ایران پرسمان

آخرين مطالب

کدخدایی از همه‌پرسی می‌گوید سیاست روز

کدخدایی از همه‌پرسی می‌گوید
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - ایرنا / سخنگوی شورای نگهبان در نشست بازنگری در قانون اساسی، گفت: بازنگری امری نشدنی نیست اما ابتدا باید از تمامی ظرفیت‌های موجود در قانون اساسی از جمله اصل 59( مربوط به همه پرسی) استفاده کنیم و اگر این امر در حل مشکلات کمک نکرد، می‌توان به سراغ اصلاحش رفت.
عباسعلی کدخدایی شامگاه یکشنبه در نشست بازنگری در قانون اساسی که در سالن حافظ خانه اندیشمندان علوم انسانی، برگزار شد با طرح این سوال که آیا بازنگری در قانون اساسی باید انجام بگیرد یا نه؟ افزود: گاهی اوقات ما برخی واژه ها را اینگونه به کار می بریم که یک بن بست و انسداد را در آن جهت می رساند و گاهی خودمان از آن واژه ها می ترسیم.
وی با بیان این که بازنگری، همه پرسی و رفراندوم چیست؟ گفت: البته این واژه ها به گونه ای شده که وقتی از آن صحبت می کنیم ترس ما را بر می دارد که چه اتفاقی می خواهد بیفتد.
کدخدایی در ادامه با بیان اینکه بازنگری یک ضرورت در جامعه انسانی است، گفت: انسانها در حال تحول و تکامل هستند. اصلا غیر از این نیست چه در تاریخ مراجعه کنیم و تجارب بشریت را ببینیم و چه در حوزه های دینی هم که وارد شویم، ادیان بتدریج بر ما وارد شدند و هرکدام در مقطعی تعالیم و آموزه هایی را فراهم کردند بنابراین تحول و تکامل یک امر بدیهی و از ضروریات جامعه انسانی است.
سخنگوی شورای نگهبان ادامه داد: در تعالیم دینی و آموزه های اسلامی این نکته است که انسانی که یک روزش با روز دیگرش مساوی باشد، ملعون است. معنی آن این است که باید بسوی تکامل بریم و تغییری ایجاد شود. بنابراین، اینها ضروریات و بدیهیات جامعه انسانی است. تعالیم دینی هم این ضروریات را تکمیل کرده است.
وی گفت: بنابراین اصل تحول و تکامل را نباید یک امر ناشدنی فرض کنیم، امری که امکان پذیر نیست، البته شاخص‌هایی هم دارد که مثلا در تحول و تکامل آیا عقب گردی هم داریم یا اینکه رو به پیش باید باشد؟ معمولا اگر تحولی اتفاق می افتد رو به پیش و جلو است و ارتجاعی در آن نیست و طبیعتا اقتضائات زمان امری است که در همه این تحولات در نظر گرفته می‌شود.
سخنگوی شورای نگهبان در ادامه با اشاره به موضوع اصل اجتهاد که چرا در دین اسلام مطرح می شود، گفت: اجتهاد منشا و مرجع تحول و تکامل است. چرا نمی توانید از یک مجتهد فوت شده تقلید کنید و باید به مجتهدی که زنده است مراجعه کنید برای این است که مجتهد زنده رو به تکامل و رو به جلو است بنابراین اجتهاد در دین هم همین بحث تحول و تکامل است.
وی افزود: بازنگری و تجدیدنظر و تحول و تکامل امری نیست که از آن بترسیم و بهراسیم بگوییم که نباید انجام شود و نباید اصلا سراغ آن برویم. نه این گونه نیست. جای آن هم مراکز علمی و دانشگاه‌هاست و گفت و گو و بحث کنیم تا بتوانیم به یک نتیجه برسیم.
کدخدایی اضافه کرد: برخی از این صحبت می کنند که اصول قانون اساسی قابلیت تغییر ندارد، در حالی که این یک امر قراردادی است. در واقع ما توافقی می کنیم براساس همین قانون اساسی که می گوییم تا زمانی که این قانون اساسی هست، با این روش عمل می کنیم. ما در چارچوب قانون اساسی اگر بخواهیم صحبت کنیم، می گوییم برخی از اصول قابلیت تغییر ندارد و چیزی بیشتر از این نیست، همین هم ممکن است در بحث بازنگری اگر لازم شد و جامعه نیاز داشت این را هم در دستور بازنگری به نظر من می توان قرار داد.
سخنگوی شورای نگهبان تاکید کرد: اصل این که بازنگری در قانون اساسی صورت گیرد، در اصل 177 پیش بینی شده است. اگر در یک زمانی جامعه این اقتضا را داشت که قانون اساسی تغییرات دیگری هم داشته باشد این اشکالی ندارد و باید راهکار آن را پیدا کرد.
