق صدر اعظم آلمان با تاکید بر تاخیر اروپا در فهم اینکه تحولات اساسی مرتبط باقدرت در نظم و نظام بین‌الملل در آسیا اتفاق خواهد افتاد، نسبت به مساله رشد چین و لزوم توجه بیشتر به روابط با این قدرت آسیایی واکنش نشان می‌دهد. علاوه بر این تاخیر در فهم تحولات کلان بین‌المللی، تنش‌های موجود در اروپا بین ملی‌گرایی و بین‌المللی‌گرایی، بین محافظه‌کاری و کسانی که معتقد به ایفای نقش فعال و مشارکت جدی اروپا در ساختن نظم جدید جهانی هستند باعث شده تا نتوان آینده‌ای روشن برای اروپا متصور شد. اروپا در شرایط کنونی نه به لحاظ ذهنی و نه به لحاظ سیاسی آماده دگرگونی در حال اتفاق و شکل‌گیری نظم جهانی دوگانه چین-آمریکا نیست. مساله‌ای که به دلیل نبود یک فهم دقیق از جایگاه اروپا در نظم بین‌الملل جدید، یک فاجعه است. فاجعه بودن این مساله از نظر فیشر را می‌توان از این زوایه توضیح داد که در نظم و نظام جهانی با محوریت آمریکا و چین، اروپا چه به شکل مجموعه‌ای از کشورها و چه به شکل اتحادیه، بدون داشتن یک طرح مشخص امنیتی یا از صحنه بازیگری جهانی حذف خواهد شد یا اینکه تا مدت‌ها فرمانبردار نظم مورد نظر کشوری مثل چین خواهد بود.
در شرایط دگرگونی بین‌الملل تصویر شده توسط فیشر، رشد چین و در نتیجه شکل‌دهی به قرن چینی با توجه به ابتکاراتی مانند یک کمربند یک راه و همراهی کشورهای نوظهور با آن ممکن خواهد شد. چین اگرچه به راحتی از قدرت نرم آمریکا عبور نمی‌کند، اما با فهم دقیق نسبت به عامل موثر در ایجاد برتری جهانی یعنی فن‌آوری‌های نوآورانه توانسته «شنژن» را در مقابل «سیلکون ولی» ایجاد کند. این تحول در حالی صورت گرفته که اروپا بر خلاف قرن بیستم که دست بالای تکنولوژیکی را داشت، در قرن بیست و یکم نه تنها هیچ مزیتی در این حوزه ندارد، بلکه شرکت‌های معتبر بین‌المللی برای جذب سرمایه در این حوزه هم ندارد. در این شرایط که اروپا را بحران اقتصادی، انزوا و ملی‌گرایی افراطی فراگرفته، پیشنهاد فیشر به پیش بردن اروپا با کمک ایده‌های پیشروانه مکرون درباره تصمیم‌گیری کشورها موثر اروپایی به جای تصمیم‌گیری بر اساس اتفاق آرا است. اینکه در این شرایط مرکل و مکرون تلاش خود را برای حفظ اتحادیه انجام دهند.
عقل نقاد و آینده اروپا
اگرچه به فیشر این انتقاد وارد است که به اندازه طرح مسائل و مشکلات پیش روی اروپا، ایده‌های جدیدی برای حل آنها مطرح نکرده است اما با الهام از مقاله کانت یعنی «روشنگری چیست؟» می‌توان کتاب فیشر را یک ارزیابی انتقادی و در عین حال روبه جلو از شرایط حال حاضر اروپا ارزیابی کرد. جایی که کانت، تفاوت میان دوران پیشا روشنگری با روشنگری را در بهره‌گیری انسان از عقل نقاد می‌دانست. جایی که عزم و شهامت در به کارگیری فهم خود بدون راهنمایی دیگری مبنای عمل انسان‌ها قرار گرفت. با این الهام، کتاب فیشر را می‌توان نماد عقل نقاد اروپا در شرایط بحرانی پیش‌رو دانست. این کتاب در دوران بحران اروپایی می‌تواند نقطه اتکای رهبران اروپا برای اجرایی کردن ایده‌های جمعی باشد. این کتاب نماد عقل نقاد عصر اطلاعات و ارتباطات است که در آن زنگ خطر برای جایگاه آتی اروپا در نظم جهانی به صدا درآمده است.
اما فراسوی فهم درست نخبگان اروپایی در نقد وضعیت خود که نمونه دیگری از آن را در سخنرانی 27اوت 2019 امانوئل مکرون در کنفرانس سالانه ی با سفرای آن کشور و شهامت به کارگیری فهم و عقل خود نقاد باید به آنها گوشزد کرد که دفاع تمام قد و تلاش برای اجرایی کردن توافق برجام فارغ از تمام بازی‌های سیاسی و غیر سیاسی آن می‌تواند نقطه اتکای اروپا برای رسیدن به اعتبار و منزلت بین‌المللی باشد. برجام به عنوان کامل‌ترین و قوی‌ترین سند عدم اشاعه هسته‌ای تاریخ جهان می‌تواند سکوی پرتاب اروپا به سمت یک هویت سیاسی مستقل از آمریکا باشد. ایستادگی تمام قد برای حفظ برجام و انجام تعهدات نسبت به ایران می‌تواند یکی از نقاط اتصال اروپا کنشگری موثر در عرصه بین‌المللی باشد.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/59798/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

