ایران پرسمان

آخرين مطالب

شاه و دوراهی توسعه تحلیل روز

  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - اعتماد / متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
محمد ذاکری/ می‌گویند تاریخ را فاتحان می‌نویسند. این سخن اگرچه شاید برای نبردهای قدیم مصداق عینی‌تری داشته باشد اما در روایت تاریخ معاصر کمتر مصداق دارد چنان که هم‌اکنون با گذشت چهار دهه از پایان سلطنت پهلوی در ایران، روایت‌های دوگانه‌ای از حکومت پهلوی‌ها مطرح است؛ روایتی که حکومت جایگزین یعنی جمهوری اسلامی مطرح می‌کند و طبعا بر اشکالات و نقاط ضعف آن حکومت تاکید دارد و روایتی که بازماندگان آن رژیم و سلطنت‌طلبان دارند و برنامه‌هایی همچون تونل زمان شبکه من‌ و تو در پی ساخت و زینت‌بخشی به آن هستند و تلاش می‌کنند تصویری زیبا و فریبنده از آن دوران ارایه کنند. در این میان و فارغ از هیاهوی رسانه‌ای موافقان و مخالفان تحلیل‌‌های علمی از منظر علوم اجتماعی، اقتصاد، سیاست، مدیریت و مردم‌شناسی نیز از شرایط آن دوران و عملکرد حکومت پهلوی مطرح می‌شود که عموما بی‌طرفانه و مبتنی بر معیارهای علمی است و کمتر به رسانه‌های عمومی و خصوصا رادیو و تلویزیون راه می‌یابد و شاید برای کسانی که جویای حقیقت آن دورانند و نمی‌خواهند صرفا از زاویه تحلیل روایی رسمی جایگزین یا نگاه نوستالژیک برخی مردم و بازماندگان آن دوران به موضوع بنگرند مفید و کارگشا باشد. در این یادداشت قصد دارم به اختصار از منظر توسعه سیاسی و بروکراتیک و ناکامی رژیم پهلوی در مدیریت آن، تحلیلی بر یکی از علل سقوط این رژیم و ترک کشور توسط محمدرضاشاه داشته باشم.
موضوع توسعه سیاسی، الزامات و پیامدهای آن و رابطه آن با دیگر ابعاد توسعه از جمله اقتصادی، اداری، اجتماعی و انسانی و تکنولوژیک از چارچوب‌هایی است که برای تحلیل کامیابی‌ها و ناکامی‌های حکومت‌ها و دولت‌ها بسیار سودمند و پرکاربرد است. آلموند و پاول میزان توانایی سیستم سیاسی برای مواجهه با تغییرات محیط خود و سازگاری و ...
تغییر صحیح برای پاسخگویی به این تغییرات را یکی از مسائلی می‌دانند که بر سر راه هر سیستم سیاسی در حال توسعه قرار می‌گیرد. از سوی دیگر مشروعیت و مشارکت دو عاملی هستند که در شکل‌گیری سندرم توسعه نقش ایفا می‌کنند و در نهایت هانتینگتون از شکاف سیاسی یاد می‌کند که در اثر عدم توانایی سیستم سیاسی برای انطباق با پیامدهای توسعه اقتصادی از یک سو و تحرک اجتماعی ناشی از توسعه سیاسی از سوی دیگر بروز کرده و منجر به بی‌ثباتی سیاسی می‌شود. به نظر می‌رسد برآیند این دیدگاه‌ها می‌تواند چارچوب مناسبی برای تحلیل بخشی از علل ناکامی آخرین شاه ایران به دست دهد.
شاه پس از کودتای مرداد 32 تا پایان آن دهه، کشور را در سکوتی گورستانی اداره و تلاش کرد پایگاه قدرت خود را تحکیم و تقویت کند. توسعه نهادهای نظامی و امنیتی و افزایش قدرت افسران در کنار سرکوب و قلع‌وقمع حزب توده و فعالان نهضت ملی در همین راستا صورت گرفت. اما دهه 40 آبستن وقایعی شد که فرزند آن کمتر از یک دهه پس از آن سربرآورد. برنامه‌های توسعه‌ای شاه که برخی به خواست خودش و برخی با فشار امریکا اجرا شد موجب همان تحرک اجتماعی شد که در بند قبل از آن یاد کردیم و البته با ظهور مدیران لایقی همچون عالیخانی، ابتهاج و اصفیا و... در