ایران پرسمان

آخرين مطالب

آینده آنتی‌بیوتیک‌ها به همه ما بستگی دارد خردنامه

  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - ایرنا / مقاومت آنتی‌بیوتیکی باکتری‌ها یکی از بزرگترین چالش‌های موجود برای حوزه سلامت در جهان است که تنها با بازنگری در مصرف نابجا و بی‌رویه از آنتی‌بیوتیک‌ها و استفاده از جایگزین‌های گیاهی می‌توان آن را کنترل و مدیریت کرد.
آنتی‌بیوتیک‌ها از قرن بیستم میلادی به ابزاری مهم و فراگیر در کنترل و درمان عفونت‌های باکتریایی تبدیل شدند. اما در سال‌های اخیر استفاده بی‌رویه و غیرضروری از این نوع داروها باکتری‌ها را در برابر آن‌ها مقاوم کرده و از تاثیر درمانی‌شان کاسته است. این بحران که از آن با عنوان مقاومت آنتی‌بیوتیکی یاد می‌شود، تمام جهان را تحت تاثیر قرار داده و به یکی از داغ‌ترین موضوعات در حوزه بهداشت و درمان تبدیل شده است.
نخستین هفته آگاهی از آنتی‌بیوتیک‌ها در نوامبر سال 2015 از سوی سازمان بهداشت جهانی تعیین و برگزار شد. از آن زمان تاکنون هر سال هفته‌ای از ماه نوامبر به آگاهی از آنتی‌بیوتیک‌ها اختصاص داده می‌شود. امسال نیز به رسم هر سال از 18 تا 24 ماه نوامبر (27 آبان تا 3 آذر) با شعار «آینده آنتی‌بیوتیک‌ها به همه ما بستگی دارد» به این منظور اختصاص داده شده تا در مورد تهدید فزاینده مقاومت آنتی‌بیوتیکی آگاهی افزایی شده و با آموزش و تعلیم عموم مردم، پزشکان و قانونگذاران در این‌باره؛ از گسترش و پیشرفت این بحران در سطح جهان جلوگیری شود.
مقاومت آنتی‌بیوتیکی
مقاومت آنتی‌بیوتیکی زمانی اتفاق می‌افتد که باکتری‌ها قابلیت شکست دارویی را به دست می‌آورند که در اصل برای از بین بردن آن‌ها طراحی شده است. این باکتری‌های مقاوم دیگر تحت تاثیر روشی که زمانی از رشد و فعالیت آن‌ها جلوگیری می‌کرد، قرار نمی‌گیرند. مقاومت آنتی‌بیوتیکی یکی از بزرگترین چالش‌هایی است که امروزه سلامت بشر را تهدید می‌کند. بدون آنتی‌بیوتیک‌های موثر در بسیاری از فرآیندهای درمانی معمول به مشکل می‌خوریم. ترمیم استخوان‌های شکسته، انجام برخی عمل‌های جراحی ساده و ابتدایی، پیوند اعضا و حتی شیمی درمانی همگی به دسترسی به آنتی‌بیوتیک‌های موثر بستگی دارند. وقتی یک عفونت باکتریایی به درمان با آنتی‌بیوتیک‌های متداول پاسخ نمی‌دهد، پزشکان ناچار به تجویز یک آنتی‌بیوتیک یا ترکیبی از آنتی‌بیوتیک‌های قوی‌تر روی می‌آورند؛ رویکردی که می‌تواند با ایجاد پیامدهای ناخواسته بر سلامت افراد همراه باشد.
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری آمریکا (CDC) هفته گذشته گزارشی از جدیدترین آمار در مورد مقاومت آنتی‌بیوتیکی منتشر کرد. به استناد این گزارش 48 هزار و 700 خانواده هر ساله یکی از عزیزان خود را به دلیل ابتلا به عفونت‌های باکتریایی مقاوم به دارو از دست می‌دهند. آمار حاکی از این است که این «اَبَرباکتری‌های» مقاوم به آنتی‌بیوتیک تنها در کشور آمریکا سالانه نزدیک به 35 هزار قربانی می‌گیرند. برای مقابله با فرآیند ایجاد مقاومت آنتی‌بیوتیکی که تبعات آن این روزها بر هیچکس پوشیده نیست، باید استفاده غیرضروری از این داروها را کنترل کنیم.
مصرف بی‌رویه، عامل اصلی در بروز مقاومت‌های آنتی‌بیوتیکی
