ایران پرسمان

آخرين مطالب

سفرِ مهم روحانی سیاست روز

  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - رویداد 24 / حسن روحانی چهارشنبه این هفته به ژاپن سفر خواهد کرد. سفری که با تبادل اخیر زندانی میان ایران و آمریکا و با توجه به نقش پیشین نخست وزیر ژاپن به عنوان حامل پیام ترامپ اهمیت دو چندانی پیدا کرده است.
رویداد24 کازوتو سوزوکی استاد سیاست بین الملل دانشگاه هوکایدو ژاپن سیاست های ژاپن در قبال ایران را برآیند ملاحظات امنیتی این کشور در ارتباط با آمریکا و تمایل آنها برای حفظ روابط دوستانه با ایران تفسیر کرده است.
سوزوکی در یادداشتی که در نشریه اینترنتی «دیپلمات» منتشر شده وضعیت خاورمیانه را به شدت بی ثبات و خوانده و به حوادث ماه های ژوئن و سپتامبر اشاره کرده است.
او نوشته: از ماه می 2019 زمانی که ایران اعلام کرد تعهداتش را در برجام کاهش خواهد داد، نفت کش‌های عربستانی و نروژی در تنگه هرمز مورد حمله قرار گرفتندو یک نفت کش ژاپنی نیز همزمان با سفر شینزو آبه به ایران مورد حمله قرار گرفت. در ماه سپتامبر تاسیسات نفتی عربستان مورد حمله موشکی قرار گرفت و 5 درصد از تولید نفت جهان به طور موقتی متوقف شد. از نظر ژاپن که به نفت خاورمیانه وابسته است، این حد از بی ثباتی در توزیع نفت و گاز طبیعی میتواند یک خطر جدی برای امنیت انرژی داخلی به شمار برود.
سوزوکی در ادامه نوشت: از این گذشته واقعیت و دلایل این حوادث هنوز مشخص نیست. ایران مظنون به دخالت در حمله به نفت کش‌ها در ماه ژوئن و حمله به تاسیسات نفتی عربستان در ماه سپتامبر است، اما خودش این دخالت‌ها را تکذیب کرده است. آمریکا، عربستان و امارات انگشت اتهام را به سمت ایران نشانه می‌رفته اند. سیاست حداکثر فشار آمریکا علیه ایران دیگر هیچ تحریمی را باقی نگذاشته که تا امروز علیه ایران اعمال نشده باشد. حتی تحریم‌های اضافی هم اعمال شده، اما تغییر محسوسی در وضعیت ایجاد نکرده است.
او با اشاره به ائتلاف «امنیت دریایی خلیج فارس» به رهبری آمریکا نوشت: در این میان آمریکا ائتلافی به نام ابتکار امنیت دریایی ایجاد کرده و هدفش ایجاد امنیت در خلیج فارس و تقویت حضور نظامی اش در این منطقه است. با این وجود کشور‌های کمی (فارغ از بریتانیا که نفت کش ایران را ربوده بود و عربستان که دشمن دیرینه ایران است) به درخواست آمریکا برای پیوستن به این ائتلاف پاسخ مثبت داده اند.
به گفته این استاد دانشگاه، ژاپن که برای امنیتش به آمریکا وابسته است و در برابر فشار‌های آمریکا آسیب پذیر است، بر این باور است که پاسخ مثبت به انتظارات آمریکا به نوعی به نفع امنیت داخلی اش خواهد بود. در عین حال ایران با هر گونه دخالت آمریکا مخالف است. ژاپن از زمان انقلاب 1979 در ایران رابطه خوبی با این کشور داشته و شینزو آبه اولین نخست وزیری بود که بعد از چهل سال به ایران سفر کرده است. آبه نمیخواهد در ائتلاف آمریکا علیه ایران که ممکن است بر روابط با این کشور تاثیر بگذارد شرکت کند.
او به سفر روحانی اشاره کرده و نوشت: حسن روحانی رییس جمهور ایران هم قرار است به زودی به ژاپن سفر کند و این سفر همزمان با تصمیمی خواهد بود که ژاپن باید درباره استفرار ناو‌های نیرو‌های دفاع از خود در خاورمیانه بگیرد.
سوزوکی با اشاره به قانون اساسی ژاپن نوشت: یکی از بند‌های قانون اساسی ژاپن به اعلان جنگ مربوط است. در این بند گفته شده حتی اگر نیرو‌های دفاع شخصی ژاپن SDF در جایی مستقر شوند هم اقداماتی که میتوانند بکنند بسیار محدود است. استفاده از سلاح توسط این نیرو‌ها تنها زمانی امکان پذیر است که از خودشان دفاع می‌کنند یا در شرایطی است که تهدیدی علیه بقای ژاپن به وجود آمده باشد. مثلا زمانی که یک نفت کش ژاپنی در خطر باشد و این خطر بدون استفاده از سلاح قابل رفع نباشد.
او نوشت: با این حال نفت کش‌هایی که پرچم ژاپن را دارند، تنها نفت کش‌هایی نیستند که نفت این کشور را حمل میکنند و ممکن است نفت ژاپن در کشتی‌های دیگر با پرچم‌های خارجی نیز حمل شود.
با توجه به این ملاحظات، ژاپن تصمیم گرفته بدون پیوستن به ائتلاف آمریکایی نیروی دریایی دفاع از خود را با هدف تحقیقات و بازرسی به منطقه خلیج عمان و تنگه باب المندب اعزام کند و قرار نیست این نیرو‌ها وارد خلیج فارس شوند. استقرار این نیرو‌ها با هدف «تحقیق و بررسی» است. انتخاب چنین هدفی نشان میدهد ژاپن میخواهد به ابتکار آمریکا بپیوندد بدون اینکه مستقیما درگیر آن یا درگیر جدال و بحث‌های پارلمانی پیرامون استفاده از سلاح شود. همزمان ژاپن از تحریک ایران نیز اجتناب کرده است.
بر اساس یادداشت این استاد ژاپنی، ژاپن معتقد است با تصمیم ترامپ به لغو حمله تلافی جویانه علیه ایران در پی سرنگونی پهپاد آمریکایی گلوبال هاوک، وضعیت خلیح فارس تا حد زیادی ثبات پیدا کرده است. حمله به تاسیسات نفتی عربستان همزمان با عرضه عمومی سهام آرامکو انجام شده (خصوصی سازی شرکت دولتی آرامکو) به جای اینکه نفت کش‌های عربستانی در تنگه هرمز مورد هدف قرار بگیرند. ایران همزمان ابتکار صلح هرمز را هم مطرح کرده و امارات نیز در پی بهبود روابطش با ایران است.
به گفته سوزوکی، این احتمال که نفت کش‌های ژاپنی در آینده نزدیک، حتی بدون نیاز به ناو‌های ژاپنی در خلیج فارس، در امان بمانند وجود دارد. با این حال اگر ژاپن نیروهایش را با هدف تحقیق و بررسی در پاسخ به تحریک‌های ایران مستقر کند، موازنه منطقه بر هم خواهد خورد. جلوگیری از چنین وضعیتی نیازمند دیپلماسی است.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/77697/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