کدخدایی با بیان اینکه هر جامعه ای یک سری اصول و مبانی دارد، گفت: در فرانسه گفته می شود که جمهوریت را نمی توان تغییر داد طبق آن مبانی که مردم پذیرفتند و از آن تبعیت می کنند بنابراین ما هم یک مبانی دینی داشتیم که در قانون اساسی آمده است که ما این مبانی را در قانون اساسی گفتیم قابل تغییر نیست البته ممکن است در یک زمان دیگری هم این تغییر انجام شود، الان در چارچوب این قانون اساسی می گوییم قابل تغییر نیست.
وی در ادامه با بیان این که تفاوتی بین قانون اساسی اول یا دوم نمی کند گفت: این که زمان اصلاح قانون اساسی چه زمانی باشد نکته مهم این است زمان را باید بررسی کنیم و معیاری داشته باشیم. این اینکه هر وقت برسیم که قانون اساسی را بدون رعایت شرایط و دلیلی اصلاح کنیم، پسندیده نیست و هر جامعه ای هم آن را قبول نمی کند. بنابراین باید اقتضائات جامعه در نظر گرفته شود.
وی ادامه داد: بنابراین باید در درجه اول ببینیم که اقتضائات جامعه چیست؟ آیا الان شرایطی است که قانون اساسی اصلاح شود؟ و بعد ببینیم که ظرفیت های قانون اساسی ما کدام است؟ آیا همه ظرفیت های قانون اساسی به کار گرفته شده است؟ همین اصل 59 قانون اساسی که خیلی زمان ها مطرح شده است که قانونگذاری از طریق همه‌پرسی است، که یکبار هم تاکنون اجرا نشده است.
سخنگوی شورای نگهبان گفت: بیاییم آن را اجرا کنیم. چه اشکالی دارد؟ براساس همین شرایطی که در قانون اساسی وجود دارد، همه پرسی براساس مسایل و شرایطی که هست انجام شود. چرا از آن استفاده نمی‌کنیم؟ در حالی که خیلی خوب است که از آن استفاده کنیم.
کدخدایی گفت: یکبار برای همیشه مجلس بیاید و در برخی از مباحث و موارد مهم از طریق اصل 59 وارد شود. مثلا قانون شوراها تا اواسط دهه 70 اجرایی نشده بود که با یک پیشنهاد اجرایی شد و الان اجرا می‌شود. ‌
وی افزود: اخیرا رییس قوه قضاییه در رابطه با جرم سیاسی صحبت کردند و گفتند که دادگاه مربوط به جرم سیاسی باید شکل بگیرد. اینها ظرفیت هایی است که در قانون اساسی وجود دارد و ما چرا استفاده نکنیم.
سخنگوی شورای نگهبان با بیان این که بعضی از سیاسیون و کارشناسان و صاحب نظران می گویند باید یک اصلاح اساسی ایجاد کنیم، نظام سیاسی را تغییر دهیم، از جمهوری به نظام پارلمانی برویم و یا از تک مجلسی به دو مجلسی برویم،گفت: آیا واقعا مشکل ما اینها است. یعنی اگر ما دو مجلس داشته باشیم مشکل ما دیگر حل می شود. اگر نظام ما پارلمانی شود و نخست وزیر داشته باشیم آیا مشکل ما حل می شود؟
وی افزود: این ها نیاز به بحث کارشناسی دارد در واقع ما باید ببینم تا چه اندازه نیاز به اصلاح ساختارها داریم و از طرف دیگر اصلاح این ساختارها تا کجا می تواند در این جهت به ما پاسخ دهد. گاهی اوقات رفتار من یا یک شخص دیگری یا نماینده مجلسی و یا وزیری که در حکومت و دولت هستند رفتار اشتباهی است. چرا رفتار اشتباه را اصلاح نکنم. اگر من عوض شوم شاید خیلی از مشکلات حل شود.
کدخدایی با طرح این سوال که باورهای ما نسبت به قانون اساسی چیست گفت: من به دولت های قبل این را گفته ام که وقتی که ما خودمان به قانون اساسی باور نداریم چگونه می توانیم بدرستی آن را اجرا کنیم.
وی افزود: بنابراین اگر قانون اساسی درست انجام شد و نواقصی داشتیم آن زمان باید سراغ بازنگری و اصلاح قانون اساسی بریم. کسی مانع انجام بازنگری در قانون اساسی نیست مهم این است که اقتضائات ما چیست؟
سخنگوی شورای نگهبان گفت: من به عنوان یک مسوول دولتی و کشوری آیا باورهایم نسبت به قانون اساسی آیا باور صحیح است که بتوانم بعد آن را اجرا کنم. گاهی می شنویم که یک مسوول اعلام می کند که ما فلان قانون را اجرا نمی کنیم اما نمی تواند این حرف را بزند چرا که به عنوان یک مقام مسوول در حیطه قانونی اگر تصمیمی گرفته شده و وظیفه قانونی داریم بگوییم آن را انجام نمی دهیم. اگر لازم است اصلاحی صورت بگیرد باید دنبال آن اصلاح برویم.
