ایران پرسمان

آخرين مطالب

سرمقاله اعتماد/ ترمیم اعتماد شهروندان خبر خوب

  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - اعتماد / « ترمیم اعتماد شهروندان » عنوان سرمقاله روزنامه اعتماد نوشته عبدالکریم حسین‌زاده است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
درحــالی کــه رییس‌جمهوری از تشکیل کمیته‌ای سه‌نفره برای رسیدگی به حوادث و اعتراض‌های اخیر پس از افزایش قیمت بنزین سخن گفت، شورای عالی امنیت ملی به ‌نقل از مقام معظم رهبری از تاکید ایشان بر رعایت «رأفت اسلامی» در رسیدگی به وضعیت بازداشت‌شدگان خبر داد و در عین حال تاکید کرد که ظاهرا قرار است به جان‌باختگان این حوادث عنوان «شهید» اطلاق شود؛ اتفاقی مبارک که طبیعتا باید به دیده تحسین به آن نگریست.
با این همه اما بررسی ابعاد موضوع و علت وقوع این ناملایمات در کشور، نکته‌ای است که از اهمیتی دوچندان برخوردار است. در این راستا باید توجه داشته باشیم که دولت به مفهوم اخص و حاکمیت به مفهوم اعم و البته ملت، باید صدای یکدیگر را بشنوند. زمان مناسب برای شنیدن این صدا نیز ازقضا وقتی است که اعتراض‌هایی در کشور رخ می‌دهد. در چنین شرایطی است که تحلیل‌ها و نوع تصمیم‌گیری‌ها، چه از جانب ملت و چه از منظر حاکمیت، نباید یک‌سویه باشد و لازم است که هر دو به یکدیگر نظر داشته باشند. با این همه اما به نظر می‌رسد حاکمیت دست‌کم در دو موضوع، نسبت به شهروندان بی‌تفاوت بوده است. یکی در تصمیم‌گیری‌ها و تصمیم‌سازی‌ها و دیگری در اجرای این تصمیم‌ها و سیاست‌ها. ازجمله این موارد همین بحث اصلاح قیمت بنزین بود که کارش دست‌کم از یک‌سال پیش زمینه‌سازی و اقناع افکار عمومی را در دستورکار قرار می‌دادیم. البته مساله صرفا اعلام قبلی زمان افزایش قیمت بنزین نیست بلکه این است که تصمیم‌هایی که تبعات سیاسی، امنیتی، فرهنگی و اقتصادی دارند باید با دریافت نظر طیف‌های مختلف و با رویکردی کارشناسی اجرا شوند، چرا که قطعا در این شرایط، تبعات تصمیم‌گیری متفاوت خواهد بود.
امروز ما بیش از هر زمان دیگری به اعتمادسازی نیاز داریم. همه مسوولان، از رییس‌جمهوری تا وزیر کشور، اذعان داشتند که اکثریت شهروندان نسبت به این تصمیم معترض بودند و البته در بخش‌هایی شاهد آن بودیم که جریان‌ها و افرادی خاص بر موج اعتراض‌ها سوار شدند؛ این در حالی است که طبیعتا بخشی از آسیب‌شناسی کلیت این غائله به جریان‌شناسی این گروه‌ها و افراد متخاصم مربوط است. در این راستا به نظر می‌رسد این گروه که به ‌نحوی دست به سوءاستفاده از اعتراض‌های برحق مردمی زد در نگاهی کلان به دو دسته تقسیم می‌شوند؛ نخست، مخالفان دولت و دوم مخالفان حاکمیت. با این همه اما به احتمال قریب به یقین، عمده اعتراض‌ها مربوط به شهروندان معمولی بود که به ‌دلیل مشکلات معیشتی به خیابان آمدند و لازم است، چه در تحلیل‌های پسابحران و چه در تصمیم‌های پسابحران، به این بخش عمده توجه جدی داشته باشیم. گام‌های حاکمیت در دوگانه اعتمادسازی-اعتمادسوزی باید به معنای واقعی کلمه به مردم نزدیک باشد. حال آنکه به نظر می‌رسد در کمیته تشکیل ‌شده به ‌منظور رسیدگی به خسارت‌ها نیز به ‌روشنی با کاستی‌هایی مواجهیم. در مرحله نخست، این کمیته عمده خسارت‌های وارد شده را خسارت‌های کالبدی ازجمله بانک‌ها و اماکن دولتی درنظر گرفته اما تخریب و خسارت واقعی، به‌مراتب جدی‌تر و سنگین‌تر از این موارد است؛
