ایران پرسمان

آخرين مطالب

پیام عملی اروپا به ایران درباره برجام سیاست روز

پیام عملی اروپا به ایران درباره برجام
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - پیام عملی اروپا به ایران درباره برجام
٧
٠
نامه نیوز / از دید مقامات آمریکایی و اروپایی، توافق جدید باید دربرگیرنده دغدغه های منطقه ای، موشکی و هسته ای آنها باشد. به علاوه آنکه باید در توافق جدید، مکانیسمی برای دائمی کردن محدودیتهای در نظر گرفته شده برای ایران کرد.
طی روزهای اخیر، مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا و برایان هوک نماینده ویژه ایالات متحده در امور ایران هر دو از همراهی اتحادیه اروپا با واشنگتن در خصوص انعقاد توافق جدید با ایران خبر داده‌اند. در جریان ملاقاتها و مذاکراتی که در نیویورک میان مقامات اروپایی با ترامپ صورت گرفت نیز امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه و بوریس جانسون نخست وزیر انگلیس نیز حمایت خود را در خصوص «عبور از برجام» و رسیدن به یک «توافق جدید» اعلام کردند. از دید مقامات آمریکایی و اروپایی، توافق جدید باید دربرگیرنده دغدغه های منطقه ای، موشکی و هسته ای آنها باشد. به علاوه آنکه باید در توافق جدید، مکانیسمی برای دائمی کردن محدودیتهای در نظر گرفته شده برای ایران کرد.
این به معنای بازگشت اتحادیه اروپا و آمریکا به سال 2017 میلادی است. زمانی که دونالد ترامپ به صورت رسمی در راس معادلات سیاسی و اجرایی ایالات متحده قرار گرفت، مذاکرات مستمری را با مقامات سه کشور اروپایی( آلمان، انگلیس و فرانسه) در خصوص «تغییر توافق هسته‌ای» آغاز کرد. در آن زمان نیز آنها از «توافق مکمل» یا «اصلاح برجام» سخن می‌گفتند، این در حالی بود که مقامات غربی به خوبی نسبت به «مغایرت موارد اصلاحی با اصل توافقنامه» آگاه بودند. هم اکنون، مقامات آمریکایی و اروپایی در صدد احیای مذاکرات سال2017(به صورت آَشکار) هستند زیرا در حوزه دیپلماسی پنهان، چنین مذاکراتی اساسا قطع نشده است.
بنابراین، در تحلیل رفتار مشترک آمریکا و اروپا، باید بازگشت به سال 2017 را به مثابه یک نقطه آَشکارساز در نظر بگیریم. سال 2017 میلادی، نقطه آشکارساز پیوستگی راهبردی ایالات متحده آمریکا و اتحادیه اروپا علیه ایران محسوب می شود. در آن زمان،ترزا می نخست وزیر سابق انگلیس و امانوئل ماکرون رئیس جمهور فرانسه نقش محوری و پررنگی در تعریف این نقشه مشترک ایفا کردند. برجام دفرمه شده، حفظ تعهدات هسته ای ایران ، خروج آمریکا از برجام، مهار قدرت موشکی ایران، متزلزل‌کردن قدرت منطقه‌ای ایران اجزا و قطعات کلان این پازل را تشکیل می‌دهند. تاکتیک‌های مقطعی و اخم و لبخندهای مقامات اروپایی و تاخیر هدفمند سه کشور آلمان، انگلیس و فرانسه در راه اندازی ساز و کار مالی ویژه(اینستکس) نیز اجزای کوچک این پازل را تشکیل می دهند.بنابراین، ما با منظومه پیچیده ای رو به رو هستیم که بر اساس یک نگرش سیستمی ساخته شده و در ذیل آن نیز میان ایالات متحده آمریکا و تروئیکای اروپایی، نوعی تقسیم وظیفه پنهان ( و در مواردی آشکار) صورت گرفته است.
تمرکز اتحادیه اروپا بر روی عبور از برجام و انعقاد توافق جدید سبب شده است تا تروییکای اروپایی دیگر رغبتی نسبت به انجام تعهدات قطره چکانی و حداقلی خود نیز در قبال توافق هسته ای نداشته باشند. یکی از این موارد،"اینستکس" است. در خصوص اینستکس همچنان با ابهامات فراوانی رو به رو هستیم؛ از جمله اینکه قرار بود اینستکس کانالی در راستای جبران بدعهدی آمریکا ذیل برجام توسط کل اتحادیه اروپا باشد، این درحالی است که در حال حاضر با تقسیم کار تروئیکای اروپایی یعنی سه کشور آلمان، فرانسه و انگلیس مواجه هستیم.ضمن آنکه سطح بندی و مرحله بندی کردن اینستکس نیز اساسا کارآیی آن را به صورت کامل از بین برده است.
اکنون اتحادیه اروپا نه تنها از یک سو این ساز و کار را پیچیده نشان داده، بلکه از سوی دیگر دست به تغییرات ساختاری در آن زده است. یعنی آنها نه تنها تعهدات خود را کاهش داده اند بلکه مطالباتی را نیز از ایران دارند. تمامی این موارد نشان می‌دهد که اروپا یک بازی هدفمند را آغاز کرده که در قبال ارائه یک ساز و کار مبهم که وضعیت حقوقی آن هم اصلا روشن نیست قصد دارد تا امتیازات تازه‌ای را افزون بر تعهدات برجامی از ایران دریافت کند.تاکیدات مکرر امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه در خصوص لزوم برگزاری مذاکرات موشکی با ایران ، نشان دهنده همین حقیقت است. فراتر از آن، چنانچه اشاره شد ظرفیت اینستکس بسیار محدود است. 80 درصد اقتصاد اروپا در دست بخش خصوصی و 20 درصد آن در بخش دولتی است. با این حال اتحادیه اروپا قصد ندارد همان 20 درصد ظرفیت اقتصادی دولتی خود را نیز در ساختار اینتسکس به گردش در آورد. اگر در کل بخواهیم در نظر بگیریم از 100 درصد اقتصاد اروپا کمتر از یک درصد از توان اقتصادی اروپا در مجرای اینستکس تعریف می‌شود.از این رو اینستکس» عملا تامین نیازهای نفتی، بانکی، اعتباری و خواسته‌هایی که ما به صورت برحق از طرف اروپایی داریم را انجام نمی‌دهد و آن را به مشکل روبرو می‌سازد.
در هر حال، شواهد موجود نشان می دهد که مقامات اروپایی دیگر تمرکزی بر روی ساختار اینستکس و عملیاتی کردن آن ( با هدف تامین واقعی نیازهای ایران ) ندارند و بر روی گزینه پیشنهادی کاخ سفید، یعنی انعقاد توافق جدید با ایران متمرکز شده اند. بدون شک اصرار بر کاهش تعهدات برجامی ایران و عدم پذیرش توافق محدود کننده جدید، موضوعاتی هستند که می تواند این پازل راهبردی – تاکتیکی مشترک آمریکا و اروپا را در هم فرو بریزد.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/61981/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واکنش همتی به سخنان قالیباف؛ زندگی را برای مردم سخت و پیچیده نکنید

