ایران پرسمان

آخرين مطالب

سرمقاله وطن امروز/ فراتر از یک رزمایش خبر خوب

سرمقاله وطن امروز/ فراتر از یک رزمایش
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - وطن امروز / « حیرت غرب از یک «ائتلاف استراتژیک»؛ فراتر از یک رزمایش » عنوان یادداشت امروز در روزنامه وطن امروز به قلم نوید مؤمن است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
در حوزه روابط بین‌الملل، هم‌افزایی بازیگران و ایجاد اتحادها و ائتلاف‌های پایدار و حتی مقطعی، نقش بسزایی در تغییر محاسبات دیگر بازیگران جهانی ندارد. کشورها و بازیگران از طریق شکل‌دهی ائتلاف‌ها و اتحادهای تعیین‌کننده، در گام نخست محاسبات مبنایی و پیش‌فرض‌های قطعی دشمنان خود را مخدوش کرده و در گام‌های بعدی، آنها را وادار به امتیازدهی ناخواسته می‌کنند. جمهوری اسلامی ایران در طول 4 دهه اخیر که از پیروزی شکوهمند انقلاب سپری می‌شود، از یک‌سو استراتژی «مهار ائتلاف‌های ضدایرانی تشکیل‌شده از سوی بازیگران غربی» را در دستور کار قرار داده و متعاقبا، دست به شکل‌دهی ائتلاف‌های پایدار و تعیین‌کننده در مواجهه با ایالات متحده آمریکا و متحدان غربی و مهره‌های منطقه‌ای آن زده است.
برگزاری رزمایش دریایی مشترک و بزرگ «ایران، روسیه و چین» از صبح روز جمعه (6 دی) در آب‌های شمالی اقیانوس هند و دریای عمان، نه‌تنها پیام‌آور یک «اتصال استراتژیک»، بلکه مصداق عینی یک «ائتلاف راهبردی» است. بی‌دلیل نیست که تحلیلگران غربی، شکل‌گیری این ائتلاف دریایی و نظامی را به مثابه یک پدیده «بی‌سابقه» و «تعیین‌کننده» تلقی کرده و درباره عواقب تکمیل تمام‌عیار آن به کاخ سفید و اتحادیه اروپایی هشدار داده‌اند. اظهارات اخیر «کی.تی.مک‌فارلند» معاون مشاور امنیت ملی سابق ایالات متحده در گفت‌وگو با «فاکس‌بیزینس»، تا حدود زیادی از عمق و چرایی نگرانی مشترک بازیگران غربی نسبت به برگزاری رزمایش اخیر پرده می‌بردارد: «این حقیقتا یک سناریوی کابوس‌وار است. ما 75 سال را صرف کردیم تا مطمئن شویم روس‌ها و چینی‌ها ائتلافی تشکیل ندهند. ما همه چیز را امتحان کردیم، آغاز آن نیز با دولت «ریچارد نیکسون» بود که تلاش کرد بین دولت‌های چین و شوروی سابق اختلاف بیندازد و ما در نهایت بین آنها فاصله انداختیم».
تحلیلگران مسائل ژئواستراتژیک و ژئوپلیتیک بر این باورند ابعاد برگزاری این مانور، صرفا در قالب نظریات و چارچوب‌های تئوریک شناخته‌شده در این عرصه‌ها قابل تفسیر نیست. همان‌گونه که از مواضع «مک‌فارلند» و دیگر مقامات غربی برمی‌آید، جمهوری اسلامی علاوه بر اینکه توانسته است در شکل‌دهی یک «ائتلاف استراتژیک» علیه تهدیدات آمریکا و ناتو و شرکای منطقه‌ای آنها در خلیج‌فارس و دریای عمان موفق عمل کند، به عاملی تضمین‌کننده جهت همپوشانی استراتژیک و نظامی مطلق 2 بازیگر قدرتمند جهان امروز، یعنی روسیه و چین نیز تبدیل شده است. «هنری کیسینجر» استراتژیست و نظریه‌پرداز مطرح غربی، در همان روزهای نخست حضور «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور ایالات متحده آمریکا در کاخ سفید، به وی توصیه کرد جهت تقویت و احیای مولفه‌ها و انگاره‌های «جهان تک‌قطبی»، میان پکن و مسکو فاصله ایجاد کند. با این حال شکل‌گیری ائتلاف دریایی و نظامی چین و روسیه، آن هم با ابتکار و محوریت ایران، بیانگر شکست عملی «فرمول کیسینجر» و پایان تاریخ مصرف آن است. آنچه مسلم است اینکه کلیت برگزاری رزمایش اخیر، به معنای اعلام آماده‌باش ائتلاف «تهران- مسکو- پکن» در قبال «مداخله‌گرایی سنتی و مدرن آمریکا و اروپا» در نظام بین‌الملل محسوب می‌شود. از این رو، هم «ظرف» و هم «مظروف» این پدیده به لحاظ استراتژیک، دارای ارزش بسیار است.
بازیگران غربی تاکنون دست به هرگونه اقدامی زده‌اند تا از تجمیع «ثروت چین»، «توان نظامی روسیه» و «قدرت منطقه‌ای ایران» با یکدیگر جلوگیری به عمل آورند. با این حال، این ائتلاف، نقطه آشکارساز تمایل هر سه بازیگر نسبت به تحقق اصل هم‌افزایی همه‌جانبه با یکدیگر است. پکن و مسکو هم‌اکنون بیش از هر زمان دیگری درک کرده‌اند «نگاه تهدیدمحور ناتو» و استراتژی‌ها و تاکتیک‌هایی که از دل این نگاه تهدیدمحور استخراج می‌شود، همچنان به قوت خود باقی خواهد ماند. در بهترین حالت ممکن، ما شاهد جابه‌جایی جایگاه 3 کشور ایران، روسیه و چین در دکترین سیاست خارجی دولت‌های مختلف دموکرات و جمهوری‌خواه در آمریکا هستیم اما اصل نگاه تهدیدمحور واشنگتن و 28 بازیگر دیگر عضو پیمان آتلانتیک شمالی نسبت به این کشورها به قوت خود باقی است.
خروج ایالات متحده از برجام و بازگرداندن تحریم‌ها علیه ایران، مداخله مستقیم واشنگتن در امور تبت، تایوان و هنگ‌کنگ و حتی وضع تحریم‌های اخیر دولت ترامپ علیه پروژه «نورد استریم 2» که بانی و صاحب اصلی آن، شرکت گازپروم روسیه است، جملگی نشان می‌دهد غرب هرگز قصد اصلاح یا عقب‌نشینی از استراتژی‌های بازدارنده و تهدید‌کننده خود علیه تهران، مسکو و پکن را ندارد. در چنین شرایطی، برگزاری رزمایش مشترک ایران، روسیه و چین واکنشی منطقی، عقلانی و فرصت‌ساز برای «مهار همه‌جانبه غرب» محسوب می‌شود. بدیهی است برگزاری این مانور، نقطه آشکارساز این عقلانیت راهبردی بوده و در آینده لازم است ساختار مدون و مؤلفه‌های ثابت و متغیر مربوط به این «ائتلاف استراتژیک» طراحی شده و به عینیت کامل برسد. در این صورت، کلیدواژه‌ای به نام «استیصال غرب» در جهان امروز ظهور و بروز ویژه‌ای خواهد یافت.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/85039/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پیانو هم قیمت یک آپارتمان شد

