ایران پرسمان

آخرين مطالب

خط لوله‌ گازی که قدرت ویژه‌ای به ترکیه و روسیه می‌دهد تحلیل روز

  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - دیپلماسی ایرانی / متن پیش رو در دیپلماسی ایرانی منتشر شده و انتشار آن در آخرین خبر به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
پروژه ترک استریم در تلفیقی از انرژی و سیاست بین الملل از بسیاری جنبه ها از اهمیت بالایی برخوردار است و اهمیت استراتژیک آن فراتر از یک خط لوله خواهد بود. بهنظر می رسد ترک استریم برای ترکیه فرصتی است تا در یک استراتژی هوشمندانه بتواند در ترکیبی از منافع همگرا و متناقض به بهترین تراز میان غرب و روسیه دست یابد.
شهره پولاب/ رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه و همتای روس وی، ولادیمیر پوتین، در روز 8 ژانویه 2020 خط لوله جدید ترک استریم را برای انتقال گاز روسیه از طریق دریای سیاه به ترکیه و سپس اروپای جنوب شرقی و مرکزی افتتاح کردند. ترک استریم که افزایش موقعیت ژئواستراتژیک ترکیه را به عنوان قطب انرژی با تلاش روسیه در سهم خواهی از بازار گاز طبیعی اتحادیه اروپا پیوند می زند، از سوی اردوغان "پروژه ای با اهمیت تاریخی" برای روابط دو جانبه توصیف شده و پوتین آن را نشانه "تعامل و همکاری به سود مردم دو کشور، مردم اروپا و کل جهان" توصیف کرده است.
خط لوله ترک استریم با ظرفیت انتقال 31.5 میلیارد مترمکعب گاز روسیه را در دو مسیر جداگانه به ترکیه و دیگری به کشورهای بلغارستان، صربستان و مجارستان انتقال می دهد. ترک استریم برای روسیه که در ماه گذشته پروژه خط لوله "قدرت سیبری" عظیم گاز سیبری را افتتاح کرده است، موفقیت دیگری در افزودن مسیرهای صادراتی گاز محسوب می شود.
ترک استریم موقعیت ژئواستراتژیک ترکیه را به عنوان قطب انرژی تضمین و جاه طلبی های آنکارا در این زمینه را با تلاش روسیه برای حضور بیشتر در بازار گاز طبیعی اتحادیه اروپا همسو می سازد.
روسیه و ترکیه در حوزه انرژی روابط محکمی دارند. ترکیه از طریق واردات گسترده گاز از روسیه وابسته به انرژی است و روسیه به دلیل موقعیت ژئوپلیتیکی خود به ترکیه احتیاج دارد و این امر ترکیه را به یک کشور ترانزیتی و یک کشور مصرف کننده تبدیل می کند.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا در 20 دسامبر 2019 تحریم هایی را علیه خطوط لوله گاز نورد استریم 2 و ترک استریم وضع کرده است. نگرانی ایالات متحده از تسلط فزاینده مسکو بر بازارهای انرژی اروپا و همچنین نادیده گرفتن نقش اوکراین در ترانزیت گاز طبیعی از علل مخالفت با این پروژه عنوان شده است.
تقابل ایالات متحده با روسیه نه تنها در حوزه نظامی و دفاعی بلکه در بخش انرژی نیز نمود داشته است. بیش از یک دهه ایالات متحده و بسیاری از متحدانش در اروپای شرقی، مسکو را متهم به استفاده از صادرات گاز طبیعی خود به عنوان ابزاری برای آزار همسایگان کردند.
در کنار نگرانی های ایالات متحده برای اروپا و اوکراین می توان به تراز تجاری انرژی این کشور با ترکیه نیز توجه نمود. آمریکا از سال 2016 به ترکیه ال ان جی صادر می کند. براساس داده های گزارش وزارت انرژی ایالات متحده در آگوست 2019، ترکیه پس از اسپانیا به دومین وارد کننده بزرگ LNG از ایالات متحده در اروپا و آسیای میانه تبدیل شده است.
طبق آمار اداره اطلاعات انرژی آمریکا این کشور در سال 2016، 3.53 میلیارد متر مکعب ال ان جی به ترکیه صادر کرده که در سال 2018 به 5.38 میلیارد متر مکعب رسیده است. با توجه به افزایش صادرات ال ان جی آمریکا و سرمایه‌گذاری وسیع ترکیه در تاسیسات ذخیره سازی گاز طبیعی و تاسیسات ال ان جی انتظار می‌رود صادرات ال ان جی آمریکا در سال‌های آینده به ترکیه افزایش یابد. ترکیه و ایالات متحده تلاش برای دستیابی به هدف 100 میلیارد دلاری در حجم تجارت دو جانبه طی یک دهه آینده را مد نظر دارند که در این میان تجارت انرژی به ویژه گاز طبیعی مایع جایگاه خاصی دارد.