کدخدایی ادامه داد: وقتی سراغ اسناد و متون می‌رویم، اینها یک مقدار جدی‌تر می‌شود که اگر سندی و حکمی را در گذشته داریم باید نسبت به آن تا ابد پایبند باشیم؟ نه؛ معیارهای عقلی و دینی دارد. اگر معتقد به یک مکتب و مذهبی باشیم، معیارهای دینی در کنار آن کمک می کند ببینیم که بر چه پایه‌ای استوار باشیم و از آن مسیر حرکت کنیم.
وی گفت: در قانون اساسی نمی شود الزاما از یک جامعه به جامعه کپی کنیم چرا که اقتضائات این جامعه با جامعه دیگر فرق می کند. نمی توانیم از جامعه ای به جامعه دیگر آموزه ها، اصول و آن فرهنگ را کپی برداری کنیم، بنابراین اقتضائات جامعه باید در نظر گرفته شود. باید به آینده نگاه کنیم که چه اتفاقی می افتد و در چارچوب آن عمل کنیم.
کدخدایی در ادامه افزود: گاهی اوقات گفته می شود که در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در سال 58 ، بازنگری درآن نبود که البته این تعبیر صحیحی نیست. شاید بهتر است بگوییم روش بازنگری در آن پیش بینی نشده بود اما اصل بازنگری را داشت. اصل 132 مال همان دوره قانون اساسی 58 وقتی درباره استیضاح صحبت می کند می گوید در این مواقع قانون اساسی قابل تجدیدنظر نیست یعنی در مواقع دیگر قابل تجدیدنظر است اما راهکار مشخصی را در نظر نگرفته است.
وی ادامه داد: گروهی بودند که مرحوم بهشتی هم در آن بودند که معتقد بودند قانون اساسی را که وقتی مردم با رفراندم قبول و تایید می کنند هر وقت لازم بود بازنگری هم می کنند که یک تعبیر این بود. تعبیر دیگر این بود که حتما باید یک مکانیزم بازنگری را هم در نظر بگیریم که البته در آن دوره مکانیزم بازنگری در نظر گرفته نشد و در سال 68 حضرت امام (ره) براساس حکمی که صادر کردند، روش بازنگری را تبیین کردند و بازنگری در قانون اساسی انجام شد منجر به اصل 177 شد.
کدخدایی گفت: در واقع قانون اساسی اول و دوم به نظر من در بحث تجدیدنظر هیچ کدام فرقی ندارند. بازنگری در قانون اساسی در سال 58 در اصل 132 در نظر گرفته شد و در سال 68 راه و روش بازنگری پیش بینی شد که اصل 177 در آن لحاظ شد.
سخنگوی شورای نگهبان در ادامه گفت: بحث بعدی اصل 177 قانون اساسی که چه روش هایی در این اصل است و این که چگونه بازنگری انجام می گیرد و چه مکانیزمی دارد و چه افرادی در آن شورای بازنگری باشند و نهایتا به رفراندوم و بحث هایی که الان وجود دارد.
کدخدایی در ادامه با اشاره به ظرفیت‌های دیگر قانون اساسی، اظهار داشت: مثلا بحث سوال و استیضاح رئیس جمهوری ظرفیتی برای مجلس است و ما هیچ مشکلی در این جهت نداریم لذا نباید مشکلات را لاینحل بدانیم.
وی با اشاره به لزوم اصلاح قانون انتخابات، تاکید کرد: قانون فعلی انتخابات مربوط به دهه 60 بوده و ناکارآمد است و ناکارآمدی این قانون منجر به مشکلات مختلفی در شکل‌گیری و کارآمدی مجلس شده است و در واقع، قانون فعلی انتخابات، قانون شایسته‌ای برای برگزاری انتخابات نیست و باید اصلاح شود.
سخنگوی شورای نگهبان ادامه داد: کارشناسان ما دو سال با مجلس برای اصلاح قانون انتخابات، همکاری کردند اما نهایتا در اصلاحیه قانون انتخابات مواردی گنجانده شد که ایراداتی داشت و ما ایرادات را به مجلس اعلام کردیم اما مجلس ایرادات را برطرف نکرد و ما الان مجبوریم انتخابات را طبق قانون فعلی برگزار کنیم و معلوم نیست با چنین قانونی، مجلس کارآمدی شکل بگیرد یا نه.
کدخدایی در پایان تاکید کرد: بازنگری در قانون اساسی نشدنی نیست اما باید، ابتدا از ظرفیت‌های موجود در قانون اساسی استفاده کنیم و اگر این ظرفیت‌ها در حل مشکلات کمک نکرد، می‌توان به سراغ اصلاح قانون اساسی رفت.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/78342/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پیانو هم قیمت یک آپارتمان شد

