ایران پرسمان

آخرين مطالب

مقدمه‌چینی برای جنگ داخلی در لیبی تحلیل روز

  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - روزنامه شهروند / متن پیش رو در شهروند منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
«کلادیا گازینی»، تحلیل‌گر ارشد لیبی در گروه بین‌المللی بحران به روزنامه گاردین گفته است: «شرایط در لیبی بسیار متفاوت از سوریه است. احساسات ضد ترکی در لیبی به علت مداخلات پیشین آنکارا در این کشور بسیار شدید شده است و این موضوع می‌تواند درنهایت به نفع حفتر تمام شود.»
مجتبی پارسا| به نظر می‌رسد جنگ جدیدی در خاورمیانه درحال پیشرفت است؛ این‌بار اما در لیبی. کشوری که پس از بهار عربی در آن و سرنگونی معمر قذافی، دیگر رنگ آرامش را به خود ندید. از زمانی که «خلیفه حفتر» فرمانده شورشی در ماه آوریل به طرابلس، پایتخت لیبی حمله کرد، شرایط این کشور شمال آفریقا بیش از پیش به‌هم‌ریخته است. سازمان ملل پیشتر هشدار داده بود که لیبی درحال تبدیل‌شدن به «سوریه دوم» است؛ با این حال، بسیاری از کشورها وارد این منازعه شده‌اند و در نزاع میان «دولت وفاق ملی» - که از سوی سازمان ملل به رسمیت شناخته شده- و نیروهای «خلیفه حفتر» یک طرف را گرفته‌اند. امارات متحده عربی، مصر، فرانسه، روسیه، آمریکا، عربستان، ترکیه، قطر و ایتالیا برخی از این کشورها هستند که هریک به دلیلی در لیبی مداخله خود را آغاز کرده‌اند. منابع سوری در سه کشور سوریه، ترکیه و لیبی گفته‌اند ٢هزار جنگجوی سوری از ترکیه به لیبی ارسال شده‌اند یا به‌زودی به لیبی می‌رسند تا در این کشور برای حفاظت از دولت وفاق ملی در جنگی که درحال شبیه‌شدن به یک جنگ داخلی رام‌نشدنی است، بجنگند.
انتشار خبر ارسال این نیروها پس از آن صورت می‌گیرد که ترکیه ماه گذشته برای ارسال نیروهای نظامی به لیبی موافقت کرد. ترکیه از حامیان دولت وفاق ملی در لیبی است. «فاضل السراج» نخست‌وزیر دولت وفاق ملی است؛ دولتی که در چند ماه گذشته درگیری‌های زیادی با خلیفه حفتر داشته است. آنکارا از نخستین روزهای آغازین جنگ علیه بشار اسد، رئیس‌جمهوری سوریه از مخالفان حکومت حمایت کرد و این حمایت را گرچه مخالفان بسیار تضعیف شده‌اند، همچنان ادامه داده است. باوجود ادعاهای مربوط به نقض حقوق بشر، ترکیه هنوز هم از برخی جنگجویان شورشی به‌عنوان گروه‌های نیابتی علیه نیروهای به رهبری کُردها استفاده می‌کند.
«کلادیا گازینی»، تحلیل‌گر ارشد لیبی در گروه بین‌المللی بحران به روزنامه گاردین گفته است: «شرایط در لیبی بسیار متفاوت از سوریه است. احساسات ضد ترکی در لیبی به علت مداخلات پیشین آنکارا در این کشور بسیار شدید شده است و این موضوع می‌تواند درنهایت به نفع حفتر تمام شود.» در بیست‌وچهارم دسامبر، حدود ٣٠٠ جنگجوی شورشی سوریه که به دست ترکیه ایجاد شده بود، سوریه را به سمت لیبی ترک کردند. پنج روز پس از آن هم ٣٥٠ نیروی دیگر به لیبی رفتند. در آن زمان آنها با هواپیمای نظامی به طرابلس، پایتخت لیبی رفتند تا در مناطق شرقی شهر یعنی خط مقدم جنگ با حفتر مستقر شوند.
در پنجم ژانویه، ١٣٥٠ نفر دیگر از سوریه به ترکیه آمدند. برخی از آنها سپس به لیبی اعزام شدند و برخی دیگر، هنوز هم در اردوگاه‌های جنوب ترکیه درحال آموزش‌دیدن هستند. در این میان، برخی از اسلام‌گراهای تندرو نیز قصد سفر به لیبی را دارند. این ارقام به‌طور قابل توجهی بالاتر از برآوردهای پیشین است. منابع سوری می‌گویند این جنگجویان به جای قرارداد با ارتش ترکیه به‌طور مستقیم قراردادهایی ٦ ماهه را با دولت وفاق ملی لیبی امضا کرده‌اند. آنها در این قراردادها ماهیانه ٢هزار دلار (١٥٠٠ پوند) می‌گیرند؛ پولی که در مقایسه با آنچه از ارتش ترکیه در سوریه می‌گرفتند (٥٢ تا ٧٢ پوند)، بسیار بیشتر است. البته ترکیه به غیر از حقوق به این جنگجویان قول تابعیت ترکیه را هم داده و با این روش آنها را چندین ‌سال به جنگیدن ترغیب کرده بود. ترکیه همچنین هزینه‌های درمانی مجروحان و بازگرداندن کشته‌ها به سوریه را هم به عهده گرفته است. روزنامه گاردین این خبر را تأیید کرده که پیشتر دست‌کم چهار سوری در لیبی کشته شده‌اند؛ گرچه یگان‌های آنها گفته‌اند که این افراد در شمال شرق سوریه و در مواجهه با کُردها کشته شده‌اند. ماه گذشته ویدیویی در رسانه‌های مجازی منتشر شد که در آن مردانی با لهجه سوری ادعا می‌کردند در طرابلس هستند. یکی از این مردان می‌گوید: «ارتش آزاد سوریه برای دفاع از اسلام در لیبی حضور دارد.» دیگری می‌گوید: «ما این اردوگاه را به‌طور کامل از چنگ نیروهای حفتر آزاد کردیم.» او سپس به سوی دیگر مردان بازمی‌گردد و می‌پرسد: «اسمش چه بود؟ حفتر؟ حنتر؟»
با این حال، بسیاری این فیلم را مورد پرسش قرار داده‌اند که چگونه و چرا جنگجویان سوری پس از ٩‌سال جنگ علیه اسد به‌ناگاه سر از لیبی درمی‌آورند؟ دولت آنکارا و طرابلس چندین‌بار حضور جنگجویان سوری در لیبی را رد کرده‌اند. روزنامه گاردین باخبر شده که جنگجویان سوری از انتشار هرگونه عکس و فیلم در فضای مجازی که محل تقریبی آنها را نشان می‌دهد، منع شده‌اند.
ترکیه خود تاکنون ٣٥ سرباز ترک را به لیبی فرستاده است. برخلاف حملات ترکیه به کُردها در ماه اکتبر دخالت نظامی در لیبی طرفدار چندانی در اذهان عمومی ندارد. با این حال، پس از آنکه خلیفه حفتر مسکو را بدون توافق آتش‌بس ترک کرد، اردوغان گفت ترکیه به این فرمانده ارتشی «درسی خواهد داد که لیاقتش را دارد.»

