ایران پرسمان

آخرين مطالب

اختلاف ترکیه و غرب بر سر کردها است؟ تحلیل روز

  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - تسنیم / متن پیش رو در تسنیم منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
حمایت گاه ضمنی و گاه مشهود آمریکا و اروپا از ی.پ.گ و قسد٬ نشانه‌ای از حمایت غرب از قوم کُرد نیست٬ بلکه ارتباط عمیقی با نگرش منطققه‌ای آنان به رقابت و موازنات جهانی در پرونده سوریه دارد.
شاید انتظار می‌رفت که پس از حمله ترکیه به مناطق کردنشین شرق فرات در شمال سوریه و رضایت ضمنی آمریکا و روسیه به این اقدام آنکارا٬ عملیات مزبور نقطه‌ پایان اختلافات را بگذارد و روابط ترکیه و آمریکا وارد مرحله نوینی شود.
اما هنوز هم اختلافات به قوت خود باقی هستند و نه تنها در نشست سران کشورهای عضو پیمان نظامی ناتو در لندن٬ بلکه در رسانه‌ها و اتخاذ مواضع فردی و گروهی از مقامات اروپایی و برخی مسئولین آمریکا همچنان به این موضوع اشاره می‌شود که آنان حاضر نیستند خواسته‌های ترکیه در مورد شمال سوریه را بپذیرند.
ترکیه توقع دارد که جبهه نظامی غرب یعنی آمریکا و کشورهای اروپایی عضو این پیمان٬ ی.پ.گ را به عنوان یک گروه تروریستی معرفی کنند، اما از رئیس جمهور فرانسه گرفته تا وزیر دفاع آمریکا و دبیرکل ناتو همگی آشکارا اعلام می‌کنند که در این مساله٬ مانند اردوغان و تیم سیاسی – امنیتی او نمی‌اندیشند.
سوال این است: آیا چنین چیزی به منزله حمایت آشکار غرب از کردهای شمال سوریه و تلاش آنان برای تاسیس یک دولت کُردی تحت امر پ.ک.ک در شرق فرات است؟ در پاسخ باید گفت: اگر غربی‌ها در عمل به دنبال چنین هدفی بودند٬ در برابر حمله نظامی ترکیه به شرق فرات موضع آشکار می‌گرفتند یا این که برای ممانعت از حمله تدابیری می‌اندیشیدند.
اما چنین اقدامی انجام ندادند و ترکیه تا حد زیادی به اهداف خود دست پیدا کرد که عبارتند از:
1.کسب رضایت آمریکا و روسیه در دو نشست متفاوت در مورد حمله به شرق فرات.
2.عقب راندن نیروهای کُرد تحت امر پ.ک.ک از مرز سوریه و ترکیه.
3.استقرار بی‌دردسر نظامیان ترکیه در بخش وسیعی از شرق فرات.
4.سازماندهی و استقرار هزاران تن از مخالفین سوری اسد و تقویت نیروی چانه‌زنی آنکارا در مذاکرات مرتبط با فعالیت کمیته تدوین قانون اساسی سوریه.
5.قرار گرفتن ترکیه و سوریه در آغاز مسیر بازگشت به توافق آدانا.
6.اثبات این واقعیت که برخلاف تصور کردهای تحت امر پ.ک.ک٬ آمریکا و اروپا٬ حاضر نیستند در برابر هجوم مهاجمین٬ از آنها حمایت کنند.
اما چرا با وجود همه این‌ها٬ ترکیه همچنان ناراضی است؟ در پاسخ باید گفت: نارضایتی ترکیه و تداوم گلایه‌های اردوغان از آمریکا و اروپا چند دلیل مهم دارد:
اول این که اعلام نظر ترامپ در مورد باقی ماندن بیش از 500 نفر از نظامیان آمریکایی در شمال شرق سوریه و اشاره او به کردها و ضرورت بهره مندی آنان از امتیازات نفتی سوریه٬ موجبات خشم اردوغان و اعضای تیم او را به همراه آورد و آن فهمیدند که بخشی از مغزهای متفکر پنتاگون و سیا٬ حامی آن هستند که ترامپ را منصرف و کاری کنند که او به تمامی٬ میدان سوریه را رها نکند.
