ایران پرسمان

آخرين مطالب

با جلیلی تا 1400 سیاست روز

  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - نامه نیوز /جلیلی با هوشمندی چرخش‌های این روز‌های سیاست را که از پیدا و پنهان ایجاد شده، دریافته است، اما این راه هم فهیمده که این میوه هنوز کال است و به قول حسین شریعتمداری این خانه‌تکانی هنوز تمام نشده است. جلیلی ایستاده تا زمان طلوعش برسد و می‌داند که باید صبر کند.
اگر در انتخابات سال92 بسیاری از اصولگرایان بر سعید جلیلی خرده می‌گرفتند که با ورودش به انتخابات ریاست‌جمهوری معادلات این رقابت ازپیش‌برده اصولگرایان را بر هم زده و موجب پیروزی حسن روحانی شده است اما امروز، هم اصولگرایان و هم اصلاح‌طلبان با یک سعید جلیلی بسیار متفاوت مواجه‌اند. سعید جلیلی تغییر کرده است؛ مانند سید ابراهیم رئیسی که اصلا شبیه رئیسی روزهای داغ انتخابات96 نیست. امروز سعید جلیلی سیاست را بسی باحوصله دنبال می‌کند. او یا در خیابان پاستور و در همسایگی حسن روحانی جلسات دولت سایه‌اش را برگزار می‌کند یا آرام و با خونسردی خاص خودش چمدان همیشه آماده اش را برداشته و از این شهر به آن شهر سفر می‌کند تا هم ببیند و هم حرف بزند. او این‌روزها هرچه می‌کوشد برای رسانه‌ها حرف نزند، تلاش می‌کند حرف‌هایش را سینه‌به‌سینه و نه در متن و در مرکز که در حاشیه منتقل کند؛ کاری سخت و البته متفاوت.
در زمانه‌ای که سیاست‌مردان ما عادت کرده‌اند رأی خود را از موضع بالا و از بستر تحولات علوم سیاسی و حاکمیتی جلب کنند، او تیزهوشانه متوجه شده که شرایط تغییر کرده و در آخرین سال های دهه نود ، این جامعه‌شناسی است که حرف اول را خواهد زد؛ به یک معنا در پایان دهه90 جامعه‌شناسی بر علوم سیاسی پیشی گرفته و دقیقا در همین بستر است که علی لاریجانی ناگهان چهارگوشه سیاست را بوسیده و حتی برخی اصلاح‌طلبان از همین حالا و از پیش خود را بازنده انتخابات می‌دانند. اگرچه که افرادی مانند محمد قوچانی معتقدند که چنانچه بزرگان اصلاحات و شورای سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان چنین نمی‌کردند که کرده‌اند آن وقت وضعیت اصلاح‌طلبان به گونه‌ای دیگر بود، واقعیت اما این است که همانگونه که افراد دیگری از صاحب‌نظران اصلاح‌طلب می‌گویند مسئله امروز اصلاحات نه محمدرضا عارف و سید محمد خاتمی که سرمایه اجتماعی است. مگر یادمان رفته که فردای پیروزی مجدد حسن روحانی در انتخابات ریاست‌جمهوری خیلی‌ها نگاهشان به علی لاریجانی دوخته شد و قبایی که از حسن روحانی بنا بود بر جا بماند را برازنده او می‌دانستند؟ مگر نمی‌گفتند پروژه راست میانه را که میراث مرحوم اکبر هاشمی رفسنجانی بود، علی لاریجانی به ارث خواهد برد و اوست که از 1400 میداندار قدرت رسمیِ اجراییِ کشور خواهد بود. اما وقتی علی لاریجانی با تبسم خاصی حمایتش را از ممنوعیت نمایندگی بیش از سه‌دوره اعلام کرد، می‌شد حدس زد او که هم محافظه‌کار است و هم هوشمند، تصمیم نهایی‌اش را گرفته است. آن مصوبه البته به تأیید نهایی نرسید اما وقتی فرد شماره یک او یعنی کاظم جلالی اعلام کرد که سفیر ایران در روسیه خواهد شد دیگر شکی نماند که لاریجانی «بمانِ عرصه سیاست» نخواهد بود. همه این ها یک حرف دارد ؛ لاریجانی چرخش داستان را به خوبی فهمیده بود.