به استناد مطالعات انجام شده، نخستین و آشکارترین عامل بروز مقاومت آنتی‌بیوتیکی استفاده بی‌رویه و نابجا از این نوع داروهاست. از آنجایی که برخی افراد بر این باورند که آنتی‌بیوتیک‌ها درمانی قطعی برای هر مشکلی هستند، از این داروها برای درمان بیماری‌هایی چون آنفولانزا و امثالهم نیز استفاده می‌کنند. این در حالی است که آنتی‌بیوتیک‌ها تنها قادر به هدفگیری و از بین بردن باکتری‌ها هستند و بدین ترتیب تنها در درمان عفونت‌های باکتریایی موثرند. به عبارت دیگر، آنتی‌بیوتیک‌ها در درمان آنفولانزا و دیگر بیماری‌های ویروسی قدرتی ندارند بنابراین وقتی فردی به اشتباه و به طور بی‌رویه از آنتی بیوتیک استفاده می‌کند، باکتری‌های مفید موجود در بدن خود را از بین برده و توازن ظریفی را که سلامت انسان بدان وابسته است، به خطر می‌اندازد.
به علاوه، باکتری‌ها ذاتا مستعد تغییر و تکامل هستند. بدین ترتیب برخی از آن‌ها در گذر زمان راهی برای سازگاری پیدا کرده و در برابر آنتی‌بیوتیک‌ها مقاوم می‌شوند. در صورت استفاده نادرست و نابجا از آنتی‌بیوتیک‌ها به باکتری‌های مقاوم فضا و اختیار بیشتری برای رشد و تکثیر می‌دهیم که در برخی موارد به ظهور انواع دیگری از باکتری‌های مقاوم به آنتی‌بیوتیک منجر می‌شوند.
افزون بر این، سیستم درمانی نیز نقش مهمی را در بروز این بحران ایفا کرده‌ است. نتایج مطالعات انجام شده حاکی از آن است که پزشکان در برخی موارد به اشتباه اقدام به تجویز آنتی‌بیوتیک برای بیماران کرده و یا نوع اشتباهی از آنتی بیوتیک را تجویز می‌کنند؛ امری که بدون تردید در ظهور بحران پزشکی موجود بی‌تاثیر نبوده است. علاوه بر این، به استناد نتایج یک پژوهش، 30 تا 60 درصد آنتی‌بیوتیک‌هایی که پزشکان برای مصرف بیماران بستری در بخش ICU تجویز می‌کنند، غیرضروری هستند.
راهکارها
نتایج یک مطالعه جدید نشان می‌دهد که با استفاده از ترکیبات خاصی از آنتی‌بیوتیک‌ها می‌توان با باکتری‌های خاص مقاوم به دارو و درمان، مقابله کرد. تحقیقات اخیر محققان دانشگاه کالیفرنیا نیز حاکی از آن است که به جای استفاده از یک یا دو آنتی‌بیوتیک، بهتر است از ترکیب 4 یا حتی 5 نوع از این داروها استفاده شود.
در پی گزارشی که در سال 2017 از سوی سازمان بهداشت جهانی (WHO) منتشر شد و از «کمبود جدی آنتی‌بیوتیک‌های جدید» خبر داد، بیشتر مطالعات انجام شده در این زمینه با هدف یافتن ترکیباتی جدید از آنتی‌بیوتیک‌ها یا جایگزینی مناسب برای آن‌ها در جنگ علیه باکتری‌های مقاوم به آنتی‌بیوتیک، متمرکز شده است. محققان در همین راستا به کار بر روی ترکیبات جدید و موثر، ویروس‌های باکتری‌خوار و استفاده از پروبیوتیک‌ها روی آورده‌اند.
گروه دیگری دانشمندان نیز به استفاده از روش‌های طبیعی برای مقابله با ابرباکتری‌ها برآمده‌اند. آن‌ها بر این باورند که جایگزین‌های گیاهی می‌توانند به اندازه آنتی‌بیوتیک‌ها در مقابله با باکتری‌ها تاثیر داشته باشند. تاکنون پژوهشگران چای سبز، کرنبری، موسیر ایرانی و زردچوبه را به عنوان منابع بالقوه جایگزین موثر آنتی بیوتیک‌ها معرفی کرده‌اند.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/70542/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رسانه صهیونیستی: نتانیاهو یک آدم حراف و طبل تو خالی از کار درآمد

تصویب چهاردهمین بسته تحریمی اتحادیه اروپا علیه روسیه

واکنش وزارت خارجه ایران به اقدام آمریکا برای تمدید تحریم نفتی ونزوئلا

پیش بینی بورس هفته اول اردیبهشت 1403

مرزبندی استان‌های کشور در بازار مسکن

دارندگان کارت سوخت بخوانند

خیلی شانس آورد از یک تصادف مرگبار نجات پیدا کرد!

