ایران پرسمان

آخرين مطالب

چرا عربستان و قطر آشتی می‌کنند؟ تحلیل روز

  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - فرارو / متن پیش رو در فرارو منتشر شده و انتشار آن در آخرین خبر به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
سوای همه اینها، آمریکا همواره کشور‌های شورای همکاری خلیج فارس را برای تشکیل یک جبهه واحد علیه ایران تحت فشار قرار داده است. آمریکا مایل است که این کشور‌ها به ائتلاف دریایی‌اش در خلیج فارس بپیوندند. عربستان، امارات و بحرین، به این ائتلاف پیوسته‌اند. این اواخر، همزمان با مطرح شدن احتمال مصالحه کشور‌های عربی، گزارش‌هایی درباره پیوستن قریب الوقوع کویت و قطر به ائتلاف دریایی آمریکا در خلیج فارس منتشر شده که احتمالا نشانه دیگری از نزدیکی قطر به عربستان است.
بحران دیپلماتیک در شورای همکاری خلیج فارس به پایان خود نزدیک می‌شود. احتمالا تا چند روز دیگر، این بحران حل و روابط دیپلماتیک میان دوحه و ریاض مجددا برقرار خواهد شد.
به گزارش فرارو، روز جمعه برای نخستین بار قطر به طور رسمی تایید کرد که با عربستان مذاکراتی برای حل بحران قطع روابط دیپلماتیک انجام می‌دهد. محمد بن عبدالرحمن، وزیر امور خارجه قطر، در نشست گفتگو‌های مدیترانه‌ای در رم، پایتخت ایتالیا، ضمن تایید گفتگو‌ها با ریاض، ابراز امیدواری که این مباحثات به نتیجه برسد.
وی گفت: «از یک بن بست در بحران خلیج (فارس) به گفتگو درباره چشم انداز آینده درباره روابط منتقل شدیم. با برادران در عربستان، گفتگو‌هایی در جریان است و امیدواریم به نتایج مثبت برسند.»
از سوی دیگر، عادل الجبیر، وزیر مشاور عربستان در امور خارجی، درباره پایان یافتن بحران خلیج فارس ابراز امیدواری کرد و در نشست گفتگو‌های مدیترانه‌ای گفت: «ما همیشه می‌گوییم با قطر تاریخ و سرنوشت مشترکی داریم... سیاست‌هایی (در قطر) وجود داشت که باید تغییر می‌کرد و امیدواریم که تغییر کنند.»
بحران قطع روابط چهار کشور عربی امارات، مصر، عربستان و بحرین با قطر در ژوئن 2017 آغاز شد. زمانی که این چهار کشور با متهم کردن قطر به حمایت از تروریسم، تمام روابط خود را با این کشور قطع کردند. مدتی بعد، رسانه‌ها از 13 شرط کشور‌های عربی برای برقراری دوباره روابط با قطر خبر دادند. دوری از ایران، اخراج نیرو‌های نظامی ترکیه از قطر، تعطیل کردن شبکه الجزیره و قطع حمایت از اخوان المسلمین از جمله شروط کشور‌های عربی برای پایان دادن به بحران قطع روابط بود. دوحه این شروط را رد کرد و آن را تلاشی برای سلب حاکمیت و تحت الحمایه کردن قطر دانست. حال، وزیر خارجه قطر می‌گوید در گفتگو‌های فعلی با عربستان حرفی از شروط سیزده گانه به میان نیامده است.
در یک ماه گذشته، نشانه‌های زیادی درباره احتمال پایان یافتن بحران قطر آشکار شده است. اخیرا وزیر خارجه قطر، به طور محرمانه به ریاض سفر کرد. سپس پادشاه عربستان از امیر قطر برای حضور در نشست بعدی سران شورای همکاری خلیج فارس، که قرار است در دهم دسامبر برگزار شود، دعوت به عمل آورد. پیش از این، صباح الخالد الصباح، نخست وزیر کویت، که کشورش برای آشتی میان ریاض و دوحه وساطت می‌کند، گفته بود که نشست بعدی شورای همکاری خلیج فارس، «ایستگاه مهمی در آشتی خلیج (فارس)» خواهد بود.
از آغاز بحران تاکنون، کویت و تا حدودی آمریکا، برای آشتی دادن قطر و عربستان وساطت کردند. اما در بسیاری موارد وساطت‌شان به جایی نمی‌رسید. هر بار یکی از طرفین تمایلی به مصالحه نشان نمی‌داد. این بار، اما، ماجرا متفاوت است. ظاهرا هم عربستان و هم قطر، هر کدام بنا به دلایل خاص خود، رغبت آشکاری برای پایان دادن به بحران دارند. این دلایل متعددی دارد.