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/92822/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تنبیه یک شامپانزه توسط مادرش به دلیل سنگ زدن به مردم!

محاصره پلنگ ایرانی توسط چند قلاده سگ‌ در شاهرود

حمله ناکام و دردناک پلنگ به خانواده جوجه تیغی ها

شکوفه های زیبا در کره جنوبی

امضای یادداشت تفاهم امنیتی بین ایران و روسیه

بیانیه وزارت امور خارجه در سالگرد واقعه طبس و شکست آمریکا

زمان برگزاری ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری اعلام شد

حزب‌الله لبنان: پاسخ محکم ایران نشان داد اسرائیل بسیار ضعیف است

واعظی: عملیات «وعده صادق» تقویت اتحاد ملی کشور را در پی دارد

تظاهرات مجدد شهرک‌نشینان در برابر محل اقامت نتانیاهو

محاصره بن گویر در میان معترضان خشمگین صهیونیست

پیام‌های حمله به دو پایگاه آمریکا در شرق سوریه

تندروها در پی رسیدن به کرسی قالیباف؟

حامیان گشت ارشاد

ویدئو چندش‌آور از ساخت کوکاکولا در پاکستان

گوناگون/ غواص تنهایی که به آب نامه می‌نوشت و در آب شهید شد

مشاهده گله‌ی گوزن قرمز در جنگل‌های هیرکانی لنگرود

منطقه دیدنی آب بندان شفیع آباد در استان گلستان

بارش برف بهاری در جاده شاهرود - توسکستان

تعهد شرکت‌های پیشرو در هوش مصنوعی برای حفاظت از کودکان

با روش تخلیه الکتریکی آشنا شوید

نزدیک بشیم به هم یا نزدیک نشیم؟

هرروز یک سری مشکل هست!

توضیحات رائفی‌پور درباره اموالش: مستاجرم!

المیادین: مأموریت‌ مستشاران ایرانی در سوریه ادامه دارد

پزشکیان: اصرار به حجاب اجباری، عناد ایجاد می‌کند

سند مهم منتشر شده در یازدهمین جلسه دادگاه منافقین

اردوغان: دیگر تجارت گسترده گذشته با اسرائیل را نداریم

سناریوی زندانی شدن ترامپ روی میز سرویس مخفی آمریکا

لحظه هدف قرار گرفتن محل استقرار نظامیان اسرائیلی توسط حزب‌الله

والاس: روسیه بزرگترین تهدید کنونی علیه انگلیس است

تکرار قصه ناتمام زن‌کشی

وطن امروز نوشت: نظام اسلامی و چالش کشف حجاب

دیوار کلاهبرداری فرو ریخت

ماجرای 4 اسیر قدیمی اسرائیلی که «ابوعبیده» از آن ها یاد کرد

تکرار یک اشتباه

«طوفان اقصی» کار «رئیس سازمان اطلاعات ارتش اسرائیل» را ساخت

جایزه تتر و بیت‌کوین تا +30 میلیون تومان در ازای یک ثبت‌نام ساده

رئیس فراکسیون کارگری مجلس: عدم افزایش حق مسکن و پایه سنوات کارگران هیچ توجیهی ندارد

معاون سازمان توسعه تجارت: اعدادی که برای تجارت با آفریقا اعلام می‌شود واقعی نیست

پرش خیره کننده کروکودیل برای گرفتن طعمه

گوناگون/ رمزگشایی از حیات وحش؛ چطور گرگ، روباه و شغال را از یکدیگر تشخیص دهیم؟

حضور نجم الدین شریعتی در چایخانه حضرت در حرم مطهر رضوی

محافظت شیر مادر از توله‌ها در برار گله گاومیش‌های عصبانی

مسیریابی بهتر نابینایان با عینک هوشمند ایرانی ممکن شد

دنیا را چقدر جدی گرفتیم !

نشان عالی «سربداران» به سپاه اهدا شد

واکنش ایران به بیانیه کویت و اردن درباره میدان آرش

رئیسی: صهیونیست‌ها امروز منفورترین رژیم در نگاه مردم جهان هستند

اقدام دانشجویان دانشگاه پلی‌تکنیک کالیفرنیا در اعتراض به نسل‌کشی اسرائیل در غزه