ایران پرسمان

آخرين مطالب

دولت چه برنامه‌ای برای اقناع افکار عمومی دارد؟ سیاست روز

  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - تابناک / تصمیم‌گیران، پس از سال‌ها مقاومت، بالاخره به نسخه طرفداران بازار تن دادند و در نهایت در سال 88 و در جریان دولتی که شعارش عدالت و در مقابل نگاه بازار آزاد بود، تصمیم به حذف یارانه اختصاص یافته برروی کالاها شد و تصمیم گرفت یارانه نقدی به مردم بدهد. در حقیقت این تصمیم برای حل مشکلات اقتصاد ایران، اتخاذ شد تا تحت عنوان «هدفمند کردن یارانه‌ها»، راه برای آزادسازی اقتصاد، آزاد شود و توزیع عدالت با گستره متوازن و بهتری صورت گیرد
به گزارش «تابناک»، طرفداران بازار، چه در برنامه اولی که سال 61 نوشته شد و البته ناکام ماند و چه در برنامه‌های اول، دوم و سوم، آزادسازی قیمت‌ها را دنبال کرده‌اند. این گروه از اقتصادانان که در راس‌شان، کسانی همچون «مشایخی، نیلی و طبیبیان» که عمدتا جزو گزینه های وزارتخانه های اقتصادی در دولت روحانی بودند یا تحت عنوان تئوری پرداز در این دولت ایفای نقش کردند، قرار دارند، به تأسی از تئوری‌های لیبرالی، معتقدند اگر قیمت‌ها آزاد شود، الگوی مصرف تغییر کرده، بهره‌وری بالا رفته و سیستم اقتصادی در فرآیندی تدریجی و البته خودکار، اصلاح می‌شود.
در برابر این گروه، طیفی دیگر از اقتصاددانان، تقدم را به خصوصی‌سازی می‌دهند. براساس تفکر نهادگرایانه آنان، مشکل، ساختار دولتی اقتصاد است که حتی اگر قیمت‌ها هم آزاد شود، انحصار دولتی، اجازه اصلاح نداده و جز انتقال بار قیمتی به مردم، نتیجه‌ای دیگر عاید نمی‌شود.
از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی، «عدالت» دغدغه همیشگی تصمیم‌گیران کشور بوده است. آنان ضمن تاکید بر لزوم پیشرفت اقتصادی، با دیده تردید به نسخه‌های برآمده از آرای لیبرالیست‌ها، مانند حذف یارانه، می‌نگریستند. چرا که به اعتقادشان، عمل به این نسخه‌ها آرمان عدالت را مخدوش می‌کند. البته نزدیکی اقتصاددانان نهادگرا به مراکز تصمیم‌گیری و القای «مضرات بی‌شمار» دل‌بستن به راه‌حل طرفداران بازار، در افزایش این بدبینی بی‌تاثیر نبوده است.
در مقابل، نهادگرایان نیز طی این سالیان، هرگز نتوانسته‌اند مدلی کارا از آرمان «توسعه، همراه با عدالت» ارائه کنند. به عنوان مثال ایده خصوصی‌سازی، که منتج از تئوری‌های نهادگرایانه می‌باشد و از سال 68 ، افتان و خیزان در حال اجرا است، در هر دوره‌ با معضلاتی بزرگ روبرو بوده که حتی سرآمدان اقتصادانان نهادگرا را نیز به اعتراض ناچار کرده است.
دولت «محمود احمدی‌نژاد» اگرچه گسترش «عدالت» را از اولویت‌های اصلی خود عنوان می‌کرد،اما مجری ایده‌های طرفداران بازار شد؛ ایده‌ای که در 3 دهه پیش از اجرای هدفمندی یارانه ها، با مخالفت‌های سرسختانه عدالت‌خواهان، امکان ظهور نیافته بود. یا این اقدام را باید از سر اضطرار (به دلیل شرایط بد اقتصادی و چشم‌انداز نامطلوب آن) بدانیم و یا بپذیریم که این دولت، برخلاف تفسیر 30 ساله‌ای که از «عدالت» وجود داشته، به تفسیری جدید از این مفهوم رسیده بود. حالا این شیب برای آزادسازی قیمت ها در دولت روحانی تندتر شده است.