دوم این که ترکیه می‌خواهد در ساختار آتی سوریه مخالفین تحت حمایت خود را به قدرت برساند و تداوم حیات سیاسی و نظامی یک گروه کُردی تحت هدایت پ.ک.ک و پشت گرم به پشتیبانی آمریکا را موی دماغ و عامل تهدید می‌داند.
سوم این که اساساً ترکیه آن قدرها که نشان می‌دهد از ماجرای تداوم ارتباط آمریکا٬ قسد و ی.پ.گ نگران و وحشت‌زده نیست. اما می‌خواهد با تکرار مداوم این موضوع آمریکا را بدهکار کرده و در ماجرای اختلافات واشنگتن – آنکارا مُسکن و ابزار یاریگر به دست بیاورد.
تمام این شواهد نشان می‌دهند که بزرگ‌ترین و مهلک‌ترین خطا برای کردهای شمال سوریه این است که تصور کنند آمریکا و اروپا٬ در افق نهایی و استراتژی بلندمدت خود در اندیشه ایجاد دولت کُردی و سپردن آن به دست فرماندهان ی.پ.گ هستند.
اما واقعیت این است که حمایت گاه ضمنی و گاه مشهود آمریکا و اروپا از ی.پ.گ و قسد٬ سند و نشانه‌ای از حمایت غرب از قوم کُرد نیست٬ بلکه ارتباط عمیقی با نگرش منطقه‌ای آنان به رقابت و موازنات جهانی در پرونده سوریه دارد. چرا که آمریکا و اروپا از این که دو عنصر مهم به نام‌های روسیه و ایران٬ در سوریه٬ قدرتمند بمانند٬ احساس نگرانی می‌کنند و به دنبال آن هستند تا دست کم٬ در برخی گوشه‌ها و نقاط جغرافیایی سوریه ابزاری در دست داشته باشند که موازنه را در مواضع لازم تغییر دهد.
ترکیه و سرنوشت ی.پ.گ
بدون تردید موضوع حیات و ممات گروه‌های سیاسی و شبه‌نظامی کُرد وابسته به پ.ک.ک در شمال سوریه ارتباط عمیقی با آینده سوریه و تحولات سیاسی و حقوقی این کشور دارد. اما در عین حال نمی‌توان این واقعیت را انکار کرد که روش دشمن تکلیف نهایی جنگ و درگیری بین ترکیه و پ.ک.ک بر سرنوشت آتی ی.پ.گ و قسد نیز تاثیر بارز خواهد گذاشت.
در شرایطی که ترکیه کمر به تداوم مقابله نظامی گرفته و پ.ک.ک نیز در یک مصاف نابرابر توان آن را ندارد که لطمه‌ای به ترکیه بزند٬ تمام مناطق مرز ترکیه و سوریه برای ی.پ.گ و قسد خطرناک و ناامن خواهد بود و حتی اگر حمایت نسبی آمریکا و اروپا از این گروه‌های کُردی ادامه پیدا کند٬ آنها نمی‌توانند در مورد وضعیت خود در آینده اطمینان خاطر داشته باشند.
چرا که ترکیه علاوه بر حمله نظامی در حوزه سیاسی و دیپلماسی هم اقدامات مهمی انجام داده و به عنوان مثال عدم حضور سران سیاسی کُرد وابسته به پ.ک.ک در کمیته تدوین قانون اساسی سوریه یکی از مهم‌ترین ضرباتی است که به آنان وارد شده و این ترکیه بوده که همواره در مذاکرات ژنو و آستانه خواستار آن بوده و توانسته است این گروه را از فضاهای مشروع سیاسی و حقوقی دور نگه دارد.
در همین حال تلاش‌های پیدا و پنهان ترکیه موجب آن شده که دعوت از شاهین عبدی یا مظلوم کوبانی به آمریکا و احتمال دیدار او با دونالد ترامپ در هاله‌ای از ابهام قرار بگیرد.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/74564/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واکنش همتی به سخنان قالیباف؛ زندگی را برای مردم سخت و پیچیده نکنید

سرقت عجیب سهمیه بنزین؛ مواظب کارت سوخت خود باشید!

