ایران پرسمان

آخرين مطالب

سرمقاله سیاست روز/ الزامات میانجی‌گری موفق خبر خوب

  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - سرمقاله سیاست روز/ الزامات میانجی‌گری موفق
٢
٠
سیاست روز / « الزامات میانجی‌گری موفق » عنوان سرمقاله روزنامه سیاست روز به قلم قاسم غفوری است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
منابع خبری از سفر عمران خان نخست وزیر پاکستان به تهران و سپس ریاض خبر داده اند در حالی که محور این سفر نیز طرح پاکستان برای آنچه میانجی گری میان ایران و عربستان عنوان شده است. نگاهی به سیاست‌‌های منطقه ای پاکستان به ویژه در دوره عمران خان نشان می‌دهد که این کشورها سیاست تعاملی سراسری با کشورهای منطقه ای و فرامنطقه ای را در دستور کار دارد به ویژه اینکه اعتماد گسترده و همکاری همه جانبه این کشور با آمریکا، دستاورد چندانی برای آن به همراه نداشته است چنانکه عمران خان بارها بر اشتباه بودن اعتماد به آمریکا تاکید کرده است.
با توجه به این سیاست منطقه ای می‌توان گفت که ایران و عربستان جایگاه خاصی برای پاکستان دارند چرا که از یک سو ایران با 900 کیلومتر مرز مشترک همسایه مهمی برای اسلام آباد است و از سوی دیگر عربستان به عنوان منبع اقتصادی برای پاکستان دارای اهمیت است که ارتباط سعودی با برخی جریان‌‌های بحران ساز در پاکستان نظیر طالبان زمینه ساز برخی رویکردهای اجباری اسلام آباد به تعامل با سعودی شده است.
براین اساس رویکرد میانجی گرایانه عمران خان در کنار پرستیژ و دستاوردهایی که در عرصه داخلی برای وی به همراه دارد در عرصه اقتصادی نیز کارکرد بسیاری برای این کشور خواهد داشت به ویژه اینکه ثبات در منطقه تاثیر قابل توجهی بر امنیت این کشور دارد.
تلاش عمران خان برای آنچه میانجی گری میان تهران ـ ریاض نامیده می‌شود در حالی صورت می‌گیرد که یک اصل اساسی در این عرصه مطرح است و آن اینکه جمهوری اسلامی ایران همواره بر تعامل و نزدیکی با کشورهای منطقه تاکید داشته و دارد و لذا با میانجی و بدون میانجی حاضر به گفت وگو با عربستان و سایر کشورهای منطقه است. براین اساس عمران خان عملا در تهران کار چندان دشواری برای جلب رضایت ایران ندارد و بخش سخت تحرکات وی قطعا در ریاض خواهد بود. مواضع دولتمردان سعودی تا همین امروز نشان می‌دهد که آنها همچنان در تصورات و تخیلات خود ساخته ای هستند که هیچ پشتوانه ای برای آنها وجود ندارد. آنها همچنان از زبان تهدید و مقابله سخن می‌گویند چنانکه عادل الجبیر که سیاستهایش زمینه ساز انزوا و انزجار جهانی از سعودی شده بر مقابله منطقه ای با تهران تاکید و تلاش نموده تا از سیاست ایران هراسی برای پنهان سازی جنایات سعودی در یمن بهره گیرد. حتی بن سلمان ولیعهد سعودی نیز در گفتگو با نشریه آمریکایی از گفتگو سخن گفته تحت تاثیر القائاتی همچون الجبیر عملکردی واقعی برای گفتگو از خود نشان نداده و مواضع غیر اصولی سعودی همچنان ادامه دارد که استمرار تجاوزات به یمن و نیز انتشار برخی اخبار مبنی بر شرارت سعودی در آب راه‌‌های بین المللی نظیر حمله موشکی صورت گرفته به نفت کش ایرانی در دریای سرخ منتشر می‌شود که ابهام در صداقت رفتاری سعودی را بیشتر می‌سازد.
این رفتارها در حالی از سوی سعودی صورت می‌گیرد که جمهوری اسلامی ایران در کنار اقداماتی که از گذشته تاکنون برای تعامل با همسایگان داشته، طی ماه‌‌های اخیر ابتکارات متعددی را در راه تحقق عملی این رویکرد مطرح کرده است یکی از این طرح‌‌ها که از سوی ظریف وزیر خارجه جمهوری اسلامی مطرح شده طرح «عدم مداخله و عدم تجاوز در جامعه هرمز» است و طرح دیگر نیز توسط رئیس جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل تحت عنوان« ائتلاف صلح و امید برای امنیت خلیج فارس» است.
طرح‌‌های مذکور در کنار تحقق امنیت بومی منطقه، مولفه‌‌هایی مهم برای توسعه همکاری‌‌ها و تعاملات میان کشورهای منطقه خواهد بود. ایران همزمان طرح‌‌های اجرایی برای پایان بحران یمن ارائه کرده و ابتکار تهران برای حل بحران سوریه در قالب مذاکرات آستانه و سوچی را نیز باید به این ابتکارات افزود.
در همین حال مسئله فلسطین به عنوان یکی دیگر از نقاط اشتراک کشورهای منطقه مطرح است که تهران نیز طرح‌‌های جامعی برای همگرایی منطقه علیه رژیم اشغالگر و حمایت از فلسطین ارائه کرده که می‌تواند تحقق بخش حقوق ملت فلسطین باشد.
آنچه در این عرصه باید مورد توجه باشد آن است که عربستان با رویکرد منطقی و تعاملی در قبال این ابتکارات می‌تواند گام مقدماتی برای نشان دادن حسن نیت خود برای آغاز گفتگوهای منطقه ای بردارد. پاکستان نیز که به دنبال میانجی گری میان تهران و عربستان است می‌تواند محور رایزنی‌‌های خود با مقامات سعودی را برای تشریح دستاوردهای منطقه ای ابتکارات جمهوری اسلامی و قانع سازی آنها برای تغییر رفتار از خصومت ورزی و بازی در زمین آمریکا به رویکرد تعاملی صادقانه معطوف سازد.
در جمع بندی نهایی از آنچه ذکر شد می‌توان گفت که عمران خان زمانی می‌تواند به اهداف میانجی گرایانه خود دست یابد که سعودی صداقت رفتاری در پیش گیرد و به جای بازی با کلمات، در عمل تغییر رفتارش را از خصومت به تعامل به اثبات رساند.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/60239/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واکنش نماینده مجلس به ادعای دولت درباره قیمت دلار 100 هزار تومانی

