ایران پرسمان

آخرين مطالب

زنگنه بر لبه تیغ تحلیل روز

زنگنه بر لبه تیغ
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - شرق / متن پیش رو در شرق منتشر شده و انتشار آن در آخرین خبر به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
«استیضاح» و «محاکمه» هر دو خواسته 72 نفر از نمایندگانی است که در ماه‌های پایانی حضورشان در مجلس، می‌خواهند اثری از خود بر دولت و به‌ویژه بر نیابت فردی که بر کرسی وزارت نفت می‌نشیند، باقی بگذارند. این روزها آنچه از اخبار علیه بیژن نامدارزنگنه دیده می‌شود، طرح اتهامات یا خواسته‌هایی است که عموما ارتباط مستقیمی با این جایگاه ندارند و همان‌گونه که پیش‌تر برای استیضاح وزیر جهاد کشاورزی در محافل نقل می‌شد، مجلسیان آمده بودند که اقناع نشوند. در این میان اخباری هم مطرح می‌شود که کمی نگران‌کننده است. این گفته البته از زبان زنگنه در رسانه‌ها نیز دست‌به‌دست شد.
‌ ارتباط طرح استیضاح و بابک زنجانی چیست؟
جابه‌جایی بابک زنجانی و تحرکاتی که در مجلس پس از آن علیه وزیر نفت رخ داد، یکی از مواردی است که این روزها نگرانی نفوذ و ارتباطی را که زنگنه پیش‌تر بین برخی مجلسیان و این متهم نفتی مطرح کرده بود بیشتر می‌کند. آیا این ارتباط باعث شده 72 نماینده مجلس علیه زنگنه قیام کرده و حتی فراتر از طرح استیضاح که به دنبال آن هستند، شکایت از وزیر نفت را نزد قوه قضائیه پیش بکشند؟
‌ آنچه نمایندگان می‌گویند چیست؟
علت حذف کارت سوخت و راه‌اندازی مجدد آن، افزایش قاچاق سوخت، ارائه‌ اطلاعات غلط درباره افزایش قیمت بنزین، عدم صداقت درباره‌ علت گران‌شدن نرخ بنزین، وجود دستگاه کارت‌خوان در دفتر وزارت نفت، ناکارآمدی در انعقاد قراردادهای میادین مشترک گازی و نفتی، اتخاذ برخی تصمیمات نادرست در واگذاری‌ها و عدم توجه به توسعه پالایشگاه‌ها و پتروشیمی‌ها و فراورده‌های نفتی از جمله محور‌های استیضاح وزیر نفت است.
فارغ از آنکه عملکرد وزیر نفت در دوره حضورش در وزارت نفت چگونه بوده، چند سؤال اینجا مطرح می‌شود. آیا سیاست‌گذاری‌های قیمتی مثل افزایش نرخ بنزین یا احیای کارت سوخت که در حوزه اختیارات شورای اقتصاد است و اخیرا با تصمیم سران سه قوه صورت گرفته، به وزارت نفت مرتبط است یا این دستگاه صرفا مجری این طرح محسوب می‌شود؟‌ تا اینجا سه محور اصلی؛ یعنی علت حذف کارت سوخت و راه‌اندازی مجدد آن، ارائه‌ اطلاعات غلط درباره افزایش قیمت بنزین و عدم صداقت درباره‌ علت گران‌شدن نرخ بنزین، زیر سؤال می‌رود. نمایندگان مجلس آیا آگاهی کافی ندارند که چنین تصمیمی فراتر از اختیارات یک دستگاه به شمار می‌رود؟
اشاره به قاچاق سوخت نیز موردی است عجیب که این‌بار هم از سوی نمایندگان مورد تأکید قرار گرفت. بااین‌حال باز هم این سؤال مطرح می‌شود که عمده قاچاق سوخت از سوی چه بخشی صورت می‌گیرد و پشت خرده‌قاچاق‌های موجود در مرزهای شرقی و جنوبی ایران، چه گروه‌هایی قرار دارند؟ علاوه‌برآن، متولی برخورد با قاچاق سوخت کدام نهاد است؟ وزارت نفت یا ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز؟ با وجود طرح این پرسش اما نمی‌توان از مسئولیت شرکت پالایش و پخش در توزیع فراورده‌های نفتی و نظارت بر آنها غافل ماند. بی‌شک این شرکت موظف است نظارت کافی بر فرایند توزیع بنزین از پالایشگاه تا جایگاه را داشته باشد که نفت‌کش‌ها در بین راه با بارنامه‌های صوری، مسیر خود را کج نکنند! طرح دوباره ماجرای وجود دستگاه کارت‌خوان در دفتر وزارت نفت که پیش‌تر شفاف‌سازی درباره آن از سوی وزارت اطلاعات انجام شده بود، هم کمی عجیب است. هرچند که در این زمینه اطلاعات بیشتری از آنچه وزارت اطلاعات در بیانیه خود طرح کرده بود در دست نیست، اما نمایندگان دقیقا به دنبال چه هستند نیز روشن نیست.
‌ توسعه میادین نفت و گاز روی تیغ
