ایران پرسمان

آخرين مطالب

سرمقاله اعتماد/ جای اعتراض خبر خوب

  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - اعتماد / « جای اعتراض » عنوان سرمقاله روزنامه اعتماد نوشته سیدعلی میرفتاح است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
در این روزها، مقامات جمهوری اسلامی، بیش از هر چیز بر این نکته تاکید دارند که «اعتراض حق مردم است، اما حساب اغتشاشگران را باید از معترضان سوا کرد.» این حرف درست به گفت‌وگوهای مردمی هم راه یافته، از اقشار مختلف می‌شنویم که شهروند معترض، پمپ‌بنزین آتش نمی‌زند، از فروشگاه‌های عمومی دزدی نمی‌کند و همشهریانش را در راهبندان‌های تصنعی گیر نمی‌اندازد. دی‌ماه نود و شش بود که مسوولان صراحتا حق اعتراض را بیش از گذشته به رسمیت شناختند و در گفته‌ها و نوشته‌های خود به آن اشاره کردند؛ حتی شورای شهر تهران جلسه فوق‌العاده تشکیل داد و جای اعتراض تهرانی‌ها را مشخص کرد هرچند طرح و تصویب شورای شهر راه به جایی نبرد و عملا جای اعتراض رسمیت نیافت. بحث حق و جای اعتراض مجددا این روزها به مناسبت غائله بنزین راه افتاده و مقامات اجرایی و قضایی و پارلمانی آن را بیان می‌کنند. روزنامه‌ها را خوانده باشید معاون حقوقی رییس‌جمهور و مسوولان عالی‌رتبه قوه قضاییه هم نه فقط در قبول آن، بلکه در ضرورت آن سخن گفته‌اند و گوش خود را به روی اعتراضات عمومی باز کرده‌اند. کور از خدا چه می‌خواهد جز دو چشم بینا. ما هم از حکومت چه می‌خواهیم جز آنکه صدای مردم را بشنود و نقد و اعتراض آنها را جدی بگیرد. از این هر دو مهم‌تر حکومت وظیفه دارد در اقناع مردم بکوشد و موافقت شهروندان را در همراهی با تصمیمات مهم جلب کند. باید که چنین رویکردی را- ولو با تاخیر- به فال نیک بگیریم و از آن استقبال کنیم و تا آنجا که زورمان می‌رسد موانع را از سر راهش برداریم و زمینه‌های اجرایش را فراهم آوریم. اما در این میان لازم است جلوی یک سوءتفاهم جدی را هم بگیریم. هم در 96 و هم در 98 از سخن بعضی مقامات چنین استنباط می‌شود که باید پارکی، محوطه‌ای، میدانی یا جایی را به اعتراض اختصاص دهند و از شهروندان معترض بخواهند که در کمال امنیت و آزادی به آنجا بروند و سر هر که می‌خواهند فریاد بکشند. احتمالا شنیده‌اید که هایدپارک لندن را مثال می‌زنند و تلویحا آن را یا فلان میدان را در ترکیه یا مصر الگو می‌گیرند. این کار شاید به لحاظ نمادین کار بدی نباشد، شهروندان هم از آن استقبال کنند، اما اگر بخواهیم حقیقتا به اعتراض‌ها و نقدها وقعی بگذاریم و از این طریق مردم را به مشارکت سیاسی،مدنی فرابخوانیم باید به روش‌های معقول و منطقی دیگری که موجه‌تر هم هست رو بیاوریم. اعتراض جا نمی‌خواهد بلکه به ابزار و ادوات مناسب نیاز دارد. بهترین ابزار نقد و اعتراض رسانه‌ها هستند که فعلا به هر دلیلی معترضان و منتقدان در شکل رسمی آن جا ندارند. در صدا و سیمای ما نه‌تنها سهمی به معترضان داده نمی‌شود بلکه صدای بخش‌هایی از حاکمیت نیز شنیده نمی‌شود. همین الان آمار بگیرید به تعداد قابل توجهی از مقامات سابق و لاحق جمهوری اسلامی برمی‌خورید که حق حضور در رسانه ملی را ندارند و نه‌تنها نمی‌توانند حرف خود را بزنند بلکه در برهه‌هایی نتوانسته‌اند از خود دفاع و رفع اتهام کنند. صداوسیما بیشتر بلندگوی یک جریان سیاسی است و اسم و رسم جریان رقیب فقط در اوقاتی برده می‌شود که بخواهند منکوب‌شان کنند و خطاهای‌شان را بشمرند. از آنجایی که عملا صدا و سیمایی جز رسانه ملی امکان برودکست ندارد، طبیعتا، هر آن که جز جریان سیاسی مسلط امکان عرض اندام ندارد. شاید بگویید شکل‌های دیگری از رسانه وجود دارند که محظورات صدا و سیما را ندارند، با آزادی عمل بیشتری می‌توانند صداهای دیگر را به گوش مردم و مسوولان برسانند. مثلا روزنامه‌ها با گرایش‌های متفاوت سیاسی از عهده چنین کاری برمی‌آیند.
این حرف درست است، اما از آنجایی که روزنامه‌ها روزهای سخت و پرالتهابی را طی کرده‌اند، اولا بسیار شکننده و آسیب‌پذیرند، ثانیا از شدت ضعف، صدای خودشان به گوش مخاطبان نمی‌رسد چه برسد به اینکه بلندگوی دیگری بشوند؛ ضمن اینکه در بهترین حالت روزنامه‌ها خیلی هنر کنند حرف منتقدان را بازتاب دهند. نقد کجا، اعتراض کجا؟ به جای اینکه دنبال جای اعتراض بگردیم، خوب است محمل‌های اعتراض را سامان دهیم و جامعه را از آفت تک‌صدایی دور نگه داریم. در همه‌جای دنیا مقدم بر جای اعتراض دست رسانه‌ها را بازمی‌گذارند تا گفتنی‌ها را- هر چه که هست- بگوید. برای اینکه شهر آرام باشد خوب است، بلکه ضروری است که روزنامه‌ها تند و تیز باشند و سیاستمداران از جناح‌های مختلف با هم دعوا کنند و توی سر و کله هم بزنند. دعوا در رسانه هم کم‌هزینه است هم پرفایده مهم‌تر از این دو به تلطیف جامعه کمک می‌کند، خاطر جامعه را آسوده می‌کند که صدایش شنیده می‌شود.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/70271/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تقویم تاریخ/ بیانیه سازمان ملل علیه سلاح‏های شیمیایی عراق بر ضد ایران