سیگنال مثبت به بورس تهران

علت گرانی شدید قیمت پیاز

کندوی پول ساز | چطور محصولی مثل عسل را صادر کنیم؟

380 نفر در کمیسیون‌ پزشکی و تعیین درصد جانبازی شرکت کردند

حمایت جالب فعالین رسانه‌ای دنیا از اعتراضات ضد صهیونیستی دانشجویان آمریکا

نماهنگ «فلسطین تنها نیست» با نوای مهدی سلحشور

اگر کسی به یاد گناهان گذشته اش افتاد بداند ذات اقدس الهی به یادش انداخته

تقویم تاریخ/ بیانیه سازمان ملل علیه سلاح‏های شیمیایی عراق بر ضد ایران

تفال/ سالها دل طلب جام جم از ما می‌کرد

دریاچه ای زیبا در نیوزلند

اسب آبی نر پس از هفت سال ماده از آب درآمد!

حکمت/ گناهِ ثروتمندی

محافظت دانشجویان هاروارد از دانشجویان مسلمان هنگام خواندن نماز

آیا جن‌ها هم زاد و ولد دارند؟

سگ رباتیک با قابلیت شعله‌افکنی تا فاصله 10 متری

تصاویری از لحظه فرود آپولو 11 بر سطح ماه در سال 1969

دانشمندان تنها در 150 دقیقه الماس ساختند

میدان مغناطیسی زمین 3.7 میلیارد ساله است

بخشی از کتاب/ چون که او گل من است

شاعرانه/ چیزی کم از بهشت ندارد هوای تو

بعضی از رنج ها‌‌‌‌‌‌‌ را نمیشه حل کرد!

داستانک/ انسان های بازنده

توئیت مهدی فضائلی درباره سردار بلندپایه سپاه

تصاویر جدید از سردار قاآنی با پوشش غیرنظامی

پیام رئیسی در پی درگذشت عروس امام خمینی

اظهارات وزیر کشور درخصوص دور دوم انتخابات مجلس

فرمانده سپاه با خانواده شهید حاجی‌رحیمی دیدار و گفت‌وگو کرد

رئوفیان: هر کس رئیس مجلس شود شورای وحدت با او همکاری می‌کند

معاون اجرایی ارتش: هر تهدیدی علیه ایران را در نطفه خفه خواهیم کرد

مصباحی مقدم: دشمنان شکست خورده در حال تدارک استراتژی جدید برای ضربه زدن به نظام هستند

موضع دولت درخصوص انتخاب رئیس مجلس دوازدهم

ادعای آمریکا: ساخت اسکله کمک‌رسانی به غزه آغاز شد

ارتش یمن بار دیگر «ایلات» را هدف گرفت

بازداشت 100 دانشجو در دانشگاه کالیفرنیای جنوبی

عربستان میزبان مذاکرات چندجانبه درباره آینده غزه

قرارداد 6میلیارد دلاری تسلیحات و تجهیزات آمریکا برای اوکراین

اعتراضات ضد اسرائیلی در سراسر آمریکا ادامه دارد

پیشنهاد رژیم صهیونیستی برای انصراف از حمله به رفح در ازای توافق با حماس

افشای جزئیات تماس اخیر ترامپ و بن سلمان

روسیه دارایی‌های بزرگترین بانک آمریکایی را مسدود کرد

بمباران دوباره امدادگران غزه با شهادت 8نفر

دیگر خط لوله صلح بی‌معناست

بودجه شفاف و مجلس رأس امور

پالس‌های چراغ خاموش آمریکا

خطر از بین رفتن بینایی یک بازداشتی

سرنوشت دلارهای نفتی کشورهای عربی حوزه خلیج فارس

تعطیلی پنج‌شنبه یا شنبه؛ در این یک فقره حق با بهروز افخمی بود!

فرمانده‌ای که روح نبرد را در کرانه‌ باختری دمید

آقای ذوالنوری ممنون