عرصه‌های اقتصادی و برنامه‌ریزی کشور دوره شکوفایی اقتصادی ایران را نیز در پایان دهه 40 رقم زد که شاه عموما اقتدار و محبوبیت این چهره‌ها را در نظام بروکراسی و اقتصاد کشور تاب نیاورد و زمینه عزل ایشان را فراهم کرد. اما شاید بتوان گفت مهم‌ترین اشتباه شاه، انجام اقداماتی بود که به گسترش حجم و فعالیت طبقه متوسط در ایران رقم زد. توسعه دانشگاه‌ها، گسترش حجم بروکراسی اداری و کارکنان آن، ورود بیشتر زنان به عرصه‌های اجتماعی، گسترش حجم و دامنه فعالیت کارگران فنی (که بعضا صاحب سهام کارخانجات نیز بودند) و خرده‌مالکان روستایی (که در پی اصلاحات ارضی صاحب زمین شده بودند) همه و همه به این وضعیت دامن زد. در دهه 50 ورود افسارگسیخته درآمدهای نفتی و تلاقی آن با عدم برخورداری کشور از ظرفیت‌های انسانی و تکنولوژیک لازم برای فعالیت‌های مولد اقتصادی، ناتوانی در بهره‌گیری مولد از این ثروت افسانه‌ای را موجب شد و رژیم را برآن داشت تا از یک سو حجم کارکنان دستگاه بروکراسی نظامی و اداری خود را افزایش دهد و از سوی دیگر به سمت واردات مظاهر تمدن نوین و تزیین چهره شهرهای بزرگ اقدام کند. مطالعه زندگینامه‌هایی که این روزها منتشر می‌شود نشان از حجم بالای فقر اقتصادی و فرهنگی در روستاها و شهرهای کوچک و محرومیت بسیاری از مناطق کشور است (برای نمونه به کتاب از سرد و گرم روزگار مراجعه کنید).
در سوی دیگر ماجرا، شاه با دو بحران مشروعیت و مشارکت روبه‌رو بود. بحران مشروعیت وی، از کودتای 32 و بازگشت وی به قدرت در اثر کودتا نشات می‌گرفت. برخوردهای سیاسی و امنیتی و جو اختناقی که در بیشتر زمان این دوره 25 ساله بر کشور و روشنفکران و فعالان سیاسی و اجتماعی مستقل حاکم بود بر این بحران می‌افزود؛ ضمن آنکه شاه دیگر پادشاه مشروطه قانون اساسی نبود و خود را در قامت یک حاکم مطلق‌العنان می‌دید. اما مهم‌تر از بحران مشروعیت، این بحران مشارکت بود که دامن حکومت شاه را گرفت. چنان که گفتم گسترش طبقه متوسط در دهه 40 و دهه 50 و عدم تمایل و توانایی رژیم شاه برای ایجاد فضای مشارکت این طبقه باعث بروز و تعمیق روزافزون شکاف سیاسی (بین مطالبات عمومی و ظرفیت پاسخگویی سیستم سیاسی به این مطالبات) شد. شاه فعالیت بسیاری از احزاب و جریان‌های سیاسی ریشه‌دار و شناسنامه‌دار آن روزگار را محدود یا ممنوع و تلاش کرد با ایجاد احزاب حکومت - ساخته (چه در قالب نظام دوحزبی و چه تک‌حزبی) عطش مشارکت سیاسی طبقه متوسط را فرونشاند. در تمام این سال‌ها، شاه نخواست و نتوانست فریاد مشارکت‌جویی نسل جدید و تحصیلکرده و فعال کشور خود را بشنود و زمانی شنید که دیر شده بود؛ ضمن آنکه برخی از این مطالبات فراتر از مشارکت در سیستم سیاسی، اصل نهاد سلطنت و چرایی حکومت یک نفر یا یک خانواده بر یک ملت را زیر سوال می‌برد و حتی اگر این دسته از مطالبات را می‌شنید نمی‌توانست پاسخ گفت. این همان نقطه‌ای است که امام خمینی (ره) با تکیه و انگشت‌نهادن بر آن در سال‌های پایانی دهه 50 نهضت خود را راهبری کرد و به پیروزی رساند. اگرچه به نظر می‌رسد هر دو گزینه چه آنکه شاه برگزید و چه آنکه از شنیدن و پاسخگویی به آن خودداری کرد؛ در نهایت و شاید با کمی فاصله زمانی به یک نقطه منتهی می‌شد. اتفاقی که در 26دی‌ماه 57 افتاد و تیتر روزنامه‌های فردا شد: «شاه رفت.»