داستانک/ راه نجات

آغاز ثبت‌نام برنامه‌های روز و هفته جهانی نجوم از فردا

آیا ماه به زمین نزدیک است؟

ربات انسان‌نمای تسلا در آستانه عرضه به بازار

تشخیص نارسایی قلبی توسط هوش مصنوعی با اسکن پا

فرود زیبای مجدد فالکون 9

راه‌حل گران‌قیمت ناسا برای گردگیری در ماه

چرا با افزایش سن سرعت حرکت ما کم می‌شود؟

عشق زندگی می بخشد

یک جهان راز درآمیخته داری به نگاه

اکنون کجاست؟ کسی که فراموشش کردم

داستان دلنشین لیلی و‌ مجنون

با آنکه دلم از غم هجرت خون است

نظر رهبر انقلاب درباره اهمیت تاریخی و راهبردی عملیات وعده صادق

وعده خودرو و وام به نمایندگان در عوض رأی دادن به ریاست قالیباف صحت دارد؟

توصیه محسن رضایی به دولتمردان غربی: دست از حماقت بردارید

رئیسی: نگاه ایران به آفریقا راهبردی و مبتنی بر منافع جمعی است

اظهارات سخنگوی وزارت خارجه پاکستان درباره سفر رئیس جمهور ایران

دست ردِ پاکستان به سینه آمریکا در ارتباط با ایران

سخنگوی بورل: گنجاندن نام سپاه در فهرست سازمان‌های تروریستی ممکن نیست

اظهارات جدید معاون پارلمانی رئیسی: تعطیلی پنجشنبه‌ یا شنبه در صحن مجلس مشخص می‌شود

کاخ معروف خاطرات هاشمی رفسنجانی!

درخواست وزیر خارجه آمریکا از چین در رابطه با ایران و کره شمالی

صدور حکم بمب گذار میدان تقسیم استانبول

طرح احتمال سرقت اعضای بدن قربانیان توسط رژیم اسرائیل با کشف گورهای دسته‌جمعی

انتقاد برنی سندرز از اظهارات نتانیاهو در محکوم کردن اعتراضات دانشگاهی در آمریکا

کودک فلسطینی: آرزو داشتم بازیکن فوتبال شوم اما اشغالگران صهیونیست پاهایم را از من گرفتند

بلاروس: ناتو باعث سلطه آمریکا بر اروپا شده و گسترش آن را نمی‌پذیریم

کدام دانشگاه‌های آمریکا شاهد برگزاری اعتراضات دانشجویی در حمایت از غزه است؟

پولیتیکو: اتحادیه اروپا تحریم گاز طبیعی مایع روسیه را بررسی می‌کند

طالبان سه کشور همسایه افغانستان را به حمایت از داعش متهم کرد

فریادهای اعتراض دانشجویان دانشگاه کلمبیا علیه رئیس کنگره آمریکا

ترکیه روابط تجاری خود را با اسرائیل قطع کرد

آیا دکترین هسته‌ای ایران تغییر کرده است؟

هاآرتس مطرح کرد: اسرائیل در تله‌ای استراتژیک

تسلیحات، واجب تر از نان شب

صدام و هیتلر؛ از میل به ویرانگری تا قهرمان پرستی

پیانو هم قیمت یک آپارتمان شد

سیگنال مثبت به بورس تهران

علت گرانی شدید قیمت پیاز

380 نفر در کمیسیون‌ پزشکی و تعیین درصد جانبازی شرکت کردند

حمایت جالب فعالین رسانه‌ای دنیا از اعتراضات ضد صهیونیستی دانشجویان آمریکا

نماهنگ «فلسطین تنها نیست» با نوای مهدی سلحشور

اگر کسی به یاد گناهان گذشته اش افتاد بداند ذات اقدس الهی به یادش انداخته

تفال/ سالها دل طلب جام جم از ما می‌کرد

دریاچه ای زیبا در نیوزلند

اسب آبی نر پس از هفت سال ماده از آب درآمد!

حکمت/ گناهِ ثروتمندی

محافظت دانشجویان هاروارد از دانشجویان مسلمان هنگام خواندن نماز