اما روابط واشنگتن- آنکارا در چند ماه گذشته رو به وخامت گذاشته است. ترکیه با خرید سیستم های پیشرفته پدافند هوایی روسیه در ماه ژوئیه 2019 و حمله به شبه نظامیان کرد سوری متحد ایالات متحده در اکتبر این سال با اقدامات تنبیهی ایالات متحده مانند امتناع دولت دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا از تحویل هواپیماهای جنگنده پیشرفته F-35 به ترکیه، تحریم مقامات ارشد ترکیه و افزایش تعرفه های صادرات فولاد ترکیه روبهرو شده است. اگر ترکیه به مخالف جدی ایالات متحده تبدیل شود فرصتی برای روسیه خواهد بود تا از تضاد حاصل بهره مند شود.
رشد اقتصادی روسیه به شدت وابسته به صادرات انرژی بوده و ترک استریم درآمد حاصل از صادرات گاز طبیعی را افزایش می دهد. روسیه با هدف افزایش صدور گاز طبیعی به اروپا بدون ترانزیت آن از طریق خاک اوکراین مشارکتهای ژئوپلیتیکی خود را با ترکیه از طریق خط لوله ترک استریم تقویت کرده است. روسیه در تعمیق روابط استراتژیک با ترکیه از طریق همکاری های انرژی تأثیرات منفی تحریم های غربی را کاهش داده و همچنین نفوذ خود را در خاورمیانه تقویت میکند. برای روسیه تأمین گاز طبیعی اروپا به عنوان اصلی ترین کارت روابط دیپلماتیک با غرب خواهد بود که از خودداری از ارسال گاز به عنوان اهرم فشار استفاده کند و موجب توقف آن شود.
ایالات متحده سیاست انرژی کرملین را با هدف ایجاد وابستگی منطقه ای به منابع انرژی روسیه دانسته که از این وابستگی برای اعمال یک سطح نامناسب از نفوذ سیاسی، اقتصادی و نظامی استفاده می کند و از این دیدگاه ترک استریم را تهدیدی برای امنیت انرژی اروپا می داند. واشنگتن با بیان اینکه تعهد دیرینه این کشور به امنیت انرژی اروپا هیچ تغییری نکرده، در تلاش است تا اطمینان حاصل کند که روسیه نمی تواند از اعتماد اروپا استفاده کند.
از نگاه ترکیه ترک استریم یک ضرورت ژئوپلیتیک است که به این کشور اجازه می دهد تا روابط خود را با روسیه در برابر ایالات متحده تراز کند. روابط سیاسی بین ترکیه و روسیه علیرغم پیوندهای اقتصادی محکم بحث برانگیز است و به راحتی می تواند تنش های سیاسی و ژئوپلیتیکی را ایجاد کند. تفاوت سیاست خارجی روسیه و ترکیه در جنگ داخلی سوریه از آن جمله است. در حالی که بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه از حمایت های نظامی، دیپلماتیک و سیاسی روسیه برخوردار بوده، آنکارا خواستار سرنگونی بشار اسد از قدرت بود. پوتین هیچ تمایلی به تجدید امپراتوری عثمانی توسط اردوغان ندارد. بنابراین جای تعجب نخواهد بود که پوتین اقداماتی برای مهار قدرت ترکیه و ترمز گرفتن بر جاه طلبی های اردوغان داشته باشد. در همکاری استراتژیک قوی تر دامن زدن به دور شدن هر چه بیشتر ترکیه از اروپا و ناتو نیز از علائق روسیه است.
احساس محاصره شدن توسط نیروهای نظامی روسی در سوریه، کریمه، ارمنستان و دریای سیاه، ترکیه را به پیشگیری از درگیری های احتمالی مجبور میکند تا علیرغم قابلیت های دریایی خود در کنار روسیه قرار گیرد و در مواجهه با روسیه راهی برای تعامل پیدا کند.
ایالات متحده نیز هیچ تمایلی برای تولد دوباره امپراتوری عثمانی ندارد اما در تلاش است تا با سیاست فعلی مبنی بر "ترکیه متحد ما در ناتو"، اردوغان را مهار کند.
این خط لوله اهرم ترکیه در برابر ایالات متحده و اتحادیه اروپا خواهد بود تا بار حاصل از اختلاف نظرهای واشنگتن و آنکارا در مورد کردها، سوریه و خرید سیستم دفاع موشکی اس-400 روسی را سبک تر کند.
فشار ایالات متحده برای تحریم ترکیه می تواند آنکارا را از مدار ناتو دور کند و به سمت مسکو سوق دهد. چنین تحریم هایی می تواند به درخواست اردوغان برای خروج نیروهای آمریکایی از پایگاه هوایی اینجرلیک منجر شود که حدود 50 موشک هسته ای ایالات متحده در آن نگهداری می شود.
در مجموع پروژه ترک استریم در تلفیقی از انرژی و سیاست بین الملل از بسیاری جنبه ها از اهمیت بالایی برخوردار است و اهمیت استراتژیک آن فراتر از یک خط لوله خواهد بود. بهنظر می رسد ترک استریم برای ترکیه فرصتی است تا در یک استراتژی هوشمندانه بتواند در ترکیبی از منافع همگرا و متناقض به بهترین تراز میان غرب و روسیه دست یابد.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/93821/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تبدیل 400 هزار مجوز کاغذی به شناسه یکتا