گردشگری/ آبشار دوقلوی زمرد حویق در دل کوه‌های تالش

فرار کردن اسب‌ها در مرکز لندن

طبیعت چشم‌نواز دشت لاله‌های واژگون

ناسا 2 ماموریت رصد زمین را پس از 18 سال متوقف کرد

داستانک/ سمعک با کارکرد متفاوت

هلاکت 2 تروریست با عملیات پهپادی نیروهای امنیتی در اطراف زاهدان

سردار اشتری: شهید حجازی دارای سبک فرماندهی بود

سردار فدوی: نقش شهید حجازی در توانمندسازی مقاومت موثر است

غریب‌ آبادی: آمریکا صلاحیت ورود به عرصه حقوق بشر را ندارد

العربیه: مصر به اسرائیل پیشنهاد ازسرگیری مذاکرات در مقابل تعلیق عملیات رفح را داد

هشدار چین به آمریکا: بین تقابل و همکاری یکی را انتخاب کنید

جبهه پایداری معامله‌گر است

اسراییل‌ ضربه راهبردی خورده است

دردسر تیک‌تاک

ائتلاف غرب علیه نفت روسی

اتفاق جدید در بازار مسکن؛ خریداران مسکن و مستاجران منتظر تغییر باشند

قیمت این خودرو 30 میلیون تومان ارزان شد

هوای تازه/ نه اژدهاست که کرم شب است اسرائیل

4گوشه دنیا/ کشف کلاه‌خودی از 2500 سال قبل

نماهنگ سرود «حریفت مُنُم»

ایران می تواند پرتاب انسان به فضا را رقم بزند؟

بزرگترین چاپگر 3بعدی جهان یک خانه را در 80 ساعت می‌سازد

دلبر و یار من تویی رونق کار من تویی

رئیسی: هرکجای کشور فسادی دیده شود مطلقا به فساد و مفسد رحم نخواهد شد

انتقاد فلاحت پیشه به ادعای کریمی قدوسی درباره بمب اتم

ایران: تحریم‌های یکجانبه علیه سوریه باید لغو شود

ریابکوف: کاهش روابط با آمریکا را بررسی می‌کنیم

آخرین وضعیت از گورهای دسته جمعی بیمارستان ناصر

نجات روسیه با اقتصاد موازی

اصفهان؛ میخی بر تابوت اسرائیل

نمایندگانی که از رئیسی دعوت کردند باید در برابر ناکارآمدی دولتش پاسخگو باشند

گل‌درشت‌گویی ماورایی سریال ده‌نمکی

شیائومی نیامده رکورد زد!

نرخ مصوب انواع میوه اعلام شد؛ قیمت گوجه سبز سر به فلک کشید!

راه جلب عنایت امام زمان (عج)

خالد نبی؛ زیارتگاهی شگفت‌انگیز در دل طبیعت

تصاویری از پنل‌های خورشیدی جدیدی که در هر مکانی امکان نصب آن وجود دارد

برای خریدن کتاب هایی درباره اهل بیت(ع) به چه چیزهایی باید توجه شود؟

تحریم‌ مشترک انگلیس، آمریکا و کانادا علیه ایران

تداوم حملات حزب‌الله لبنان به شمال فلسطین اشغالی

ادامه سرکوب دانشجویان حامی فلسطین در آمریکا

202 روز جنگ غزه به روایت آمار و ارقام

تصاویر جدید از سرکوب تظاهرات همبستگی با غزه در دانشگاه سوربن فرانسه

«اقتصاد» میدان شلغم‌فروشان شده است!

شاهکار ایرانی در سریلانکا

بی‌رمقی اونس جهانی برای سومین روز متوالی

مطالبه‌گری؛ مهمترین برنامه عملیاتی بنیاد شهید و امور ایثارگران در دولت سیزدهم

نحوه تنظیم آینه ها در خودروی فورد کراون