روز خوش بورس؛ جهش 78 هزار واحدی شاخص

اسنپ تخفیف ویژه مؤسسات نیکوکاری را تمدید کرد

صدور و تمدید 3259 مجوز سرمایه گذاری در سال 1402 در قشم/ 54 طرح جدید اقتصادی به بهره برداری رسید

قاضی زاده هاشمی: بنگاه های اقتصادی بنیاد شهید واگذار می شود

یکی از زیباترین مناظر گله اسب‌های وحشی

صحنه ای نفس گیر از کمک به یک کوسه برای بازگشت به آب

پنگوئن رباتیک با سرعت و چالاکی در زیر آب حرکت می‌کند

نمایی از داخل کپسول فضانوردی Orion

طلبِ عشق زهر بی سروپایی نکُنیم….!

جعفرزاده: نه رئیسی، رئیس جمهور دو دوره ای می شود نه بایدن

سپاه درخصوص «عملیات وعده صادق» پیام داد؛ تشکر از مردم و خط‌و‌نشان برای دشمنان

رسانه‌های صهیونیستی: 250 هزار فلسطینی رفح را ترک کرده‌اند

آلمان 4 پاتریوت دیگر می‌خرد

اهدای 100 هزار گل لاله به شهر جنگ‌زده اوکراین

افت محسوس قیمت سکه امامی؛ عقبگرد دلار به کانال 65 هزار تومانی

فعال سیاسی: بدون تغییر در تیم اقتصادی دولت نباید منتظر بهبود اوضاع بود

خط فقر 150 هزار تومانی در سال 84

تأیید بیمه مرکزی نسبت به افزایش سرمایه‌ی بیمه دی

نسبت به ادامه زندگی تا ابدیت چه آمادگی باید داشته باشیم؟

شگفت‌زدگی جالب یک بلاگر خارجی بعد از دیدن شیراز

گوناگون/ روش پاسخ به حمله دشمن در کلام امیرالمؤمنین (ع)

دره های زیبای الموت قزوین

کاخ رسانه تصاویر جالبی از فرود مجدد فالکون 9

یک اردیبهشت سالروز درگذشت شاعر و نویسنده ممتازِ معاصر، ملک‌الشعرا بهار

حسین شریعتمداری: حمله اسرائیل مانند توپ میرزا آقاسی، صدراعظم محمدشاه قاجار بود

رضا نصری: زبان ایران باید در مقابل اسرائیلِ یاغی و قانون‌شکن زبان قانون و منطق و متانت باشد!

صفر تا صد برنده و بازنده عملیات ایران علیه اسرائیل در 3 دقیقه

شمار شهدای غزه به 34 هزار و 49 نفر رسید

آوارها در غزه وسیله‌ای برای سرگرمی کودکان شد

اعتراض مردم انگلیس به وتوی آمریکا علیه فلسطین

تجمع مردم لبنان در مقابل سفارت اردن

جولان گرانی در کالاهای اساسی؛ حبوبات 30 درصد گران شد

افزایش نرخ سود بین بانکی در هفته پایانی فروردین ماه

جامعه ایثارگری از بنیاد شهید و امور ایثارگران انتظاری جز تکریم ندارند

مناظر خیره کننده از دریاچه قلبی شکل

دره انجیرک تا مرخیل؛ تصاویری زیبا از بکرترین نقاط زاگرس

روشی برای نقشه‌برداری از نانوحفره‌های روی غشاء ارائه شد

نروژ بزرگترین کشتی‌های هیدروژنی جهان را می‌سازد

کناره‌گیری نویسندگان از «انجمن قلم آمریکا» در حمایت از غزه

ارزیابی دستگاه‌های اجرایی در برابر تهدیدات با حضور رئیس ستادکل نیروهای مسلح

سردار شکارچی: قدرت بازدارندگی ایران مانع تهاجم دشمنان است

واکنش سفارت ایران در لندن به کمپین نمایندگان پارلمان انگلیس علیه سپاه

وزیر دفاع سابق آمریکا: سکوت ایران و اسرائیل می‌تواند نشانه پایان تنش‌ها باشد

اظهارنظر بولتون درباره واکنش ناچیز رژیم صهیونیستی: ایران در این مورد خیلی خیلی خوش‌شانس بود

شبکه 12 تلویزیون رژیم اسرائیل: ایرانی‌ها ما را مسخره‌ می‌کنند

دیدار ماکرون با میقاتی در پاریس

زخمی شدن 5 نوجوان بر اثر تیراندازی در مریلند

واکنش نماینده مجلس به ادعای دولت درباره قیمت دلار 100 هزار تومانی

جامعه ایثارگری از بنیاد شهید و امور ایثارگران انتظاری جز تکریم ندارد

رقص زیبای ماهی های کوچولوی آبی