ایران پرسمان

آخرين مطالب

اما و اگرهای میانجیگری عمران خان تحلیل روز

اما و اگرهای میانجیگری عمران خان
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - اما و اگرهای میانجیگری عمران خان
٢٠٢
٠
الف / متن پیش رو در الف منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
عمران خان، نخست وزیر پاکستان صبح روز یکشنبه وارد تهران شد و درباره کاهش تنش ها در منطقه خلیج فارس بین ایران و عربستان به رایزنی و مذاکره پرداخت. قبل از آغاز سفر عمران خان به ایران، روز شنبه وزارت خارجه پاکستان با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد هدف اصلی سفر نخست وزیر به ایران ارائه ابتکاری برای برقراری صلح بین ایران و عربستان است.
مشخص نیست عمران خان تا چه میزان موفق شده دیدگاه های ایران و عربستان را بهم نزدیک نماید. اما نخست وزیر پاکستان بدلیل اینکه روابط خوبی هم با تهران و هم با ریاض دارد می تواند گزینه مناسبی برای میانجی گری بین طرفین باشد. بدون شک اگر نخست وزیر پاکستان در این راه توفیقی کسب کند امتیاز ویژه ای در کارنامه وی به حساب خواهد آمد که هم موجب ارتقای اعتبار وی در صحنه داخلی پاکستان و هم افزایش جایگاه منطقه ای وی خواهد شد.
از سوی دیگر مقامات و مسئولان ایران همیشه تاکید ویژه ای بر پایان جنگ یمن و بمباران مردم بی گناه این کشور داشته اند. موضوعی که دیروز در دیدار رهبر انقلاب با عمران خان نیز مورد تاکید ایشان قرار گرفت.
حضرت آیت الله خامنه ای در دیدار عمران خان بیان داشتند: جمهوری اسلامی ایران از مدتها قبل طرحی چهار ماده‌ای برای توقف جنگ در یمن ارائه کرده است و پایان این جنگ، می‌تواند تأثیرات مثبتی در منطقه به دنبال داشته باشد.
ایران از چند ماه قبل تلاش های گسترده ای را برای کاستن از تنش ها در منطقه آغاز کرده بود. به همین دلیل بود که حسن روحانی در سخنرانی خود در نشست سازمان ملل از ابتکار ایران درباره طرح صلح هرمز سخن گفت و چند روز بعد نیز محمدجواد ظریف در روزنامه الرای کویت به تشریح جزئیات این طرح پرداخت.
عربستان سعودی پس از سال ها تنش آفرینی در منطقه و دخالت در یمن، عراق، سوریه، لبنان و ...که تقریباً از زمان روی کار آمدن ملک سلمان و محمد بن سلمان آغاز شده بود اخیراً گام هایی را برای آغاز گفت و گو جهت کاهش تنش های منطقه ای برداشته بود. به همین دلیل بود که در ماه های اخیر، اخباری از وساطت و میانجی گری عادل عبدالمهدی، نخست وزیر عراق و عمران خان منتشر شده بود.
البته در چند هفته گذشته دو اقدام در منطقه صورت گرفت که تا حدی می تواند به عنوان مانع و خلل در ادامه این فرایند عمل کند. به این مسئله می توان یک ابهام را نیز افزود که پای دونالد ترامپ را به قضیه باز می کند.
از یک ماه قبل تا کنون در سه مرحله نیروهای آمریکایی در عربستان افزایش یافته است. در مرحله اول واشنگتن اعلام کرد که 200 نظامی را به عربستان اعزام کند، در مرحله بعد از 1800 سرباز سخن گفته شد و دو روز قبل نیز مارک اسپر مدعی شد 300 نظامی دیگر بدلیل ادامه تهدیدها علیه ریاض به این کشور اعزام خواهند شد.
اتفاق دوم اما روز جمعه رخ داد و نفتکش ایرانی سابیتی در دریای سرخ و در نزدیکی جده هدف حمله قرار گرفت. در پی وقوع این اتفاق علی شمخانی روز شنبه هشدار داد«سرنخ‌های اصلی ماجراجویی خطرناک حمله به نفت کش ایرانی سابیتی در دریای سرخ به دست آمده و ایران این موضوع را بدون پاسخ نمی‌گذارد»
البته عادل الجبیر، وزیر مشاور در امور خارجی عربستان سعودی مدعی شد که ریاض در سانحه‌ای که برای نفتکش سابیتی در دریای سرخ پیش آمده دست نداشته است. اما حسن روحانی دیروز در نشست خبری مشترک با نخست وزیر پاکستان گفت: سرنخ‌های عامل حمله موشکی به نفتکش ایرانی را داریم که برای نخست وزیر پاکستان بیان و اعلام کردیم تحقیقات‌مان تا رسیدن به نتیجه نهایی و روشن شدن مسئله ادامه دارد.
رئیس شورای عالی امنیت ملی هشدار داد: این که کشوری فکر کند می‌تواند در منطقه ناامنی ایجاد کند و پاسخ دریافت نکند اشتباهی محض خواهد بود.
مشخص نیست دقیقاً منظور روحانی کدام کشور می باشد اما در رسانه ها از عربستان و رژیم صهیونیستی به عنوان عاملان این حمله نام برده اند.
موضوع دیگر رویکرد دونالد ترامپ نسبت به کاهش تنش ها در منطقه خلیج فارس است؛ در واقع از آن جا که عربستان سعودی سیاست مستقلی در برابر ایران ندارد و در بیشتر مواقع در صفحه شطرنج آمریکایی ها بازی می کند باید دید واشنگتن چگونه با این موضوع برخورد خواهد کرد.
البته برخی نیز بر این اعتقاد هستند گرفتار شدن عربستان در باتلاق یمن موجب شده که به فکر چاره ای برای خروج از این وضعیت باشد و به همین دلیل به فکر کاهش اختلافات با ایران افتاده است.
بدون شک فعلاً نمی توان با حدس و گمانه زنی ها قضاوت کرد. بلکه مهم سیاست عملی ریاض در هفته ها و ماه های آینده است که تعیین می کند ملک سلمان و پسرش تا چه اندازه خواهان پایان تنش ها در منطقه علی الخصوص جنگ یمن هستند.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/60833/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اتفاق جدید در بازار مسکن؛ خریداران مسکن و مستاجران منتظر تغییر باشند