هشدار صندوق بین‌المللی پول به آمریکا

استان ایلام مفتخر به حضور 6 هزار ایثارگر ارتشی است

تقویم تاریخ/ درگذشت "ملک‏ الشعراء بهار" ادیب و سیاستمدار

حکمت/ راهکاری برای انجام کارهای سخت

اینترنت ماهواره‌ای «استارلینک» می‌تواند همه ما را مسموم کند

غزل سعدی: عاشقانه یا عارفانه؟

امیرعبداللهیان: سلاح‌های مورد استفاده در اصفهان، بیشتر شبیه اسباب‌بازی بچه‌ها بود

تصاویر لحظات اولیه حمله هوایی به آشیانه زرهی پایگاه نیرو های مسلح عراق

سئول: وضعیت خاورمیانه را از نزدیک رصد می‌کنیم

انتقال مجروحین حمله هوایی پایگاه کالسو عراق به مراکز درمانی

سرمقاله جمهوری اسلامی/ کاربردی‌ترین زمان دیپلماسی

سرمقاله جام جم/ آبروی از دست رفته

سرمقاله ابتکار/ راه قدس از اردن می‌گذرد؟

برگزاری نخستین جشنواره گندم، نان و شیرینى در جزیره کیش

نمایش انیمیشن پاندای کونگ فو کار 4 درسینما لبخند کیش

زمان دقیق افزایش حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی اعلام شد

افزایش نرخ کرایه تاکسی، مترو و اتوبوس از امروز

تفال/ تاب بنفشه می دهد طره مشک سای تو

زباله های فضایی در مریخ

اهمیت مدح و ثنای الهی در جلد هشتم «طعم شیرین خدا»

رمزگشایی ایمانی از موضع گیری واحد چپ و راست سیاست در ماجرای حمله به صهیونیست‌ها

بیانیه مقاومت اسلامی عراق درباره حمله به هدف حیاتی در ایلات و پایگاه هوایی اشغالگران

ادعای مخالفت بایدن با عملیات نظامی صهیونیست‌ها در رفح

شهادت 7 فلسطینی در بمباران یکی از خانه های رفح

حمله پهپادی اوکراین به مناطق مسکونی «بلگورود»

خانواده های اسرای صهیونیست بزرگراه اصلی تل آویو را بستند

سرمقاله اعتماد/ یکپارچگی وتوان سیاست سازی

سرمقاله ایران/ حفاظت از خاکریز حجاب بدون بازی در زمین دشمن

سرمقاله دنیای اقتصاد/ نگاهی دیگر به وزارت امور اقتصادی و دارایی

سرمقاله جمهوری اسلامی/ « » عنوان سرمقاله روزنامه جمهوری اسلامی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:

سرمقاله اطلاعات/ ایران اوج بازدارندگی و قدرت بلامنازع

امیرعبداللهیان از الجزایر قدردانی کرد

پاسخ معاون رئیسی به رسانه‌ غربی که نوشته‌ بود مسئولان این روزها در پناهگاه هستند!

حمله به یک پایگاه نظامی عراق

آمریکا 1000 نیرویش را از نیجر خارج می‌کند

آزمایش یک «کلاهک فوق‌العاده بزرگ» موشک از سوی کره شمالی

سرمقاله خراسان/ بودجه عمرانی در نقش گوشت قربانی!

سرمقاله کیهان/ صد رحمت به توپ میرزا آقاسی!

سرمقاله وطن امروز/ معادله پیروزی

رسانه صهیونیستی: نتانیاهو یک آدم حراف و طبل تو خالی از کار درآمد

تصویب چهاردهمین بسته تحریمی اتحادیه اروپا علیه روسیه

واکنش وزارت خارجه ایران به اقدام آمریکا برای تمدید تحریم نفتی ونزوئلا

پیش بینی بورس هفته اول اردیبهشت 1403

مرزبندی استان‌های کشور در بازار مسکن

دارندگان کارت سوخت بخوانند

خیلی شانس آورد از یک تصادف مرگبار نجات پیدا کرد!

عکس های کاملا به موقع

وداع با اطلس؛ ربات انسان‌نمای بوستون داینامیکس بازنشسته می‌شود

دل ز جان برگیر و در بر گیر یار مهربان

رئیس شورای اطلاع‌رسانی دولت: مسئولان متوجه اطرافیان کذاب و هتاک باشند