پشت پرده مصالحه سعودی - قطری
یک دلیل این است که شرایط سیاسی منطقه نسبت به سال 2017 تغییر کرده است. برخی ناظران بر این باور هستند که در سال‌های منتهی به آغاز بحران شورای همکاری خلیج فارس، عربستان و قطر درگیر یک رقابت سیاسی شدیدی بودند. عربستان، از وهابیت به عنوان ابزاری برای گسترش نفوذ خود استفاده می‌کرد و قطر نیز برای افزایش نفوذ خود از گروه اخوان المسلمین حمایت می‌کرد. اما اکنون، این ابزار‌ها دیگر کارایی ندارند. عربستان، به رهبری محمد بن سلمان، ولیعهد این کشور، برنامه نوسازی اقتصادی و اجتماعی را دنبال می‌کند و عملا ایدئولوژی وهابیت را کنار گذاشته است. دستگاه دینی و روحانیت روز به روز در عربستان با محدودیت‌های بیشتری مواجه می‌شود. در مقابل، بر آزادی گروه‌های لیبرال و نوگرا افزوده می‌شود. از سوی دیگر، اخوان المسلمین و سایر گروه‌های اسلامگرا که قطر به حمایت از آن‌ها متهم شده است، در بسیاری از کشورها، جایگاه و نفوذ خود را از دست داده‌اند. در مصر، حداقل در کوتاه مدت، امیدی به بازگشت آن‌ها به قدرت وجود ندارد. اکثر گروه‌های مورد حمایت قطر در سوریه، به حاشیه رانده شده‌اند و در سایر مناطق، مانند سودان نیز گروه‌های اسلامگرا از قدرت کنار زده شدند. در نتیجه، قطر نیز آمادگی بیشتری برای محدود کردن حمایت خود از جریان‌های اسلامگرا دارد. چرا که هزینه کردن بر این گروه، دیگر فایده چندانی ندارد.
دلیل دیگر، احتمالا به مسابقات جام جهانی 2022 مربوط می‌شود که در قطر برگزار خواهد شد. قطر یک شبه جزیره است و یک راه به سمت خشکی دارد که با عربستان است. افزون بر این، امارات و عربستان حریم هوایی خود را به روی قطر بسته‌اند. برگزاری جام جهانی در چنین شرایطی بسیار دشوار است.
از سوی دیگر، عربستان نیز در پی کاستن از مشکلات خارجی است. به موازات آشتی با قطر، سعودی‌ها به طور جدی سعی می‌کنند با حوثی‌های یمن هم به یک توافق صلح برسند. با روی کار آمدن محمد بن سلمان در عربستان، این کشور ابتدا یک سیاست به شدت تهاجمی در پیش گرفت. روابط با ایران و قطر را قطع و به یمن حمله کرد. همزمان، از بسیاری از گروه‌های مسلح سوری حمایت سیاسی و تسلیحاتی به عمل آورد. به روی کار آمدن عبدالفتاح السیسی در مصر کمک کرد. اما در چند سال گذشته، معلوم شد که بسیاری از سیاست‌‎های تهاجمی عربستان نتیجه عکس داده است. جنگ یمن هنوز در جریان است و به یکی از بزرگترین فجایع بشری جهان تبدیل شده، بشار اسد هنوز در قدرت است و قطر هم با بسیاری از شروط عربستان مخالف است. از این رو، به نظر می‌رسد سعودی‌ها در پی بازنگری در سیاست خارجی خود هستند.
سوای همه اینها، آمریکا همواره کشور‌های شورای همکاری خلیج فارس را برای تشکیل یک جبهه واحد علیه ایران تحت فشار قرار داده است. آمریکا مایل است که این کشور‌ها به ائتلاف دریایی‌اش در خلیج فارس بپیوندند. عربستان، امارات و بحرین، به این ائتلاف پیوسته‌اند. این اواخر، همزمان با مطرح شدن احتمال مصالحه کشور‌های عربی، گزارش‌هایی درباره پیوستن قریب الوقوع کویت و قطر به ائتلاف دریایی آمریکا در خلیج فارس منتشر شده که احتمالا نشانه دیگری از نزدیکی قطر به عربستان است.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/75831/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

طلای جهانی از رکورد فاصله می‌گیرد؟

بانک جهانی: فقر مطلق در ایران کاهش یافت

کارواش خانگی مدل Gunjet

زیبایی های یک پل در میان ابر ها

این رفتار ها رو از کجا یاد میگیرین آخه!