ناکارآمدی در انعقاد قراردادهای میادین مشترک گازی و نفتی و اتخاذ برخی تصمیمات نادرست در واگذاری‌ها نیز بسیار کلی است و شاید باید حدس زد که سؤالات نمایندگان دقیقا مربوط به کدام میدان نفتی یا گازی است. در این زمینه بارها و بارها اختلاف‌نظرهایی مطرح شد. درنظر‌داشتن قراردادهای IPC برای پروژه‌های بزرگ نفت و گاز از سوی تیم زنگنه، همواره محل حمله یا نقد کارشناسی و غیرکارشناسی بود. برخی ازجمله متولیان وزارت نفت و تیم کارشناسی اطراف او، بر نبود تکنولوژی و سرمایه کافی برای توسعه میادین یا سیستم تقویت فشار فاز 11 پارس جنوبی تأکید داشتند و از جذابیت‌های قراردادهای IPC می‌گفتند؛ در مقابل برخی کارشناسان شناخته‌شده نیز مصر بودند که تمرکز همه پروژه‌ها بر انعقاد قراردادهای IPC، یکی از خطاهایی است که در دوره برجام رخ داد و موجب شد نگاه به شرکت‌هایی که در دوره تحریم‌ها توان‌افزایی کرده و خودی نشان داده بودند، کم‌رنگ شود. با این همه چه این وزیر نفت باشد چه وزیر دیگری، بازهم این اختلاف باقی خواهد ماند؛ زیرا مهم پروژه‌های پرچربی است که هرچند دو‌ساله با قرارداد با شرکت‌های قدر بین‌المللی به اتمام می‌رسد، اما با تأکید بر توان داخل با محور برخی گروه‌های خاص، ممکن است تا 10 سال هم به درازا کشیده شده و منابع موجود را ببلعند.
نگاهی به پروژه‌های خاص که امروز هم کم‌وبیش از سوی برخی رسانه‌ها طرح می‌شود، مشخص می‌کند احتمالا چه گروه‌هایی دنبال کنارگذاشتن تیم کنونی در وزارت نفت و چینش احتمالی افراد وابسته به خود در این بخش مهم درآمدزای کشور هستند که اتفاقا فضای تحریم‌ها، بستر را برای احیای فعالیت دوباره آنها فراهم کرده و به‌هر‌حال، چه کسی است که نخواهد فرصت را غنیمت شمارد!
‌ پروژه‌های پرطمطراق و نگاه‌های پرطمع
پیگیری طرح توسعه پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس در قالب یک فاز جدید (فاز چهارم) که تخمین زده می‌شود بیش از 1.2میلیارد دلار هزینه‌بر باشد، یکی از پروژه‌هایی است که چشم برخی نهادها به آن دوخته شده است. این در حالی است که برخی منابع آگاه می‌گویند شرکت پالایش و پخش به دنبال طرح نرم‌افزاری با هزینه بسیار کمتر (در حدود 90 میلیون دلار) است که با توجه به زیرساخت‌های فعلی، هدف افزایش تولید را محقق کند. هرچند برخی شنیده‌ها از داخل این پالایشگاه خبر می‌دهند که افزایش تولید از فازهای موجود، فشار مضاعفی بر دستگاه‌ها وارد کرده و تا حدودی به آنها آسیب زده است که البته این خبر از سوی «شرق» تأیید یا رد نمی‌شود. توسعه میدان آزادگان نیز که نیازمند سرمایه‌گذاری سنگین برای توسعه و افزایش تولید در سطح 25 تا 27 درصد است، یکی از مواردی است که این روزها بین کارشناسان و فعالان حوزه نفت و گاز مطرح می‌شود. این پروژه نیز یکی از پروژه‌های بزرگی است که تکنولوژی متناسب با آن، در حدود پنج تا شش میلیارد دلار سرمایه می‌خواهد و برخی منابع آگاه خبر می‌دهند دست‌هایی پشت پرده دنبال نفوذ در آن است و گفته می‌شود زنگنه تاکنون در برابر این خواسته‌ها مقاومت کرده است.
توجه‌نداشتن به توسعه پالایشگاه‌ها، پتروشیمی‌ها و فراورده‌های نفتی، از دیگر مواردی است که به‌عنوان محور اصلی از سوی نمایندگان مجلس طرح موضوع می‌شود. اینجا هم مشخص نیست دقیقا منتقدان به چه موردی اشاره دارند؟ آیا توسعه پتروپالایشگاه‌ها مطرح است و تولید نفتا و در نهایت مبادله آنها با نفت خام و فروش مدت‌دار آن به گروه‌های خاص؟ اگر منظور این باشد که به نظر می‌رسد در لابه‌لای سخن برخی نمایندگان نیز می‌توان به آنها رسید؛ به نظر همان‌ها، کاسبان تحریمی پشت ماجرا قرار گرفته‌اند که با این فرایند شاید در آینده بابک زنجانی را هم به یک خرده‌کلاهبردار در صنعت نفت ایران بدل کنند.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/77248/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