سرقت عجیب سهمیه بنزین؛ مواظب کارت سوخت خود باشید!

گردشگری/ آبشار دوقلوی زمرد حویق در دل کوه‌های تالش

فرار کردن اسب‌ها در مرکز لندن

طبیعت چشم‌نواز دشت لاله‌های واژگون

ناسا 2 ماموریت رصد زمین را پس از 18 سال متوقف کرد

داستانک/ سمعک با کارکرد متفاوت

هلاکت 2 تروریست با عملیات پهپادی نیروهای امنیتی در اطراف زاهدان

سردار اشتری: شهید حجازی دارای سبک فرماندهی بود

سردار فدوی: نقش شهید حجازی در توانمندسازی مقاومت موثر است

غریب‌ آبادی: آمریکا صلاحیت ورود به عرصه حقوق بشر را ندارد

العربیه: مصر به اسرائیل پیشنهاد ازسرگیری مذاکرات در مقابل تعلیق عملیات رفح را داد

هشدار چین به آمریکا: بین تقابل و همکاری یکی را انتخاب کنید

جبهه پایداری معامله‌گر است

اسراییل‌ ضربه راهبردی خورده است

دردسر تیک‌تاک

ائتلاف غرب علیه نفت روسی

اتفاق جدید در بازار مسکن؛ خریداران مسکن و مستاجران منتظر تغییر باشند

قیمت این خودرو 30 میلیون تومان ارزان شد

هوای تازه/ نه اژدهاست که کرم شب است اسرائیل

4گوشه دنیا/ کشف کلاه‌خودی از 2500 سال قبل

نماهنگ سرود «حریفت مُنُم»

ایران می تواند پرتاب انسان به فضا را رقم بزند؟

بزرگترین چاپگر 3بعدی جهان یک خانه را در 80 ساعت می‌سازد

دلبر و یار من تویی رونق کار من تویی

رئیسی: هرکجای کشور فسادی دیده شود مطلقا به فساد و مفسد رحم نخواهد شد

انتقاد فلاحت پیشه به ادعای کریمی قدوسی درباره بمب اتم

ایران: تحریم‌های یکجانبه علیه سوریه باید لغو شود

ریابکوف: کاهش روابط با آمریکا را بررسی می‌کنیم

آخرین وضعیت از گورهای دسته جمعی بیمارستان ناصر

نجات روسیه با اقتصاد موازی

اصفهان؛ میخی بر تابوت اسرائیل

نمایندگانی که از رئیسی دعوت کردند باید در برابر ناکارآمدی دولتش پاسخگو باشند

گل‌درشت‌گویی ماورایی سریال ده‌نمکی

شیائومی نیامده رکورد زد!

نرخ مصوب انواع میوه اعلام شد؛ قیمت گوجه سبز سر به فلک کشید!

راه جلب عنایت امام زمان (عج)

خالد نبی؛ زیارتگاهی شگفت‌انگیز در دل طبیعت

تصاویری از پنل‌های خورشیدی جدیدی که در هر مکانی امکان نصب آن وجود دارد

برای خریدن کتاب هایی درباره اهل بیت(ع) به چه چیزهایی باید توجه شود؟

تحریم‌ مشترک انگلیس، آمریکا و کانادا علیه ایران

تداوم حملات حزب‌الله لبنان به شمال فلسطین اشغالی

ادامه سرکوب دانشجویان حامی فلسطین در آمریکا

202 روز جنگ غزه به روایت آمار و ارقام

تصاویر جدید از سرکوب تظاهرات همبستگی با غزه در دانشگاه سوربن فرانسه

«اقتصاد» میدان شلغم‌فروشان شده است!

شاهکار ایرانی در سریلانکا

بی‌رمقی اونس جهانی برای سومین روز متوالی

مطالبه‌گری؛ مهمترین برنامه عملیاتی بنیاد شهید و امور ایثارگران در دولت سیزدهم

نحوه تنظیم آینه ها در خودروی فورد کراون