بانک مرکزی: رشد نقدینگی تحت کنترل است

استاندار ایلام: از عملکرد اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان رضایت داریم

ویدیویی بامزه و پربازدید از متهم اصلی کرونا

صخره‌نوردیِ بی‌نظیر کَل و بزهای کوهی در طالقان

محصولاتی که ما مصرف می کنیم تو طبیعت به چه شکل بودند؟

کلیپی زیبا از شگفت انگیزترین آبشارهای جهان

تشخیص سرطان از یک قطره خون طی چند دقیقه

دنیای مد به روایت «حسنا و ملکه‌های رنگی»

امیر آشتیانی برای شرکت در اجلاس وزرای دفاع شانگهای به قزاقستان سفر کرد

زهره الهیان: از اقدام پلیس برای اجرای طرح «نور» حمایت می‌کنیم

حمایت بیش از هزار استاد حوزه علمیه قم از اجرای طرح «نور» در زمینه حجاب

سخنگوی دولت روحانی: وقتی خودتان تیک آبی و خاکستری می‌گیرید، بستن فضای مجازی چه خاصیتی دارد؟

واکنش انگلیس به کشف گورهای دسته‌جمعی در نوار غزه

شمار شهدای نوار غزه به 34 هزار و 305 نفر رسید؛ شهادت 141 خبرنگار

دستگیری گسترده دانشجویان دانشگاه کلمبیا توسط پلیس نیویورک

تشدید اختلافات داخلی در اسرائیل؛ وزیر دارایی خواهان برکناری فرمانده ارتش شد

حمله به دانشجویان دانشگاه آمریکایی قاهره به خاطر حمایت از فلسطین

صدور نخستین برات الکترونیکی تامین مالی زنجیره تولید توسط شبکه بانکی

روز «سنه» برابر با 6 اردیبهشت

دگر ما را چه مینامند، اگر حیدر بشر باشد؟!

حملات بی‌امان بیش از 20 خدنگ به مار پیتون

خرافات عجیب ایرانیان دوران قاجار؛ از ناخن هدهد تا آش مخصوص شاه برای جلوگیری از وبا

غول باستانی که کوسه‌های سفید امروزی را کوتوله می‌کند!

سروده علیرضا قزوه در استقبال از غزل رهبر معظم انقلاب

میرسلیم: رئیسی در فرصت باقی‌مانده تدبیر مناسبی نیندیشد، همه ما ضرر می‌بینیم

قالیباف: بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز برنامه ندهد، مجلس برنامه می‌دهد

نوه امام خمینی: اندیشه‌های امام به‌طور هدفمند تحریف می‌شود

هشدار روسیه در مورد استقرار تاسیسات هسته‌ای ناتو در لهستان

حماس: از خواسته‌های خود کوتاه نخواهیم آمد

جزئیات تخصیص ارز 28500 تومانی

طلای 18عیار پایین آمد؛ بازگشت دلار به کانال 63 هزار تومان

بچه‌های آفریقایی را از چه می‌ترسانید؟

نمونه‌ ای از کلمات روسی که وارد فارسی شده و ما استفاده می‌کنیم

4 گوشه دنیا/ بازگشت آخرین پادشاه مصر پس از 72سال غیبت

واعظ آشتیانی: رأی مردم آمریکا در انتخابات نمایشی است

گنجی: توماج صالحی حتما اعدام نمی‌شود

امام جمعه سابق جوانرود درگذشت؛ علت استعفای سال گذشته او چه بود؟

معاون پارلمانی رئیسی: دستگاه‌ها باید به وظایف روشن و بی‍ّن خود درباره حجاب عمل کنند

تشکر وزیر دفاع از مجلس بابت تصویب تشکیل سازمان «سپند»

پاپ فرانسیس: جنگ غزه و اوکراین را متوقف کنید

بخشی از آثار ویرانی های ارتش اشغالگر در شهر خان یونس

مسکو: فرمول زلنسکی برای صلح، درگیری را طولانی‌تر می‌کند

افسر اسرائیلی هدف تک‌تیرانداز مقاومت فلسطین

رازهای جالبی از تایتانیک که شاید هرگز درباره‌اش نشنیده باشید

فرآیند تولید دیگ و ماهیتابه با قوطی فلزی نوشابه توسط کارگران پاکستانی

زیبایی پارک هینویاما در ژاپن

3 فضانورد چینی امروز راهی ایستگاه فضایی‌شان می‌شوند

نمادی از فرهنگ پهلوانی در «پهلوان و فیل»

نماینده ویژه پاکستان: ایران و چین شرکای معتمد ما هستند