چرا که خسارت اصلی، آسیبی است که به باور و اعتماد شهروندان وارد شده و درصورت بی‌توجهی می‌تواند شکاف میان ملت و حاکمیت را عمیق‌تر سازد. پس اگر قرار است این شکاف ترمیم شده و روابط به یکدیگر نزدیک‌تر شوند، چنین کمیته‌ای کافی نیست. در این مسیر باید توجه داشت که برای اعتمادسازی دوباره، لازم است که این کمیته از سطح کالبد فراتر رفته و به کمیته‌ای برای حل بحران تبدیل شود. زمانی که موضوع به صورت جامع در نظر گرفته شد و چنین کمیته‌ای تشکیل شد، جبران خسارت یکی از گام‌ها خواهد بود ولی گام اصلی و مهم‌تر آن است که زخم‌ها در سطح کلان التیام یابد تا در آینده دوباره سر باز نکند؛ بنابراین پیشنهاد می‌کنم برای اعتمادسازی ترکیب کمیته تشکیل شده با تغییراتی بهبود یابد؛ چرا که این کمیته در حال حاضر اعتمادانگیز نیست؛ بنابراین لازم است علاوه بر 3 وزیر و مسوول دولتی، نمایندگانی از مجلس شورای اسلامی، سازمان بازرسی کل کشور، کانون وکلا، احزابی اعم از احزاب اصلاح‌طلب و اصولگرا و همچنین گروه‌ها و نمایندگانی از سازمان‌های مردم‌نهاد در این کمیته حضور داشته باشند. علاوه بر این مسائل، موضوع دیگری که باید به آن توجه داشت، مساله پخش تلویزیونی اعتراف‌های متهمان است. در مرحله نخست، باید درک کرد که شهروندان نسبت به تصمیم اخیر درمورد افزایش قیمت بنزین و همچنین وضعیت اقتصادی و معیشتی خود معترضند؛ بنابراین در چنین شرایطی که شهروندان و نمایندگان‌شان در کمیته تشکیل ‌شده برای بررسی میزان خسارات حاضر نیستند، احتمالا همچنان معترض خواهند ماند و بعید نیست اعتراض‌های‌شان تشدید شود. شهروندان در این شرایط احتمالا خواهند پرسید که چرا در چنین شرایطی باید اعتراف‌های تلویزیونی پخش شود؛ معتقدم این نارضایتی‌ها در شرایط کنونی می‌تواند دایره بی‌اعتمادی‌ها را گسترده‌تر سازد. امروز اگر تمام مسوولان و به‌ طور کلی مجموعه حاکمیت - همان‌ گونه که رهبری بر لزوم برخورد بر اساس «رأفت اسلامی» با بازداشت‌شدگان تاکید کردند - به فکر بازسازی فاصله‌های ایجاد شده نباشند، راه به جایی نخواهیم برد. بنابراین لازم است در مرحله نخست در نحوه تشکیل کمیته بررسی میزان خسارت‌های وارد شده در نتیجه اعتراض‌ها به افزایش قیمت بنزین، ترکیب و ماموریت‌های آن بازنگری شود و در مرحله بعد، لازم است دولتی که شعارش قانونمداری و اداره کشور بر اساس قانون بوده، به قانون توجه داشته باشد و به هیچ عنوان از قانون اساسی عدول نکند.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/74628/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واکنش همتی به سخنان قالیباف؛ زندگی را برای مردم سخت و پیچیده نکنید

سرقت عجیب سهمیه بنزین؛ مواظب کارت سوخت خود باشید!