جامعه ایثارگری از بنیاد شهید و امور ایثارگران انتظاری جز تکریم ندارد

رقص زیبای ماهی های کوچولوی آبی

اینتل بزرگترین رایانه نورومورفیک جهان را ساخت

چهار سؤالی که ارسطو به آنها پاسخ می‌دهد

چالش مرندی برای مجری معروف انگلیسی: در برنامه‌ات فیلم سرهای بریده‌شده اسرائیلی‌ها را نشان بده!

امیرعبداللهیان: نتانیاهو از کنترل خارج شده و باید مهار شود

فرمانده ارتش به فرمانده سپاه پیام داد

وداع تلخ مادر با کودک خردسالش که در بمباران صهیونیست‌ها به شهادت رسید

آزمایش یک موشک قاره پیمای جدید در کره شمالی

نابودی بزرگترین مرکز داروسازی نوار غزه به دست اشغالگران صهیونیست

تکذیب افزایش مجدد دستمزد کارگران

وعده مقام وزارت نیرو برای رفع مشکلات فنی انتقال برق ایران، آذربایجان و روسیه

شروع یک انقلاب در درمان طاسی سر

جایگاه و شان ایثارگران معزز در این نظام بسیار بالا و ویژه است

با تمام توان پیگیر حل مشکلات جامعه ایثارگری استان هستیم

دیدار دکتر رئیسی با مادر شهیدان طوسی و مادربزرگ شهید مدافع حرم محمدرضا دهقان

پاسخگویی سلمانی به جامعه ایثارگری در میز خدمت نماز جمعه تبریز

برگزاری اولین همایش حقوق شهروندی و ایثار استان کرمان با حضور مدیرکل حقوقی و معاضدت قضایی بنیاد شهید و امور ایثارگران

لیز خوردن خودرو در خیابان برفی

شاخ به شاخ دو خودرو با هم

پیست مسابقات فرمول یک با آسفالت نانویی روکش شد

میزان موفقیت‌ ‌عملیات وعده صادق از زبان جانشین فرمانده‌ کل سپاه

آمریکا هرگونه حمله هوایی در عراق را رد کرد

دفاع هوایی روسیه 50 پهپاد اوکراینی را ساقط کرد

ازدواج سه زوج فلسطینی در دل جنگ

زلنسکی: ناتو باید روشن کند متحد کی‌یف هست یا نه

دردسرهای بزرگ اصولگرایان

ایران و اسرائیل در منطقه خاکستری

طلای جهانی از رکورد فاصله می‌گیرد؟

بانک جهانی: فقر مطلق در ایران کاهش یافت

کارواش خانگی مدل Gunjet

زیبایی های یک پل در میان ابر ها

این رفتار ها رو از کجا یاد میگیرین آخه!

ساحل زیبای اقیانوس هند

کی حاضره امتحانش کنه؟

مطالعه جدید؛ ژن‌های قدرت می‌توانند از ما در برابر بیماری و مرگ زودرس محافظت کنند

تصاویری شگفت‌انگیز از سحابی Orion

بخشی از کتاب/ وقتی طوفان تمام شد...

نورنیوز: خبرسازی رسانه‌های غربی درمورد آسیب دیدن سامانه‌های پدافندی ایران تکذیب شد

ناوگروه‌های ایران در کدام دریاها هستند؟

دستورکار هفته جاری مجلس

اعتراض دانشجویان دانشگاه آمریکایی کلمبیا به اخراج حامیان فلسطین

دستگیری چند کارمند شرکت گوگل پس از اعتراض به همکاری این شرکت با اسرائیل

اشک‌های نماینده مالت از سخنان نماینده فلسطین درباره رنج‌ها و سربلندی غزه

ده بلایی که نتانیاهو بر سر اسرائیل آورد!

ریچارد‌ هاس: ایران می‌تواند تنگه هرمز را ببندد

سرمقاله سیاست روز/ ناگزیرهای غرب

روایت جالب یک اقتصاددان از دلیل افزایش عجیب قیمت طلا

طبیعت زیبای لرستان