سیگنال مثبت به بورس تهران

علت گرانی شدید قیمت پیاز

کندوی پول ساز | چطور محصولی مثل عسل را صادر کنیم؟

380 نفر در کمیسیون‌ پزشکی و تعیین درصد جانبازی شرکت کردند

حمایت جالب فعالین رسانه‌ای دنیا از اعتراضات ضد صهیونیستی دانشجویان آمریکا

نماهنگ «فلسطین تنها نیست» با نوای مهدی سلحشور

اگر کسی به یاد گناهان گذشته اش افتاد بداند ذات اقدس الهی به یادش انداخته

تقویم تاریخ/ بیانیه سازمان ملل علیه سلاح‏های شیمیایی عراق بر ضد ایران

تفال/ سالها دل طلب جام جم از ما می‌کرد

دریاچه ای زیبا در نیوزلند

اسب آبی نر پس از هفت سال ماده از آب درآمد!

حکمت/ گناهِ ثروتمندی

محافظت دانشجویان هاروارد از دانشجویان مسلمان هنگام خواندن نماز

آیا جن‌ها هم زاد و ولد دارند؟

سگ رباتیک با قابلیت شعله‌افکنی تا فاصله 10 متری

تصاویری از لحظه فرود آپولو 11 بر سطح ماه در سال 1969

دانشمندان تنها در 150 دقیقه الماس ساختند

میدان مغناطیسی زمین 3.7 میلیارد ساله است

بخشی از کتاب/ چون که او گل من است

شاعرانه/ چیزی کم از بهشت ندارد هوای تو

بعضی از رنج ها‌‌‌‌‌‌‌ را نمیشه حل کرد!

داستانک/ انسان های بازنده

توئیت مهدی فضائلی درباره سردار بلندپایه سپاه

تصاویر جدید از سردار قاآنی با پوشش غیرنظامی

پیام رئیسی در پی درگذشت عروس امام خمینی

اظهارات وزیر کشور درخصوص دور دوم انتخابات مجلس

فرمانده سپاه با خانواده شهید حاجی‌رحیمی دیدار و گفت‌وگو کرد

رئوفیان: هر کس رئیس مجلس شود شورای وحدت با او همکاری می‌کند

معاون اجرایی ارتش: هر تهدیدی علیه ایران را در نطفه خفه خواهیم کرد

مصباحی مقدم: دشمنان شکست خورده در حال تدارک استراتژی جدید برای ضربه زدن به نظام هستند

موضع دولت درخصوص انتخاب رئیس مجلس دوازدهم

ادعای آمریکا: ساخت اسکله کمک‌رسانی به غزه آغاز شد

ارتش یمن بار دیگر «ایلات» را هدف گرفت

بازداشت 100 دانشجو در دانشگاه کالیفرنیای جنوبی

عربستان میزبان مذاکرات چندجانبه درباره آینده غزه

قرارداد 6میلیارد دلاری تسلیحات و تجهیزات آمریکا برای اوکراین

اعتراضات ضد اسرائیلی در سراسر آمریکا ادامه دارد

پیشنهاد رژیم صهیونیستی برای انصراف از حمله به رفح در ازای توافق با حماس

افشای جزئیات تماس اخیر ترامپ و بن سلمان

روسیه دارایی‌های بزرگترین بانک آمریکایی را مسدود کرد

بمباران دوباره امدادگران غزه با شهادت 8نفر

دیگر خط لوله صلح بی‌معناست

بودجه شفاف و مجلس رأس امور

پالس‌های چراغ خاموش آمریکا

خطر از بین رفتن بینایی یک بازداشتی

سرنوشت دلارهای نفتی کشورهای عربی حوزه خلیج فارس

تعطیلی پنج‌شنبه یا شنبه؛ در این یک فقره حق با بهروز افخمی بود!

فرمانده‌ای که روح نبرد را در کرانه‌ باختری دمید

آقای ذوالنوری ممنون