عکس های کاملا به موقع

وداع با اطلس؛ ربات انسان‌نمای بوستون داینامیکس بازنشسته می‌شود

دل ز جان برگیر و در بر گیر یار مهربان

رئیس شورای اطلاع‌رسانی دولت: مسئولان متوجه اطرافیان کذاب و هتاک باشند

قدردانی امیرعبداللهیان از نقش الجزایر در کمک به توقف نسل‌کشی اسرائیل در غزه

عراق از حملات امروز به اصفهان ابراز نگرانی کرد

شهادت فرمانده گردان طولکرم در سرایاالقدس

حمله مقاومت فلسطین به شهرک «سدیروت»

خودسوزی یک فرد مقابل دادگاه ترامپ

شهادت یک جوان فلسطینی در کرانه باختری

حزب‌الله: از رویارویی با اسرائیل و حمایت غزه عقب نمی‌کشیم

محاکمه ترامپ وارد چهارمین روز شد

پیش‌بینی قیمت دلار 1 اردیبهشت 1403

ترفند عجیب گراز برای فرار از دست سگ‌های شکارچی!

تصاویری فوق‌العاده زیبا از عبور زیبای فالکون 9 از مقابل ماه

نسخه جدید ربات انسان‌نما اطلس با قابلیت‌های هوش مصنوعی معرفی شد

چاپ پنجمین جلد مجموعه تاریخ ایران‌زمین درباره طاهریان و آل بویه

صحبت های شنیدنی دکتر الهی قمشه ای

روایت سفیر ایران در فرانسه از ماجرای تهدید به انفجار یک فرد در مقابل کنسولگری ایران

راهپیمایی تهرانی‌ها در حمایت از عملیات «وعده صادق»

لاوروف: روسیه از طریق کانال‌های دیپلماتیک به اسرائیل اطلاع داده که ایران خواهان افزایش درگیری نیست

واکنش معنادار وزیر روحانی درخصوص تذکر دفتر رهبری به مسئولان بخاطر رفتار بی‌قاعده در حجاب

سرقت 250 هزار سند در حمله هکری «انانیموس» به ارتش رژیم صهیونیستی

ادامه حملات حزب الله لبنان به مواضع رژیم صهیونیستی

شمار شهدای غزه از 34 هزار نفر گذشت

اوربان: اروپا یک قدم تا ارسال سرباز به اوکراین فاصله دارد

پیشرفت در مذاکرات صلح باکو و ایروان

اظهارات لاوروف درخصوص صحبت‌های جنجالی بورل

هشدار صندوق بین‌المللی پول نسبت به تبعات تصرف دارایی‌های روسیه

فایننشال‌تایمز: پدافند هوایی اسرائیل به عاقبت اوکراین دچار خواهد شد

تهدید داخلی معادن بیشتر است یا خارجی؟

گوناگون/ دستاوردهای عملیات «کربلای10»

پلی زیبا و بزرگ در میان ابرها در چین

خرس خانگی یک روس

بیگانگان فضایی ممکن است در واقعیت بنفش باشند

من پیر فنا بدم جوانم کردی

رویترز: کشورهای غربی با هدف تنش‌زدایی از طریق ترکیه به ایران پیام داده‌اند

وزیر خارجه انگلیس خطاب به نتانیاهو: سپاه را به عنوان نهاد تروریستی شناسایی نمی‌کنیم

یکی از همراهان امیرعبداللهیان در جواب یک خبرنگار درباره حمله شب گذشته: «چه حمله‌ای؟!»

امیرعبداللهیان: به هرگونه خطای محاسباتی پاسخ می‌دهیم

وضع تحریم‌های جدید علیه نفت ایران در بسته کمک‌های مالی آمریکا به اسرائیل و اوکراین

سی‌ان‌ان: شواهدی از تخریب در پایگاه هوایی اصفهان وجود ندارد

ادعای یک نشریه انگلیسی: بایدن در حال بررسی گزینه احیای برجام است