جولان گرانی در کالاهای اساسی؛ حبوبات 30 درصد گران شد

افزایش نرخ سود بین بانکی در هفته پایانی فروردین ماه

جامعه ایثارگری از بنیاد شهید و امور ایثارگران انتظاری جز تکریم ندارند

مناظر خیره کننده از دریاچه قلبی شکل

دره انجیرک تا مرخیل؛ تصاویری زیبا از بکرترین نقاط زاگرس

روشی برای نقشه‌برداری از نانوحفره‌های روی غشاء ارائه شد

نروژ بزرگترین کشتی‌های هیدروژنی جهان را می‌سازد

کناره‌گیری نویسندگان از «انجمن قلم آمریکا» در حمایت از غزه

ارزیابی دستگاه‌های اجرایی در برابر تهدیدات با حضور رئیس ستادکل نیروهای مسلح

سردار شکارچی: قدرت بازدارندگی ایران مانع تهاجم دشمنان است

واکنش سفارت ایران در لندن به کمپین نمایندگان پارلمان انگلیس علیه سپاه

وزیر دفاع سابق آمریکا: سکوت ایران و اسرائیل می‌تواند نشانه پایان تنش‌ها باشد

اظهارنظر بولتون درباره واکنش ناچیز رژیم صهیونیستی: ایران در این مورد خیلی خیلی خوش‌شانس بود

شبکه 12 تلویزیون رژیم اسرائیل: ایرانی‌ها ما را مسخره‌ می‌کنند

دیدار ماکرون با میقاتی در پاریس

زخمی شدن 5 نوجوان بر اثر تیراندازی در مریلند

واکنش نماینده مجلس به ادعای دولت درباره قیمت دلار 100 هزار تومانی

جامعه ایثارگری از بنیاد شهید و امور ایثارگران انتظاری جز تکریم ندارد

رقص زیبای ماهی های کوچولوی آبی

اینتل بزرگترین رایانه نورومورفیک جهان را ساخت

چهار سؤالی که ارسطو به آنها پاسخ می‌دهد

چالش مرندی برای مجری معروف انگلیسی: در برنامه‌ات فیلم سرهای بریده‌شده اسرائیلی‌ها را نشان بده!

امیرعبداللهیان: نتانیاهو از کنترل خارج شده و باید مهار شود

فرمانده ارتش به فرمانده سپاه پیام داد

وداع تلخ مادر با کودک خردسالش که در بمباران صهیونیست‌ها به شهادت رسید

آزمایش یک موشک قاره پیمای جدید در کره شمالی

نابودی بزرگترین مرکز داروسازی نوار غزه به دست اشغالگران صهیونیست

تکذیب افزایش مجدد دستمزد کارگران

وعده مقام وزارت نیرو برای رفع مشکلات فنی انتقال برق ایران، آذربایجان و روسیه

شروع یک انقلاب در درمان طاسی سر

جایگاه و شان ایثارگران معزز در این نظام بسیار بالا و ویژه است

با تمام توان پیگیر حل مشکلات جامعه ایثارگری استان هستیم

دیدار دکتر رئیسی با مادر شهیدان طوسی و مادربزرگ شهید مدافع حرم محمدرضا دهقان

پاسخگویی سلمانی به جامعه ایثارگری در میز خدمت نماز جمعه تبریز

برگزاری اولین همایش حقوق شهروندی و ایثار استان کرمان با حضور مدیرکل حقوقی و معاضدت قضایی بنیاد شهید و امور ایثارگران

لیز خوردن خودرو در خیابان برفی

شاخ به شاخ دو خودرو با هم

پیست مسابقات فرمول یک با آسفالت نانویی روکش شد

میزان موفقیت‌ ‌عملیات وعده صادق از زبان جانشین فرمانده‌ کل سپاه

آمریکا هرگونه حمله هوایی در عراق را رد کرد

دفاع هوایی روسیه 50 پهپاد اوکراینی را ساقط کرد

ازدواج سه زوج فلسطینی در دل جنگ

زلنسکی: ناتو باید روشن کند متحد کی‌یف هست یا نه

دردسرهای بزرگ اصولگرایان

ایران و اسرائیل در منطقه خاکستری

طلای جهانی از رکورد فاصله می‌گیرد؟

بانک جهانی: فقر مطلق در ایران کاهش یافت

کارواش خانگی مدل Gunjet

زیبایی های یک پل در میان ابر ها

این رفتار ها رو از کجا یاد میگیرین آخه!