اقدام اخیر دولت حسن روحانی در سه برابر کردن قیمت بنزین که به تاسی از افزایش بی حد و حصر قیمت دلار صورت گرفت تلاش برای آزادسازی قیمت ها را به بالاترین اندازه خود رسانده است، در حالی تحت هیچ عنوان و تحلیلی این اقدام را نمی توان متناسب با سطح درآمدهای مردم دانست. بر همین اساس دولت تصمیم به اختصاص یارانه ای دیگر تحت عنوان یارانه ناشی از افزایش قیمت بنزین به بیش از دو سوم جمعیت کشور گرفته است تا از دست رفتن بخشی از قدرت خرید را بتواند جبران کند.
این‌که این تفسیر چیست و دستیابی به آن را چگونه در برقراری اقتصاد آزاد و تن دادن به توصیه‌های طرفداران بازار دیده‌اند، بحثی جداست. اما:
چه تغییری در اوضاع جامعه ایرانی، در مقایسه با سالیان قبل، روی داده که تصمیم‌گیران، برخلاف گذشته، وقعی به اخطارهای نهادگرایان نداده و راه را برای اصلاح نظام یارانه‌ای هموار دیده‌اند؟
آیا محیط کسب‌وکار برای فعالیت‌های سالم اقتصادی، مهیاتر از قبل شده است، که بتوان به مدد آن به رونق اقتصادی و افزایش درآمد امیدوار بود؟
آیا سیاست‌های حمایتی کاراتری نسبت به آنچه که در برنامه‌های پیشین طرفداران بازار توصیه می‌شد، اندیشیده شده، که اکنون نگرانی از وضعیت اقشار آسیب‌پذیر دوره گذار وجود ندارد؟
پرسش‌های فوق را اقتصاددانان دولت باید پاسخ دهند. اما سیاسیون در برابر پرسش‌هایی به مراتب حساس‌تر قرار دارند:
اصلاح درست نظام یارانه، پیش و بیش از هر چیز، همراهی عمومی و محیطی آرام می‌طلبد. در ایام ملتهب کنونی، که طرف‌های درگیر از هر ابزاری برای ضربه زدن به رقیب استفاده می‌کنند، سیاسیون با چه تفسیری از فضای عمومی کشور، جامعه را آماده دریافت چنین «شوک‌درمانی»‌هایی دیده‌اند؟
در نتیجه عملکرد برخی بازیگران عرصه سیاسی، اعتماد لااقل بخشی از جامعه نسبت به نهاد دولت پایین آمده است. در چنین فضایی آیا مجریان دولتی برنامه تبلیغی مناسبی دارند که به کمک آن کارآمدی سیاست‌های حمایتی را به همه گروهای اجتماعی قبولانده و افکار عمومی، بویژه اقشار آسیب‌پذیر و محروم را در اجرای این طرح همراه کنند.
به فرض درستی تفسیر جدید از مفهوم عدالت و یا پذیرش ناچاری‌ تصمیم‌گیران در اجرای طرح هدفمند کردن یارانه‌ها، عدم تامل در پرسش‌های فوق‌الذکر، نه‌تنها اجرای این طرح را با شکست مواجه می‌کند، بلکه با بحران‌هایی به مراتب سخت‌تر از آنچه که در ماه‌های اخیر شاهدش بودیم، روبرو خواهیم شد.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/70756/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ثبت نام کن 30 هزار تومان بگیر