ساحل زیبای اقیانوس هند

کی حاضره امتحانش کنه؟

مطالعه جدید؛ ژن‌های قدرت می‌توانند از ما در برابر بیماری و مرگ زودرس محافظت کنند

تصاویری شگفت‌انگیز از سحابی Orion

بخشی از کتاب/ وقتی طوفان تمام شد...

نورنیوز: خبرسازی رسانه‌های غربی درمورد آسیب دیدن سامانه‌های پدافندی ایران تکذیب شد

ناوگروه‌های ایران در کدام دریاها هستند؟

دستورکار هفته جاری مجلس

اعتراض دانشجویان دانشگاه آمریکایی کلمبیا به اخراج حامیان فلسطین

دستگیری چند کارمند شرکت گوگل پس از اعتراض به همکاری این شرکت با اسرائیل

اشک‌های نماینده مالت از سخنان نماینده فلسطین درباره رنج‌ها و سربلندی غزه

ده بلایی که نتانیاهو بر سر اسرائیل آورد!

ریچارد‌ هاس: ایران می‌تواند تنگه هرمز را ببندد

سرمقاله سیاست روز/ ناگزیرهای غرب

روایت جالب یک اقتصاددان از دلیل افزایش عجیب قیمت طلا

طبیعت زیبای لرستان

آتشفشان‌های خشن، قمر مشتری را برای میلیاردها سال شکسته اند

چین برای ارسال 3 فضانورد به مدار آماده می‌شود

صحبت های شنیدنی دکتر شکوری درباره ازدواج

کنایه همراه وزیر خارجه در نیویورک به یک خبرنگار

آمریکا بدلیل حمایت از جنایات رژیم پهلوی به پرداخت بیش از یک میلیارد دلار محکوم شد

متن و حواشی سفر رئیس‌جمهور به سمنان

جزئیاتی از دور دوم انتخابات مجلس؛ زمان آغاز تبلیغات مشخص شد

استایل بن سلمان در محل کار؛ رونمایی ولیعهد عربستان از دفتر کارش!

راه‌اندازی قطار سریع‌السیر در کره برای ترغیب جوانان به ازدواج

تصاویری از خودسوزی یک نفر مقابل دادگاه ترامپ

شولتس: جنگ اوکراین احتمالا چندین سال طول می‌کشد

هنیه برای دیدار با اردوغان وارد ترکیه شد

آمریکا اولین اورانیوم غنی شده 90 کیلویی را تولید کرد

«هدفی» که ایران با حمله به اسرائیل زد!

هشدار صندوق بین‌المللی پول به آمریکا

استان ایلام مفتخر به حضور 6 هزار ایثارگر ارتشی است

تقویم تاریخ/ درگذشت "ملک‏ الشعراء بهار" ادیب و سیاستمدار

حکمت/ راهکاری برای انجام کارهای سخت

اینترنت ماهواره‌ای «استارلینک» می‌تواند همه ما را مسموم کند

غزل سعدی: عاشقانه یا عارفانه؟

امیرعبداللهیان: سلاح‌های مورد استفاده در اصفهان، بیشتر شبیه اسباب‌بازی بچه‌ها بود

تصاویر لحظات اولیه حمله هوایی به آشیانه زرهی پایگاه نیرو های مسلح عراق

سئول: وضعیت خاورمیانه را از نزدیک رصد می‌کنیم

انتقال مجروحین حمله هوایی پایگاه کالسو عراق به مراکز درمانی

سرمقاله جمهوری اسلامی/ کاربردی‌ترین زمان دیپلماسی

سرمقاله جام جم/ آبروی از دست رفته

سرمقاله ابتکار/ راه قدس از اردن می‌گذرد؟

برگزاری نخستین جشنواره گندم، نان و شیرینى در جزیره کیش

نمایش انیمیشن پاندای کونگ فو کار 4 درسینما لبخند کیش