القصه...
سعید جلیلی می‌توانست نامزد مجلس باشد. او قطعا از مشهد رأی خوبی هم می‌آورد. آن هم درست در شرایطی که رصدگران و تحلیلگران مسائل سیاسی هم اکثرا به این جمع‌بندی رسیده‌اند این پارلمان مجلس پایداری‌هاست. او حتی می‌توانست در عصر دوری لاریجانی گزینه‌ای پرشانس برای ریاست مجلس باشد. تا آخرین ساعات ثبت‌نام حتی گمانه‌هایی برای حضور او وجود داشت اما او نیامد. معمای بزرگی است؛ چرا سعید جلیلی نخواست پارلمانتاریست شود؟ چرا نخواست سیاست را از مجلس دنبال کند؟ به نظر می‌توان چند گزاره برای حل این مسئله پیدا کرد.
1.آیا سعید جلیلی تمایل دارد که تابلوی جریان پایداری در عرصه سیاست باشد؟ نشانه‌هایی وجود دارد از اینکه او نخواسته ژنرال این جریان سیاسی در کشور باشد. او شش‌سال تلاش کرده که نمایه دیگری از خود به نمایش بگذارد اگرچه که حتما در سطوح مختلفی با گفتمان این جریان همسویی داشته است اما هرچه هست گویا او نخواسته رئیس‌مجلس پایداری‌ها باشد.
2.ماجرا به همین‌جا هم ختم نمی‌شود او با هوشمندی چرخش‌های این روزهای سیاست را که از پیدا و پنهان ایجاد شده، دریافته است اما این راه هم فهمیده که این میوه هنوز کال است و به قول حسین شریعتمداری این خانه‌تکانی هنوز تمام نشده است. جلیلی ایستاده تا زمان طلوعش برسد و می‌داند که باید صبر کند.
3.محمدباقر قالیباف قطعا رقیبی جدی برای او در انتخابات 1400 می‌توانست باشد او صبر کرد تا عرصه برای قالیباف در انتخابات مجلس باز و سهل شود که شاید ریاست قالیباف بر مجلس جدید موجب شود که قالیباف نیز مانند سید ابراهیم رئیسی به ریاست یک قوه رسیده تا میدان برای خودش از همیشه بازتر باشد.
4.اصلاح‌طلبانِ خسته و تنهای این روزها به نظر چندان رمقی هم برای انتخابات1400 نخواهند داشت. اگر امروز در شمارش نامزدهای آنها در انتخابات مجلس به زحمت افتاده‌ایم و اگر برایمان سخت است حتی بگوییم کدامشان می‌توانند سرلیست شوند، آن‌هم در زمانه‌ای که افرادی از آنان که شهرت سیاسی هم دارند و می‌گویند شاید فهرست ندهیم، حتما کار سخت‌تری خواهد بود پیداکردن فردی از میان آنها که اقبالی برای رئیس‌جمهورشدن در سال1400 داشته باشد.
5.سعید جلیلی تغییر کرده است، مانند ابراهیم رئیسی. آنها اقبال پیدا خواهند کرد؛ نه به دلیل پوپولیست شدن‌شان؛ آنها جامعه‌شناسی این روزهای ایران را خوب فراگرفته‌اند.
الله اعلم.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/78334/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