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/92795/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مقایسه نرخ رشد اقتصادی ایران در میان اقتصادهای بزرگ دنیا

اختلاف بر سر افزایش حقوق بازنشستگان؛ مبنا کدام قانون باید باشد؟

گناهان زبان؛ بداخلاقی

قلعه جزیره مونت سن میشل در فرانسه

دره ای زیبا در ایسلند

غضنفرآبادی: ابهامات شورای نگهبان در لایحه حجاب را برطرف کردیم

جنبش انصارالله یمن: جنایات اسرائیل در غزه بی‌سابقه است

جنبش دانشجویی حمایت از فلسطین به فرانسه رسید

تنش میان حزب‌الله با رژیم اسرائیل بالا گرفت؟

کیش برترین منطقه آزاد در حوزه‌ی اقتصادی شد

انتقاد از مصوبه مجلس در مورد مالیات طلا؛ دیگر مردم سمت خرید طلا هم نمی‌آیند

قیمت تخم‌مرغ در سراشیبی افتاد؟

کاشان، عروس خانه‌های تاریخی ایران

بارندگی شدید در شهر شنژن چین

طوفان شن بنغازی لیبی را درنوردید

نجات دراماتیک راننده خودرو از میان شعله‌های آتش در آمریکا

داستان عاشقانه سمی یک پروانه!

اجرای موسی عصمتی میلیونی شد

تکذیب ادعای یک نماینده مجلس درباره منوچهر متکی

عصبانیت پسر معاون سابق از انتشار اعترافات متهمان پرونده‌اش!

عصبانیت و انتقاد میرسلیم از دولت

باقری: کلید برقراری آرامش در منطقه توقف جنایات رژیم صهیونیستی است

شورای روابط اسلامی‌-آمریکایی: بایدن به روح ملت خیانت کرد

هراس صهیونیست‌ها از دانشجویان آمریکایی حامی فلسطین

هشدار مقام آلمانی درباره خطر عملیات لیتوانی برای بودجه ارتش

واکنش حزب‌الله به ادعای عجیب تل‌آویو

مسکو: تسلیحات هسته‌ای آمریکا در لهستان در اولویت اهداف نظامی خواهد بود

رئیس‌جمهور فرانسه طاقت لایی‌خوردن نداشت

کیش در صدر مناطق آزاد نشست/ تقدیر ویژه‌ی معاون اول رئیس‌جمهور و وزیر اقتصاد از مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش به عنوان رتبه‌ی برتر روابط عمومی و تصویرسازی

سایه‌روشن سهام سرخابی‌ها

رونمایی از نخستین موتور بنزینی شش سیلندر ایرانی

دیدار چهره به چهره مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل با جامعه معظم ایثارگری

حکمت/ آنچه سبب خواری شخص خواهد شد

داستانک/ گریه بر شهید

بارش باران در ایستگاه متروی تازه افتتاح شده استانبول!

نانوگرافن پروانه‌ای برای استفاده در حوزه کوانتومی ساخته شد

از زر و سیم جهان پاس نظر باید داشت

آذری جهرمی: در سیاست‌های ضد اینترنت تجدیدنظر کنید

نامه وزیر دفاع به قالیباف

فضاسازی تبلیغی پارلمان اروپا علیه عملیات «وعده صادق»

بیشترین هزینه‌های نظامی جهان در سال 2023

روسیه از حضور بیش از 3000 مزدور خارجی در جنگ اوکراین خبر داد

بایدن لایحه ممنوعیت «تیک‌تاک» را امضا کرد

لوکاشنکو: غربی‌ها برای کنترل اوکراین، آن را به معتاد پول و سلاح تبدیل کرده‌اند

زمان حراج بعدی شمش طلا مشخص شد

تزریق ٥٠٠٠ میلیارد ریال نقدینگی به بورس انرژی

پیش‌بینی جدید درباره قیمت طلا و سکه در بازار

نخستین برات الکترونیکی صادر شد

دلایل کاهش تمایل شرکت‌ها برای ورود به بورس

فتوای جهاد او انگلیسی‌ها را از خاک ایران خارج کرد!