قیمت این خودرو 30 میلیون تومان ارزان شد

هوای تازه/ نه اژدهاست که کرم شب است اسرائیل

4گوشه دنیا/ کشف کلاه‌خودی از 2500 سال قبل

نماهنگ سرود «حریفت مُنُم»

ایران می تواند پرتاب انسان به فضا را رقم بزند؟

بزرگترین چاپگر 3بعدی جهان یک خانه را در 80 ساعت می‌سازد

دلبر و یار من تویی رونق کار من تویی

رئیسی: هرکجای کشور فسادی دیده شود مطلقا به فساد و مفسد رحم نخواهد شد

انتقاد فلاحت پیشه به ادعای کریمی قدوسی درباره بمب اتم

ایران: تحریم‌های یکجانبه علیه سوریه باید لغو شود

ریابکوف: کاهش روابط با آمریکا را بررسی می‌کنیم

آخرین وضعیت از گورهای دسته جمعی بیمارستان ناصر

نجات روسیه با اقتصاد موازی

اصفهان؛ میخی بر تابوت اسرائیل

نمایندگانی که از رئیسی دعوت کردند باید در برابر ناکارآمدی دولتش پاسخگو باشند

گل‌درشت‌گویی ماورایی سریال ده‌نمکی

شیائومی نیامده رکورد زد!

نرخ مصوب انواع میوه اعلام شد؛ قیمت گوجه سبز سر به فلک کشید!

راه جلب عنایت امام زمان (عج)

خالد نبی؛ زیارتگاهی شگفت‌انگیز در دل طبیعت

تصاویری از پنل‌های خورشیدی جدیدی که در هر مکانی امکان نصب آن وجود دارد

برای خریدن کتاب هایی درباره اهل بیت(ع) به چه چیزهایی باید توجه شود؟

تحریم‌ مشترک انگلیس، آمریکا و کانادا علیه ایران

تداوم حملات حزب‌الله لبنان به شمال فلسطین اشغالی

ادامه سرکوب دانشجویان حامی فلسطین در آمریکا

202 روز جنگ غزه به روایت آمار و ارقام

تصاویر جدید از سرکوب تظاهرات همبستگی با غزه در دانشگاه سوربن فرانسه

«اقتصاد» میدان شلغم‌فروشان شده است!

شاهکار ایرانی در سریلانکا

بی‌رمقی اونس جهانی برای سومین روز متوالی

مطالبه‌گری؛ مهمترین برنامه عملیاتی بنیاد شهید و امور ایثارگران در دولت سیزدهم

نحوه تنظیم آینه ها در خودروی فورد کراون

شاخ به شاخ عجیب دو ماشین در آزادراه!

نتیجه حواس پرتی پشت فرمون؛ کنترلش و از دست داد!

کتک‌کاری یک مسافر با راننده اتوبوس در آمریکا

هوش مصنوعی و احتمال جنگ و فروپاشی اجتماعی

وقتی درد دل می‌کند؛ گوش باش، نگاه باش

خانجانی: توئیت فضائلی جریان به ظاهر ارزشی را آشفته کرد

علیرضابیگی: دولت ناکارآمدی و مشکلاتش را به سفره مردم منتقل کرد

هیاتی از مصر به سرزمین‌های اشغالی می‌رود

نمایش جدید آمریکا درباره غزه: تعیین نماینده ویژه!

استاد دانشگاه کلمبیا در اعتراض به سرکوب دانشجویان خواستار استعفای رئیس دانشگاه شد

«طوفان اقصی» کار این ژنرال اسرائیلی را ساخت

هشدار درباره آینده اقتصاد ایران

مهاجرت با ویزای جعلی

فیلمی که آمریکا را به وحشت انداخت!

مقایسه نرخ رشد اقتصادی ایران در میان اقتصادهای بزرگ دنیا

اختلاف بر سر افزایش حقوق بازنشستگان؛ مبنا کدام قانون باید باشد؟

گناهان زبان؛ بداخلاقی