جزئیات تخصیص ارز 28500 تومانی

طلای 18عیار پایین آمد؛ بازگشت دلار به کانال 63 هزار تومان

بچه‌های آفریقایی را از چه می‌ترسانید؟

نمونه‌ ای از کلمات روسی که وارد فارسی شده و ما استفاده می‌کنیم

4 گوشه دنیا/ بازگشت آخرین پادشاه مصر پس از 72سال غیبت

واعظ آشتیانی: رأی مردم آمریکا در انتخابات نمایشی است

گنجی: توماج صالحی حتما اعدام نمی‌شود

امام جمعه سابق جوانرود درگذشت؛ علت استعفای سال گذشته او چه بود؟

معاون پارلمانی رئیسی: دستگاه‌ها باید به وظایف روشن و بی‍ّن خود درباره حجاب عمل کنند

تشکر وزیر دفاع از مجلس بابت تصویب تشکیل سازمان «سپند»

پاپ فرانسیس: جنگ غزه و اوکراین را متوقف کنید

بخشی از آثار ویرانی های ارتش اشغالگر در شهر خان یونس

مسکو: فرمول زلنسکی برای صلح، درگیری را طولانی‌تر می‌کند

افسر اسرائیلی هدف تک‌تیرانداز مقاومت فلسطین

رازهای جالبی از تایتانیک که شاید هرگز درباره‌اش نشنیده باشید

فرآیند تولید دیگ و ماهیتابه با قوطی فلزی نوشابه توسط کارگران پاکستانی

زیبایی پارک هینویاما در ژاپن

3 فضانورد چینی امروز راهی ایستگاه فضایی‌شان می‌شوند

نمادی از فرهنگ پهلوانی در «پهلوان و فیل»

نماینده ویژه پاکستان: ایران و چین شرکای معتمد ما هستند

دستور کار جلسات مجلس در هفته آینده اعلام شد

نماینده مجلس: مماشاتی که با بی‌حجابی صورت گرفت، کار را برای مقابله با بی‌حیایی سخت‌تر کرد

شورای وحدت چند نماینده در مجلس دوازدهم دارد؟

فرمانده کل ارتش: ایران هر کجای رژیم صهیونیستی را لازم باشد و بخواهد موشک می‌زند

واعظی: آنچه رئیسی می‌گوید با آمار‌های دو هفته قبل یا دو هفته بعد اعضای دولت فرق دارد

نظامیان فرانسوی کنار اوکراین علیه روسیه می‌جنگند

پاسخ موشکی حزب‌الله به حملات صهیونیست‌ها به جنوب لبنان

مادورو: کشورهای ائتلاف بولیواری خواهان جهان چندقطبی هستند

دولت بایدن نسبت به «پیروزی اوکراین» مطمئن نیست

دنیای اقتصاد: در سال 1403 نه منتظر کاهش قیمت ارز باشید، نه کاهش نرخ تورم

غفلت از سرکشی به خانواده های شهدا پذیرفتنی نیست

تکنیک حیرت‌انگیز یک عنکبوت برای شکار یک مورچه بزرگ در حال حرکت!

گوناگون/ ماجرای طعم شیرین آخرین دعای کمیل شهید زین الدین

کل کل اتوبوس مسافربری و یک پژو که منجر به تصادفی شدید شد!

پناهگاه فیل ها در کنیا

مخترع ایرانی مدال برنز نمایشگاه اختراعات ژنو 2024 را کسب کرد

تصاویری خیره‌کننده از «ماه صورتی» در سراسر جهان

رمان جدید اکبر والایی چاپ شد/«بر فراز کشتزار» در بازار نشر

فرمانده کل ارتش: جمهوری اسلامی ایران پاسخ هر تجاوزی را کوبنده‌تر از قبل خواهد داد

جهانگیری: عزا می‌گیرم وقتی می‌بینم مردم ما خود را با کشورهای منطقه مقایسه می‌کنند نه اروپا

سخنگوی وزارت خارجه: افکار عمومی جهان بیدار شده است

عروس امام خمینی(ره) درگذشت

لاپید خواستار خروج دو عضو شورای جنگ از کابینه شد

خواب آشفته اسرائیل برای منطقه

ایران دفعه بعد 3 هزار موشک و پهپاد به اسرائیل می‌زند یا 30 هزار؟!

با اصلاح اطلاعات حساب بانکی خود سود سهام عدالت را دریافت کنید

مسیر طلای جهانی عوض می‌شود؟

نحوه مصاحبه ایلان ماسک با افراد جدید هنگام استخدام

ویدیویی با بازدید میلیونی؛ تمساح‌ها از چه چیزی وحشت دارند؟

آیت‌الله دوزدوزانی: آقایی که می‌خواهی روحانی باشی و جهنمی نباشی، مواظب باش کار عکس نشود