گردشگری/ آبشار دوقلوی زمرد حویق در دل کوه‌های تالش

فرار کردن اسب‌ها در مرکز لندن

طبیعت چشم‌نواز دشت لاله‌های واژگون

ناسا 2 ماموریت رصد زمین را پس از 18 سال متوقف کرد

داستانک/ سمعک با کارکرد متفاوت

هلاکت 2 تروریست با عملیات پهپادی نیروهای امنیتی در اطراف زاهدان

سردار اشتری: شهید حجازی دارای سبک فرماندهی بود

سردار فدوی: نقش شهید حجازی در توانمندسازی مقاومت موثر است

غریب‌ آبادی: آمریکا صلاحیت ورود به عرصه حقوق بشر را ندارد

العربیه: مصر به اسرائیل پیشنهاد ازسرگیری مذاکرات در مقابل تعلیق عملیات رفح را داد

هشدار چین به آمریکا: بین تقابل و همکاری یکی را انتخاب کنید

جبهه پایداری معامله‌گر است

اسراییل‌ ضربه راهبردی خورده است

دردسر تیک‌تاک

ائتلاف غرب علیه نفت روسی

اتفاق جدید در بازار مسکن؛ خریداران مسکن و مستاجران منتظر تغییر باشند

قیمت این خودرو 30 میلیون تومان ارزان شد

هوای تازه/ نه اژدهاست که کرم شب است اسرائیل

4گوشه دنیا/ کشف کلاه‌خودی از 2500 سال قبل

نماهنگ سرود «حریفت مُنُم»

ایران می تواند پرتاب انسان به فضا را رقم بزند؟

بزرگترین چاپگر 3بعدی جهان یک خانه را در 80 ساعت می‌سازد

دلبر و یار من تویی رونق کار من تویی

رئیسی: هرکجای کشور فسادی دیده شود مطلقا به فساد و مفسد رحم نخواهد شد

انتقاد فلاحت پیشه به ادعای کریمی قدوسی درباره بمب اتم

ایران: تحریم‌های یکجانبه علیه سوریه باید لغو شود

ریابکوف: کاهش روابط با آمریکا را بررسی می‌کنیم

آخرین وضعیت از گورهای دسته جمعی بیمارستان ناصر

نجات روسیه با اقتصاد موازی

اصفهان؛ میخی بر تابوت اسرائیل

نمایندگانی که از رئیسی دعوت کردند باید در برابر ناکارآمدی دولتش پاسخگو باشند

گل‌درشت‌گویی ماورایی سریال ده‌نمکی

شیائومی نیامده رکورد زد!

نرخ مصوب انواع میوه اعلام شد؛ قیمت گوجه سبز سر به فلک کشید!

راه جلب عنایت امام زمان (عج)

خالد نبی؛ زیارتگاهی شگفت‌انگیز در دل طبیعت

تصاویری از پنل‌های خورشیدی جدیدی که در هر مکانی امکان نصب آن وجود دارد

برای خریدن کتاب هایی درباره اهل بیت(ع) به چه چیزهایی باید توجه شود؟

تحریم‌ مشترک انگلیس، آمریکا و کانادا علیه ایران

تداوم حملات حزب‌الله لبنان به شمال فلسطین اشغالی

ادامه سرکوب دانشجویان حامی فلسطین در آمریکا

202 روز جنگ غزه به روایت آمار و ارقام

تصاویر جدید از سرکوب تظاهرات همبستگی با غزه در دانشگاه سوربن فرانسه

«اقتصاد» میدان شلغم‌فروشان شده است!

شاهکار ایرانی در سریلانکا

بی‌رمقی اونس جهانی برای سومین روز متوالی

مطالبه‌گری؛ مهمترین برنامه عملیاتی بنیاد شهید و امور ایثارگران در دولت سیزدهم

نحوه تنظیم آینه ها در خودروی فورد کراون