کارنامه تجارت خارجی دولت رئیسی در ماه اول سال

لحظه تماشایی به آب انداختن کشتی های غول پیکر

دره اژدهای کرمانشاه

نجات جان اردک بلعیده شده توسط یک پلیکان

برگی از تاریخ/ سرنوشت تلخ زنان فرانسوی پس از خوش آمدگویی به سربازان آمریکایی

«بزرگداشت مریم میرزاخانی» در اصفهان برگزار می‌شود

بنای ما بر حمایت جدی است

دستیار رئیسی: حقوق مصرح ملت در قانون اساسی را مجدانه پیگیری می‌کنم

خجسته: «والله»، «والله» بنده از رأی‌ام در قیامت دفاع می‌کنم

رئیس سازمان انرژی اتمی: انرژی هسته‌ای اقتدارآفرین و ثروت‌ساز است

شرایط پیچیده مصاحبه با سیدحسن نصرالله از زبان مرتضی غرقی

رسانه غربی: آیا بن سلمان به سمت تولید سلاح هسته‌ای می‌رود؟

کشف اجساد بدون سر در بیمارستان «الشفا» در غزه

واکنش کرملین به اتهام دخالت روسیه در سوءقصد به جان زلنسکی

تصویر دیدار حاشیه ساز؛ تل آویو: روابط با جمهوری آذربایجان را مستحکم‌تر می‌کنیم

استراتژی جدید برادر محسن؟

صنعت دستاوردسازی در فرزندآوری!

اختیارات بانک مرکزی برای کنترل بازار ارز تمدید شد

برگزاری جلسه ستاد شاهد و ایثارگر دانشگاه آزاد اسلامی دامغان

گوناگون/ هیچ فضیلتی بدون رنج حاصل نمی شود

لحظه‌ وقوع تصادف زنجیره‌ای در مشهد با حرکت عجیب پژو 405

گوناگون/ شهر بدون کوچه ایران کجاست؟

چرا مرغ های دریایی "رقص باران" را انجام می دهند؟

حباب‌های مرموز در داخل زمین

وزیر ارشاد: مردم کتاب را رها نکردند

شرکت‌کنندگان در کنفرانس علوم و فنون هسته‌ای ایران بیانیه منتشر کردند

تذکر رهبر انقلاب به نیروهای نظامی از زبان فرمانده بلندپایه ارتش

ضوابط اجرایی قانون بودجه سال جاری ابلاغ شد

محسن رضایی زیر ذره‌بین؛ از دوستی قدیمی با قالیباف تا تغییر استراتژی

بحران‌طلبی یک جریان سیاسی در زنگ حساب

مدیرمسئول همشهری نوشت: بغض وحدت ساز

فاطمه هاشمی: با گفتن دل‌مان می‌سوزد، کار پیش نمی‌رود

گریه برای وحدت!

ذره‌بین روی بودجه فرهنگی

درخواست ابطال افزایش 35 درصدی حقوق کارگران به دیوان عدالت اداری

خودروسازان چینی ارز دولتی را بلعیده‌اند!

فرود هواپیما بدون چرخ جلو در استانبول

آشنایی دو زوج جوان در مجموعه هلال احمر

کمک به خانواده در مواقع اضطراری

دعای خوب هموطنان در حادثه، بدرقه راه و زندگیمان است

استوری ولادت حضرت معصومه (سلام‌الله‌علیها)

جهان در شوک اتمی؛ روسیه و چین در ماه، پایگاه هسته‌ای می‌سازند

رونمایی از کتاب حضرت فاطمه (س) با محتوای ١٠٠ ساله

طعنه سنگین جعفرزاده به رئیسی: مدینه گفتی و کردی کبابم!

علیرضابیگی: جماعتی از سازمان میادین میوه و تره‌بار، تاکسیرانی، بهشت‌زهرا و... وارد مجلس شده‌ و پست گرفتند

هشدار به اردن درباره مشارکت در یک «جشن مسموم»

پیام تبریک رهبر کره شمالی به «ولادیمیر پوتین»

بغض رئیس ترکید

ریاست یا رقابت در 1404؟